Páros, ​páratlan 311 csillagozás

Jojo Moyes: Páros, páratlan

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​életben többnyire egyszerű a matek: a páros ügyek sokszor páratlanul zűrösek.
Több okból is szörnyű, ha az embert elhagyja a gyerekei apja, egyebek közt a pénzügyek meg a szörnyű csalódás miatt is. De még a végtelenül fárasztó, minden energiát felemésztő anyagi küszködésnél is rosszabb, hogy amikor olyasmi történik, amivel nem tudunk mit kezdeni, akkor az egyedülálló szülőnél nincs magányosabb ember a világon.
Így van ezzel Jess is, aki egyedül neveli kislányát, Tanzie-t és a férje korábbi kapcsolatából származó fiát, az emós Nickyt, aki a szomszéd srácok miatt igen nehéz helyzetben van. A kislány viszont matekzseni, de akármennyit gürcöl Jess, a Tanzie tehetségéhez illő méregdrága magániskolára sehogy nem jön össze a pénz. Hacsak… hacsak meg nem nyeri a skóciai pénzdíjas matekversenyt. Odáig azonban el is kell jutni. Skóciáig hosszú az út, főleg, ha egy ócska tragaccsal indul útnak az ember, ráadásul forgalmi nélkül. Ekkor lép a színre Ed, a lapátra tett… (tovább)

Eredeti mű: Jojo Moyes: The One Plus One

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Cartaphilus, Budapest, 2014
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663517 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 1


Kedvencelte 41

Most olvassa 12

Várólistára tette 176

Kívánságlistára tette 129

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Jojo Moyes: Páros, páratlan

" A héten kivittem Normant a kertben, és nyolcvanhatszor dobtam el neki a labdát. Még mindig nem hozza vissza. DE SZERINTEM VAN MÉG REMÉNY.
Nagyon-nagyon tetszett. Harmadik könyvem az írónőtől, de ezidáig még nem csalódtam. Úgy néz ki, hogy Jojo Moyes neve garancia a jó és gyönyörű történetekre. Szerettem ezt a történetet, mert képes volt úgy bemutatni egy hétköznapi család életét, hogy azok a nehézségek ellenére sem fulladtak bele az önsajnálatban. Jess személyében egy nagyon erős nőt ismertem meg. Mindig mindenből megpróbálta kihozni a legtöbbet. Mindig mindenben REMÉNYT látott. Annyira csodáltam az optimizmusát, csodáltam a kitartását, a család iránti elkötelezettségét. Nagyon hitelesen mutatta be, hogy mennyire nehéz egyedülálló anyaként semmi segítség nélkül felnevelni két gyermeket. Nagyon bírtam a kis Tanzie-t, szerettem volna én is olyan kis matek zseni lenni mint ő. Nicky-t is nagyon szerettem. És Normant, a nyáladzó bűdös kutyust, vagy inkább szörnyeteget? Majd megszakadt a szívem érte. Nemútólsósorban Ed-et, őt is erősen a szívembe zártam. Ajánlom nagyon.

>!
Zsófi_és_Bea P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Jojo Moyes két könyvét olvastam eddig, a Tiltott gyümölcsöt és az Akit elhagytál-t. Az előző kicsit kevésbé, de a második az nagyon szíven talált. Mindkettő kicsit más-más stílusban íródott, és meg kellett állapítanom, hogy a Páros, páratlan ismét egy másfajta stílus, kicsit könnyedebb, a jelenben, a mai korban játszódik a történet. Remek szereplőket vonultatott fel az író ebben a könyvben. Kezdve Tanzie-vel a 10 éves matekzseni, szemüveges kislánnyal, akit csudabogárnak tartanak az iskolában, mert leginkább a matematika érdekli, kicsúfolják, mert imádja a flitteres ruhákat, amiket az anyukája, Jess varr neki. A bátyja Nicky sem kevésbé furcsa figura, 16 éves, gót srác, aki festi a szemét, füves cigit szív, hogy aludni tudjon és az utcabeli gonosz fiúk rászálltak, állandóan megverik. De benne agresszivitásnak nyoma sincs, inkább magába fojtja a gondjait. Jess, aki csak Tanzie vér szerinti anyukája, éppen annyira szereti Nickyt is, de nem találja az utat a megoldáshoz. E nagyon szeretnivaló családnak a megkoronázása Norman, a hatalmas, szőrhullató, nyáladzó kutya, aki jeleskedik még az iszonyú büdös szellentés tudományában is.
Hozzájuk csapódik Ed, az élet gyakorlatias oldalát alig ismerő, gazdag, ám magányos, ugyanakkor eléggé magának való férfi. Az élet furcsa játékaként mindannyian – igen, Norman is – bezsúfolódnak Ed kocsijába, hogy eljussanak Skóciába, a Matematika Olimpiára.
Az út során mindannyiukat megismerjük, ahogyan ők is szép lassan megismerik egymást. Megtudjuk, hogy miért hagyta el Jesst a férje, hogy Ed miért magányos, és mit gondol az életről, a családról Nicky. Azt is megtudjuk, milyen lehet egy állandóan szellentő kutyával egy kocsiban utazni. (Erről személyesen van ugyan tapasztalatom, de az életben egyáltalán nem olyan vicces:)).
Nagyon megható, szeretnivaló történet volt, Jojo Moyes úgy tudta megmutatni szereplői életét, hibáit és esendőségét, hogy azzal együtt lehetett szeretni őket, és közben hinni abban, hogy a jó elnyeri jutalmát és minden rossz végül jóra fordul. Papírzsepiket sem árt bekészíteni a könyv második felére, nekem szükségem volt rájuk.:)
Most úgy érzem ez a Moyes-könyv tetszik a legjobban, de nagyon kíváncsi vagyok még a Mielőtt megismertelek című regényére is.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/jojo-moyes-paros-p…

4 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Mikor kezembe vettem ezt a könyvet, akkor még úgy gondoltam, hogy majd egy könnyű olvasmányhoz lesz szerencsém. Gyorsan ledarálom és mehetek is tovább. De nem így lett. Nagyon gyorsan elolvastam, de egyáltalán nem mondanám könnyű olvasmánynak. Két nehéz sorsú ember és az ő családjuk életét követhetjük nyomon a könyv lapjai között. Elgondolkodtató ez a könyv… Eszembe jutott olvasás közben, hogy mennyit aggódunk mi emberek a pénz miatt…. Azt gondoljuk, hogy mennyire kevés pénzzel rendelkezünk, és hogy több járna nekünk… Márpedig sajnos vannak olyan nehéz körülmények között élő emberek, akik alig bírják ki egyik hónapról a másikra abból a kevéske pénzből, ami jár nekik… Jess… Egy anyuka, aki egyedül neveli a lányát és a fogadott fiát, mert volt olyan szemét az apa, hogy a másik nőtől származó gyerekét is rásózta…. De Jess mindent megtenne mindkét gyermekéért, mert Nickyt is a sajátjaként szereti. Tekintve, hogy egyedül neveli a gyermekeit, két állást is vállal, hogy fedezni tudja azt a sok költséget, ami egy ilyen élettel jár. S közben eszébe se jut az a tény, hogy így bizony ideje sincs a gyermekeire… De aztán jön egy lehetőség, hogy Tanzie bekerüljön egy jól menő, matekzseniket nevelő középsuliba. De sajnos nem futja rá nekik még úgy sem, hogy 99%-os tandíjmentességet ajánlottak a kislánynak (mert olyan hihetetlenül okos). Aztán jön egy újabb lehetőség, hogy egy matekolimpia keretein belül megnyerje az egyéb költségek finanszírozásához szükséges összeget… De hogyan jutnak el az olimpiára? Miből finanszírozzák az utat, a szállást, az ottani étkezést? Aztán jön egy harmadik, nem túl szép lehetőség is, Jess az egyik kuncsaftja elejtett pénzét megtalálja, s úgy gondolja, hogy ez jó kezdőösszeg… Persze visszafizeti majd…. Győzködte magát… Aztán úgy alakult, hogy ez a kuncsaft nem csak a pénzét, de a szívét, s végül önmagát is odaadta ennek a kicsit kelekótya, kicsit furcsa, de annál szeretetteljesebb családnak…
Ed… Bírósági eljárás folyik ellene. El akar menekülni az élete elől, így ellátogat a nyaralójába, s ott összetalálkozik Jess-szel, s innentől megállás nélkül, visszavonhatatlanul zajlanak az események.
Nagyon sikerült megkedvelnem Ed-et. A szárnyai alá vette ezt a családot, pedig idegenek voltak számára. De meglátta a szükséget, a kétségbeesést, s nem félt cselekedni. Azt tette, amit jónak látott, s cserébe kapott egy új családot.

>!
K_A_Hikari P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Ajánlom azoknak, akik szeretik/ismerik Jojo Moyes könyveit. Azoknak akik még nem ismerik Jojo regényeit. Azoknak, akik egy kevésbé cukorszirupos, sokkal inkább egy életfűszerekkel elkészített könyvre vágynak. Az egyedül álló szülőknek. A társadalom szerint különc gyermekeiknek.
Ne feledjetek egy fontos dolgot: előbb-utóbb minden rendben lesz, hisz a jó emberekkel jó dolgok történnek. Csak hinni kell benne. Hinni kell magunkban. Még akkor is, ha úgy érezzük, hogy a páros ügyek páratlanul zűrösek.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2015/04/jojo-moyes-pa…

7 hozzászólás
>!
DarknessAngel 
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Ez volt az első könyvem Jojo Moyes-tól (a neve még mindig bolondosan hangzik :D) , de ha a többi is ilyen szuper, akkor alig várom, hogy olvashassam.
Olyan hitelesen ír mindenről, az ember úgy érzi, ott van a történet közepében. Jess, az egyedülálló anya szerepében csodálatos. Jó olvasni végre egy olyan karakterről, aki nem fullad az önsajnálatban, nem kesereg az életén, hanem pozitívan áll hozzá minden egyes kihíváshoz, és megy tovább, akármit is hajít az élet az útjába. Nicky és Tanzie, a két gyerek, is nagyon megkedveltette magát velem. Sokszor majd megszakadt értük a szívem, de persze a végén minden jóra fordult.
Nagyon tetszett a Skóciába való utazás, a drága kutya pukizása :D ,és a sok kaland amiben út közben részük volt. Ed egy afféle új szerelem a szívemnek, nagyon megszerettem a pasit. …tényleg, csupa kedvesség :)
Csak ajánlani tudom.

6 hozzászólás
>!
Szilvi1111
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Kedvenc Jojo Moyes könyvem. Nem ezzel kezdtem el ismerkedni az írónővel, hanem azzal, amit valószínűleg mindenki ismer. Mielőtt megismertelek És érdekes, hogy azt újraolvasva már nem hozta ugyanazt azt az élményt, míg ezt újraolvasva talán még jobban tetszett, mint először.
Szeretem azokat a könyveket amelyek erős érzelmeket keltenek bennem, a szereplőkkel együtt nevetek vagy pityergek, boldog vagyok közben vagy éppen szomorú. Ez egy ilyen könyv ♥ Ajánlom nagyon! :)

>!
Lisie87 P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Hmmm! :D
Igen, Lisie és a romantika újabb fejezete…
Néha jól esik valami könnyed, nem megerőltető kis romantikus, családi szösszenet, ezért is terveztem be ezt a könyvet. Hátöö…nem erre számítottam.
Az elején még nem gondoltam volna, hogy a végére így szívemhez nő Jess kis családja…:)
Egyedülálló nő, két különc gyerekkel, és egy mafla kutyával, akik éppen mindig csak el tudnak evickélni az életben. Annyira sajnáltam őket, mert Jess tényleg jó anya és mindent megtett értük és csak sorra jöttek a bajok, de ő mindig talpra állt és tovább csinálta, amikor már a legtöbben feladták volna. Mindent megtett a gyerekekért. Ezt nagyon becsültem benne és annyira átéreztem sokszor a dolgaikat, hogy még a hangulatomra is rányomta a bélyeget!
A végén bevallom őszintén, még sírtam is, mert történt a kutyussal egy dolog… spoiler
És hát minden jó, ha a vége jó! :) Hol szomorú, hol vidám volt a történet, olvastatta magát és belopta magát a szívembe!

8 hozzászólás
>!
icu79 P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Második könyvem az írónőtől. Könnyen emészthető, de mégis tartalmas, időnként elgondolkodtató regény megfelelő mennyiségű drámai fordulattal, romantikus töltettel és jó poénokkal.

>!
Lanore P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Sajnos nem volt rám akkora hatással, mint az Akit elhagytál, de ettől függetlenül aranyos, keserédes, életszagú, „bárkivel megtörténhet” típusú történet volt, ami végig lekötött. Jess karakterét nagyon megkedveltem, bele tudtam képzelni magam a helyzetébe, és vele együtt kaptam idegbajt, amikor kiderültek a dolgok a volt férjről, stb. Egy igazi anya, aki mindenre képes a gyerekeiért.
Tudom, hogy nem kellene összehasonlítani a könyveit, de nem tudok mit tenni, nekem ebből hiányzott az az érzés, hogy faljam a lapokat, csak még egy fejezet, csak még egy sor… kíváncsian várom a következő történetét :)

4 hozzászólás
>!
Sippancs P
Jojo Moyes: Páros, páratlan

Meggyőződésem, hogy ami Jojo Moyes tollából jön ki, az bizony rossz nem lehet!
Ezúttal is fantasztikusat alkotott az írónő, egy élettel teli, letehetetlen történetet, sok-sok nevetéssel, kalanddal és némi romantikával. Mindezt – ahogy már megszokhattuk – váltott szemszögben, egy matek zseni kislány, egy tinédzser gót fiú, egy egyedülálló, de örök optimista édesanya és egy szoftverfejlesztő cégvezető tolmácsolásában, egy skóciai úttal, nyáladzó és fura szagokat árasztó kutyával, számokkal, egy Audival és rengeteg szendvicsevéssel megfűszerezve.
JM rajongóknak és még nem rajongóknak is egyaránt kötelező!


Népszerű idézetek

>!
Scientia

Jess nagymamája gyakran mondogatta, hogy a boldogság titka a rossz memória.

162. oldal

>!
Sippancs P

Az anyja egyszer azt mondta Ednek, hogy azok az igazi barátok, akikkel mindig ott tudja folytatni az ember, ahol abbahagyta, akár egy hete találkoztak utoljára, akár két éve.

384. oldal

>!
Scientia

Mert megkövezhet az egész világ, de ha az anyád ott áll mögötted, akkor nincs gond. Valahol a lelked mélyén pontosan tudod, hogy szeretnek. Hogy megérdemled a szeretetet.

192. oldal

>!
Scientia

-A számokkal az a helyzet, hogy nem is mindig számok. Úgy értem, az i imaginárius. A pi transzcendens. Meg az e is. De ha összerakjuk őket, e az i-szer pi-edik hatványon mínusz egyet kapunk. Tehát olyan számot képeznek, ami nincs is. Mert a mínusz nem egy szám, hanem egy hely ahol egy számnak kéne lennie.

-Nekem nagyon is világos. Én pont úgy érzem magam, mint egy üres hely, ahol egy testnek kéne lennie.

190. oldal

>!
agivagyok

Egy egyedülálló szülő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy megszakadjon a szíve.

367. oldal

>!
Trudiz

Vannak, akik csak úgy végigszökdécselnek az életen.

>!
Zoe27

– Gazdag az, aki minden egyes számláját időben befizeti anélkül, hogy folyton ezen agyalna. Gazdag az, aki elmehet nyaralni vagy képes úgy végigcsinálni a karácsonyt, hogy nem kell egész januárban meg februárban a kölcsönöket visszafizetnie. A gazdagság egyszerűen az, hogy nem kell állandóan arra a nyomorult pénzre gondolni.

156. oldal

>!
DarknessAngel 

– Szeretném megtudni, mi jön ki, ha összeadjuk magunkat, Jessica Rae Thomas. Mindannyian. Mit szólsz hozzá?

>!
Sippancs P

A világ tele van olyan emberekkel, akik magasról tesznek a többiekre. Simán átgyalogolnak a másikon, ha ezzel megszerezhetik, amit akarnak. Még akkor is, ha a saját gyerekeikről van szó.

278. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Susan Elizabeth Phillips: Apafogó
Beth Ciotta: Bajban a szerelemmel
Jill Mansell: Ebből szerelem lesz
Borsa Brown: A maffia ölelésében
Ella Steel: Sors-Fordulat
Christina Dodd: A sötétség lángjai
Sophie Jordan: Firelight – Tűzláng
Martina Cole: A család