Tudatos ​jelenlét a gyakorlatban 9 csillagozás

John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Az ​MBCT-programot eredetileg a visszatérő depresszió kezelésére dolgozták ki a szakemberek (a tudományos bizonyítékok szerint legalább olyan hatásos, mint az antidepresszánsok szedése!), de a kutatásokból kiderült, hogy más érzelmi problémák oldására is kiváló csökkenti a szorongást, javítja a hangulatot, fokozza az aktivitást és a vitalitást. A gyakorlás már nyolc hét alatt képes megváltoztatni agyunk működését és szerkezetét pozitív irányú biológiai változásokat indít el, gyógyszeres kezelés nélkül.
E kötet az Oxfordi Mindfulness Központ által kidolgozott hivatalos MBCT-munkafüzet magyar kiadása – a leghitelesebb forrás azok számára, akik szeretnék megismerni ezt a módszert. A kiadványt nemcsak azoknak ajánljuk, akik visszatérő depresszióval küzdenek (de nekik feltétlenül!), hanem azoknak is, akik szeretnének kevesebbet rágódni a múlton és szorongani a jövőn, helyette pedig aktívabb, élményekben gazdagabb, kielégítőbb életet élni.
A nyolchetes tréning segít… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2016
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281303 · Fordította: Károlyi Juli

Kedvencelte 4

Most olvassa 9

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Málnika
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Vannak könyvek, amelyeknél kifejezetten sajnálom, hogy az 5 csillag mellé nem lehet adni valami grátiszt, a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című pont ilyen. Egy igazán hasznos és hatékony 8 hetes program, amely segít, hogy teljesebb életet élhessünk, elfogadva önmagunkat, gondolatainkat (amelyek nem tények, csupán mentális események) és a minket körülvevő világot. Nagyon hasznos technika lehet mindenki számára, nemcsak azoknak, akik depressziósak vagy szoronganak, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak kiszakadnának a robotpilóta üzemmódból, a rutinból, a mókuskerékből. Ebben is igen nagy segítséget nyújtanak a munkafüzetben található formális és informális gyakorlatok, illetve a Nyitott Akadémia oldalán levő hanganyagok. Egyetlen problémám a programmal az előírt napi 1 órás gyakorlás volt. Ha készítői rövidebb feladatokkal, akár napi 15-25 percesekkel terveztek volna, véleményem szerint sokkal jobban be lehetne illeszteni a mindennapokba, ezáltal rendszeresebbé téve a gyakorlást is.

>!
Lynn
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Egy részét csak átlapoztam, mert nekem túl amerikai volt. Ez a munkafüzet-jelleg nem tudom, mennyire sajátja a mindfulness irodalomnak, mindenesetre nekem nem igazán tetszik. Lehet azért, mert nincs „akut” problémám, hanem puszta érdeklőséből kölcsönöztem ki.
Ami biztos megmarad, hogy a robotpilóta üzemmódot többször felhozta, hogy mennyire nem jó pl vezetés közben – ekkor is keresni kellene a többrétű megtapasztalás lehetőségét. De bevallom őszintén, napi 18 ébren töltött és zsúfolt órával az életemben cseppet se hiányzik, hogy tudatosan odafigyeljek egy ismert, adott esetben kocsimentes útszakaszon a felhők formájára, ha nem muszáj.

3 hozzászólás
>!
tengshilun IP
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Kiváló könyv.
Elméleti és gyakorlati útmutató azoknak, akik depressziósak (voltak), vagy bármilyen szorongásos lelki zavaruk van/volt, és szeretnének kilábalni belőle. Habár azt szoktuk mondani, hogy az ember nem tudja saját hajánál fogva kihúzni önmagát a mocsárból, és ez bizonyos szinten így is van, de ez a könyv majdhogynem ezt a lehetetlent kísérli meg. Ugyanis a kezünkbe ad egy kötelet (miközben mi süllyedünk a saját lelki mocsarunkba), megmutatja, hogyan kell a kötelet a legközelebbi fára dobni, aztán otthagy minket. A többi pedig rajtunk múlik.
Számomra egyenesen forradalmi volt megismerkedni az ún. mindfulness attitűddel. Mert attitűd ez, nem egy igazi „elmélet” vagy „filozófia”, hanem sokkal inkább egy szemléletmód, ami kihatással lehet az elméleteinkre, filozófiáinkra. Megtanít, hogyan szeressük önmagunkat (igen, ezt tanulni kell), és ezáltal hogyan szeressünk jobban másokat is. Megtanít, hogyan fegyelmezzük hatékonyan magunkat anélkül, hogy drákói szabályokat kellene bevezetni az életünkbe. És megtanít, hogy miként tudjunk teljesebb életet élni. Nincsenek hatalmas meditációs technikák, nincsenek óriási életigazságok, nincsenek krisztusi megváltások, vagy buddhai megvilágosodások. Egyszerű dolgokról szól a könyv. De a családi hátterünk, és az életünkben szerzett tapasztalataink mind elhomályosítják a bennünk lévő tiszta tükröt. Ha követed ezt a könyvet, megtanulod, hogy miként tisztíthatod meg a benned lévő tükröt.

>!
lilaköd P
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

A 8 hetet nem sikerült betartani, voltak hátráltató tényezők, de a végére értem.
Rögtön az első hetet dupláztam, mert az a testfelderítéses meditáció, nehezen jött össze, de azóta az a kedvencem. A többi meditációs forma már könnyebben ment.
Nagy hatással volt rám a könyv.
Itt nem csak elméleteket gyártanak a szerzők, hanem pontos követhető útmutatásokat adnak minden egyes leckéhez. Napról-napra, hétről-hétre.
Naponta kell követni és naplózni az eredményeket. Melyik meditációt hány alkalommal végezted el aznap, mit éreztél közben, milyen hatással volt rád.
Minden meditáció más megközelítéssel segít feldolgozni az adott érzéseket, gondolatokat.
A könyv végére, pedig kialakul, kinek melyik forma jön be igazán, hogy a későbbiekben tudja melyiket alkalmazza.
A könyvben kérdések vannak, amelyek sokszor bennem is megfogalmazódtak, és válaszok, amelyek megnyugtatnak.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Nem csak azoknak akik depresszióval küzdenek, hanem mindenki másnak is akik szeretnék megélni a jelen pillanatot, mert elegük van abból hogy a múlton rágódnak, vagy a jövő miatt idegeskednek.
Akik éppen depresszióval küzdenek, és a pokol legmélyebb bugyrában járnak, azoknak jobb várni egy kicsit míg a szorítás enyhül, mert a feladatok elvégzéséhez kell némi önfegyelem. De ezt a szerzők is leírják a könyv elején.
Mindenképpen hasznos könyv.
Ez a könyv sokáig nem fog felkerülni a polcomra. Itt marad az asztalomon, hogy mindig kéznél legyen ha szükségem van rá.

>!
AnZsu_01
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Stresszcsökkentő technikát keresve találtam rá a mindfulness fogalmára. Ez valóban egy hasznos kézikönyv/tankönyv azoknak, akik magukévá szeretnék tenni ezt az attitűdöt. A 8 hetes programot nem sikerült ugyan egy levegővétellel végigcsinálni, de baromi sokat segít az a szemléletmód, amit a könyvnek, a benne mutatott gyakorlatoknak köszönhetően sikerült magamévá tenni. Biztos vagyok benne, hogy többször újra kézbe fogom venni és megismétlem majd némelyik heti gyakorlatsorát. Nekem a munkafüzet formátuma kifejezetten sokat segített abban, hogy jobban fókuszáljak az aktív „feladatvégzésre”. A hanganyagok is nagyon jók.

>!
Barbella
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

A könyv nagyon alaposan mutatja be a témát.
     Részletesen leírja, hogy egészen pontosan mi is a tudatos jelenlét, és milyen hatásai vannak az alkalmazásának. Leírást ad a depresszió „működéséről” és az esetleges visszacsúszások okairól. Illetve sokféle céllal hasznosítható (stressz csökkentésre, koncentráció „edzésre”) gyakorlatokat ír le.
     Nekem helyenként túl „befelé fordulós”. Jobban bejöttek azok a gyakorlatok ahol a figyelmemet a környezetre irányítottam, a légzés figyelés nem áll túl közel hozzám. Ennek ellenére, még biztos elő fogom venni ezt a könyvet.
.
.
.
korábbi értékelésem
     Nem egészen ilyenre számítottam mikor megrendeltem. Sok tekintetben hasznosnak gondolom, (stressz csökkentésre, koncentráció „edzésre”) de sok olyan része is van amit nem igazán tudok még? a magaménak érezni.
     A könyv elején lévő önpromó inkább eltántorított az olvasástól, mint kedvet csinált. Egy kicsi sok volt. Az önismétlés is gyakori benne (nyilván, hogy rögzüljenek a dolgok), ez nekem nem volt zavaró. A szöveg stílusát viszont szoknom kellett, elsőre fura volt, nem is tudom, olyan teleshop érzetű, főleg az önreklámokkal. Viszont ahogy a tartalmi részez ért, ez elmúlt.
Nekem kicsit túl „befelé fordulós” lett. Én a figyelmemet gyakrabban irányítanám a környezetre, mint a testi érzetekre, de összességébe örülök, hogy elolvastam. Mivel ez az első könyvem a témába nem igazán tudom, menyire hasznos viszonyításba. Vacilláltam, hogy 4 csillag legyen-e. Még változhat.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2016
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281303 · Fordította: Károlyi Juli
>!
Lisa2112
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Ennek a könyvnek az erejére újra és újra rácsodálkozom. Nem tudom kifejezni mennyire hálás vagyok neki! Bizton állíthatom, hogy a munkafüzet formátum nagyon jól működik, hiszen korántsem elég depresszió esetén a lehetséges okokat elméletben tudni, szorongás esetén tudni, hogy nem kéne, mert ez egyszerűen nem működik a gyakorlatban… Éppen ezért hatásos ez a megközelítés a gyakorlatokkal, hanganyagokkal.


Népszerű idézetek

>!
Málnika

Felfedezhetjük, hogy lehetséges barátságot kötni azzal, akik itt és most vagyunk, ahelyett, hogy azért küszködnénk, hogy másvalakik vagy máshol legyünk.

281. oldal (Zárszó)

>!
lilaköd P

Ha elölről kezdhetném az életem.

Szeretnék több hibát elkövetni.
Lazítanék és lustálkodnék. Több bolondságot csinálnék. Kevesebb dolgot vennék komolyan.
Több kockázatot vállalnék. Gyakrabban másznék hegyet, többször úsznék folyóban. Több fagyit ennék, és kevesebb spenótot. Talán többször kerülnék valódi bajba, de sokkal kevesebbet szoronganék képzelt bajok miatt.
Az a fajta ember vagyok, aki ésszerűen éli az életét, óráról órára, napról napra.
Persze voltak nekem is őrült pillanataim – de ha elölről kezdhetném, sokkal több lenne ezekből. Voltaképpen másból sem állna az életem, csak pillanatokból, egyikből a másik után, nem pedig olyan napokból, amelyek után még hosszú évek következnek. Mindig az a fajta ember voltam, aki ki sem teszi a lábát otthonról esernyő, egy doboz aszpirin, kétnapi hideg élelem és egy váltás fehérnemű nélkül. Ha újra kezdeném, kisebb pakkal vágnék neki az útnak.
Ha elölről kezdhetném, tavasszal hamarabb kezdenék mezítláb járni, és tovább maradnék mezítláb ősszel. Többet járnék táncolni, többször ülnék fel a körhintára. Több százszorszépet szednék a réten.

a 85 éves Nadine Star
Louisville, Kentucky

70. oldal

>!
lilaköd P

Amikor visszatereljük figyelmünket közvetlen testi érzeteinkre, kiszabadítjuk magunkat gondolataink börtönéből.

98. oldal

>!
Barbella

A gondolatainkba mélyedve: tervezgetünk, felidézünk dolgokat, ábrándozunk. A gondolkodás akkor válik problémává, amikor elveszünk benne, és már nem a világban éljük az életünket, hanem a fejünkben.

94. oldal

>!
Barbella

Vigyünk tudatosságot beszélgetéseinkbe. Tudunk anélkül figyelmi valakire, hogy egyetértenénk, vagy ellentmondanánk, vagy terveznénk, mit fogunk válaszolni? Amikor mi beszélünk, tudjuk-e pontosan azt mondani, amit akarunk, túlzás és kicsinyítés nélkül?

278. oldal

>!
lilaköd P

Hangulatunk befolyásolja, hogyan értelmezzük életünk eseményeit: olyan módon, ami az adott hangulat fennmaradását segíti elő.

102. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Corinne Sweet: Mindfulness
Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában
Anna Black: Tudatos jelenlét
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz
Alexandra Frey – Autumn Totton: Én – itt – most
Tudatosság
Simon M. Laham: Miért jó, ha néha rosszak vagyunk?
Bagdy Emőke: Pszichofitness
J. S. Jackson: Húzz el innen, komisz!