Akit ​elhagytál 458 csillagozás

Jojo Moyes: Akit elhagytál

1916, ​Franciaország. Miután imádott férje, Édouard hadba vonul, Sophie Lefevre egyedül kénytelen gondoskodni családjáról. Német kézre került kisvárosukban új katonai parancsnok jelenik meg, aki tisztjeivel még inkább megkeseríti Sophie életét. S amikor a Kommandant szeme megakad a portrén, melyet Édouard festett ifjú asszonyáról, az események baljós fordulatot vesznek, melynek nyomán Sophie-nak borzasztó nehéz döntést kell hoznia. Közel egy évszázad múltán a varázsos hatású festmény Liv Halston londoni otthonának éke – férjétől kapta nászajándékul. Amikor egy véletlen találkozás következtében fény derül a kép sötét múltjára és valódi értékére, Liv élete fenekestül felfordul. Hamarosan komoly jogi csatározás kezdődik, melynek tétje nem csupán a festmény tulajdonjoga, hanem talán Liv boldogsága is.
A Mielőtt megismertelek és Az utolsó szerelmes levél világszerte rendkívül népszerű szerzőjének új kötete egyszerre lélegzetelállító szerelmi történet, háborús történelmi regény és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Cartphilus, 2016
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664514 · Fordította: Lányi Judit
>!
Cartaphilus, Budapest, 2013
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662985 · Fordította: Lányi Judit

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Sophie Lefèvre · Aurèlien · Helène Montpellier · Liv Halston · Paul McCafferty · Philippe Bessette · Édouard Lefèvre · Fran · Friedrich Hencken, Kommandant · Jake McCafferty · Janey Dickinson · Madame Durant · Michael Worthing · Mo · Monsieur Armand


Kedvencelte 104

Most olvassa 20

Várólistára tette 300

Kívánságlistára tette 235

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Jojo Moyes: Akit elhagytál

100 csillagot még ide!! Jajj nekem, elfogytak a szavak… talán el sem tudom mondani, hogy mennyire imádtam ennek a könyvnek minden egyes lapját, sorát, betűjét… olyan volt, mintha filmvásznon látnám magam előtt a jeleneteket, teljesen bele tudtam élni magam a múlt, azaz Sophie életének keserűségébe, szomorúságába, és a jelenbe, Liv mindennapjaiba, a kettejüket összekötő festmény még mindig itt lebeg a szemem előtt. Mindkét lány karaktere annyira valóságos, annyira élethű volt, hogy szinte éreztem minden rezdülésüket, mintha én magam is ott lettem volna velük. Nem tudtam eldönteni, hogy az írónő vajon megtapossa-e majd a szívem, amikor kiderül a főszereplők sorsa, vagy ad nekem valami reményt, de tudtam, hogy bárhogy is lesz, a stílus és a hangulat miatt ez a könyv örökre megvett magának. Tökéletes élmény volt, és kedvenc lett, ez nem is kérdés!

14 hozzászólás
>!
Csoszi
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Jó volt, de nem az igazi és számomra nem hozta azt az átütő érzést / élményt, ami miatt megérdemelné az öt csillagot. Sophie története az 1. világháborús résszel, illetve a jelenben futó szál, Liv szereplésével egyaránt tetszett. Korrektül mutatja be a háború embertelenségét és mocskát, az emberek irigységét, képmutatását, és azt, hogy mindenki mekkora erkölcsi magaslaton áll, amennyiben mások megítéléséről vagy inkább elítéléséről van szó. Nem igazán tudom eldönteni, hogy Sophie és Liv közül kit kedveltem jobban. Mindketten erős karakterek, és makacsul kitartottak amellett, amit a fejükbe vettek. Liv-et nagyon sajnáltam, amikor összecsaptak a feje fölött a hullámok, és mert önhibáján kívül olyan helyzetbe került, hogy teljesen magára maradt, a barátai elfordultak tőle, vadidegenek szidták, és mocskos tolvajnak nevezték, szó szerint és átvitt értelemben is leköpték. Bármennyire is segítőkész volt a végén Paul, meglehetősen utáltam a pasit spoiler. Sophie története elég kurtán-furcsán végződött. Valami hiányzott, de meg nem tudnám mondani, hogy mi.

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Számomra egy hangyányit nehezen indult be a történet, de ez legyen vele a legnagyobb gondom. Nagyon szépen megírt történet, tetszett, ahogyan két síkon haladnak az események, és jó volt, hogy nem ugrált a két sík között, hanem huzamosabb időn keresztül egyszerre csak egy síkon zajlottak az események
A történet nagyon érdekes volt. Mindvégig kíváncsian vártam, hogy mi volt és mi lesz a festmény sorsa, hiszen ez egészen az utolsó oldalakig rejtve marad. Épp ezért nagyon élveztem az olvasását.
Mindkét sík karakterei igazán jellegzetesek és erősek. Nagyon tetszett a világok bemutatása, számomra teljesen valószerű volt mind Sophie, mint Liv jelene. Számomra tényleg gyönyörűen megírt történet volt, és Jojo Moyes újra bebizonyította számomra, hogy érdemes a kezembe venni a köteteit.

>!
ScarlettBlair P
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Hivatalosan is új kedvenc írónőt avattam!
Ez a könyv egyszerűen csodálatos volt. A Mielőtt megismertelek is nagyon tetszett, de ez még egymilliószor jobban. Nagyon nem is tudom szavakba önteni, hogy mit is érzek most, hogy becsuktam a könyvet, az utolsó oldalon még el is pigyeredtem.
Csodálatosan felépített történet, ahogy egy ismeretlen francia lány képépnek köszönhetően egy megsebbzett nő , nagyjából 100 évvel később újra megtalálja önmagát, a szerelmet a boldogságot. A történet annyira valósnak hatott, hogy úgy érzem, mintha nem is egy kitalált sztori lett volna, hanem a szereplők mind létező hús-vér emberek voltak. Nem tudom, hogy melyik részek tetszettek jobban, a múltban játszódó események, vagy a jelenben, ahogyan szép lassan összeállt minden, és a kép története a helyére került. Aki szerette a Mielőtt megismerteleket annak mindenképpen ajánlom, hogy olvassa el, mert ez a történet valami lenyűgözően csodálatos!

2 hozzászólás
>!
gabriel93
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Elsőre szerelem. Imádom.
Szívszaggató, brutálisan gyönyörű történet. Egy nőről, aki nagyon ritka és nemes még a lenyomorultabb helyzetben is. Az élete csupa spoiler. Mégis él a legjobb belátása szerint tiszta szívvel, jóságosan. Rengeteget tűr, de mégsem mindent. Ezért tiszteli őt még az ellenség is. És a reménye beteljesült, a kitartása ajándéka.
Liv rengeteg oldalról hasonlít hozzá.
Küzd nemcsak azért ami az övé, hanem azért is ami megtörtént.
Tartalmas, rengeteg érzelemmel teleszőtt, kemény könyv. Érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
>!
Dawnofmyth P
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Olvastatta magát, és végig kísérte a feszültség, ami fenn tartotta az érdeklődésem. A múltban és a jelenben játszódó szál is tetszett, megkedveltem Sophiet és Livet. De talán Sophie ragadott meg a legjobban. Nagyon sajnáltam a sok rosszért, amiket átélt. Érdekes történet volt, és végig kíváncsian vártam, mi fog történni. Olvastam már Jojo Moyestől és ez a könyv is megérintett, de nem volt rám olyan hatással, mint a Mielőtt megismertelek (azután napokig letargiába estem)

>!
Bur3sz
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Moyes most is hozta a jó formáját. Csodaszép történet. Nagyon tetszett! Olvasni kell!:))))

2 hozzászólás
>!
dreamborder
Jojo Moyes: Akit elhagytál

Ugyan. Milyen értékelés lenne elegendő egy ilyen történethez?
Jojo Mohes az egyik kedvenc szerzőm. Zseniálisan ír. Ha akarom, ha nem, a történetei mindig beszippantanak, nem engednek, hónapokig a gondolataim közé férkőznek. Most sem történt ez másképp. Magamhoz képest borzasztó sokáig olvastam az Akit elhagytált. Egyszerűen lelkileg teljesen padlóra vágott Sophie története. Ott voltam vele, éreztem a fájdalmát, a kilátástalanságot, a félelmet, a sötétben megbújó csöppnyi reményt, a háború borzalmait… Azon kaptam magam, hogy ő is velem van, beférkőzik a gondolataimba. Nem tudtam szabadulni tőle. De egy-egy pihenő után muszáj volt újra és újra elővennem és olvasnom.
Ha megkérdezik, milyen érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, akkor nem biztos, hogy tudok értelmes választ adni. Valahogy ugyanígy voltam a Mielőtt megismertelekkel is. De azt tudom, hogy Jojo Mohes ezen könyve is bekerült a kedvenceim közé.

4 hozzászólás
>!
Marcsi P
Jojo Moyes: Akit elhagytál

*o*
Jojo Moyes-nak sikerült bekerülnie a kedvenc írónőim közé, pedig olyan témákról ír, amik alapjáraton nagyon távol állnak tőlem és ha nem olvastam volna az Utolsó szerelmes levelet, nem is kezdenék nekik.
Nem volt rózsaszín és végig komorság ült a könyvön, de imádtam a két idővonalat. Majdnem egy nap alatt kiolvastam, mert nem lehetett letenni. Ha letettem is ezen járt az agyam és magammal vittem mindenhova, hogyha van 2 másodpercem azonnal felkapjam a könyvet.
Minden könyvét AKAROM az írónőnek!

a borító fantasztikus!

14 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Jojo Moyes: Akit elhagytál

A veszteségek, a kiszolgáltatottság, az ember az embertelenségben regénye. Sophie és Liv között a kapocs „Akit elhagytál” festmény. Mindketten ugyanazon okból ragaszkodnak hozzá, egy darabka férjeikből. Liv mikor megtudja mi történt, közel 100 éve az I.világháborúban, Franciaország német megszállása idején Sophie-val, ráébred, hogy a dolgokhoz való ragaszkodásnál van fontosabb: az ember. Minden sora tele van érzelmekkel, sodor magával, letehetetlen.


Népszerű idézetek

>!
csucsorka P

– Én azt hiszem, hogy a szépség a szemlélő szemében lakozik. Amikor a férjem azt mondja, gyönyörű vagyok, elhiszem, mert tudom, hogy az ő szemében tényleg az vagyok.

94. oldal

>!
bazsalikom P

Úgy akartam élni, ahogy ő él: vidáman kiszívni a velőt minden egyes pillanatból, és utána dalra fakadni örömömben, hogy milyen jóízű.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Édouard Lefèvre · Sophie Lefèvre
>!
Marianna88 P

(…) a hitnek épp az a lényege, hogy próbára tegyék.

400. oldal

>!
Lanore P

Így éltük az életünket: kis lázadásokkal, apró győzelmekkel tarkítva, pillanatnyi esélyekkel, hogy nevetségessé tegyük az ellenfeleinket. Ezek a momentumok voltak a remény kicsiny mentőmellényei a bizonytalanság, nélkülözés és rettegés óceánján.

22. oldal

>!
NenaK

– Gyakran gondolok arra, hogy az élet egyik legnagyobb ajándéka, ha valakinek megadatik, hogy azzal keresse a kenyerét, amit szeret.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: munka
>!
NenaK

A dolgok mindig tökéletesebbnek tűnnek, ha nincs elég belőlük. Erre egy halott filmcsillagokra épülő egész iparág a bizonyíték.

215. oldal

>!
Klári_Filutás

Néha az élet akadályok sora, ahol az ember csak annyit tehet, hogy az egyik lábát a másik elé teszi.

446. oldal

>!
bazsalikom P

Néha az élet akadályok sora, ahol az ember csak annyit tehet, hogy az egyik lábát a másik elé teszi. Néha, döbben rá Liv hirtelen, az élet csak vak bizalom kérdése.

446. oldal

>!
Julos

Drágám, tudd, hogy én nem úgy számolom a napok múlását, mint a bajtársaim. Nem hálával, hogy még egyet túléltem, hanem megköszönöm Istennek, hogy ismét huszonnégy órával közelebb lehetek ahhoz, hogy visszatérjek hozzád.

88. oldal

>!
Trudiz 

– A borhoz sosincs korán. Az istenek nektárja.

185. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
María Dueñas: Öltések közt az idő
Ken Follett: A Titánok bukása
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Sebastian Faulks: Madárdal
Fábián Janka: Emma szerelme
Robin LaFevers: Sötét diadal
Marina Fiorato: Kit
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Annemarie Selinko: Désirée