The ​Tiger 1 csillagozás

John Vaillant: The Tiger John Vaillant: The Tiger

A gripping story of man pitted against nature’s most fearsome and efficient predator.

Outside a remote village in Russia’s Far East a man-eating tiger is on the prowl. The tiger isn’t just killing people, it’s murdering them, almost as if it has a vendetta. A team of trackers is dispatched to hunt down the tiger before it strikes again. They know the creature is cunning, injured, and starving, making it even more dangerous. As John Vaillant re-creates these extraordinary events, he gives us an unforgettable and masterful work of narrative nonfiction that combines a riveting portrait of a stark and mysterious region of the world and its people, with the natural history of nature’s most deadly predator.

>!
Knopf, New York, 2010
352 oldal · ISBN: 9780307268938
>!
Sceptre, 2010
352 oldal · ISBN: 9780340962565

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

Riam>!
John Vaillant: The Tiger

Mindenki ismeri a tajga cárját, a megjelenésével is tiszteletet parancsoló szibériai tigrist. A világ legnagyobb macskaféléjéről mesél keserédes mesét a könyv. S tényleg… Talán évek kérdése, és eltűnik a Földről az utolsó vadon élő amur tigris is.
A fülszöveggel ellentétben ez a könyv nem kalandregény, hanem csipetnyi drámával fűszerezett dokumentarista leírás egy számunkra kegyetlennek tűnő világról, ahol az élet számtalan aspektusát befolyásolja így vagy úgy a tigrisek jelenléte.
Ember és állat kapcsolatát, az ökoszisztéma működését mutatja be az író a Primoryéban történt tragikus halálesetek köré szőtt történetében. Tanulságos, és szomorú történet ez arról, hogy mi juttatta a Homo Sapiens Sapienst a ma ismeretes szintre, s e képességek hogyan pusztítják el szédületes sebességgel a minket körülvevő természeti értékeket. Ki érdekből, ki a puszta megélhetésért küzdve lassú halálra kárhoztatja a tajga cárjait. Döbbenetes szembesülni az emberi faj kiapadhatatlan követelőzésével. A tigrisek rajongóinak kötelező olvasmány.


Népszerű idézetek

Riam>!

Nowadays, in many parts of the world – not just Sobolonye – it is possible to starve while watching television.

Riam>!

This is not an opinion, or a moral judgment, it is a fact. And yet, just as the tiger has not evolved to understand that contact with modern humans and their possession is generally fatal, we have failed to grasp the fact that we can no longer behave like small band of nomads who simply move on to the next valley – or oil field, or foreign market – when the current one is exhausted.

Riam>!

The current moment is proof of our struggle to evolve (perhaps „mature” is a better word) beyond outmoded fears and attitudes, to face the fact that nature is neither our enemy nor our slave.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Two in the Bush
Gerald Durrell: Golden Bats and Pink Pigeons
Gerald Durrell: A Zoo in my Luggage
Gerald Durrell: My Family and Other Animals
Gerald Durrell: The Stationary Ark
Gerald Durrell: The Ark's Anniversary
Dian Fossey: Gorillas in the Mist
Gerald Durrell: The Drunken Forest
Frederik Pohl: Chernobyl
Katherine Arden: The Bear and the Nightingale