Tudatos ​jelenlét a gyakorlatban 42 csillagozás

John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Az ​MBCT-programot eredetileg a visszatérő depresszió kezelésére dolgozták ki a szakemberek (a tudományos bizonyítékok szerint legalább olyan hatásos, mint az antidepresszánsok szedése!), de a kutatásokból kiderült, hogy más érzelmi problémák oldására is kiváló csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, fokozza az aktivitást és a vitalitást. A gyakorlás már nyolc hét alatt képes megváltoztatni agyunk működését és szerkezetét pozitív irányú biológiai változásokat indít el, gyógyszeres kezelés nélkül.
E kötet az Oxfordi Mindfulness Központ által kidolgozott hivatalos MBCT-munkafüzet magyar kiadása – a leghitelesebb forrás azok számára, akik szeretnék megismerni ezt a módszert. A kiadványt nemcsak azoknak ajánljuk, akik visszatérő depresszióval küzdenek (de nekik feltétlenül!), hanem azoknak is, akik szeretnének kevesebbet rágódni a múlton és szorongani a jövőn, helyette pedig aktívabb, élményekben gazdagabb, kielégítőbb életet élni.
A nyolchetes tréning segít… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2016
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281303 · Fordította: Károlyi Juli

Kapcsolódó zóna

!

MBCT – Mindfulness-based cognitiv therapy

2 tag · 10 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 6., 15:27 · Bővebben


Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

Louisville, Kentucky


Kedvencelte 7

Most olvassa 32

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Vannak könyvek, amelyeknél kifejezetten sajnálom, hogy az 5 csillag mellé nem lehet adni valami grátiszt, a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című pont ilyen. Egy igazán hasznos és hatékony 8 hetes program, amely segít, hogy teljesebb életet élhessünk, elfogadva önmagunkat, gondolatainkat (amelyek nem tények, csupán mentális események) és a minket körülvevő világot. Nagyon hasznos technika lehet mindenki számára, nemcsak azoknak, akik depressziósak vagy szoronganak, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak kiszakadnának a robotpilóta üzemmódból, a rutinból, a mókuskerékből. Ebben is igen nagy segítséget nyújtanak a munkafüzetben található formális és informális gyakorlatok, illetve a Nyitott Akadémia oldalán levő hanganyagok. Egyetlen problémám a programmal az előírt napi 1 órás gyakorlás volt. Ha készítői rövidebb feladatokkal, akár napi 15-25 percesekkel terveztek volna, véleményem szerint sokkal jobban be lehetne illeszteni a mindennapokba, ezáltal rendszeresebbé téve a gyakorlást is.

lilaköd P>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

A 8 hetet nem sikerült betartani, voltak hátráltató tényezők, de a végére értem.
Rögtön az első hetet dupláztam, mert az a testfelderítéses meditáció, nehezen jött össze, de azóta az a kedvencem. A többi meditációs forma már könnyebben ment.
Nagy hatással volt rám a könyv.
Itt nem csak elméleteket gyártanak a szerzők, hanem pontos követhető útmutatásokat adnak minden egyes leckéhez. Napról-napra, hétről-hétre.
Naponta kell követni és naplózni az eredményeket. Melyik meditációt hány alkalommal végezted el aznap, mit éreztél közben, milyen hatással volt rád.
Minden meditáció más megközelítéssel segít feldolgozni az adott érzéseket, gondolatokat.
A könyv végére, pedig kialakul, kinek melyik forma jön be igazán, hogy a későbbiekben tudja melyiket alkalmazza.
A könyvben kérdések vannak, amelyek sokszor bennem is megfogalmazódtak, és válaszok, amelyek megnyugtatnak.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Nem csak azoknak akik depresszióval küzdenek, hanem mindenki másnak is akik szeretnék megélni a jelen pillanatot, mert elegük van abból hogy a múlton rágódnak, vagy a jövő miatt idegeskednek.
Akik éppen depresszióval küzdenek, és a pokol legmélyebb bugyrában járnak, azoknak jobb várni egy kicsit míg a szorítás enyhül, mert a feladatok elvégzéséhez kell némi önfegyelem. De ezt a szerzők is leírják a könyv elején.
Mindenképpen hasznos könyv.
Ez a könyv sokáig nem fog felkerülni a polcomra. Itt marad az asztalomon, hogy mindig kéznél legyen ha szükségem van rá.

tengshilun I>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Kiváló könyv.
Elméleti és gyakorlati útmutató azoknak, akik depressziósak (voltak), vagy bármilyen szorongásos lelki zavaruk van/volt, és szeretnének kilábalni belőle. Habár azt szoktuk mondani, hogy az ember nem tudja saját hajánál fogva kihúzni önmagát a mocsárból, és ez bizonyos szinten így is van, de ez a könyv majdhogynem ezt a lehetetlent kísérli meg. Ugyanis a kezünkbe ad egy kötelet (miközben mi süllyedünk a saját lelki mocsarunkba), megmutatja, hogyan kell a kötelet a legközelebbi fára dobni, aztán otthagy minket. A többi pedig rajtunk múlik.
Számomra egyenesen forradalmi volt megismerkedni az ún. mindfulness attitűddel. Mert attitűd ez, nem egy igazi „elmélet” vagy „filozófia”, hanem sokkal inkább egy szemléletmód, ami kihatással lehet az elméleteinkre, filozófiáinkra. Megtanít, hogyan szeressük önmagunkat (igen, ezt tanulni kell), és ezáltal hogyan szeressünk jobban másokat is. Megtanít, hogyan fegyelmezzük hatékonyan magunkat anélkül, hogy drákói szabályokat kellene bevezetni az életünkbe. És megtanít, hogy miként tudjunk teljesebb életet élni. Nincsenek hatalmas meditációs technikák, nincsenek óriási életigazságok, nincsenek krisztusi megváltások, vagy buddhai megvilágosodások. Egyszerű dolgokról szól a könyv. De a családi hátterünk, és az életünkben szerzett tapasztalataink mind elhomályosítják a bennünk lévő tiszta tükröt. Ha követed ezt a könyvet, megtanulod, hogy miként tisztíthatod meg a benned lévő tükröt.

Lynn>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Egy részét csak átlapoztam, mert nekem túl amerikai volt. Ez a munkafüzet-jelleg nem tudom, mennyire sajátja a mindfulness irodalomnak, mindenesetre nekem nem igazán tetszik. Lehet azért, mert nincs „akut” problémám, hanem puszta érdeklőséből kölcsönöztem ki.
Ami biztos megmarad, hogy a robotpilóta üzemmódot többször felhozta, hogy mennyire nem jó pl vezetés közben – ekkor is keresni kellene a többrétű megtapasztalás lehetőségét. De bevallom őszintén, napi 18 ébren töltött és zsúfolt órával az életemben cseppet se hiányzik, hogy tudatosan odafigyeljek egy ismert, adott esetben kocsimentes útszakaszon a felhők formájára, ha nem muszáj.

3 hozzászólás
steinerszofi>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Nagyon hasznos kis könyv! Most olvastam először ilyen munkafüzetszerű könyvet, amit töltögetni is kell mellette, és jobban bejött, mint gondoltam volna. Ugyan nem tudtam tökéletesen betartani a 8 hetes programot, de amennyit tudtam azt megcsináltam, és így is sokat adott. :) Mivel 3 hónapja foglalkozom vele heti szinten, elég jól beépült a mindennapjaimba is, szokássá vált 1-2 gyakorlat, ezeket tervezem továbbra is csinálni.
A példákat néha túl erőltetettnek éreztem, de ezekkel általában nem vagyok kibékülve, úgyhogy ez nem a könyv hibája.
Ajánlom mindenkinek, aki szeretne néha kilépni a robotpilóta üzemmódból! :)

AnZsu_01>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Stresszcsökkentő technikát keresve találtam rá a mindfulness fogalmára. Ez valóban egy hasznos kézikönyv/tankönyv azoknak, akik magukévá szeretnék tenni ezt az attitűdöt. A 8 hetes programot nem sikerült ugyan egy levegővétellel végigcsinálni, de baromi sokat segít az a szemléletmód, amit a könyvnek, a benne mutatott gyakorlatoknak köszönhetően sikerült magamévá tenni. Biztos vagyok benne, hogy többször újra kézbe fogom venni és megismétlem majd némelyik heti gyakorlatsorát. Nekem a munkafüzet formátuma kifejezetten sokat segített abban, hogy jobban fókuszáljak az aktív „feladatvégzésre”. A hanganyagok is nagyon jók.

Amrita I>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Nem értem a gyakorlatsor végére, (ezt később még lehet, hogy megteszem), de egy gyakorlatot (Testpásztázás) azóta is használok belőle, kb bármilyen körülmények között segít elaludni és kikapcsolni a gondolataimat.

Sztike74>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

„Meg kell tanulnunk engedni, hogy a dolgok úgy legyenek, ahogy vannak.”

Először @Málnika értékelése keltette fel a figyelmemet a könyv iránt, majd egy, a NIOK csoportban született bejegyzés hatására meg is vettem. Már akkor eldöntöttem, hogy ezzel a könyvvel kezdem az idei évet.
Nagyon büszke vagyok, hogy elvégeztem ezt a 8 hetes programot, mert már most látom, hogy milyen konkrét és kézzel fogható előnyei vannak az életemre és a mindennapjaimra. Bár nem vagyok egy depresszív alkat, azonban különösen ez a mostani időszak biztosan sokunkban vált ki időről időre aggodalmat, vagy szorongást. Eddig csak a síelés és a dance aerobic volt az, ami teljesen lefoglalta és el tudta terelni a gondolataim, s semmi másra nem tudtam közben gondolni, mert annyira kellett koncentrálnom. Ezzel a tulajdonképpen munkafüzetként használható könyvvel most egy nagyon jó és hatásos, újabb eszközt kaptam a kezembe.

„Egyetlen apró változásnak is nagy hatása lehet a közérzetünkre és a dolgok végkimenetelére.”

2 hozzászólás
TeresaM>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

2021-ben találkoztam először részletesebben a tudatos jelenlét fogalmával. Nagyon nehéz időszakon mentem keresztül és a tetejében pedig tudom magamról, hogy hajlamos vagy elaprózódni pl. a munkában is. Ezért az első olvasmányom Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában című könyve volt, ami bár nagyon tetszett, de úgy éreztem, hogy nem elég. Elkezdtem utána nézni a témának és így találtam rá erre a könyvre.
A kötet egy nyolc hetes programot takar, amit bőséges felvezetés, háttér és felkészülés előz meg. Emellett nemcsak a szilárd elmélet kapott benne helyet, hanem egy munkafüzet kerül az olvasó kezébe. A feladatokkal kapcsolatban napi bontásban jegyzetelhetünk, szó szerint végig kíséri a könyv a nyolc hetes programot és a végére összeáll a saját egyéni gyakorlásunk is. Sajnos ez utóbbit „elsumákoltam” – elfáradtam a végére –, de a könyv és a program pozitív hatásait mindenképp érzem. Csak ajánlani tudom a programot mindenkinek.

suem1984>!
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Bevallom, hogy amikor ezt a könyvet kiválasztottak egy mindfulness témában indított kihívás teljesítéséhez, nem olvastam el a könyv alcímét, miszerint a depresszió kezeléséhez nyújt segítséget. Nem vagyok depressziós, de ez nem azt jelenti, hogy ne lettek volna nehezebb életszakaszaim, tudom mi az a szorongás. A könyv tankönyv és munkafüzetszerű, tele van gyakorlatok sorokkal és kitöltendő feladatokkal. Betölti a tudatos jelenlét témakörét, hiszen felhívja a figyelmet az élet, érzések, testérzetek tudatos megélésére, ezek odafordulására. Mégsem kötött le annyira. Részben szerintem azért, mert nem én vagyok a célközönsége, szerencsére. Részben, mert a könyv munkafüzet részén csak átfutottam, nem csináltam meg a nyolc hetes program, de végigolvastam. Sok pozitív esetet mutat be a könyv, aki szorongással együtt éli az életét, biztos tud módszereket meríteni belőle.


Népszerű idézetek

Sztike74>!

Önmagunk elfogadása azt jelenti, hogy megengedjük magunknak, hogy olyanok legyünk, amilyenek ebben a pillanatban éppen vagyunk.

216. oldal

Málnika P>!

Felfedezhetjük, hogy lehetséges barátságot kötni azzal, akik itt és most vagyunk, ahelyett, hogy azért küszködnénk, hogy másvalakik vagy máshol legyünk.

281. oldal (Zárszó)

lilaköd P>!

Ha elölről kezdhetném az életem.

Szeretnék több hibát elkövetni.
Lazítanék és lustálkodnék. Több bolondságot csinálnék. Kevesebb dolgot vennék komolyan.
Több kockázatot vállalnék. Gyakrabban másznék hegyet, többször úsznék folyóban. Több fagyit ennék, és kevesebb spenótot. Talán többször kerülnék valódi bajba, de sokkal kevesebbet szoronganék képzelt bajok miatt.
Az a fajta ember vagyok, aki ésszerűen éli az életét, óráról órára, napról napra.
Persze voltak nekem is őrült pillanataim – de ha elölről kezdhetném, sokkal több lenne ezekből. Voltaképpen másból sem állna az életem, csak pillanatokból, egyikből a másik után, nem pedig olyan napokból, amelyek után még hosszú évek következnek. Mindig az a fajta ember voltam, aki ki sem teszi a lábát otthonról esernyő, egy doboz aszpirin, kétnapi hideg élelem és egy váltás fehérnemű nélkül. Ha újra kezdeném, kisebb pakkal vágnék neki az útnak.
Ha elölről kezdhetném, tavasszal hamarabb kezdenék mezítláb járni, és tovább maradnék mezítláb ősszel. Többet járnék táncolni, többször ülnék fel a körhintára. Több százszorszépet szednék a réten.

a 85 éves Nadine Star
Louisville, Kentucky

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Louisville, Kentucky · pillanat
lilaköd P>!

Amikor visszatereljük figyelmünket közvetlen testi érzeteinkre, kiszabadítjuk magunkat gondolataink börtönéből.

98. oldal

>!

Adhatunk-e szebb ajándékot a létezésünkért cserébe, mint a rácsodálkozó tiszteletet, amelyet mindenhova magunkkal viszünk?

93. oldal, II. rész - A tudatos jelenléten alapuló kognitív terápiás (MBCT) program: Túl a robotpilóta üzemmódon

ildiko_adam06>!

El fog jönni a nap,
amikor túláradó örömmel
üdvözlöd saját magad,
amint megérkezel saját küszöbödre,
saját tükrödben visszamosolyogsz magadra,
és hellyel, étellel kínálod magad.

Szerelem a szerelem után (282. oldal, Kulcslyuk, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: önszeretet
Barbella>!

A gondolatainkba mélyedve: tervezgetünk, felidézünk dolgokat, ábrándozunk. A gondolkodás akkor válik problémává, amikor elveszünk benne, és már nem a világban éljük az életünket, hanem a fejünkben.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ábrándozás · gondolat
suem1984>!

Lenni annyit jelent, hogy kilépünk a saját fejünkből és ténylegesen megéljük azt, amit a pillanat éppen nyújt, ahelyett, hogy folyamatosan csak gondolkodnánk rajta.
Lenni annyit jelent, hogy elfogadjuk önmagunkat és saját megélésünket, nem pedig arra koncentrálunk, mi miatt vagyunk elégtelenek és miben kell változnunk.
Lenni annyit jelent, hogy belátjuk, gondolataink nem feltétlenül a valóságot tükrözik, pusztán mentális események – ilyen módon már nem lesz hatalmuk érzéseink fölött.
Lenni mindezek mellett még azt is jelenti, hogy teljes valónkkal jelen vagyunk minden pillanatban. Meglepő módon ez az egyszerű változás ajtót nyithat egy teljesen másfajta életre.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelenlét · létezés
steinerszofi>!

A gondolatok nem tények. (Még azok sem, amelyek ezt állítják magukról!)

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolat

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Acton Smith: Belső csend
Szondy Máté: Tudatos változás
Louise L. Hay: Éld az életed
Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Thich Nhat Hanh – Lilian Cheung: Zamat
Corinne Sweet: Mindfulness
Szondy Máté: Megélni a pillanatot
Robert Maurer: Kaizen
Elisabeth Lukas: Mondj búcsút a kiégésnek!
Anne Dickson: A teljes jogú nő