Egerek ​és emberek 1218 csillagozás

John Steinbeck: Egerek és emberek John Steinbeck: Egerek és emberek John Steinbeck: Egerek és emberek John Steinbeck: Egerek és emberek

A kaliforniai Soledad közelében furcsa párt tesz le az autóbusz: George alacsony és fürge észjárású, társa, Lennie lomha, nehézfejű óriás. Egy közeli tanyára tartanak, munkát keresnek. Bár a tanya lakói és munkásai korántsem barátságosak, nincs más választásuk: itt kell maradniuk, ha meg akarják valósítani közös álmukat, hogy vegyenek egy saját tanyát, ahol majd önállóan gazdálkodhatnak. Lennie-t ártatlan együgyűsége folyton bajba sodorja, és George-nak igencsak észnél kell lennie, ha mindkettőjüket meg akarja óvni a következményektől. Barátságuk ritka kincs az őket körülvevő sivár, brutális világban, amely könyörtelenül megsemmisülésre ítél mindent, ami emberi. A szikár, minden sallangtól mentes, sodró erejű kisregény a nagy gazdasági világválság idején két vándormunkás tragikusan felemelő történetén keresztül mutatja be a modern társadalom elidegenedésének, az emberi kapcsolatok kiüresedésének pusztító hatását. Mondanivalója a mai napig sem veszítette el érvényét.

Eredeti megjelenés éve: 1937

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aranytoll Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708013 · Fordította: Benedek Marcell
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708013 · Fordította: Benedek Marcell
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708011 · Fordította: Benedek Marcell

4 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Lennie Small · Crooks · George Milton


Kedvencelte 231

Most olvassa 22

Várólistára tette 650

Kívánságlistára tette 391

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

Sárhelyi_Erika I>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Nem kell ahhoz 600 oldal, hogy az embernek megszakadjon a szíve. 102 is elég…

13 hozzászólás
n P>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Valahogy így van ez az élet. Hogy irgalom kell. Nem vádak, nem ítéletek, nem feszült – megfeszített sorsok. Csak menni, közben az óvatos talp alatt is felporlik az út. Esőt vár, hogy a repedések újra összetapadjanak.
Szerettem a gáton mezítláb sétálni. Egyenes út volt előttem, kitaposott, középen zöld fű, választóvonal. Hol itt, hol ott mentem, forró volt a föld, égetett. Messzire láttam, és arra gondoltam, sosincs vége a keréknyomnak.
Steinbeckről még nem tudtam.

Ilyen egyszerűen is lehet írni. Kevés szóval, apró lépésekkel, igazodva a másikhoz. Az olvasóhoz. Ilyenkor szívesen megy, vándorol az ember, csatlakozik és észreveszi, hogy néha középen megy, mert mindkettő mellett ott akar lenni, néha az egyik vagy a másik ember oldalán. Alig szavak hangzanak el, nincs is rá szükség. Nem kell magyarázat, értés van, megértés. Együtt-vágyak, együtt-álmok, közös vég(e).
Semmi sem történik, csak az életük szakad meg.
Az irgalom regénye.

"Egér, bizony nem állsz magad!
Hány szép reménység megszakad,
egér meg ember hasztalan
tervezgeti;
öröm helyett csak gyász marad,
csak kín neki."
(Robert Burns)

6 hozzászólás
Bla IP>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Két egymásra szoruló, egymás tulajdonságait kiegészítő ember – barátok –, akik embertelen körülmények közt, embernek nem való életet élnek, de képesek még álmodozni, s ez az álomszerű remény élteti őket napról napra. Sajnos vannak, akik még ma is hasonló, szánalmas körülmények közt élnek.
Bár nekem is lenne egy ilyen barátom. Letisztult, kitűnő munka, lélekbemarkoló írás. Steinbeck ezzel a kisregénnyel hódította meg először a világot, s méltán vált a XX. század egyik Nobel-díjas mesterévé. Kitűnő írás, ajánlom!

Bleeding_Bride IP>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Jó kis könyv volt, annyit sírtam…
Ma sorozatgyártásban jönnek ki a giccsesebbnél giccsesebb, de legalább hatásvadász sztorik, amiknek célja, hogy a cudar világtól elzárt lelket megtépázza, viszont oda toljon egy kis heppiendet, mert az dukál. Aztán itt van Steinbeck, aki pár oldalban, egy kis füzetben, dráma, szerelem és mindenféle elvárt klisé és emberi sors nélkül, úgy szájba vág, hogy most ahogy elkezdtem ezt az értékelést is elhomályosodott a tekintetem.
3 mondat elég volt igazán megismerni Lenniet, a másodiknál már szerette az emberlánya.
Na, nincs nekem eszem ehhez hozzáfűzni ennél többet, csak meg szeretném Lenniet egyszer még ölelni, de minimum egy egeret simogatnék most, az lehet jót tenne.

Kriszta_89 P>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Első Steinbeck könyvem, de nem az utolsó!
Három szóval jellemezném csak: rövid, tömör, velős!

10 hozzászólás
Csilla‿ P>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Könnyen olvasható, gördülékeny, ám de megrázó történet. Ez a rövid regény nagyon sok gondolatot vet fel az olvasójában.Ezért szerintem, hogy mindenkinek ajánlható,értékes olvasmány.

Leliana>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Nagyon régóta csücsült a várólistámon, a figyeltjeim és ízlésőreim jó része olvasta már, szinte mindegyikük pozitívan véleményezte, de valahogy nem jött meg az ihletem hozzá. Pedig nem tudtam miről szól, szerencsére :)
Már az első néhány oldalon elveti a szerző a gyanú magvait, hogy itt valami szörnyűség fog történni, ami a végéig be is lengte ezt a rövidke irományt. Olvasás közben olyan érzetem volt, mint ha filmet néznék, a szereplőket pedig ismerném, részese lennék az eseményeknek. Rengeteg érzést váltott ki, tudtam, hogy nem lenne szabad, de együtt álmodoztam a két főhősünkkel, és bizakodtam, hogy valami csoda folytán sikerülhet nekik A Nagy Terv.
Kétszer is zsepiért kellett nyúlnom spoiler
Biztosan keresni fogok még valamit az írótól, és a könyvből készült filmet is előkotrom, ha karanténban leszünk.

9 hozzászólás
gabiica P>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Nagyon magával ragadott a történet. Sajnos már az elejétől fogva éreztem, hogy spoiler
Nehezen feldolgozható az egész. Sajnáltam Lennie-t. Szinte az első pillanattól fogva megszerettem a karakterét, és így sokkal erősebben szakadt meg a szívem.
Steinbeck nagyon csodálatosat alkotott ezzel a művel, és bebizonyította, hogy ilyen rövid írással is az ember lelke mélyéig hatol.
Részben tiszteltem George-ot, nem volt egyszerű helyzetben, részben viszont gyűlöltem őt. De teljesen magába szippantott a történet.
Köszönöm, John!

Ibanez P>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Nagyon örülök, hogy @amanda888 kihívást készített ehhez a könyvhöz, mert már jó ideje terveztem, hogy Steinbeck-től végre olvasni kezdjek (igaz, olvastam a Csatangolások Charley-val című könyvét, ami nagy kedvenc, azóta is álmodozom arról, hogy nekem is legyen olyan speckó lakóautóm és nekiindulhassak, mint ő…). De hát álmodozom, ahogy az Egerek és emberek szereplői is.

„A magunkfajta ember, aki tanyákon dolgozik, a legmagányosabb ember a világon. Családja nincs. Nem tartozik sehova. Beáll egy tanyára, keres egy kis pénzt, aztán bemegy a városba, elveri a pénzét, aztán keres egy másik tanyát. Nem várhat semmit, nem remélhet semmit.”

Nagyon szomorú, ugyanakkor gyönyörű történet. S mennyi mindent el lehet mondani, meg lehet jeleníteni a legérzékletesebb módon mindössze alig száz oldalban, a mai 7-800 oldalas könyvekben ömlengő írók igazán tanulhatnának Steinbecktől!

A történetben igazán szomorú sorsokat ismerhetünk meg, szinte mindenki sajnálatra méltó. George talán a legjobban, mert igaz barátként segíti Lennie-t, annak ellenére, hogy a saját életét hátráltatja vele… a legmeglepőbb viszont a vége volt… már az első egérkénél és a régi eset megemlítésénél tudva lévő volt, hogy majd valami rossz fog történni, de azt nem gondoltam, hogy ilyen befejezést fog kapni az egész… Pedig annyira szurkoltam, hogy a srácok és az öreg Candy beköltözhessenek arra az áhított tanyára… :-(

„Száz meg száz embert láttam az országúton vándorolni meg a tanyákra befordulni, hátukon a batyujukkal, s mind valamennyinek ugyanez járt a fejében. Százat meg százakat láttam. Idejönnek, továbbmennek, s mindegyiknek az a kis darab föld motoszkál a fejében. És egyetlenegy se szerzi meg soha. Olyan ez, mint a mennyország. Mindenkinek kéne egy kis darab föld. Sok könyvet olvastam én itt. Soha senki se jut az égbe, és senki se szerez földet. Az csak a fejükben van. Folyton beszélnek róla, de csak a fejükben van.”

4 hozzászólás
Sippancs P>!
John Steinbeck: Egerek és emberek

Nem akartam elhinni, hogy 102 oldalban olyat lehet alkotni, ami 618 ember értékelése után is 90%-on áll.
Most már tudom. A saját bőrömön tapasztaltam meg.

„Az embernek kell valaki, aki a közelében legyen. – Siránkozó hangon folytatta: – Megbolondul az ember, ha nincs senkije. Lehet az akárki, mindegy, csak együtt legyen az emberrel. Mondom neked! – kiáltotta. – Mondom neked, az ember belebetegszik a magányosságba.”

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

– Derék ember – mondta Slim.
– Nem kell ész ahhoz, hogy derék ember legyen valaki. Némelykor azt hiszem, hogy éppen ellenkezőleg áll a dolog. Nézz meg egy igazi okos embert, s ritka eset, hogy derék ember legyen.

nagy_csilla>!

Az embernek kell valaki, aki a közelében legyen. – Siránkozó hangon folytatta: – Megbolondul az ember, ha nincs senkije. Lehet az akárki, mindegy, csak együtt legyen az emberrel. Mondom neked! – kiáltotta. – Mondom neked, az ember belebetegszik a magányosságba.

1 hozzászólás
novakkata>!

Amint meg szokott esni néha, egy perc megállt az időben, s tovább lézengett, tovább tartott egy percnél. S a hang és a mozgás egy percnél sokkal, de sokkal hosszabb időre állt meg. Aztán lassan-lassan újra fölébredt az idő, s lustán tovább botorkált.

82. oldal

esőember>!

– Ritka eset, hogy két legény együtt vándorol – mondta tűnődve. – Nem is tudom, miért. Talán ezen a rongyos világon mindenki fél a másiktól.

53. oldal

Bla IP>!

– Persze, hogy mindenki azt akarja. Mindenki akar egy kis darab földet. Nem sokat. Csak valamit, ami az övé. Ahol élhessen, s ahonnét ki ne dobhassa senki.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: föld
Dölfike>!

– Kellemes lehet, ha az embernek magának van egy szobája.
– Meghiszem azt – mondta Crooks. – Még trágyadomb is van az ablakom alatt. Előkelő dolog.

67. oldal [ Európa, 1982]

Sárhelyi_Erika I>!

Curley is olyan, mint sok más kis termetű ember. Utálja azokat, akik nagyra nőttek. Mindig nagydarab emberekkel köt ki. Mintha haragudnék rájuk, amiért ő nem nőtt nagyobbra. A kicsi ember már ilyen, hiába. Mindig hetvenkedik.

28. oldal (Könyvmolyképző Kiadó)

2 hozzászólás
L_A_Imola>!

Néha megáll egy pillanatra az idő. Egy-egy jelenet úgy marad meg bennünk, mint egy kimerevített kép. Elhalkuló hangok, lelassult mozdulatok. Semmi sem változik. Aztán elmúlik a pillanat.

Jagika >!

– Mert nekem itt vagy te…
– Nekem meg te. Mi bizony törődünk egymással! – kiáltotta diadalmasan Lennie.

Kapcsolódó szócikkek: George Milton · Lennie Small

Népszerű triviák

agg_álborda >!

1936. május 27-én Steinbeck a következőket jegyezte fel:

„Beütött egy kisebb tragédia. Egyedül hagytam egy éjszakára a setter kutyámat és konfettit csinált a könyvem kéziratának feléből. Két hónap munkájának kell újra nekiállnom. Ez vissza fog húzni. Nem volt másik példány.”

Steinbeck még azt is hozzátette, hogy elég mérges volt, amikor ez történt, ugyanakkor lehetséges, hogy a kutyája csak kritikát gyakorolt. Mint írta, nem fog bántani egy jó kutyát egy olyan kézirat miatt, ami lehet, hogy nem is volt jó. Sőt, a végén Tobyt még ki is nevezte az irodalmi ezred parancsnokává, hátha azért ette meg a írás egyik felét, mert tényleg nem találta elég jónak. De talán még az is elképzelhető, hogy csak nem tetszett neki a kéziratban egy-két dolog…

[konyvesmagazin.hu]

Kapcsolódó könyvek: John Steinbeck: Egerek és emberek

John Steinbeck: Egerek és emberek

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

William Faulkner: A hang és a téboly
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
E. L. Doctorow: Ragtime
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Raymond Chandler: Örök álom
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Mario Puzo: A Keresztapa
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász