Majd ​ha fagy 8 csillagozás

John Updike: Majd ha fagy

Marshfield tiszteletes unja az életét, és egy kicsit unja a hivatását is. Baj akkor lesz belőle, amikor hívei, sőt családja kínos feszengésére a pulpituson kezdi kiélni pszichodrámáját. Még nagyobb baj azonban, hogy feleségétől a templomi orgonistanő karjaiba szédül, majd az egyházközség szexuális nyomorban szenvedő asszonyait részesíti lelki-testi vigaszban. Ám a legnagyobb baj mégis az, hogy a gyülekezet éppen akkor elégeli meg a dolgot és csap le rá, mikor az egyik asszonyba halálosan beleszeret. Püspöki parancsra egy sivatagi intézetbe szállítják Marshfieldet, ahol terápia gyanánt meg kell vallania a bűneit. Írásban, egy kerek hónap alatt. Így születik meg a regény harmincegy fejezete…

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Európa, Budapest, 2002
228 oldal · ISBN: 9630767309 · Fordította: Gy. Horváth László

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
John Updike: Majd ha fagy

Ha A skarlát betű által toposszá emelt konfliktus reinkarnálódna a hetvenes évek közepének irodalmi világába, valószínűleg pontosan olyan formát öltene, mint a Majd ha fagy. Egy rejtélyes-jelképes, szanatóriumszerű helyre száműzött pap golfozás közben papírra vetett soraiként olvashatnánk, amiben az elbeszélő már-már ép elmét lebontó kényszerűséggel és őszinteséggel mesél párkapcsolati és szexuális kicsapongásairól, melyek érezhetően átvették az irányítást élete felett. Mint ilyen, természetesen remek táptalajt kínál írójának a modern, „extrém” irodalmi fogások alkalmazására – és nyilván az olvasó is azt fogja elsősorban figyelni, hogyan vizsgázik a szerző posztmodern alkotóként…
Updike pedig, nos… szépen felmondja a leckét, de azért érzi az ember, hogy nem ezzel a modorral fogja megdobogtatni az őt ötven évvel később (is) kézbe vevők szívét.

Miként nemrég Doctorowot még védelmembe vettem, amiért Vöcsök-tó című regényében a feldolgozhatatlanság határáig tolta a különböző modern alkotói módszerekkel való kísérletezést, Updike-ot most dicséret illeti az ezen a téren elért eredményeiért. A Majd ha fagy tulajdonképpen remekül működik, az egész sztori meglepően elegáns és kidolgozott, gyorsan felvesszük a fonalát és játékosnak fogjuk érezni a nyelvi humorát, Updike tudatfolyamos futamai remekül besimulnak Tom Marshfield kissé megtépázott agyának vallomásaiba, és a szexualitás megjelenítése is inkább fog tűnni fantáziadúsnak és átgondoltnak, mintsem megbotránkoztatóan nyersnek és hatásvadásznak.
Tény, hogy süt a műről valamiféle háttérben meghúzódó mesterkéltség, a tudat, hogy a szerző pontosan felmérte, miből mennyit és hogyan helyezzen el a szöveg adott pontjaira. Néha talán túlságosan akkurátus, olyan, mint egy sorról sorra kipipált checklist, struktúrája átszúr a felszín posztmodern szövetén, de ez nem igazán baj.
Mivel azonban a mű gyakorlatilag tudatos reflexió A skarlát betűre, érdemes vele kapcsolatban leszögezni, hogy bárhogyan is viszonyuljon Hawthorne klasszikusához, annak vitaindító, erkölcsi védőbeszédnek felfogható élét sosem fogja tudni reprodukálni, és ez eleve determinálja jelentőségét – ezt azért mi magunk is érezni fogjuk az olvasása közben.

Mindez egybe is cseng azzal, hogy az Updike-életmű utolsó magyar premier-megjelenése nemcsak hogy kevésbé olvasott, de tulajdonképpen még anyanyelvi olvasói között sem kimondottan elismert, vagy gyakran méltatott – ennek megfelelően érdemes a helyén kezelni. Nem váltja meg a világot, nem lesz kiemelkedő élményünk, de egy kis groteszk bolondozás idejére el fog tudni szórakoztatni minket.

>!
Európa, Budapest, 2002
228 oldal · ISBN: 9630767309 · Fordította: Gy. Horváth László
zsoofi>!
John Updike: Majd ha fagy

megbotránkoztató néhol, de a katarzis nem marad el:)


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Athéné jele
George R. R. Martin: Kardok vihara
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Kathryn Stockett: A Segítség
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Stephen King: A halálsoron
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny