Me ​Before You (Me Before You 1.) 123 csillagozás

Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You Jojo Moyes: Me Before You

Lou Clark knows lots of things. She knows how many footsteps there are between the bus stop and home. She knows she likes working in The Buttered Bun tea shop and she knows she might not love her boyfriend Patrick.
What Lou doesn't know is she's about to lose her job or that knowing what's coming is what keeps her sane.
Will Traynor knows his motorcycle accident took away his desire to live. He knows everything feels very small and rather joyless now and he knows exactly how he's going to put a stop to that.
What Will doesn't know is that Lou is about to burst into his world in a riot of colour. And neither of them knows they're going to change the other for all time.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Penguin, London, 2016
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780718181185
>!
Penguin, London, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780143109464
>!
Penguin, London, 2013
ISBN: 9781611762358

4 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Louisa Clark


Kedvencelte 35

Most olvassa 13

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

mrsp>!
Jojo Moyes: Me Before You

Szerintem az utóbbi 1 évben nem volt olyan nap, hogy ne jött volna szembe ez a könyv velem valamilyen úton-módon, egy kirakatban, a molyon értékelés, idézet, karc vagy olvasás formájában, a film előzetese a youtube-on, filmplakátok a moziban… és bevallom, ismeretlenül is kezdtem meggyűlölni. Nekem az ilyen nagy hype inkább elveszi a kedvem egy könyvtől, mint meghozza, de a Mini Könyvklub remek ösztönzés volt, hogy átlépjek ezen, és megnézzem, mit tud ez a könyv, amitől mindenki hasra esett. És a legnagyobb meglepődésemre egyszerűen imádtam, nálam eddig ez a 2017-es év kedvenc könyve.

Már az elején megfogott magának a könyv Lou humorával, a bohókás személyiségével és az édes családjával. Treena és Lou apukája lettek főként a kedvenceim a családból. Aztán megérkezett Will Traynor, és végem lett. Gáz, hogy beleszerettem egy könyv főszereplőjébe? Azt hiszem. Érdekel? A legkevésbé sem. Szóval Will… nagyon szarkasztikus, nagyon mogorva, ami abszolút érthető. Aztán elkezd kinyílni, és én rendkívül élveztem megismerni a lelkét, a mindennapjait, a küzdelmeit és azt, hogy próbál erős lenni akkor is, amikor nagyon nagy fájdalmai vannak. Imádtam a vicces beszólásait, a Clark-ozását, imádtam Lou szülinapi ajándéka miatt. Aki még nagyon közel került hozzám, az Nathan volt, szerettem a Lou-Nathan-Will közös jeleneteket, olyan jó triót alkottak együtt. Akiket viszont sehogy nem sikerült megkedvelni: Lou anyukája, Will szülei, és Patrick… egyszerűen annyira kihoztak a sodromból mindig, akármit is mondtak vagy tettek…

Tetszett a lassú, de folytonos fejlődés, amikor is Will gyűlölködő magatartásából egy imádnivaló férfit kaptunk, és az idáig elvezető út minden percét imádtam.

spoiler

Most kivételesen megnéztem a filmet is, még aznap, mikor befejeztem a könyvet. A főszereplők kivételével nem tudtam, kit melyik színész fogja alakítani, a trailert sem láttam, így meglepetés volt minden. A véleményem a filmről:

Tetszett is, meg nem is. Tetszett, mert:

– A párbeszédek nagyon könyvhűek voltak, végig olyan érzésem volt, hogy „én ezt már olvastam”, ennek nagyon örültem.
– Tetszett a kastély és a Granta ház, valamint Lou-ék háza is.
– A filmzenék! Azok valami iszonyatosan jók voltak!
– Tetszett, hogy sok mindent megtartottak a cselekményből.
– Mert hát… Sam Claflin… :)

Ami viszont nem tetszett:
– EMILIA CLARKE! A Trónok harcát ugyan nem nézem, de ő az a szereplő, aki mindig annyira elegáns és gyönyörű, és itt is hasonlót vártam… és AZOK AZ ARCKIFEJEZÉSEK! – Már komolyan a hányinger jött rám, annyira de annyira irritált, hogy azt el sem tudom mondani. Oké, Lou bohókás, és oké, néhol vicces volt, de egy mondatot nem tudott elmondani anélkül, hogy ne vágna idióta pofát, és még a komoly jeleneteknél és állandóan grimaszolt. Undorító.
– Neville Longbottom. Jó, nyilván neki is kell játszani valamiben a Harry Potter után, de nekem annyira nem jött be, Patrick-et abszolút nem így képzeltem, és még a Neville hangját is meghagyták, ami extrán idegesítő volt.
– Kimaradt, fontos eseményszálak: Lou a labirintusban, Patrick és Lou kapcsolatának alakulása, első nyaralási terv, fórumos tanácsok, ilyesmik.
– Ahhoz képest, hogy annyira nyomták ezt a Box Room (bocsi, angolul olvastam, nem tudom, hogy hívják magyarul, Lou aprócska szobája) dolgot, nekem a filmben nem jött át.
– Túl gyorsan folytak az események néhol (kimaradtak olyan összekötő dolgok, amik szerintem lényegesek voltak, például az esküvő utáni dolgok)
– Semmi indoklása nem volt a Buttered Bun bezárásának, a párom nem is értette, mi folyik itt, úgy mondtam el neki.
– Szerintem a könyvet nem olvasók számára nem volt olyan 100%-osan érthető a film, sok részlet kimaradt, sok mindent nem magyaráztak meg.
– Nem tetszett az sem, hogy megváltoztatták a repülőt magánrepülőre. Épp az volt nekem a lényeg ebben a jelenetben, hogy mennyire jól elintézte Lou, hogy Will megkapjon mindent, ami a zavartalan utazáshoz szükséges, de így…

De ezek a nem tetsző dolgok is elfogadhatóak voltak, kivéve! Emilia Clark. Szerintem azóta is rémálmaim vannak. Lily Collins-szal sokkal jobb lett volna. Vagy egy csimpánzzal. Vagy bárki mással.

7 hozzászólás
brigi11 P>!
Jojo Moyes: Me Before You

Ez az a könyv, amit nem igazán akartam elolvasni. Teljesen biztos voltam benne, hogy ez nekem túl romantikus, túl nyálas, túl „világ megváltó szerelmes” lesz. Erre kaptam egy teljesen más történetet. Elég hamar kiderült, hogy inkább anyai lélekkel tudok erre a történetre nézni, mint romantikussal. Folyamatosan dolgozott benne a kérdés, hogy én vajon hogyan döntenék. Vajon van-e helyes döntés.
Amit viszont nehezebben emésztettem meg az a Lou családja volt, sokszor nyílt a bicska a zsebemben és szívesen osztogattam volna a pofonokat.
Annak ellenére, hogy nálam a nagy sírás-rívás és zsebkendő hegyek elmaradtak, ez egy nagyon jó történet és egyértelműen a kellemes meglepetés kategória.

Arym>!
Jojo Moyes: Me Before You

Ha belegondolok, hogy nem akartam a könyvet elolvasni és megelégedtem a filmmel… Nagyon sajnáltam volna ha ez kimarad.
Nem hiszem, hogy bármi olyat tudnék mondani, ami előttem nem hangzott még el a történettel kapcsolatban.
Így visszagondolva zavar, hogy a filmben mennyire lebutították Louisa karakterét. Tény hogy hebrencs, beszédes és egyedi, de semmiképp nem nevezném egyszerűnek. Sok lényeges elemet kihagytak, ami megindokolta a szereplők egyes döntését, viselkedését.
Talán, mivel már eleve tudtam mi lesz a vége, nem okozott akkora törést bennem, inkább elgondolkodtatott.
Elolvasom a második részt, bár nem tudom ezek után mit tartogathat még számomra az írónő.

rita_66>!
Jojo Moyes: Me Before You

Olyan 88%-tól végigbőgtem. Kíváncsi vagyok, mégis hogy lehet ennek folytatást írni?!

Update:

Ha egy édességhez akarom hasonlítani ezt a könyvet, akkor egy szelet csokitorta jut eszembe, aminek a legutolsó falatjába elrejtettek egy darab roppant csípős hagymát. Élvezed az összes morzsát, nem akarod, hogy vége legyen, mégis, az utolsó emléked róla az, hogy mennyire csípte a szemed, sőt, mintha egy-két könnycseppet is előcsalogatott volna. Nagyon nagy hatással volt rám ilyen szempontból, és mint írtam, a felét végigsírtam :D

Imádtam benne, hogy nem papírmasé szereplőkről volt szó, mindenki érzelmeket váltott ki belőlem. Sokat utáltam, de a néhány váltott szemszögű fejezetnek hála a végére mindenkit úgy-ahogy megkedveltem. Az epilógus nem okozott sok meglepetést spoiler

Utána néztem a következő résznek, és tényleg nem értem, miért kellett. A fő probléma szál elég hülyeségnek tűnik. Szóval meghagyom ezt az élményt magában, dédelgetem :) Ha valaki olvasta a második részt, akkor azt szívesen kifaggatom, hogy milyen :D bővebben a blogbejegyzéseknél

CsepAdri>!
Jojo Moyes: Me Before You

Most, h már nem sírok A könyv az elején megnevettetett Will szarkazmusát imádtam szarkazmus az én nyelvem és Will-t is valamint Lou személyiségét és érdekes ruházkodását :)
Ez a történet nemcsak Will-ről és a döntéséről szól hanem Lou-ról is. Mindenki egy buta falusi lánykának nézi és kezeli, de Will lát benne valamit és az ő unszolására lassan kitárul a világ számára. Will döntését illetően nem mondok rá semmit az ő élete.
Ez a könyv ez a történet az elején mókás volt Will és Lou párbeszédei miatt, majd később elgondolkodtatott én vajon mit tennék ilyen helyzetben (mindkét fél szemszögéből) a vége pedig összetörte a szívem és egy szipogó síró zsepi után kutató ronccsá tett.

mrsglass P>!
Jojo Moyes: Me Before You

Nagyon tetszett! Még jobban tetszett volna, ha nem látok ezer spoilert a neten spoiler No de eme csekélységeket leszámítva ez egy nagyon szép történet, bár Lou néha kiborított, nyilván azért, mert magamra ismertem a rossz döntéseiben.. spoiler A második részt nem olvasom el, hadd maradjon meg nekem ez a szép élmény.

2 hozzászólás
BZsofi P>!
Jojo Moyes: Me Before You

Egyelőre emésztem. Egy biztos: kedvenc.

Vannak az életemben néha olyan könyvek, amelyeket nem én választok ki, hanem ők választanak engem. Néhány héttel ezelőtt kedvenc könyvesboltom, a Thalia közepén tornyosult az Ein ganzes halbes Jahr, utoljára ennyire az üzlet középpontjában, és ilyen hangsúlyosan Alice Munro könyvei álltak, miután megnyerte a Nobel-díjat. Akkor kézbevettem, elolvastam a fülszöveget, de annyira nem győzött meg. Pár nappal később itt a molyon nézegettem címke szerinti toplistákat, és a romantikus címke 2. helyről integetett nekem a Mielőtt megismertelek. Aztán két hete szombaton a fiam kérésére benéztünk a könyvtárba, én erősen megfogadtam, hogy nem megyek le az angol nyelvű könyvekhez, de azért az aznap visszahozott angol nyelvűekre rápillantottam a bejáratnál, és természetesen ott virított a Me Before You. Ezek után kérdés sem volt, hogy hazajön-e velem vagy sem.
Már az első oldalakon elvarázsolt a történet, észre sem vettem, milyen ütemben falom az oldalakat, milyen időközönként mosolygok, kacagok fel hangosan, vagy törölgetem a könnyeimet, és hány zsebkendőt fogyasztottam már el. Ezen a hétvégén is könyvvel a kezemben főztem, annyira lekötött és elgondolkoztatott. Azt hiszem, hogy az ilyen könyvekre lehet azt mondani, hogy inspiráló. Mindkét szereplő változása és emberi fejlődése bámualtos, sok-sok olyan dologra hívja fel az ember figyelmét, amit egyébként olyan természetesnek és magától értetődőnek veszünk, pedig nem feltétlenül az. Ez egy olyan könyv, amelynek az elolvasása után nem győzök elégszer hálát adni Istennek azért, amim van.
Van Nicholas Sparksnak egy nagyon hasonló témát feldolgozó könyve, A Walk to Remember, aminek a filmváltozatát még jobban imádom, mint magát a könyvet ((http://moly.hu/karcok/261204). Nem bánnám, ha ebből a könyvből is készülne film (imdb-n úgy láttam, hogy fog). Akár most rögtön leülnék elé egy csomag papírzsebkendővel.

7 hozzászólás
Judit_56 P>!
Jojo Moyes: Me Before You

Úgy gondoltam, hogy ez a könyv is csak egy a sok romantikus könyv közül. Két főszereplő, lassan egymásba szeret, és minden vidám és boldog.
De ez teljesen más volt, és megdöbbentett.
Már az elején érdekes volt szembesülni Will érzéseivel. Igazából sokszor bele sem gondol az ember milyen lehet így élni, és megrázó olvasni.
A két karakter tökéletesen fel van építve, Lou vidámsága, folyamatos csicsergése boldogságot varázsol a történetbe. (kifejezetten szerettem az öltözködését :D ) Will humora is megmaradt, a baleset ellenére, rengeteg vicces rész volt benne, szarkasztikus beszólás, amin nevettem.
Látszik mindkettőjük személyiségfejlődése, Lou egyre jobban kinyílik, kíváncsi lesz, új dolgokat próbál ki. Miközben Will szintén próbál megbékélni helyzetével, és pozitívan szemlélni az életet.
Lou családja viszont borzasztóan ellenszenves. Nekem senki nem volt szimpatikus, senki sem segített igazán Lou-nak, mindenki csak a saját életével volt elfoglalva.
A történet morális kérdéseket is felvet. Hogy ne spoilerozzam el, inkább nem részletezem. De belegondoltam, és próbáltam megfejteni, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben. Mi a helyes, mi a helytelen. Az egyik részt hallgatva nekik van igazuk, a másikat hallgatva viszont nekik. Nem lehet olyan döntést hozni, ami mindenkinek jó.

Gyönyörű történet, ma megnézzük a férjemmel a filmet is :) (A film is szuper, szerintem jól összerakták)

Dorka_olvas>!
Jojo Moyes: Me Before You

Messze a legjobb könyv, amit az elmúlt időszakban olvastam!

Mikor az 'amerikai könyvesbolt' polcán megláttam, automatikusan nyúltam érte. Ne illett ránézésre oda a polcra, Hemingway, és Anne Frank naplója közé. A borítója alapján ( az első, rózsaszín-drapp) legalábbis nagyon elütött a többitől. Majd elolvastam a hátát, és ott is inkább a szerelmes regények leírása volt a fülszöveg. De megfogott, sok jó ajánlás volt rajta, felkeltette a kíváncsiságomat, így elhoztam.
Nem is tehettem volna jobban. Most már barátnőmnél csücsül, miután szigorúan a lelkére kötöttem, hogy még levegőt is csak óvatosan vegyen mellette.

Ez a könyv egy kincs.

Sokkal több egy egyszerű nyári szerelmi olvasmánynál. A szerelmi szál is csak pontosan annyit van jelen a könyvben, amennyire elengedhetetlen, de ahol kell, ott ott van. A könyv inkább szól a barátságról, a családról, sorsokról, lehetőségekről, esélyekről, és azok ki, vagy ki nem használásáról. Bátorságról, kitatrásról, küzdésről, feladásról, újrakezdésről… Annyira jól van megírva, hogy amikor a főhősnő gondolkodásában megjelenik a fordulat, abban a pillanatban én is egyértelműen úgy ítélem, hogy az a helyes. Jó, aztán persze úgy ítéltem, hogy mégse, de valahogy mégse ríkatott meg, mert olyan szépen csavarta a szálakat, hogy az utolsó oldalnál megnyugodtam, és elfogadtam, hogy így van ez rendjén. A könyvnek ott véget kellett érnie, de a történet örök érvényű.

Pontosan megérdemli a helyét ott, a legnagyobbak között!

wolfy27>!
Jojo Moyes: Me Before You

Azt hiszem én leszek a szemétláda, aki lepontozza, de ez van. Nem mintha nem tetszett volna, de részben nem az én világom, részben másra számítottam és részben helyenként komoly problémáim voltak vele.

A történet elég szokatlan legalábbis számomra, de egy tökéletes alap egy kivételes karakterfejlődéshez, egy szívszorító drámához és egy élet teljes felforgatásához. Elég hamar tudtam, hogy sírni fogok rajta, de ettől függetlenül is el akartam olvasni. A humor nagyon jól működött benne, csak azt kívánom bár több lett volna belőle. És bárcsak kevesebb körítés lett volna mellette, mert nagyon sokszor, főleg az elején azt éreztem, hogy nem történik semmi, sodródunk, az oldalak pedig vánszorognak.

Lout az elején nem igazán szerettem, nekem túl butácska és teszetosza volt, amolyan „tedd ki hadd hűljön” típus. Aztán kezdte összeszedni magát és kezdtem megkedvelni, mert nagyon mélyen elrejtve ott van egy életvidám, aranyos és szerethető lány. Will nagyon jó karakter volt, a szarkasztikus humora azonnal megnyert magának és nagyon sajnáltam a vele történteket és át tudtam érezni a döntését. Running Mant utáltam. A világ egyik legnagyobb seggfeje, kb. zéró empátiával és érdeklődéssel rendelkezik a barátnője felé, cserébe van 80% sport, diéta és kalóriaszámlálás és 20% egó és neandervölgyi gének… és ha rajtam múlt volna már rég kidobtam volna… Treena szintén nem volt a szívem csücske a könyv 3/4-éig, végtelenül önző volt és néha úgy éreztem élvezi, hogy a húga ennyire passzív és így csilloghat egyedül. 5 évesen kellett volna egyszer képen törölni, hogy: „Nem, ami az övé nem a tiéd és ezen több óra hiszti sem fog változtatni” és nem Lounak mondani, hogy: „Add neki oda, hogy ne hisztizzen”. Ülj le kisfiam, gyereknevelés 1-es… A másik bajom a családdal az volt, hogy szerencsétlen Lout beskatulyázták ki tudja hány évesen: nem szereti ezt, nem érdekli az, buta, kétbalkezes, szerencsétlen, döntésképtelen, és még sorolhatnám… az egész család rajta köszörülte a nyelvét és ezt a kedves szokást annyi időre hagyták abba, amíg Lou egyedül hozta haza a pénzt… És akkor csodálkoznak, hogy önbizalomhiányos és meg sem próbál semmit tenni azért, hogy jobb legyen?

Összességében jó volt, a dráma és az érzelmek a helyükön voltak, csak a bevezető sikerült túl hosszúra. A karakterek is egész jók voltak, Lou karakterfejlődése példátlan. Ami viszont kifejezetten hiányzott nekem, az a romantika. Elvileg romantikus könyv és az utolsó ~100 oldalon vagy inkább 70-en ott is van, de előtte nulla. Maximum barátságnak lehetne nevezni a kettőjük között lévő dolgot, ami meg Running Mannel van, azt nem is minősítem.

És egy gigantikus nagy fekete pont az írónőnek, mert annál undorítóbb, feltűnőbb és elkerülhetetlenebb spoilert, mint a második rész címe még életemben nem láttam. Már azelőtt tudtam, hogy mi lesz a könyv vége, hogy egyáltalán átgondoltam, hogy elolvasom-e az első részt…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Naiva >!

Push yourself. Don't Settle. Just live well. Just LIVE.

RRoxana>!

'It has been,' I told him, 'the best six months of my entire life.'
There was a long silence.
'Funnily enough, Clark, mine too.'

471. oldal

RRoxana>!

I kissed him, trying to bring him back.

472. oldal

Naiva >!

You only get one life. It's actually your duty to live it as fully as possible.

BZsofi P>!

[…] I say I can drive in the same way that I can speak French.

86. oldal (Peinguin, 2012)

2 hozzászólás
Naiva >!

You still don’t get it, Clark, do you? I could hear the smile in his voice. It's not your choice.

RRoxana>!

I might… I might even need a bit of help from them.

54. oldal


A sorozat következő kötete

Me Before You sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Maybe Someday
Vi Keeland: Sex, Not Love
Milly Johnson: An Autumn Crush
John Marrs: The One
Abby Jimenez: The Friend Zone
Bridget Collins: The Binding
Penelope Ward: Gentleman Nine
L. J. Shen: Broken Knight
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Five Feet Apart