Nyúlketrec (Nyúl 2.) 82 csillagozás

John Updike: Nyúlketrec John Updike: Nyúlketrec John Updike: Nyúlketrec John Updike: Nyúlketrec

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry ​(„Nyúl”) Angstrom visszatért feleségéhez, befogta magát az igába: apja mellett robotol egy kis nyomdaüzemben. Most éppenséggel Janice az, aki szökni akar – házasságuk érzelmi elsivárosodása az autóügynök Charlie Stavroshoz, apja egyik beosztottjához űzi. Körülöttük ott tombolnak az 1960-as évek, a faji zavargások, a polgárjogi küzdelmek, a vietnami háború és nem utolsósorban a Holdra szállás évtizede. A társadalmi változások nagy korszaka Nyúl fejlődésének is jelentős állomása. Kristályosodik alapvető konzervativizmusa, de szabadság- és embereszménye is: egyfelől makacsul újra és újra kiáll Amerika vietnami „küldetése” mellett, nem hajlandó csakis rosszat feltételezni a politikusokról, másfelől az új jelenségeket is szeretné megérteni, nyitott minden interpretáció, minden vita előtt. Janice elköltözött, egyedül kell nevelnie fiukat, a tizenhárom éves Nelsont, s ráadásul befogad a házába két „forradalmárt”: a törvény elől bujkáló, kábítószer-élvező és -terjesztő, önjelölt… (tovább)

Eredeti mű: John Updike: Rabbit Redux

Eredeti megjelenés éve: 1971

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
keménytáblás · ISBN: 9786155759727 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2002
480 oldal · ISBN: 9630768852 · Fordította: Göncz Árpád
>!
Európa, Budapest, 1988
418 oldal · ISBN: 9630745917 · Fordította: Göncz Árpád

Kedvencelte 13

Most olvassa 2

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dwistvan P
John Updike: Nyúlketrec

Néha sok benne a politika, sok benne Amerika. Amikor az egész könyvet nézzük egyben, akkor viszont nagyszerű az üzenete, nem véletlenül vezet végig annyi mélyre süllyedt züllöttségen. Tanulni, kijózanodni, tapasztalni lehet belőle. A végére kerek egész lett. A nyelvezete nehéz, néha terjengősen bonyolult, de Göncz Árpád nagyszerű fordítása azt is érthetővé csiszolta.

>!
Frank_Spielmann I
John Updike: Nyúlketrec

Nyúl 2.0. Kivégezve. Akarom mondani: elfogyasztva elevenen. Szőröstől-bőröstül. Szóval: itt van Nyúl, 10 évvel az első regény után, 1969-ben. Nagy év volt ez, vagy legalábbis nevezetes: ekkor történt a holdraszállás, a feketék yorki zavargásai, Woodstock, és végre olyasvalakitől hallunk (olvasunk) a hatvanas évekről, aki ott is volt. Amerikában vagyunk, még mindig, és az új évtizedet, amit (talán tévesen) aranykornak szokás nevezni (a zenében bizony az is volt), itt az „egyszerű emberek” a saját bőrükön tapasztalják, élik hétköznapi életüket (milyen jó is a hétköznapi élet… néha!), és megvan a véleményük erről az egész dologról, a hippikről, a felszabaduló világról, a fekete-mozgalmakról, az öt-hat év alatt rengeteget váltózó, fejlődő könnyűzenéről, és mellette a szexről és drogokról is, és közben nem is tudják, hogy egy olyan évtized végére értek, ami megváltoztatta a világot. Pontosabban: a nyugati világot. Nálunk a hatvanas évek után is maradtak a kommunisták. (Valljuk be, mégis jobb az erőszakos, szabad világ, ahol az emberek a háború ellen harcolnak – minő paradoxon! –, és rendőrökkel verekednek szabad akaratukból, mint a miénk – volt –, ahol az ÁVÓ-sok vagy ÁVH-sok szabad akaratukból vernek meg bárkit, sokkal durvábban és aljasabb módon, mint egy nyugati „disznó”, azaz rendőr.)

Nyúlnak nem ez a legfőbb problémája: ő a Mt. Judge egyik – egészen békés – kisvárosában lakik, Brewerben, azon belül is egy polgári jólétet sugárzó, nyugalmas városrészben, Penn Villas-ban, és napjai nem azzal telnek, hogy forradalmi gondolatokat forgasson a fejében, hanem dolgozni jár, ugyanabba a nyomdába, ahol az apja is dolgozik, anyja haldoklik, a felesége pedig (ez a fülszövegben is ott van) elhagyja egy füstösképű görög bevándorlóért. És akkor jön egy fekete kolléga, aki meghívja őt estére egy bárba, és ott megismerkedik Jill-el és Szúnyoggal, két felejthetetlen szereplővel (zseniális jellemek, akárha Updike személyesen ismerte volna őket, persze hát ismerte is őket, hiszen ő teremtette a két szereplőt), akik tökéletes ellentétei az ő kispolgári, egyszerű, hétköznapi (kinek mi a hétköznapi…) valójának: hippi, drogos, forradalmár, fekete Jézus, vietnámi veterán… Persze fenekestül felforgatják az ő és a fia életét, amit ma hatvanas éveknek nevezünk (képzelünk) betör a nyugis Brewerbe. Döbbenetes jelenetek játszódnak le, száll a marihuána füstje (és más füst is…), erősen korhatáros könyv, ahogy ezt én már el is várom Updike-tól (ne pornográfiára gondoljunk, hanem művészetre: a különbség az olcsó pornófotó és a művészi aktkép különbsége).

Aki kíváncsi az igazi hatvanas évekre, és szeretné megutálni a hippiket, annak nagyon ajánlom a könyvet. Ennek ellenére optimista ez a könyv: az emberek mégis képesek szeretni, mégsem olyan kegyetlenek. Hé, ez az egész csak játék! Ha mindenki követné a fair play szabályait, nagyon is élvezetes lenne ez az egész. Ez nem a könyv üzenete, ezt csak úgy mondom, mert kihozta belőlem a könyv. Jöjjön a harmadik rész…

11 hozzászólás
>!
Stendhal
John Updike: Nyúlketrec

Olvasás közben számos ellentmondásos gondolatot ébresztett bennem. (Fel kellett volna írnom.) A végkövetkeztetés azonban a következő: ez a könyv, maga a megtestesült amerikai rémálom. Számomra. Nyúl pedig egy irányítható, egyetlen önálló gondolattal sem rendelkező, felelősséget vállalni képtelen, a társadalom, a környezete, és a családja által befolyásolt puhapöcs. (Már bocsánat). Valamint nem szeretem a kisvárosi Amerikát, (a nagyvárosit sem) és nem, nem ragad magával a nagy amerikai szabadság életérzése. Már, ha ez egyáltalán létezik. A francba is, pedig ezt a könyvet „illene” legalább egy kicsit szeretni….

>!
Outwar
John Updike: Nyúlketrec

Ez a weedstock feeling valahogy nem az enyém, alapból rosszul vagyok a virágemberkéktől,árnyékszerű identitásuk összezavar.Nyúl is olyan,mint egy árnyék vagy mint egy rossz álom.Nem tudom.

11 hozzászólás
>!
Schuler_Zsófia
John Updike: Nyúlketrec

Mindig megragad Updikeban, hogy minden szereplőjét kicsit visszataszítónak ábrázolja, elejét véve ezzel, hogy valamelyik szereplő rajongójává váljunk, és ezáltal elszakítva a történettől, adott szereplő szemüvegén át lássuk a cselekményt.

>!
Dengezik
John Updike: Nyúlketrec

Tetszenek ezek a nyulas könyvek, a Nyúlcipő kifejezetten, de ép ésszel felfoghatatlan hogy lehet valaki ekkora seggfej, mint ez a Harry Angstrom. Befogad egy 18 éves lányt a forradalmár feka haverjával együtt, akivel aztán felváltva élvezkednek a kiscsajon mindezt a 13 éves fia orra előtt. Szóval a 60-as évek megírásához kemény volt a díszlet, de nem éltem ott és akkor, lehet ez hippiéknél egy szokványos történetnek számított… Emellett a stílus változatlan (jó!), erotika is van bőven.

>!
argonz
John Updike: Nyúlketrec

A kedvencem a szériából.
Egzisztenciális harag, útkeresés a kertvárosi pokolban(elvégre leég egy ház:)) és nyúl szinte-mintha-majdnem már megemberelné is magát ,)
Közben pedig holdraszállunk és a 2001 Űrodüsszeia megy a mozikban.

>!
Aliko P
John Updike: Nyúlketrec

Mivel az első Nyúl történet tetszett és érdekelt mi lett Harry „Nyúl” Angstrom további sorsa, így habozás nélkül vettem a kezembe a következő kötetet. Szerencsére előre felkészültem a dologra és gondoskodtam a folytatások polcra helyezéséről, így nem volt gond és egy percet se kellett várnom :D

Érkezik egy 10 év múlva történet egy pocakos, harmincas, konzervatív (WTF) exsportolóval, aki belefásult az életébe és megragadt az apja mellett a nyomdában. Jön a 60-as évek Amerikája a lázadás, a vietnámi háború és a szexuális forradalom kora. Kapunk egy szétzuhant házasságot (most az asszony hagyja el őt) és egy kamaszkorba lépett fiút. Jön egy gazdag hippi, Jill és vele a fekete Szúnyog. Egy nonkomform élet, egy különös kommuna rajzolódik ki a szemünk előtt. Kapunk néger kérdést és szerelmet, beszél a szerző vietnámi háborúról és a szexualitásról. Lesz itt útkeresés és persze érkezik a szex, drogok, rock&roll életérzés… Végül pedig a tragédia, ami a húga látogatásával együtt a családegyesítés felé terelgeti hősünket.

A regény a 60as évek Amerikájának tömör összefoglalója, ahol a politikai ideológiák szinte minden fajtája megjelenik. A faji kérdéstől kezdve, a hippi világon át mindent elénk tár a szerző és mindezt zseniális stílusban teszi. Olvasmányos, lírai. Sajátos hangon szólítja meg olvasóit Updike.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Amit az ember nem tett meg harmincéves koráig, azt már aligha teszi meg valaha is. Amit megtesz, azt pedig megismétli újra meg újra.

II. Jill

35 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Vannak bennünk húrok, amelyeket másoknak kell megszólaltatnia.

I. Apa/Anya/Hold

2 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Ha volna a világban egy kis tisztesség, nem is volna szükség törvényekre.

384. oldal

>!
Frank_Spielmann I

A nők nem szeretik az olyan férfit, aki semmi más, csak házasember, ők olyat akarnak, akinél folyton találgatniuk kell. Ha egy nő nem találgat, meghalt.

III. Szúnyog

10 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

…barkója olyan mélyre nyúlik, hogy az Nyúl szerint már társadalomellenes.

III. Szúnyog

4 hozzászólás
>!
eme P

A pokolgépet nem a feketék helyezik el, hanem a gazdag fehérek csemetéi… Nem az igazságtalanság dörömböl az ajtón, hanem a türelmetlenség. Tégy elég patkányt egy ketrecbe, és nem az ösztövérek, hanem a hájasok vadulnak meg, mert ők érzik magukat szorongatva.

254. oldal

>!
Frank_Spielmann I

Peggy megeteti őket, egy lábos csirkecombbal és -mellel. Szegény földarabolt jószágok sercegnek a tűzön. Nyúl elgondolkodik, vajon hány állat halt meg, hogy őt életben tartsa, s hány fog még meghalni. Egy egész baromfiudvar, egy egész gazdaságnyi dobogó szív, látó szem, futó láb, hiába rikoltoztak, mindet belétömték, akár egy fekete zsákba. Ez elkerülhetetlen – az élet halált követel. Élni annyi, mint ölni.

III. Szúnyog

3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Olvasta valahol, hogy amit szagolunk, az magának a tárgynak parányi, füstnél is finomabb részecskéje, amely egy hámlemezt izgat az orrunkban. Mindent szagfelhő vesz körül, a virágot sűrűbb, mint a követ, a haldoklót sűrűbb, mint minket.

IV. Mim

>!
Morpheus

– Az a baj veled – tapint rá –, hogy megcsomósodott benned a józan ész. Márpedig, ember, a józan ész, kutyaszar. Átsegít az életen, az nem vitás, de visszatart a megismeréstől. Csak a tudástól foszt meg, Husi.

271. oldal


A sorozat következő kötete

Nyúl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Walker: Kedves Jóisten
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
John Irving: Árvák hercege
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
E. Annie Proulx: Kikötői hírek
Paul Auster: Holdpalota
Cormac McCarthy: Vad lovak
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Saul Bellow: Herzog
Paul Auster: New York trilógia