Redshirts 11 csillagozás

A Novel with Three Codas
John Scalzi: Redshirts

Ensign Andrew Dahl has just been assigned to the Universal Union Capital Ship Intrepid, flagship of the Universal Union since the year 2456. It’s a prestige posting, and Andrew is thrilled all the more to be assigned to the ship’s Xenobiology laboratory.

Life couldn’t be better…until Andrew begins to pick up on the fact that (1) every Away Mission involves some kind of lethal confrontation with alien forces, (2) the ship’s captain, its chief science officer, and the handsome Lieutenant Kerensky always survive these confrontations, and (3) at least one low-ranked crew member is, sadly, always killed.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Gollancz, London, 2013
310 oldal · ISBN: 9780575134300
>!
Tom Doherty Associates, New York, 2012
320 oldal · ISBN: 9781429963602
>!
Tor Books, New York, 2012
320 oldal · ISBN: 9780765316998

Most olvassa 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Noro >!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

John Scalzit két mondatban tudnám összefoglalni: (1) jó a humora, (2) az ötleteit főként másoktól… kölcsönzi. Így azt hihetnénk, hogy a Nagy Forgatókönyvíró is parodistának teremtette. Sajnos ez a tipp nem jött be.
A könyv prológusa az összes létező poént elsüti néhány oldalon, amit a téma ígér, és ezzel lényegében ki is fogy belőle a lendület. (Na jó, ez nem teljesen igaz. A 24. fejezet is tetszett. Mind a három sor :D) A tulajdonképpeni cselekményben már csak azon rágódnak a szereplők, ami az olvasónak rég világossá vált – bár én azért reménykedtem, hogy még csavar rajta néhányat. Nem sokkal a vége előtt meg is próbálkozott vele, de nekem ez már erőltetettnek tűnt.
Mivel a szereplők állandóan rámutatnak a cselekmény hibáira, nehéz értelmezni azokat a következetlenségeket, amelyekre mégsem figyelnek föl. Vajon Scalzi csak túlzásba vitte a meta-elemeket (gyenge sci-fi a gyenge sci-fiben a gyenge sci-fiben ad nauseam), vagy nem csinálta meg tisztességesen? Ezen a ponton, ha lehetek őszinte, nekem tökmindegy. A fickó egyszerűen nem az esetem, és úgy tűnik, ez már így is marad.

Bori_L P>!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

Scalzi itt már egyértelműen túltolta a hülyéskedést meg az átgondolatlanságot, és vagy nagyon meta akart lenni vagy egyszerűen csak nem érdekelte a végeredmény, ami egy értelmezhetetlen katyvasz lett. Persze, néha vicces, meg délutáni olvasmánynak a függőágyban elmegy (egyszer), de nem érdemes tőle túl sokat várni. Pláne, hogy már korábban se rajongtam Scalziért, azt hiszem ez már nem fog változni a további könyveivel. Sőt.

Hanna IP>!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

A regényről:
Az alapötlet jópofa (Rosencrantz és Guildenstern és Star Trek egyben), viszont nem érzem azt, hogy ebből feltétlen regényt kellett volna írni, CollegeHumoros videóként vagy novellaként pontosan ugyanannyira szórakoztatott volna. A párbeszédek még mindig nagyon jók, mindenki laza, mint a beszívott makik, és van abban valami ironikus báj, hogy pontosan ugyanolyan gányolt „fizikai” szabályokkal és dramaturgiailag megfelelő pillanatban betoppanó expozíciókkal oldják meg a narratíván kívüli cselekményt (vagyis a "valóságot"), mint a közben folyamatosan szapult narratíván belüli cselekményben. (Itt nem voltam benne biztos, hogy a megoldás szándékosan lett ugyanolyan nagyvonalúan összehányt, mint a kifigurázott Star Trek epizódok, vagy Scalzi tényleg úgy gondolta, hogy ennyi elég.)

A három történetről a végén:
A könyv 75%-ánál véget ér a regény és három történetben, más-más szemszögekből és stílusban ismét megírja Scalzi a lényeget. Olyan érzésem volt, mintha lett volna a fejében egy történet, nekifutott volna négyszer, és aztán nem akarta kidobni a korábbi ráfutásokat, így aztán azokat is lekerekítette és a könyv végére pakolta. Nem mindet kellett volna, a nyavalygó forgatókönyvíró blogja például erőltetett volt és idegesítő.

A négy történetből egyébként a legutolsó tetszett a legjobban. A Hugo-díjat nem értem.
Illetve de. A vicces videókat is általában százszor annyian osztják tovább, mint az értelmes kisfilmeket, hát valami ilyesmi történt most is. Scalzi szórakoztatóan összekacsintott a geek közösséggel, és ez bejött neki. Mind együtt kuncoghatunk a közös alapok karikatúráján.

De azért azt hiszem, akárcsak a vicces videók, ez se lesz tartós. Jönni fog a következő.

3 hozzászólás
Annie_Rider>!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

A zsenialitása ott kezdődik, hogy a könyv főszereplői mellékszereplők. Így aztán megmenekülnek a pátosztól meg a hősködéstől (egy ideig), és hétköznapiak, viccesek, és rendkívül önreflexívek. A másik zsenialitás, hogy egy „rossz” tévésorozatban járunk, irreális történettel, felesleges csavarokkal, és a szereplők ezt állandóan ki is hangsúlyozzák – mivel ezek a rossz plotok az életükbe kerülhetnek. A könyvnek ezt a részét baromira élveztem, mert ugyan nem vagyok nagyon képben Star Trek-ileg, de nem is csak arról szól ez, hanem összességében a fiktív és valós ok-okozatiság különbségéről, meg a rosszul megírt történetekről. A tudományos/fikciós rész amúgy itt sem túl erős, de ezt felmenti, hogy a könyv története a rossz tévésorozat történetének van alávetve. Nem egy hard sci-fi, sokkal inkább okosan megírt műfaj-paródia, amit szívesen látnék mondjuk filmen.

Aztán a könyv háromnegyedénél vége a történetnek (?!), és jön a három kóda, három „valós” szereplő gondolatai arról, hogyan hat vissza az életükre a „fikció”. Ezzel nem nagyon tudtam mit kezdeni, mert stílusban, hangulatban teljesen elütnek az előttük lévő résztől. Nem mondom, hogy nem érdekesek, de a korábbi könnyed, humoros, akciódús sztori után túl szürkék és nehézkesek. És eléggé visszás egy könyv utolsó pár oldalán behozni új főszereplőket. Valószínűleg, ha visszagondolok később erre a könyvre, a kódák eszembe sem fognak jutni.

Xinti>!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

Egy kissé elmaradtam az értékelés írásával, de ennek oka egyrészt az, hogy ez a regény egy kissé feledhető. Nem Scalzi élete műve, nem tartalmaz nagy eredeti ötleteket, de egy szórakoztató könyvnek még elmegy.

iquexy P>!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

Csodálatos Star Trek TOS utánérzés-paródia erősen meta mellékszállal, ami a könyv második felében (a három kódában) főszállá válik. Vicces, és kissé filozofikus. Ennyi elég is neki.

>!
Gollancz, London, 2013
310 oldal · ISBN: 9780575134300
Lecsós_Kivi>!
John Scalzi: Redshirts

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

A 2000-es évek sci-fi világának szatírája.
Komolytalan, kamerába kacsintós, pont elég ideig tart.


Népszerű idézetek

Noro >!

From the top of the large boulder he sat on, Ensign Tom Davis looked across the expanse of the cave toward Captain Lucius Abernathy, Science Officer Q’eeng and Chief Engineer Paul West perched on a second, larger boulder, and thought, Well, this sucks.

(első mondat)

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas

iquexy P>!

Who are you, who is so wise in the way of alien fungus?

17. oldal (Gollancz, 2012)

John Scalzi: Redshirts A Novel with Three Codas


Hasonló könyvek címkék alapján

L. J. Wesley: Diary of a space station swabber
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Andy Weir: The Martian
Frank Herbert: Dune (angol)
David Brin: Existence (angol)
James S. A. Corey: Cibola Burn
Arthur C. Clarke: Rendezvous With Rama
David Brin: Startide Rising
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)