12. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
27. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján
!

Mielőtt ​megismertelek (Mielőtt megismertelek 1.) 1683 csillagozás

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Bookline · 3.690 Ft –15% 3.136 Ft
1.700 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Louisa ​Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait…
Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy… (tovább)

Eredeti mű: Jojo Moyes: Me Before You

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663852 · Fordította: Lányi Judit
>!
Cartaphilus, Budapest, 2012
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662787 · Fordította: Lányi Judit

Kapcsolódó zóna

!

Jojo Moyes

37 tag · 43 karc · Utolsó karc: 2017. január 20., 22:31 · Bővebben


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

William Traynor · Louisa Clark · Nathan · Bernard Clark · Patrick


Hirdetés

Kedvencelte 681

Most olvassa 162

Várólistára tette 782

Kívánságlistára tette 1015

Kölcsönkérné 36


Kiemelt értékelések

+
>!
Renkaa
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Ez egy elég személyes értékelés lesz most.
Mikor pár hete rátaláltam erre a könyvre és elolvastam a fülszövegét, rögtön tudtam, hogy nekem ez a könyv kell, ezt mindenképp el szeretném olvasni, ugyanis a főszereplő ugyanolyan állapotban van mint én. És aztán kiderült, hogy még a sérülésünk is azonos, bár ennek a "következményei" nem. Meg a baleset felfogása sem. Will nagyon negatív és szomorú, ami persze érthető, főleg úgy, hogy tudjuk, hogy milyen életet élt előtte és milyenre kényszerül most.
Volt jó pár dolog amivel egyet értettem és amit én is átéltem, de sok olyan is amiben nem.
Mondjuk én alapból úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy örülök annak amim még van, és amit még meg tudok csinálni, mint szomorkodjak egész nap azért, amim nincs. Igaz, hogy ő rosszabb állapotban van mint én és úgy biztos sokkal nehezebb lenne.
Meg aztán mellettem itt van egy csodás család és pár igazán csodás barát és ismerős.
De aztán Will-nek is ott lett Louisa, vagy fordítva. :)
Igazából az ő szemszögéből van elmesélve a történet, ne tévesszen meg senkit, hogy az elején csak Will-ről írtam. :D
És Lou egy remek karakter, kedves, vicces és mint későbbiekben kiderül, igazán gondoskodó. Kedveltem a családját is, főleg az apukáját. És imádtam a cívódásaikat Will-el, azt ahogy szépen lassan kerültek közel egymáshoz, és nagyon tetszett az igyekezete.
És azért azt még megjegyezném, hogy Will családja biztos sokaknak gonosznak és ridegnek tűnnek de azért nekik se lehet ez könnyű.

Ez egy kicsit nehéz olvasmány volt nekem de nagyon örülök neki, hogy rátaláltam erre a könyvre.

Kedvenc rész: Will szülinapi ajándéka. :) +az esküvő.

Édes, drága Will.. a végén majdnem megsirattál. Nem tudom mi van velem, hogy még ez sem volt képes rá, (csak bekönnyeztem rajta) bezzeg filmeken tudok bőgni, nem értem.. :D

Update: Sose gondoltam volna, hogy valaha újraolvasom ezt a könyvet de mégis úgy alakult, és azt kell mondanom, hogy másodjára is egy csodálatos történet!

15 hozzászólás
+
>!
Gorkie P
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Naná, hogy 5*!
Ez a könyv a maga nemében tökéletes. Az írónő hihetetlen jól építette fel a történetet.
Annyi minden van ebben a kötetben, hogy felsorolni se tudnám.
Nehéz volt letenni, ha mégis le kellett, akkor is a történeten járt az agyam.
A szereplőket nagyon meg lehet szeretni. Teljesen hitelesek és a rövid 1-1 szemszögváltásban kicsit mindenkit meg lehet ismerni. Érthetőbbé válik a viselkedésük.
Nagyon tetszett a könyv mondani valója és spoiler.

Viszont többé nem fogom elolvasni. Bár nem bőgtem végig a könyvet, nagyon szívszorító volt. A vége meg teljesen padlóra küldött. Az első gondolatom az volt, amikor befejeztem, hogy adta magát a történet, így volt jó, de ez nagyon igazságtalan és dühítő és nagyon utálom Jojo Moyest. Komolyan… soha többet.

Szerk. 2016.08.15:
Így pár hónap után, hogy megírtam az értékelést, itt csücsül nálam. :))

>!
Cartaphilus, Budapest, 2012
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662787 · Fordította: Lányi Judit
12 hozzászólás
+
>!
HoneyBee0395 P
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Nem tudom, hogy kell elfogulatlan értékelést írni egy könyvről, nekem sosem ment igazán. Úgy ülök itt, hogy pár perce csak sírok. Elemébe talált nálam ez a könyv, és egyszerűen csak megsirattam. A következők jutottak az eszembe míg ezt az értékelést írtam – sokaknak a legnagyobb problémája az hogy nem elég márkás a telefon, nincs elég ruha, nem elég jó az étterem, nincs internet – tipikus piszlicsáré problémák. Panaszkodás, a semmire. Holott sok ember kényszerül olyan helyzetbe, mint Will. Sokan azt hiszik, velük ilyen nem történhet meg, mert egyszerűen nincs rá esély – de sajnos soha nem tudhatjuk, mikor jön egy autó, egy motor, ami nem áll meg időben, csak amikor már késő. És ehhez elég egyetlen másodperc. Maga a mondanivaló nagyon nehezen emészthető, tényleg csak azok tudják átérezni, akik megértek erre. A könyv tele van morális kérdésekkel – hogy lehet a halál felett egyáltalán bármilyen döntést hozni, és ez kinek a felelőssége? Miért nincs joga mindenkinek a saját életéről döntenie, miért mások hozzák az ítéletet? Hagyjunk valakit elmenni azért hogy ne szenvedjen tovább? Remélem, nekem soha az életben nem kell ilyen döntéseket hoznom, mert nem tudnék ezzel a teherrel együtt élni. Annyira érdekes volt látni, hogy az 'egészséges' emberek mennyi mindent megtehetnek, akárhova eljuthatnak a fürkésző, lenéző tekintetek nélkül. Hogy mennyire meg kell szervezni egy utazást, ha egy tolószékes emberrel közlekedünk. Az életnek számtalan apró öröme van amit ki kell élvezni, a napsugáron át az esőig, a szivárványig, minden, ami mellett a hétköznapokban elsétálunk. Merthogy nem tudhatjuk, mennyi időt adtak nekünk, mennyi időnk van megélni a dolgokat. A csontomig hatolt, jobb kifejezést nem tudok. Voltak benne pillanatok, amikor szívből nevettem – nem sokszor történik meg, hogy nincs túlerőltetve egy – két sor, csak sodródunk a történettel – és volt amikor már nem láttam a sírástól. Lou és Will karaktere szépen kidolgozott, amit én a legjobban szerettem, hogy ketten egymásra találtak, de lassan, fokozatosan. Hogy Will tanította meg Lou-t élni, holott a fordítottjának kellett volna jobban érvényesülni. De ez nem az az univerzum. Cselekmény – szavak erre nincsenek. Tényleg nem tudok mit mondani, ezt olvasni kell. Nem egyszer, többször.

5/5

Kíváncsiságból megnéztem a filmtrailert. Valaki nem akar velem moziba jönni?

Kiegészítve képekkel a blogon – http://booksofdreamer.blogspot.hu/

34 hozzászólás
+
>!
Zsófi_és_Bea P
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Meg kell állapítanom, hogy erről a könyvről nem tudok használható értékelést írni. Talán azért, mert annyira közel került hozzám, annyira szerettem olvasni, – hiába volt oly szörnyű –, hogy teljesen elfogult vagyok a könyvvel, a történettel és a szereplőkkel szemben. A történet tele volt szeretettel, tisztelettel, reménnyel és elfogadással. Ebben a könyvben senki nem volt boldog, de az élet apró örömeit elfogadták és kihasználták lehetőségük szerint. Általában hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy a MOST számít, nem az, ami lesz. Ezt a MOST-ot láttuk Will és Lou életében, a kettőjük egymásra gyakorolt hatását, és azt, hogy ez befolyásolta-e valamennyire az életüket. Szívfacsaró, felzaklató, megindító történet volt. Nagyon sírtam a végén.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/02/jojo-moyes-miel…

Pár hónappal később:
Nagyon kíváncsi voltam Zsófi véleményére, féltem, hogy neki nem fog tetszeni, de félelmem alaptalan volt, íme az ő értékelése is:
http://konyvutca.blogspot.com/2016/08/jojo-moyes-mielot…

2 hozzászólás
+
>!
Röfipingvin MP
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Annyi mindent szeretnék írni… és nem tudok. Ülök a konyhapultnál, nézem a férjemet, aki csak kedvesen mosolyog és azt kérdezi megfáztam-e… Nem, nem fáztam meg, csak szipogva, könnyekkel mondok köszönetet, hogy itt vagy nekem.

4 hozzászólás
+
>!
DarknessAngel
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Nagyon nehéz bármit is mondani.
Nehéz és fájdalmas. Mert még mindig fáj.
Ez egy élettel teli történet. Csak úgy lüktet, pulzál.
Sír, nevet és szeret egyszerre.
Szívettépő, szomorú…
…kedves és szerethető.
Még mindig nem tértem észhez.

10 hozzászólás
+
>!
Pandalány P
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Nehéz egy olyan könyvről értékelést írni, amit előttem már kis millióan véleményeztek, mert szinte mindent leírtak róla, amit le lehet. Mégsem elég csillagoznom, mégsem elég megnézem belőle a filmet. Sejtszintig hatott rám a történet, nagyon kellett ez most a lelkemnek.
Igazából régóta szemeztem már vele a könyvtár polcán, de sosem éreztem azt,hogy annyira nagyon el kell olvasnom. Aztán jött a film trailere és meggyőzött. Nekem ezt a filmet látnom kell, de csakis úgy, hogy olvastam a könyvet. És a könyves borító rátett egy lapáttal, annyira gyönyörűséges. Kivételes eset, amikor a filmes borító jobban tetszik, mint az eredeti (ilyen volt még a Csillagainkban a hiba számomra).

Csodálatos történet. A szereplők egytől egyig szerethető figurák, mindegyikőjüknek megvan a maga helye, senki nem túl sok vagy kevés a sztoriban. Egyedül talán Lou testvérét találtam az elején nem túl szimpatikusnak, nem éreztem túl közel a testvéréhez, vagy hogy mellette állna, de a végére megkedveltem.

Olvasás előtt mindenkitől csak azt hallottam, hogy tutira sírni fogok, biztosan kell zsepi hozzá.Sokáig vártam azt a pillanatot olvasás közben, hogy „Na, most fogok pityeregni!”, és végül az utolsó 20-30 oldal olvasása közben tört el nálam a mécses. Akkor, amikor spoiler. És ha belegondolok, hogy milyen lesz ezt filmen látni…te jó ég. Ami számomra az egyik legemlékezetesebb lesz ebből a könyvből később is, az Will levele a végén. ❤
Szerintem többször újraolvasom majd a regényt később, de ez a levél, ettől teljesen kész voltam. Mindenféle elfogultság nélkül megérdemli a könyv az 5 csillagot, és a 96%-ot is. ❤

8 hozzászólás
+
>!
molybarby
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Na, akkor nagy levegő (beszív-kifúj)
Sokáig gondolkodtam rajta, hogy megadjam-e azt az öt csillagot. És végül is úgy döntöttem megérdemli. Most már úgy érzem kicsit lenyugodtam. Nem sírtam, bár be kell vallanom tudtam volna. Lou és Will története elég szívszorító, szívszaggató, egész olvasás közben érezni lehet a feszültséget, a háttérbe meghúzódó apró szikrát ami bármikor felrobbanthatja az egész mindenséget.
És BUUMM!!!
A végére ott a nagy robbanás. Vártam, hogy kicsit hasonló lesz az egész, mint az Életre valók című film, mégis annyira más. Az alap dolgok egyeznek, csak a két személy életfelfogása közti különbség hatalmas.
Míg az egyikük kapaszkodik az életbe, akármennyire is nehéz, addig Will várja végre a megnyugvást, hogy legyen ennek az egésznek vége már. És akkor ott van neki Lou. :)

2 hozzászólás
+
>!
FairyDust P
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

8 nap kellett, hogy meg tudjam fogalmazni, pontosan mit is érzek…

Mióta befejeztem, rengetegszer eszembe jutott a könyv, és minden egyes alkalommal elszorult a szivem. Vannak sztorik amik elolvasása után több lesz az ember valamivel…ez a könyv ilyen. Minden apró dologért hálásnak kell lenni az életben, mert vannak dolgok amiknek a hiánya csak akkor tűnik fel amikor már nincs…holott egészen addig alapnak vettünk, ilyen például az egészség és a szeretet. Nagyon tetszett a felépitett világ, és a hatalmas jellemfejlődés. Úgy éreztem, ott vagyok a szereplőkkel és nap mint nap átélem amiket ők is. spoiler
Nem lehet ennél többet irni, egyszerűen lélekszaggatóan szép és őszinte történet.

3 hozzászólás
+
>!
AniTiger MP
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Nem érintett meg, nem az én stílusom ez az egész. Nekem a könyv nagyon kiszámolt volt – túl „oké”, túl „tökéletes” a történet. Túlságosan érződik rajta, hogy „Igen. Ezt venni fogják, mint a cukrot.” Aláírom, hogy borzalmasan olvasmányos tud lenni, ha megragadja az ember figyelmét a sztori, de ha nem, akkor nagyon nyögvenyelős olvasmány!

Valami pozitív? Értékelem, hogy Mijazaki Hajao animét néznek benne. Értékelem a Pygmailon – My Fair Lady említést, a sudokus poént, ahogy azt is, hogy megtudtam, mit jelent a kvadriplégia. Értékelem a könyv és a film fekete humorát, értékelem, hogy Will és Lou két külön világa találkozott egymással egy röpke történet erejéig – és azt külön köszönöm, hogy készült a könyvből film, hogy jó szívvel emlékezhetek rájuk.

Feldobták a váratlan kitekintések, nézőpontváltások. Nekem kifejezetten tetszett, hogy nem csak (a felelőtlen, hanyag, nemtörődöm) Lou szemszögéből ismerjük meg a sztorit, hanem nála összeszedettebb, felelősségteljesebb emberek érzéseibe is bepillantást nyerünk.

TÉNYLEG spoiler! spoiler

Fogadalmam: olvasni még Jojo Moyestól! (Tetszett a stílusa és a történetvezetése, még ha ez a könyv nem is ragadott.)

A filmet viszont imádtam, leginkább a casting miatt. Bolondok, de csodásan játszottak. :))

Bővebben – könyv és film értékelése, könyvklubos vendégposzt a castingról, vicces sztorik a színészekkel a főszerepben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/mielott-me…

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663852 · Fordította: Lányi Judit
14 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
agisajt

– Ez volt életem legjobb hat hónapja – mondtam.
Hosszú csend következett.
– Fura módon, Clark, az enyémnek is.
És akkor, ott, meghasadt a szívem.

465. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louisa Clark · William Traynor
+
>!
Zora85

Alig maradt valami, ami boldoggá tesz, de te azzá teszel!

+
>!
catilde P

Ne gondolj rám túl gyakran. Nem akarok úgy gondolni rád, hogy bömbölsz. Csak élj jól.
Csak élj.
Szeretlek.

475. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Traynor
+
>!
szakcsgab

– Jól vagyok. Csak…
Láttam a világos inggallérját, és kontrasztként a sötét zakóját.
– Még nem akarok bemenni. Csak szeretnék itt ülni, úgy hogy ne kelljen arra gondolnom, hogy… Nagyot nyelt.
Még a majdnem teljes sötétségben is látszott, hogy erőlködik.
– Én csak…szeretnék csak egy férfi lenni, aki elment egy koncertre egy piros ruhás lánnyal. Csak még pár percig.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Traynor
+
>!
szakcsgab

– Néha, Clark, maga az egyetlen, amiért úgy érzem, érdemes felkelnem reggel.

351. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Traynor
+
>!
DoreenDelevigne

(…) élj merészen. Feszegesd a határaidat. Ne érd be kevéssel.

Epilógus

8 hozzászólás
+
>!
natika15

Úgyhogy csak öleltem. A karomban tartottam Will Traynort, volt pénzügyi csodagyereket, volt mélytengeri búvárt, sportembert, utazót, szeretőt. Szorosan átöleltem, és nem szóltam egy szót sem, de szavak nélkül elmondtam neki, hogy valaki szerette őt. Ó, de még mennyire szerette.

466. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louisa Clark
+
>!
Zora85

te… olyan valakivé formálsz engem, amit azelőtt el se tudtam volna képzelni. Boldoggá teszel, még akkor is amikor szörnyen viselkedsz. Inkább lennék veled – még úgy is, hogy szerinted belőled már nem sok maradt –, mint bárki mással a világon.

421. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louisa Clark
+
>!
Zora85

… a ma éjszaka a legcsodálatosabb dolog, amit csak tehettél értem. Amit elmondtál most nekem, amit azért tettél, hogy elhozz ide… Tudni, hogy valahogy abból a seggfejből, aki az elején voltam, neked mégiscsak sikerült kimentened valami szeretni valót…. ez döbbenetes számomra.

424. oldal

+
>!
Lunèa_Charlotté

– Mondja az a nő, aki kifordítva adta rá Thomasra a pelenkát.
– Olyan csak egyszer volt!
– Kétszer. És összesen háromszor tetted tisztába.


A sorozat következő kötete

Mielőtt megismertelek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Marshall: Tombol a hold
Joss Stirling: Storm és Stone
Anthony Capella: A kávék költője
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Rachel Joyce: Queenie Hennessy szerelmes levelei
Lesley Pearse: A múlt nyomában
Jill Mansell: Titkok közt
Priscille Sibley: Csillagpor
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…