Egerek ​és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök 47 csillagozás

John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

John ​Steinbeck először 1937-ben, az Egerek és emberek című kisregényével hódította meg a közönséget. Kegyetlen, borzalmas, embertelen világról szól a mű, két mezőgazdasági vándormunkás George és Lennie világáról. Hétköznapi természetességgel élik tragikus életüket, az emberhez méltó élet csupán távoli, megvalósíthatatlan ábránd számukra – s mégis az egyetlen értelmes cél, még elérhetetlen voltában is.
A Lement a hold 1942-ben jelent meg a világháború alatt, amikor az író haditudósítóként járta a frontokat. Szűkszavú fojtott szenvedélyű, az „európai új rend” gyűlöletétől izzó humanista remekmű a fasiszta megszállók ellen törhetetlen hittel, a maga erkölcsi fölényének és végső győzelmének biztos tudatában harcoló hatalmas lelkierejű kis népről.
Az 1954-ben keletkezett Szerelem csütörtök bohókás mű, antihőseiben Steinbeck azoknak a hipsztereknek az ősképét rajzolja meg, akik majd a hatvanas években elárasztják Amerikát a New York-i Greenwich Village-től a San Franciscó-i… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei

>!
Európa, Budapest, 1982
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630724286 · Fordította: Benedek Marcell, Vas István, Vámosi Pál

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Crooks


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
DoreenShitQ
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Egerek és emberek
3 csillag
Csak emiatt vettem ki a kötet, nagy reményekkel álltam neki. Rengeteg pozitív értékelést olvastam olyanoktól, akiknek adok a véleményére, így eléggé csalódott vagyok, hogy ez nekem nem jött át. Értettem, mit akar nekem üzenni és mondani, de nem tudtam átérezni, és teljesen hidegen hagyott. Talán az éveim száma tehet róla, majd előveszem pár éve múlva, hátha.

Lement a hold
5 csillag
Ez volt a kedvencem a kötetben. Kellően őszinte és fájdalmas, rövid, de velős, örökérvényű mondanivalóval.

Szerelem csütörtök
5 csillag
Teljesen más mint az előző kettő komor történet, így színessé téve a válogatást. Igazán szórakoztató, humoros, remek karakterekkel operáló kisregény.

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam a kötetet. Érdekes volt Steinbeck három teljesen más időszakából olvasni, és kedvet kaptam a többi kötetéhez.

2 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

A kötet három regénye Steinbeck egy-egy alkotói korszakát reprezentálja. Eltérő a tematikájuk, stílusuk, hangvételük is. Főleg az Egerek és emberek (1937), valamint a háborús témájú Lement a hold (1942) tetszett. Mindkettő komoly, jelentős, humanista mű. A viszonylag kései alkotás, a Szerelemcsütörtök (1954) kissé abszurd, humoros, ám kevésbé összefogott, néhol terjengős. Az utóbbinak a fordítása is gyengébb. Vámosi Pálnak még a címet sem sikerült helyesírási hiba nélkül átültetnie magyarra.
Az Egerek és emberek, valamint a Lement a hold valódi remekművek, feltétlenül érdemes elolvasni őket.

>!
Európa, Budapest, 1982
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630724286 · Fordította: Benedek Marcell, Vas István, Vámosi Pál
>!
Ildó P
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Egerek és emberek
Ez egy olyan történet, amely egyetlen embert sem hagy hidegen, akiben van némi emberség.
Ketten a világ ellen. Védelmezve a gyengét, mely külső szemmel érthetetlen, hogy lehetséges önös érdek nélkül. De szerencsére lehetséges!
Lennie és George egy embertelen világban próbál hinni abban, hogy jobb lehet, sikerülhet önállóan boldogulniuk. Ha eleget ismételgetik az álmaikat, még el is hiszik, hogy valósággá válhat. De a tragédia újra megtörténik, amely ismét menekülésre kényszerítené őket. És George talán élete legnehezebb döntésének meghozására kényszerül, mindezt úgy, hogy kifelé semmit sem mutat. Nem tudom őt ezért elítélni, neki sem volt könnyű ezt megtenni. Ha nem lett volna az az öreg kutya, talán minden másképp alakul. Abszolút öt csillag!

Lement a hold
Az elején nem tudtam hova tenni. Túl komoly téma az elején kissé nehezen komolyan vehető stílus mellett. Látszólag egy könnyed kis történet, aztán egy-egy mondatnál rádöbbentem, hogy ez nem is annyira könnyed, valójában igenis fontos a mondanivaló.
A megszállók nem nézik ellenfélnek a semmiféle ellenállást nem mutató kis népet. Aztán mégis sikerül megszorongatni a megszállottaknak őket, nem is kevés fejtörést okozva ezáltal.
A helyszín meg nem nevezése miatt, bármire rá lehetne húzni ezt a történetet. Azonban mint az utószóból kiderül, a regény Norvégia német megszállásáról szól.
Számomra kissé lemarad az Egerek és emberek után, de mindenképp maradandó gondolatokat fogalmaz meg. 4,5 csillag.

Szerelem csütörtök
Elkezdtem olvasni, de valahogy elmaradt a történet magával ragadó varázsa. Nem fogott meg, csak túl akartam esni rajta. A három írás közül ez tetszett a legkevésbé, még annak ellenére is, hogy a vége felé már egyre jobban érdekelt, mi is sül ki ebből az egészből, összejön-e ez a furcsa páros.
Sok szereplőt vonultat fel, mindenkinek megvan a maga helye és feladata, és mindenki szerethető a maga hebehurgya módján. A vége felhúzta négy csillagra.

(Érdekes észrevétel a könyvel kapcsolatban, hogy bizonyos helyeken a gondolatjeleket mintha kiradírozták volna, csupán a helyük van meg.)

3 hozzászólás
>!
Miestas
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Ebből a kötetből most csak a Szerelem csütörtököt olvastam, a másik két regény korábban már más kötetből meg volt.

A Szerelem csütörtök egy igazán szórakoztató, humoros, ugyanakkor néhol komolyan gondolkodásra késztető írás. Kár, hogy nem a Kék öböl című kötetével egyben jelentették meg a kiadók, ez ugyanis annak folytatása. Doki, Mac és Konzervgyár utcai fiúk itt is sziporkáznak, az amerikai álom már feledésbe merül, de az emberi érzések kortól, időtől, társadalmi rangtól és gazdagságtól függetlenül örök érvényűek. Steinbeck humanista gondolkodása, az életről alkotott felfogása mindig lenyűgöz. Ezért is szeretem annyira az írásait, szóljanak azok a komoly gazdasági válság sújtotta peremvidéken élők nehézségeiről, vagy a csélcsap, szerencsétlen salinasi csavargókról.

5 hozzászólás
>!
Dana
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Örülök, hogy eszembe jutott, ebből a kötetből még nem olvastam el az utolsó kisregényt. Legnagyobb döbbenetemre ugyanis a Szerelem csütörtök az imádott Kék öböl folytatása és mondhatom, méltó folytatása. Így újra összehozott a sors a külváros szeretnivaló figuráival, akik ezúttal is Doki életét kívánják egyenesbe terelni és hát persze, hogy szép nagy baklövésekkel. Stenibeck újfent megcsillogtatja pompás humorérzékét, briliáns stítusát és kapunk egy nagy-nagy adag szeretetcsomagot is.
A Lement a Holdról itt nyilatkoztam: http://moly.hu/ertekelesek/367738

1 hozzászólás
>!
PTJulia P
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Csak szuperlatívuszokban tudok írni ezekről a művekről! Steinbecket pedig most már végérvényesen felveszem a kedvenc íróim közé! Ennyi stílus, ilyen egyediség, s mekkora mélységek!…

Az Egerek és emberek tragikussága ellenére szerethető. Nem vág annyira mellbe, mint az Érik a gyümölcs, nem annyira könyörtelen. A szereplők sorsa valahogy kiszámítható, de elfogadható. Mintha szükségképpen így kellene történnie, mert végülis mindenkinek így lett a legjobb – mert a mégjobb csak illúzió.

A Lement a holdat úgy olvastam végig, hogy akár egy színdarab szövegkönyve is lehetne – nem sokat kellene alakítani ahhoz, hogy színpadra állítható legyen. Talán meg is tették anno. Fontos témát ír le, és mégsem vágom fel tőle az ereimet. Sőt, rengeteg helyen megcsillan a humor, igazolva a kisváros lakóit, az ő magatartásukat. Ahogy Orden polgármester mondja: „Mi nem cselekedhetünk olyan gyorsan, mint önök, de ha az irány megvan, akkor mind együtt cselekszünk.” Tökéletesen lefesti a Vezér-központú náci ideológia gyengeségeit, s ezzel mintegy előrejelzi, megjósolja annak bukását.

A Szerelem csütörtök olvasása előtt gyorsan kikölcsönöztem a Kék öblöt, s el is olvastam, és jól tettem. Így még szerethetőbb, még derűsebb volt az egész mű. Mindkét mű a korábban olvasott Kedves csirkefogók vidékén játszódik, csak nem a dombon, hanem a part mentén, s bár ebben is főként csavargók vannak, a hangulat egészen más, mint a Kedves csirkefogókban. Az a mű nekem -minden zsenialitása ellenére- nem tetszett, igazából a reménytelen alkeszség lépéseit ismerhettük csak meg belőle. Mack és a fiúk ellentétei az ottani csavargóknak, nemcsak a pián jár az eszük, hanem a barátságon és mikrotársadalmuk jóllétén, jövőjén. Főleg a közülük kilógó Doki jóllétén, hiszen a Kék öbölben neki szervezgetik a murit, a Szerelem csütörtökben pedig a szerelmet. Doki figurájának bevonásával nagyban más hangot üt meg a két regény, mint az emlegetett másik, más szintre emelkedik. Nagyon tetszett, hogy ebben a mikrotársadalomban mindenkinek megvan a helye, feladata, mindenki szociálisan érzékeny (a Mackós Lobogó „hölgyei” példás betegápolóvá válnak az influenzajárvány idején), a rendőr valóban a rendért van, és emiatt elnéz egy-két kevésbé fontos csínytevést. A fiúk törődnek az otthonukban, nem kótyavetyélik el, gyújtják fel minden mindegy alapon. Szó mi szó, olvastam volna tovább is. spoiler

3 hozzászólás
>!
saturdaysun
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Most csak az Egerek és emberek-et olvastam ebből a kötetből.
Ahhoz képest, hogy milyen rövid ez a történet, annyi érzés van belesűrítve, hogy huh… Kegyetlen a világ, amit csak ábrándokkal lehet túlélni. Elszomorító.

>!
Kiss_Balázs_ I
John Steinbeck: Egerek és emberek / Lement a Hold / Szerelem csütörtök

Nagyon érdekes volt látni, hogyan változott az évek alatt Steinbeck stílusa. Oké, mindvégig kellemes leírásokkal operált, de idővel szókimondóbb lett, és ahogy elmúlt a háború, szarkasztikusabb, ironikusabb lett. Az első két szomorúbb, keserűbb mű (Egerek és emberek, Lement a hold) lehetett volna hosszabb is, és mivel így gondolom, nagyon tetszett. :-)
A Szerelem csütörtököt viszont IMÁDTAM. Azt hiszem, a legaranyosabb, legédesebb történet, amit valaha olvastam!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
blianhun

– Ez a sör megfelel?
– Nincs sör, ami ne felelne meg – válaszolta Doki.

206. oldal, Szerelem csütörtök

Kapcsolódó szócikkek: sör
3 hozzászólás
>!
Rawalpindi

Ha valakinek rosszul mennek a dolgai, gyakran megesik, hogy vigasztalásul keres valakit, akinek még rosszabbul megy. Nehéz megérteni, hogy az ilyesmi vigaszul szolgálhasson, de úgy látszik, mégis ez a helyzet. Az ember összeméri a maga baját a máséval, és ha az övé a kisebb, föllélegzik.

407. oldal; Szerelem csütörtök; 38. Zöngicse(2), avagy a Pacifiv Grove-i Pillangó Ünnepély; Európa Könyvkiadó; Budapest; 1982

>!
Rawalpindi

A nagy megrázkódtatásokat rendszerint tespedés követi. Ha egy autóbaleset után az egyik áldozat üvölt és vonaglik, a másik meg csak ül csöndesen, és némán bámul a semmibe, rendszerint az a súlyosan sebesült, aki hallgat.

361. oldal, Szerelem csütörtök, 29. Ó, jaj, ó, jaj, ó, jaj!, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1982

>!
Rawalpindi

…tévedés azt hinni, hogy valami szükségképpen hazugság, ha a valóságban nem történik meg.

248. oldal, Szerelem csütörtök, 8. A Nagy Rokk-háború, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1982

>!
blianhun

Az öreg Csin olyan gazdagnak született, hogy egyáltalában nem is tudta, hogy gazdag. Azt hitte, mindenki az.

332. oldal, Szerelem csütörtök

Kapcsolódó szócikkek: gazdagság
>!
Ildó P

– Van egy kis jogunk az életre, ebben a nagy halálban.

167. oldal, Lement a hold

>!
Rawalpindi

Az ember változik, és a változás úgy jön, miként a könnyű szellő, amely alkonyatkor meglebbenti a függönyt, úgy jön, akár a fűben megbújó vadvirágok lopva szállongó illata. A változás érkezését jelezheti valamilyen aprócska sajgás, az ember azt hiszi, tán megfázott. Vagy esetleg undort érez valami iránt, amit előző nap nem szeretett. De az is megeshetik, hogy a változás éhség formájába öltözik, s ezt az éhséget még amerikai mogyoróval sem lehet csillapítani. Azt szokták mondani, hogy aki zabál, azt az elégedetlenség hajtja. De hát nem az elégedetlenség szüli a változást?

218.-219. oldal, Szerelem csütörtök, 3. Zöngicse (1), Európa Könyvkiadó, Budapest, 1982

>!
Ildó P

Hát van annál nagyobb bűn, mint ha valakinek nincs semmije, és mégis boldog?

259. oldal, Szerelem csütörtök, 10. A valóságon mindig akad lyuk, amelyen átkukucskálhatunk, ha akarunk

Kapcsolódó szócikkek: bűn
>!
Rawalpindi

Jobb üldögélni, és megértően töprengve szemlélni a világot, amelyben a szépség mindig a rútságra támaszkodik, s ha kidöntenék ezt a pillért, a szépséget menten a szemünk elől vesztenénk.

221. oldal, Szerelem csütörtök, 3. Zöngicse (1), Európa Könyvkiadó, Budapest, 1982


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
William Faulkner: Míg fekszem kiterítve
William Faulkner: Eredj, Mózes
William Faulkner: A hang és a téboly / Míg fekszem kiterítve
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Ernest Hemingway: Fiesta
William Faulkner: A hang és a téboly
Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől
Ernest Hemingway: A folyón át a fák közé
Saul Bellow: A smaragdgyűrű / A Bellarosa kapcsolat