The ​Tiger 2 csillagozás

John Vaillant: The Tiger John Vaillant: The Tiger

A gripping story of man pitted against nature’s most fearsome and efficient predator.

Outside a remote village in Russia’s Far East a man-eating tiger is on the prowl. The tiger isn’t just killing people, it’s murdering them, almost as if it has a vendetta. A team of trackers is dispatched to hunt down the tiger before it strikes again. They know the creature is cunning, injured, and starving, making it even more dangerous. As John Vaillant re-creates these extraordinary events, he gives us an unforgettable and masterful work of narrative nonfiction that combines a riveting portrait of a stark and mysterious region of the world and its people, with the natural history of nature’s most deadly predator.

>!
Knopf, New York, 2010
352 oldal · ISBN: 9780307268938
>!
Sceptre, London, 2010
352 oldal · ISBN: 9780340962565

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

Riam>!
John Vaillant: The Tiger

Mindenki ismeri a tajga cárját, a megjelenésével is tiszteletet parancsoló szibériai tigrist. A világ legnagyobb macskaféléjéről mesél keserédes mesét a könyv. S tényleg… Talán évek kérdése, és eltűnik a Földről az utolsó vadon élő amur tigris is.
A fülszöveggel ellentétben ez a könyv nem kalandregény, hanem csipetnyi drámával fűszerezett dokumentarista leírás egy számunkra kegyetlennek tűnő világról, ahol az élet számtalan aspektusát befolyásolja így vagy úgy a tigrisek jelenléte.
Ember és állat kapcsolatát, az ökoszisztéma működését mutatja be az író a Primoryéban történt tragikus halálesetek köré szőtt történetében. Tanulságos, és szomorú történet ez arról, hogy mi juttatta a Homo Sapiens Sapienst a ma ismeretes szintre, s e képességek hogyan pusztítják el szédületes sebességgel a minket körülvevő természeti értékeket. Ki érdekből, ki a puszta megélhetésért küzdve lassú halálra kárhoztatja a tajga cárjait. Döbbenetes szembesülni az emberi faj kiapadhatatlan követelőzésével. A tigrisek rajongóinak kötelező olvasmány.


Népszerű idézetek

Riam>!

Nowadays, in many parts of the world – not just Sobolonye – it is possible to starve while watching television.

Riam>!

This is not an opinion, or a moral judgment, it is a fact. And yet, just as the tiger has not evolved to understand that contact with modern humans and their possession is generally fatal, we have failed to grasp the fact that we can no longer behave like small band of nomads who simply move on to the next valley – or oil field, or foreign market – when the current one is exhausted.

Riam>!

The current moment is proof of our struggle to evolve (perhaps „mature” is a better word) beyond outmoded fears and attitudes, to face the fact that nature is neither our enemy nor our slave.


Hasonló könyvek címkék alapján

Svetlana Alexievich: Secondhand Time
Cheryl Strayed: Wild
Irvin D. Yalom: The Schopenhauer Cure
Gerald Durrell: Menagerie Manor
Gerald Durrell: The Mockery Bird
Daniel Keyes: The Minds of Billy Milligan
Adam Kay: This is Going to Hurt
Erik Larson: The Devil in the White City
Cho Nam-Joo: Kim Jiyoung, Born 1982
Irvin D. Yalom: When Nietzsche Wept