Vének ​történetei és más írások (Vének háborúja) 89 csillagozás

John Scalzi: Vének történetei és más írások

John ​Perry százados Újgoa község polgáraival találkozik a Huckleberry kolónián, és a Véderő személyi állományának mindennapi életével kapcsolatos kérdésekre válaszol. Jane Sagan AgyGép naplójába betekint a Belbiztonsági Parancsnokság Információ-visszanyerési és Értelmezési csoportfőnöksége, és váratlan dolgokra bukkan.

John Scalzi e két novellája a Vének háborúja és a Szellemhadtest idején íródott, és a rajongók több éve tartó kitartó lelkesedésének köszönhetően most magyarul is megjelenhetnek, ezáltal teljessé téve az évezred legnépszerűbb military sci-fi univerzumát. A kötetben ráadásul ezek mellett megtalálható az Egyesült Államokban idén nyáron kiadott Ötpercesek című gyűjtemény is, ami Scalzi tizennyolc rövid, humoros sci-fi történetét tartalmazza az elmúlt 25 évből, főszerepben többek közt a joghurt világuralmával, vagy Plutóval, aki mindent kitálal az elvesztett bolygó státuszáról, és négy mesterséges intelligenciával, akik elmagyarázzák,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
208 oldal · ISBN: 9789634191971 · Fordította: Pék Zoltán, Farkas István
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191964 · Fordította: Pék Zoltán, Farkas István

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
phetei P
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Szerettem a Vének háborúja szériát. Könnyed, izzadságszagtól mentes szórakozás volt, ami nem is akart ennél több lenni, viszont ezt tökéletesen hozta. Ráadásul a sorozat menet közben is folyamatosan előnyére változott. Még ha a stilisztikai alapok ugyanazok is maradtak, a formai megújulás (regényről novella füzérre, majd végül kisregény formára) szerintem nagyon jól állt az univerzumnak. Noha a sorozat véget ért, két novella hiányzott a magyar kiadás teljességéhez, ez a kötet pedig ezt pótolja.

Nehéz önálló kötetként értékelni ezt a kiadványt. A két Vének háborúja novella Az utolsó gyarmat eseményei előtt játszódnak. A sorozat újra-, vagy első olvasása során oda érdemes beszúrni ezt a cirka 80 oldalt. Ettől a két novellától egyébként nem is kell sokat várni. A Perryé ad két rövid szösszenetet az univerzum világából és kicsit fejtegeti a Gyarmati Szövetség mibenlétét. Sagan novellája nem is tartalmaz még cselekményt sem, lényegében a nő gondolatainak és érzéseinek gyűjteménye, úgy érzem afféle kísérletezgetős írás ez Scalzi részéről.

A kötet második fele Scalzi rövidebb, leginkább humoros írásait tartalmazza. A 18 novellából 14-et szórakoztatónak találtam, a maradék 4 se volt rossz, inkább csak semmilyen, ami lényegesen jobb arány mint amire számítottam, de nagy csodát azért ne várjon senki.

A gyűjtemény legnagyobb értéke azt gondolom leginkább az, hogy egyáltalán meg tudott jelenni, a két novella és a rövid történetek a szellős szerkesztéssel együtt adnak ki értelmezhető terjedelmet. Scalzi és Vének háborúja rajongóknak, illetve gyűjtőknek kötelező.

>!
syeren P
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Ez nagyon jó volt!
Meglepő módon az „és más írások” része tetszett jobban – a humor kiváló. :D
Az első kisregény a szokásos Scalzi, semmi extra. Perry még mindig jó fej. :)
A Sagan naplókhoz szerintem jókor kell nyúlni:
este túl fáradt voltam hozzá, inkább vártam vele.
Megérte!
Jól megírt, sokkal több van benne, mint az elsőben – tetszett a narratíva. Jó lett volna még „annak idején” olvasni, mert rengeteget ad Jane karakteréhez. :)

1 hozzászólás
>!
Kkatja P
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Folyton a nemrég olvasott Gaiman válogatáskötet jutott az eszembe, ezt olvasgatván, hogy mennyire más karakterű a két író és mennyivel jobban tetszett az. spoiler
Szeretem Scalzi humorát, de a hosszabb írásaiban jobban áll neki ez a stílus.
Itt ami nagyon bejött az: Jane Sagan naplója volt, meg az Ötpercesek, ezekből is az Új direktívák az alkalmazott-manxtse viszonyt illetően című kis íráson derült jót a képem, de volt még pár eredeti és kellemesen humorsziporkázó szösszenet, de a többség a korai zsengék közül azért hamar felejthető kategória.
Azért jó volt elolvasni őket, de jöhetne majd egy új regény is!

1 hozzászólás
>!
NewL P
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Különböző hosszúságú és minőségű novellák (5 percesek) gyűjteménye. Volt közöttük ami tetszett, volt ami nem. Az az érzésem, hogy ez már a rókabőr kategória, mert az univerzumhoz nem tett igazán hozzá, és nélküle is el tudtam volna képzelni az életemet. Egy olvasásnak elment.

2 hozzászólás
>!
Gyula_Böszörményi IP
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Nos, ez a kötet erősen kétarcú. Egyrészt a benne található két „Vének története” csapnivalóan rossz, és valójában nem is történet. Az egyikben Scalzi elismétel egy csomó dolgot, amit a sorozat olvasói már kívülről tudnak, a másik pedig unalmas filozofálgatás. Viszont az ötpercesek, na, azok minden pénzt – jó, ez költői túlzás – megérnek! Zseniálisak, viccesek, meghökkentők, elgondolkodtatók – kivéve a verset, ami gyenge. Ez a kötet tipikus példája a „kaparjunk össze mindent – bármit – a fiókból, és fűzzük egy könyvbe, hisz az adott szerzőtől úgyis mindent megvesznek”-kiadói üzletpolitikának. Bárcsak írt volna még Scalzi 10-20 ötperceset, és ne tették volna hozzá azt a két pocsék és kínos „Vének-izét” – akkor egy sziporkázóan jó novelláskötet lett volna belőle. Így csak kétharmadban az.

2 hozzászólás
>!
zamil
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Sajnos számomra ez a könyv inkább szólt a lehetőségek meglovagolásáról, gondolok itt arra, hogy a Vének háborúja sorozattal kiadjunk valamit.
Ami megmentette a könyvet, az az ötpercesek, mert ezek közt volt igazán jó. A két sorozathoz kapcsolódó novella szerintem nagyon felejthető kategória.
Egyszeri olvasás, kér érte.

2 hozzászólás
>!
ppayter
John Scalzi: Vének történetei és más írások

"Ha a Vének háborúja első három kötete egy nagyszabású filmtrilógia (a bővített változat a Zoë történetét is tartalmazza), A lázadás hangjai és az Árnyékszövetség pedig a siker hullámait meglovagoló filmsorozat, a Vének történetei és más írások a DVD-kiadás (na jó, Blu-ray) párperces extráinak felel meg. […]

Az olvasást az ötpercesekkel érdemes kezdeni. Scalzi csapongó fantáziája magával sodor a törpebolygóvá lefokozott Plútó személyes vallomásaitól az intelligens joghurt világuralmán, szuperhős-ügynökségen, az emberiséget elpusztítani még véletlenül sem akaró mesterséges intelligenciákon, Hitler számtalan, kreatív halálán és twitteres agymenéseken keresztül a szerző egyetlen publikált verséig. Naponta kettőt-hármat, reggeli mellé, utazás vagy várakozás közben, amikor éppen van pár szabad perc, a történetek instant hatnak és hosszú órákra ellátnak derűvel. […]"


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2016/12/john-scalzi-venek…

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Rövid könyv, rövid történetek, rövid értékelés. Kész.

Najó.
Szóval amúgy nekem ez nagyon tetszett. Az első két novella alapvetően hozta a várható színvonalat. Sok pluszt nem ad, de van egy kis nosztalgia faktor.

Az öt percesek nekem nagyon tetszettek. Már az első három megvett kilóra. Nagyon ötletes gyerek ez a Scalzi. Meg még vicces is. Vicces ötletei vannak. Néha még merengsz is az ötletein. De leginkább mosolyogsz. Azt hiszem ezek az öt percesek fekszenek a legjobban Scalzinak. Meg rövid mondatok. Nagyon jó. Tetszett.

>!
Ferger_Jolcsi P
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Ez a kiegészítő kötet számomra semmi újat nem adott a Vének háborúja c. sorozathoz… Nem látom sok értelmét, hogy miért kellett kiadni… Az utána következő ötperces novellák pedig… Eléggé elrugaszkodottak, ami akár jó jelző is lehet egy sci-fi témájú novelláskötetnek, de valahogy azok se fogtak meg engem igazán. Legalábbis a többség… De volt pár novella, ami érdekesre sikeredett. Ahol új fajokat írt le, azokat jellemezte, vagy érdekességüket ecsetelte (hogy milyen ünnepeik vannak, vagy milyen eltérő viselkedésekkel rendelkeznek), azok a novellák tetszettek (2 vagy 3 lehetett belőle). Tekintve, hogy rövid kötet, gyorsan lehetett haladni benne, úgyhogy nem volt borzalmas olvasni, de nem adott semmi extrát…

>!
Razor SMP
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Kellemes meglepetés volt ennek a kötetnek a megjelenése. A két felét külön értékelném.

VÉNEK TÖRTÉNTEI: Nagyon örültem, hogy végre magyarul is olvashattam a Vének háborúja sorozat eme két melléktörténetét. (Bár angolul tudtommal ingyen elérhetőek, valahogy lusta voltam utánuk nézni.) A kettő közül a Kérdések egy katonához hozta a Scalzira jellemző humort, egyben jó átkötés és alapozás volt Az utolsó gyarmat eseményeihez. A Napló röviddel Jane áttöltése előtti időkben játszódik, erősen filozofikus hangulatú mű. Cselekménye nem is nagyon van, Jane gondolatait ismerhetjük meg egy-egy téma (beszéd, félelem, stb.) kapcsán. Bevallom, ez kissé nehezebben csúszott le, de így is érdekes adaléka a sorozatnak.

ÖTPERCESEK: Nem értékelem külön az egyes novellákat, mivel igen rövidkék. (Nem hiába a cím.) Gyakori témájuk – ahogy Scalzi is megjegyzi – az ember-idegen együttélés kifigurázása, de összességében is elmondható, hogy valamilyen humoros ötletre (nem csattanóra!) vannak felfűzve. Ahogy egy novellaválogatásnál lenni szokott, itt is vannak erősebb és gyengébb művek, én összességében jól szórakoztam rajtuk. Ha kedvenceket kellene választanom, akkor a Denise Jones, szuperügynök, A szupergonoszság helyzete és a Kereset a világ ellen hármast mondanám.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191964 · Fordította: Pék Zoltán, Farkas István

Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Vagyok, aki vagyok, és ennyi elég.

66. oldal A Sagan-átirat: Napló

>!
NewL P

ELYA 24/7 TERMOSZTÁT
Bryan és Cynthia Black tulajdona, Deming, Új-Mexikó
Jézusom, ezek az emberek! Csak termosztát vagyok, de én is tudom, hogy ezek ketten nem igazán szeretik egymást. Viszont nem is akarnak beszélni róla, ezért passzív-agresszív módon kínozzák egymást. Például a nő állandóan 23 fokot akar a házban, a pasi meg 20-at. Jó, nekem nyolc, azt is meg tudom csinálni: nappal, amikor a nő itthon van, 23 fokon tartom, aztán, amikor a pasas hazaér, a nő meg elmegy vásárolni, vagy hová, leviszem 20-ra. De akár kettős klímazónát is csinálok, az emeleten 23, a földszinten 20 fokkal. Nem gond! Szó szerint erre terveztek! Akár minden szobában lehet más hőmérséklet.
De neeem! Ők állandóan odamennek a tárcsámhoz, és egész nap ide-oda tekergetik, aztán számon kérik egymáson, és mindketten játsszák az ártatlant. Ki forgatná a tárcsát, egy szellem? És dühösen nézik egymást, és hirtelen megértem, milyen lehet annak a gyereknek, akivel a szülők egymásnak üzengetnek. Én termosztát vagyok, a rohadt életbe, ez nem az én dolgom! Nem megyek cserébe főiskolára, nem kapok érte autót vagy más bűntudat-ajándékot. Engem csak rángatnak.
Elegem volt. Errefelé nagyon hideg a tél. És ha passzív-agresszívet akarnak, csak várják ki, amíg a hőmérséklet lemegy fagypont alá. Akkor majd meglátjuk, ki lesz passzív-agresszív.

>!
NewL P

GRIFFIN PLUSZVÉDELEM HÁZI BIZTONSÁGI RENDSZER
Anna Cross tulajdona, Zugzag, Oregon
Az 1234 nem biztonsági kód! Ne már! Biometriám van! Hangazonosítóm! Ott az a kis micsoda a kulcstartón, hogy amikor a ház felé közeledik, azonosítani tudjam! A nyavalyás telefonjáról is irányítani tud! De nem, ő aztán nem. Ő beüti az 1234-et. Még az az ostoba kutyája is rájönne.
Kint vagyunk a semmi közepén. Látom, hogy drogosok ólálkodnak az erdőben, arra várnak, hogy elmenjen itthonról. Mit gondolsz, mit ütnek be először? És ő nem állít be automata jelentésre, hogy ne tudjak szólni. Kér automata jelentést?, kérdeztem, ő meg úgy csinált, mintha kínaiul beszélnék. Jó, kínaiul beszéltem, mert nem állította át az nyelvet! Ez miért az én hibám?
Előbb-utóbb ki fogják rabolni, és akkor bezzeg majd én leszek a hibás. Hát, amikor majd kirabolják, megkérem a rablókat, hogy vigyenek magukkal. A zálogos odalesz értem.

>!
Chöpp 

    A végén az vagyok, aki vagyok. Az vagyok, akivé tettem magam, és amivé tettek. Részben az vagyok, aki te vagy, mert neked is adtam magam. Elvenném a neved, és magamban tartanám, és belesúgnám a nevem a füledbe.

45. oldal A Sagan-átirat: Napló

>!
NewL P

BILL ÉS SUE DUKES, vízvezeték-szerelők, Queens
Bill: Egyszer Texason hajtottam keresztül, és az út mellett olyan elbaszott dolgot láttam, amilyet még sose. Olyan volt, mint egy páncélos nyúl, vagy mi. Csak feküdt ott. Azt hittem, már kipurcant.
Sue: Mer’ idióta vagy. Az egy armadillo. A Földről való.
Bill: Nem, összekevered valamivel. Ez egyáltalán nem földi forma volt. Hát pikkelye volt, meg minden.
Sue: Az egy armadillo. Tele van velük Texas. Az állam jelképe, vagy mi. Mindenki tudja.
Bill: Hát mi a faszt tudok én Texasról? Queens-i vagyok, a rohadt életbe, és Queens-be’ egy kibaszott armadilló sincs.
Sue (a szemét forgatja): Ja, ha Queens-ben nincs, akkor ki nem szarja le, mi?
Bill: Hát, ja. Kibaszott Texas. Mi is az az izé, aminek kacsacsőre van?
Sue: A kacsa?
Bill: Nem, okostojás, nem kacsa, csak kacsacsőre van.
Sue: A kacsacsőrű emlősre gondolsz?
Bill: Ja, kacsacsőrű emlős! Az meg honnan való?
Sue: Az is a Földről.
Bill: Komolyan? Baszki, ez a Föld néha totál bizarr egy bolygó.

>!
Kkatja P

Te nem emlékszel a születésedre, de én emlékszem az enyémre. Emlékszem az öntudatra ébredés hirtelen sokkjára, ahogyan a tudatosság rám vetette magát, és csak azt szerette volna, hogy átöleljék, én pedig nem tudtam semmi mást, mint átölelni. Néha azon gondolkodom, hogy ha lett volna választási lehetőségem, vagy már tudtam volna azt, amit most tudok, akkor is elfogadtam volna-e ezt az ölelést, vagy torkon vágtam volna, hogy tántorogjon tovább, és zaklasson mást, hogy hagyjon békén újszülött vénségemben, amelyből nem ébredtem volna fel. De egy dologban mindannyian egyformák vagyunk, azok is, akik emlékeznek a születésükre, és azok is, akik nem: senki sem kérdezte, hogy meg akarunk-e születni.

42-43. oldal A Sagan-átirat: Napló 1. Szavak

>!
Kkatja P

    Botorság félni az elkerülhetetlentől. Tudom, hogy meg fogok halni. Csak azért, mert félek Haláltól, nem fog később jönni értem, sőt talán épp a félelem küldene hozzá hamarabb, egy vad iramodással taszítana a karjai közé. Nem fogok félni Haláltól, akkor sem fogod félni, amikor elébe járulok, ha eljön az ideje. Megmondom Félelemnek, hogy javasoljon mást.
    Ekkor ő bemutatja Fájdalmat, akiből, szemben az egylényegű Halállal, milliárdnyi van, és mind különböző módon igyekszik felhívni magára a figyelmet, mindegyik a maga módján akarja uralni a tudatosság minden darabkáját.

76. oldal A Sagan-átirat: Napló 7. Félelem

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · félelem · halál
>!
Bertwad

HÁZI BIZTONSÁGI RENDSZER:
Kér automata jelentést?, kérdeztem, ő meg úgy csinált, mintha kínaiul beszélnék. Jó, kínaiul beszéltem, mert nem állította át a nyelvet! Ez miért az én hibám?

>!
Chöpp 

A halál és a távolság nem képes megváltoztatni azt, ami közöttünk van. Amitől félek, az a jelentéktelenné válás, az apró pillanat, amikor a nélküled való élet vállalható gondolattá alakul.

77. oldal A Sagan-átirat: Napló

>!
Chöpp 

    Annyit mondok, hogy ha van élet más bolygókon, biztos azt kívánják, bárcsak ne sugároznátok slágereket az űrbe.

113. oldal Plútó kitálal


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip K. Dick: Különvélemény
Kurt Vonnegut: Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian!
Andy Weir: A marsi
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Szathmári Sándor: Gépvilág és más fantasztikus történetek
Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma III.