Párok 61 csillagozás

John Updike: Párok John Updike: Párok

A világhírű amerikai író e remek regénye megjelenése után kilenc hónapig vezette a könyvek népszerűségi listáját az USA-ban, s az egész könyvet átlengő erotika miatt nagy botrányokat kavart.
A történet a közelmúltban, egy amerikai kisvárosban játszódik, ahol a munkán és a házasságtörésen kívül mást nem nagyon lehet csinálni. A párok – mindenki a másik párjával – kényelmes ágyakban űzik szeretkezéseiket: van akinek ez csupán játék, van akinek igazi szerelem, van akinek hódító és bódító érzés, van akinek csak pajzs a halálfélelem ellen.
A házasságtörés – írta Updike – lehetőség egy jelentéktelen ember számára egy másik jelentéktelen ember élvezetére.
A nyers szókimondás és a filmszerű, briliáns stílus egysége a mű, az amerikai házasság – és házasságtörés – kegyetlenül őszinte ábrázolása.

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Európa, Budapest, 1998
610 oldal · ISBN: 963076296X · Fordította: Debreczeni Júlia
>!
Victoria, Pécs, 1990
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630279096 · Fordította: Debreczeni Júlia

Enciklopédia 13


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

csucsorka P>!
John Updike: Párok

Párok. Couples
Elrepített a 60-as 70-es évek Amerikájába, ahol magam is ezeknek a fura – de ízég vérig nőies – asszonyoknak egyike lehettem.

Benyomások: nyers. hússzagú. férfias. modern. amerikai. stílusos!
És még valami ezeken kívül: Szépirodalom – a hamisíthatlan fajtából, abból, aminek minden sorát imádni kell.

Updike, a mihamarabbi viszontlátásra!

judkacag>!
John Updike: Párok

egyszer valaki azt mondta, ne használjam a zseniális szót, mert ha majd egyszer valamit tényleg annak érzek, nem lesz mivel kifejeznem.
el kell lőni. ZSENIÁLIS.

lalalac>!
John Updike: Párok

Hát, eléggé elkedvetlenedtem tőle, mint olyan valaki, aki úgy reméli, hogy egyszer kell házasodnia. A könyv tetszett, még ha rettentően szomorúnak is tartottam. A legszomorúbb az egészben, talán az, hogy valahogy nem találnak semmi más szórakozást, mint egymás lelkében és testében vájkálni, mindezt mérhetetlenül önző módon legtöbbször. És igencsak ijesztő, hogy nagyon sok gondolattal és helyzettel tudtam azonosulni, s csak remélem, hogy ez nem azt jelenti, hogy hasonlóképpen fogok működni, mert az elég szörnyű lenne. Négy és fél, mert nekem szörnyen kiábrándult, én meg nem vagyok az. Csakazértsem.

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó P>!
John Updike: Párok

Ez lett volna az 5.olvasásom az írótól…de nem tudtam elolvasni…tömény unalom, 20%-ig jutottam. Sajnálom, mert a Nyúl sorozata nekem nagyon tetszett, de ez a házaspárosdi a sok szereplővel, nem tudtam követni ki kihez tartozik, ki kinek a szeretője :(
Pedig több jó mondattal is találkoztam ezen kis idő alatt, mégis feladom.

regulat>!
John Updike: Párok

Az előző csillagozás négy volt. Emlékezetből. Maradt.
Az első olvasás emlékét azt hiszem, a nem kissé befolyásolta a bőséges és néhol naturális szex.

Úgy látszik, most jobban megfogott az üresség, mármint a kisvárosi párok életének az üressége, céltalansága, ahol szinte az egyetlen menekülési útvonal a félrelépés. A menekülés az életbe… és egy dolog megbocsájthatatlan, a szerelem.

>!
Victoria, Pécs, 1990
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630279096 · Fordította: Debreczeni Júlia
ptagi P>!
John Updike: Párok

Ha ehhez a könyvhöz azt írom, hogy nyögve nyelős, akkor az elég félreérthető.
Pedig amúgy ezt éreztem.
Az elejét halálosan untam, egészen a könyv 3/4-ig. Semmi nem történt, minthogy kiderült ki kicsoda és mikor kivel. Na ez már annyira kusza volt, hogy nem bírtam követni. Ezért lemondtam arról, hogy megjegyezzem, és olvastam tovább, hátha előbb-utóbb történik valami.
Történt, mint említettem, a könyv 75%-ánál. Ez az izgalom egészen a 80%-ig kitartott, majd egy teljesen kiszámítható befejezéssel ért véget.

Mostanság nézem a Született feleségek c. sorozatot. Na ez ugyanaz az amerikai kisvárosi világ, csak 50 évvel korábban, és 100x züllöttebben. Ott legalább nem spoiler.

Nem értem, miért lett amúgy akkora bestseller. Nekem inkább émelyítő.

most már olvasnék valami jót végre

robinson P>!
John Updike: Párok

30-as házaspárok amerikai kertváros, kennedyéra, válság,boldogság keresés.. Barátság,szex, kapcsolatok, kötelékek,lazán és szorosan. Ismerős helyzetek, nagyszerű fordulatok.Nagyon jó!

1 hozzászólás
levin2004>!
John Updike: Párok

talán a legjobb updike.

aki valaha élt már párkapcsolatban, nagyon sok helyzet ismerős lesz neki. vágyak, problémák, hűség, nyitás, párcsere, útkeresés.

az egyik legokosabb kortárs amerikaitól.

hakansukur>!
John Updike: Párok

Ez volt az első Updike könyvem és tetszik az írónak a stílusa, bár néha túl sok volt a hasonlatözön. Néhol eléggé pornósra sikeredett a történet, talán ez okozta a nagy felháborodást annak idején

A történetben egy olyan szereplő sincs aki megtestesítené az adott nemű ideált. Már ez is jelzi a történet drámaiságát. Mindenkiben ott a hiba, külső belső, csontos, lapos, kárörvendő, nagyfejű, stb. Egy szerethető fő karakter sincs az egész történetben És ezzel a tökéletlen szereplőgárdával mutatja be az író egy amerikai kisvárosban élő pár család mindennapjait. Persze hogy a történetük, életük is defektes lesz. Nem várjuk hogy valakinek jobb legyen a sorsa, nem áhítozunk arra, hogy a rossz elnyerje méltó büntetését.


Népszerű idézetek

Papírtigris>!

Csak kíváncsi voltam, hogy vagy. Hirtelen rám tört, hiányzol nekem, és rájöttem, eddig is azért álltam ellen annak, hogy fölhívjalak, mert meg akartalak vele büntetni, de te nem érezted magad megbüntetve, így aztán semmi értelme az egésznek.

3 hozzászólás
fülcimpa>!

A házasságtörés lehetőség egy jelentéktelen ember számára egy másik jelentéktelen ember élvezetére.

5 hozzászólás
csucsorka P>!

De minden viszony ki akar tárulkozni, meg akarja osztani a világgal saját diadalát. Nem létezik olyan személyes aktus, amely ne vágyna tapsra.

157. oldal

ptagi P>!

Épp ezek az emberek szoktak boldogtalanok lenni. Azok az emberek, akiknek mindenük megvan, szoktak leginkább pánikba esni. Mi, a többiek túlságosan el vagyunk foglalva azzal, hogy küszködünk.

258. oldal, Harmadik fejezet - Vékony jég

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
regulat>!

Nem hiszek a férfiúi viselkedés kisfiús magyarázatában. Megfoszt a bűn méltóságától.

219. oldal

5 hozzászólás
lalalac>!

Sok ilyen szomorúság megtapasztalása várt még rá, a vasárnapok késő délutánjainak krónikus szomorúsága, amikor a párok kimerítették játékaikat, legyen az kosárlabdázás vagy tengerparti időtöltés, tenisz vagy lökdösős foci, és a közelgő este nehezedett rájuk, egy este játékok nélkül, egy este, melyet a pislákoló lámpák és a nyűgös gyerekek és az ételmaradékok között kell majd eltölteni, és csak a félig elolvasott újságok között, tele atrocitásokkal és unalmas hírekkel valami szokatlan természeti jelenségről, egy este, amikor a házasságok magukba záródtak, mint a virágok, amikre már nem süt a nap, egy este, amely mintha maszatos ablak volna a hétfőre és az egész hosszú hétre, amikor majd ismét el kell játszaniuk a dolgozó ember-szerepet, tőzsdeügynököt, fogorvost és mérnököt kell alakítani, és anyát és házvezetőnőt, felnőtteket, akik nem vendégei, hanem házigazdái a világnak.

66. oldal

ptagi P>!

Divatba jött a béke és a szerelem.

558. oldal, Ötödik fejezet - Újra tavasz van

Kapcsolódó szócikkek: béke · szerelem
csucsorka P>!

Csipkerózsika. Mérgezett alma. Én vagyok a te egyetlen szerelmed. Mind, aki utánam jön, engem ismétel majd.

440. oldal

Szelén>!

Ahogyan alvás közben szükségünk van álmokra, ugyanúgy, miközben ébredezünk, szükségünk van rá, hogy megérintsünk valakit és beszéljünk hozzá, hogy megérintsen bennünket valaki és beszéljen hozzánk.

250. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
J. D. Salinger: Zabhegyező
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Laurelin Paige: Utolsó csók
Jennifer Probst: Keresd az alkalmat
Susan Elizabeth Phillips: Csak Te kellesz!
Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai