A ​farm 19 csillagozás

John Updike: A farm

Joey Robinson harmincöt éves. New Yorkban él második feleségével és tizenegy éves mostohafiával. Hazalátogat idősödő édesanyjához Pennsylvaniába, a farmra, ahol felnőtt. A háromnapos látogatás vallomások, viták, egyezkedések, könyörgések és megbocsájtó szavak áradatát indítja el. Nincsenek egyedül: ott kísértenek a múlt emlékei és a jövő fantomjai, vágyaik és ambícióik.
John Updike negyedik regénye az emberi döntések sokféleségéről szól: arról, milyen környezetet választunk magunknak és milyen stratégiákkal igyekszünk helytállni a mindennapokban.
„Kitűnő könyv. Ha a formáról, a kontúrokról és a színekről van szó, Updike festő… ha metaforákról, Updike költő… ha pedig történetmesélésről, vérbeli prózaíró.” – Harper’s
„Mesteri formai elegancia.” – Los Angeles Times
„Remekmű.” – The New York Times

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155955464 · Fordította: Göncz Árpád
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
224 oldal · ISBN: 9786155955556 · Fordította: Göncz Árpád

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

robinson>!
John Updike: A farm

Bár ez egy rövid regény, ám Updike bonyolult és drámai történetet tár olvasói elé. Az emberi lélek pszichológiájából kapunk ízelítőt. A konfliktusok mögött az elmúlás, öregség húzódik meg. Updike olyan atmoszférát képes teremteni a ragyogó leírások mellett, hogy egy igazi gyöngyszem ez a kisregény.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/07/a-farm.html

Smici P>!
John Updike: A farm

Az eddigi Updike olvasmányaim nem voltak éppen könnyűnek mondhatóak. Az eastwicki boszorkányokon nem volt könnyű átrágnom magam, anno a novellásköteteinél sem, bár ott lehet egyszerűen nem nőttem fel még a feladathoz.

A farm című regény ezzel szemben jóval könnyedebb írás, bár tény, hogy elgondolkodtató, és bőven van mondanivalója is. Leszögezném az elején, hogy a mű jobb a jelenlegi 76%-os értékelésénél.
A legjobb forgatókönyv az, ha az olvasó át tudja élni mindazt, ami a könyv lapjain le van írva. Nekem ez könnyen ment, immár kvázi-városiként nekem is szembe kell néznem azzal, hogy mi lesz a vidéki ingóságokkal, ha megöröklöm. Joey is ilyesmin töri az agyát, kell-e neki a farm, a családi örökség, tovább szeretné-e vinni mindezt? Ezek a hasonlóságok.
Aztán ott van persze a lélektani része, a valódi mondanivaló. A család, a több „fronton”, lényegében még lezáratlan múlt, az ezekkel járó konfliktusok. Anya és fia közti viszony. Tény, hogy nincs a regénynek klasszikus értelemben vett cselekménye, semmi kirívó nem történik, de nem is mutatja be semmi jobban, mennyi feszültség és lezáratlan dolog rejlik egy család mindennapjaiban. A kötetben bemutatott három nap keresi a válaszokat az olyan problémákra, melyek a legtöbb családban felbukkantak már.

A regény könnyen olvastatja magát, hála Updike stílusának, valamint az aránylag sok párbeszédnek is. A leíró részek, a táj, a farm bemutatása, ábrázolása gyönyörű, az olvasó könnyedén bele tudja magát képzelni ebbe a világba; szemünk előtt azonnal megjelenik minden egyes épület, növény, vagy tárgy.

Benedek_Eszti>!
John Updike: A farm

John Updike zseniálisan ír, ráadásul csodásan és gyönyörűen mutatja be a tájat. Tökéletesen magunk elé tudjuk képzelni az egész farmot a hatalmas táblákkal a növényekkel és bokrokkal együtt, a kennellel, a házzal és mindennel együtt, meseszerű líraisággal elevenítve fel minden apró kis részletet. Ugyanez igaz Joey belső vívódásaira, a szerelmével, ahogyan Peggyről beszél. Ahogyan leírja gyönyörű feleségét, az érzéseit, amit kivált belőle a nő, teljesen elvarázsolt.
Különösen tetszett, hogy a szerző nem akart tökéletes figurákat alkalmazni, és tulajdonképpen egyik szereplő sem volt az. Mindenki valóságosnak tűnt a maga hibájával és azzal, hogy megpróbáltak jó viszonyt teremteni egymással. Keresték önmagukat és a helyüket az új családban, próbáltak önmaguk lenni, azonban féltek egymástól, hogy elveszítik jelenlegi pozíciójukat a másik szívében, féltek az elválástól és attól, hogy helyes döntést hoztak-e.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/john-updike-a-farm/

nanena>!
John Updike: A farm

Csak a Nyúlcipőt olvastam eddig az írótól. Az nagyon nem tetszett, megfogadtam, sosem olvasok tőle többet. Jól tettem, hogy ezt a fogadalmamat nem tartottam meg, negyven évvel később elolvastam A farmot. A főszereplő élete, gondolkodása nagyon ismerős volt, fájdalmasan ismerős. Álmok az elhagyott gyerekekkel…

Édeskiskönyvkritikák P>!
John Updike: A farm

Nem tudom, mit mondjak. Most először fordul ilyen velem elő, amióta én is szerkesztem az “édeskiskönyvkritikák” oldalát. Nem sikerült megértenem, miért született ez a könyv. A cselekmény nem túl összetett, nem tartalmaz váratlan fordulatokat és nem is túl eredeti, és ez még nem minden, ami rossz, vagy hiányzott.
Részletesebb kritika: https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/07/23/john-updike-a-farm/

Nilse>!
John Updike: A farm

Olyan, mintha nem is a történet lenne ubalmas, hanem az írás stílusa. Ilyen az író stílusa és kész vagy szándékos ez a finom felszínesség. Mintha a feszültség tompán ott bizseregne a bőrünk alatt, de nem tud feltörni, minden egy mértékletesen komponált díszlet. Odavetett szavak, félmondatok, amik nem ütnek. Fura, mert nem volt meg bennem az az érzés, hogy olvasni akarom, mégis olvastam, nem szenvedtem vele. Kivált egyfajta érzést, gondolatot, de rettentően felszínes vagy túlzottan kimért.

Mnemosyne>!
John Updike: A farm

A fülszövegben olvasható kritikák szerint A farm „kitűnő könyv”, „remekmű”, „mesteri formai elegancia” jellemzi – jómagam sajnos sem tartalmi, sem formai, stilisztikai szempontból nem leltem fel benne ezt a kiválóságot.
Értem én, hogy a főszereplő vívódásait, kapcsolatait, dilemmáit hivatott bemutatni a könyv egy rövid, az édesanyjánál (a farmon) tett látogatás leírásával, ennek megvalósítása azonban – számomra legalábbis – messze nem nevezhető „remeknek” vagy „mesterinek”. Az, hogy tulajdonképpeni történet nincs, egyszerűen csak hétköznapi jelenetek egymásutánját olvassuk, miközben kirajzolódnak egyes múltbéli események is, még nem volna probléma, ha ezt ellensúlyozná a karakterek hitelessége, a lelki folyamatok bemutatása. Ehhez képest sajnos több helyen életidegennek éreztem a párbeszédeket, reakciókat, és a főszereplő gondolatai sem kötöttek le túlzottan.
Elolvastam, és még csak azt sem mondom, hogy nagyon lassan, vontatottan, de a könyv sajnos határozottan nem váltotta be a hozzá fűződő reményeimet.


Népszerű idézetek

robinson>!

– Minek az olyan nyiladék, ami sehova sem nyílik?

9. oldal

robinson>!

A BETONRÓL RÁTÉRÜNK EGY MAKADÁMÚTRA, arról meg egy fakóvörös földútra.

(első mondat)

Dmitrij P>!

Anyám úgy kaszált, hogy átölelte a táblát, követte a határvonalát, lassan szűkülő, szögletes csigavonalban, míg középen már csak egy foltnyi fű állt, egy háromszög vagy homokóra, mely maga is két háromszögre szakadt, mielőtt végleg eltűnt volna. Az én módszerem az volt, hogy egyetlen merész csapással belevágjak a közepébe, aztán a két felet szűkítsem, hol az egyikből, hol a másikból hasítsak le egy-egy csíkot, holdnyi bekerítő hadmozdulatokkal, fölaprózzam, és úgy számoljam föl az ellenállást. Én háborút játszottam, ő szerelmet. Végül mindkettőnk lekaszált mezeje ugyanúgy festett, legfeljebb az övén több bozontos hely maradt, ott, ahol fölfedezett egy-egy fácánfészket, vagy meg akart kímélni egy különösen tarka vadvirágos foltot, és kiemelte a kaszát.

75. oldal

Dmitrij P>!

“Halott vér az, amelyik nem folyik.” Ezzel, azt hiszem, azt akarta mondani, hogy egy családnak tovább kell vinnie a vérét, mert ha nincs gyerek, kihal.

32. oldal

Mnemosyne>!

(…) az asszony odaadja magát a férfinak, s a férfi viszonzásul értelmet ad az életének.

42. oldal (21. Század, 2019)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Kathryn Stockett: A Segítség
Stephen King: A halálsoron
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Karen Marie Moning: Új nap virrad