Old ​Man's War (Old Man's War 1.) 30 csillagozás

John Scalzi: Old Man's War John Scalzi: Old Man's War John Scalzi: Old Man's War John Scalzi: Old Man's War John Scalzi: Old Man's War

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

With his wife dead and buried, and life nearly over at 75, John Perry takes the only logical course of action left: he joins the army. Now better known as the Colonial Defense Force (CDF), Perry's service-of-choice has extended its reach into interstellar space to pave the way for human colonization of other planets while fending off marauding aliens. The CDF has a trick up its sleeve that makes enlistment especially enticing for seniors: the promise of restoring their youth. After bonding with a group of fellow recruits who dub their clique the Old Farts, Perry finds himself in a new body crafted from his original DNA and upgraded for battle, including a brain-implanted computer. But all too quickly the Old Farts are separated, and Perry must fight for his life on various alien-infested battlegrounds.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Tor Books, London, 2015
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447295372
>!
Tor Books, New York, 2007
322 oldal · ASIN: B000SEIK2S
>!
332 oldal · ISBN: 9781429914710

3 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
John Scalzi: Old Man's War

Ha már úgy alakult, hogy két nyelven is megvan a könyv, és magyarul egészen kedvelem, gondoltam, megnézem Scalzit eredetiben is. Történet tekintetében – természetesen – nem volt okom meglepődni elég gáz lett volna, ha igen a Vének sorozat továbbra is azon kevés katonai sci-fik közé tartozik, amiket kedvelek. A világot persze továbbra sem váltja meg, viszont pörgős és humoros.
Angolul is kellemes, gördülékeny olvasmány volt, szövegét tekintve egyáltalán nem nehéz, bátran merem javasolni azoknak, akik kedvelik a sci-fit, tudnak/szeretnének tudni angolul, de eddig még nem szánták le magukat az angol olvasásra.

Mesemondó I>!
John Scalzi: Old Man's War

Élvezetes, izgalmas olvasmány. Leginkább nem is sci-fiként, hanem katonai fan fictionként aposztrofálnám; biztos vagyok benne, hogy azok a haverjaim, akik szolgált/nak az amerikai hadseregben, imádnák ezt a könyvet. Az író az elején lefektet egy alaphelyzetet, amit aztán pontosan, logikusan végigkövet annak minden fejleményével együtt. Hősünk racionálisan gondolkodó, kicsikét kivételes (elnézzük Gary Stunak), száraz humorú figura, aki élvezetesen narrálja a történetet. Az akciójelenetek izgalmasak, és amit különösen élveztem, hogy a technikai részletek nincsenek benne átugorva. Én nagyon szerettem olvasgatni mindent, a teljes szerződésektől az orvosi procedúrákig; igazából ez volt a sci-fi része a sztorinak, és örültem, hogy nem lett semmi letudva egy elegáns „érjünk-már-el-az-akcióig” training montázzsal.
Egy csillagot veszített, mert spoiler

2 hozzászólás
Eszterterka>!
John Scalzi: Old Man's War

Na még egy katonai sci-fi, – gondoltam –
amiben halomra ölik egymást az űrlények meg az emberek. Haldeman Örök háborúja után félve vettem kézbe ezt a könyvet…
De most a történet végén azt kell mondjam, hogy ez a valaha volt legtutibb katonai sci-fi, amiben halomra ölik egymást az űrlények meg az emberek! Engem már az alapsztori is megvett, miszerint a szuperkatonákká felturbózott nagypapák és nagymamák az űrhadseregbe belépés után hogyan szembesülnek a galaktikus háború realitásaival.
Odáig voltam az író stílusáért és humoráért, nem győztem könyvjelzőzni a főszereplő, John Perry vicces megjegyzéseit, miközben süvítettek a golyók, robbantak a gránátok, hullottak a fejek és a csápok, omlottak a belek. Egy Greg Egan Diaszpórával a hátam mögött nem is bántam, hogy ide nem volt szükség a matekomra.
Azt kifejezetten bírtam, hogy Scalzi űrhadseregében szép számmal képviseltetik magukat a hölgyek is, így a hősi halál abszolút demokratikusan arathatott a hölgyek és urak körében.
Nem tehetek róla, de ez az űrbeli csihi-puhi Scalzi tolmácsolásában nagyon megvett, úgyhogy a sorozat többi részét is biztosan elolvasom.

mandris >!
John Scalzi: Old Man's War

Egy ismerősöm ajánlotta, akinek adok az ízlésére, mint a kedvenc sci-fijét. Ami egyértelműen pozitívum, hogy végre egy sci-fi, ami komolyan veszi a műfaját, tehát nincs hiány a tudományos fejtegetésekben. Néha már úgy éreztem, hogy ehhez kevés az én fizika tudásom. Visszatekintve az az érzésem, hogy ettől a könyvtől mindenki kaphat valamit: van benne háború, mint már írtam, fizika, és akiket a dolog emberi és erkölcsi oldala érdekel, spoiler azok sem lesznek csalódottak. Persze, ennek a másik oldala lehet, hogy mindenki kicsit csalódott, mert bár midnenből kapott valamennyit, amiből szeretett volna, abból pont nem kapott eleget.
Én többé-kevésbé elégedett voltam az arányokkal, bár a regény kb. harmadánál, ha jól emlékszem, azt hittem, hogy el fogom veszíteni az érdeklődésemet. Attól tartottam ugyanis, hogy nem fogok tudni azonosulni a főhősökkel az átalakítások és az új életvitelük miatt, de ez aztán hamar alaptalan félelemnek bizonyult.
Szociológusként plusz pontot adok a regénynek, amiért ha csak érintőlegesen, de érintette az emberi kolóniák várható szétfejlődését – előbb kulturálisan, majd később várhatóan genetikailag is – illetve, hogy az idegen intelligens lényeket legalábbis megpróbálta úgy bemutatni, mint saját kultúrával rendelkező fajokat (más kérdés, hogy mint már a SW Thrawn trilógia sem, ez sem igazán foglalkozott azzal, milyen változatosságot mutatnak a kulturális minták az egyes fajokon belül, de azt el tudom fogadni hitelesnek, hogy a CDF számára ilyen mélységekig elég ismerni az ellenséges haderők kultúráját – ez nem mentség Thrawn számára :)). És plusz pont jár azért is, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy óvakodjunk az antropomorfizálástól és az ezen alapuló pozitív és negatív előítéletektől, ha idegen fajokről van szó. Ha valaha sor kerül ilyen találkozásra, ezt valószínűleg nem árt jól emlékezetünkbe vésni. :)
Mint a sorozatoknál általában, a történet lezáratlansága kelt némi hiányérzetet bennem, de ezen túl tudom magam tenni. Plusz várom, mit hoznak a további részek.

Serenity87 P>!
John Scalzi: Old Man's War

Nagyon tetszett a könyv! Erősen indított és a végéig fenn tudta tartani az érdeklődésemet annak ellenére, hogy a három, jól elkülöníthető történfázisban elég más a hangvétele a könyvnek és a főszereplőnek is; mindegyik része tetszett!

A főszereplő nagyon szimpatikus és a mellékszereplők is jól ellátták a történetben a megfelelő szerepet. Több idegen fajt is megismerünk, ezek közül pár csak említés szintjén szerepel, de két fajról sok mindent megtudunk, ami nagyon érdekes volt. Remélem a következő részekben még több információt kapunk róluk.

A katonai sci-fi részen felül több filozófiai kérdést is boncolgat arról, hogy mi teszi valójában emberré az embert, szociológiai és morális kérdéseket tesz fel a háborúval kapcsolatban. Helyenként megnevettet, máshol megríkat a történet, nekem nagyon tetszett. Biztosan olvasom majd a folytatásokat!

Nikii_Kiss>!
John Scalzi: Old Man's War

Kissè fèlve álltam neki az olvasásának, mivel a military sci-fi szókincsem…na hát olyan nem létezik. Ettől függetlenül, bátran ajánlom közepesen kezdő (?) angolosoknak is, mivel a spoiler kivètelèvel könnyen érthető könyv.

Imádtam. Így, egyszerűen. Az író stílusa nálam abszolút nyerő, a humora pont az esetem, John pedig a világ legszimpatikusabb embere. Na, ilyen öregeket akarok szomszèdomnak! spoiler
Persze a humoron ès a csihipuhin kívül, a háborúskodással szorosan összefüggő/abból adódó -főleg- erkölcsi dilemmákat is szèpen körbejárja a szerző.

Szóval, nekem ez egy csillagos ötös. Köszi John, jövök neked eggyel.

peters P>!
John Scalzi: Old Man's War

Egy jó ötletre épült sci-fi regény, olvasmányos, időnként pörgős, kellemes olvasás volt, de kicsit irrealisztikus volt az összes fő(bb)szereplő ugyanolyan szóviccekre épülő humora (ami egyébként tetszett, de ez nem tűnik 75 évesek stílusának). Egy szó sem esett arról, hogy a fiatal test mellett a fiatal agy mennyivel másképp működik, netalán senkinek sem tűnt fel, hogy emlékszik miért is ment át a másik szobába? Ami nem harctéri történés, az szinte teljes egészében párbeszéd, ez az olvasást könnyíti, de nem feltétlen hagy az emberben maradandó nyomot. Mindezek mellett négy csillagot az első rész megér nekem, kiváncsi vagyok, hogy a következő tudja-e tartani ezt a szintet.

>!
Tor Books, New York, 2007
368 oldal · ISBN: 0765348276
PaksyDavid>!
John Scalzi: Old Man's War

Az egész egy Humble eBook Bundle-lel kezdődött… :)

Szóval fontos leszögezni, hogy műfaját tekintve ez a könyv military sci-fi, tehát háborúból és tudományos fantasztikumból itt nem lesz hiány.

A távoli jövőben a földön élő emberek megöregedésük után, 75 évesen csatlakozhatnak a CDF nevű hadsereghez, ekkor elhagyják a szülőbolygót és valamilyen módon megfiatalodva pár évig szolgálnak a kolóniákat védő seregben, majd végül letelepedhetnek valamelyiken.

Úgy éreztem, hogy Scalzi hihető világot épített, a karakterek jól kidolgozottak, főleg a nézőpont karakterünk (John Perry), aki végtelenül szimpatikus volt és teljesen azonosulni tudtam vele.
Az idegen fajok kidolgozása viszont az egyik kivételével eléggé sablonos – körülbelül: “Vagyunk mi és vannak ők, akiket ki kell nyírnunk”.

A mű sokszor komoly-komor hangvételét sok helyen ellensúlyozza a humor, már az első mondattal megvett kilóra, egyszerűen imádtam!

Alapjából véve izgalmas, de sajnos az akció picit túl felgyűlik a végére, bár ez talán szándékolt az történet és karakterfejlődés íve miatt.

A lezárás valahogy furcsa volt, mintha nem lenne befejezése. Nincs problémám, ha készítenek folytatást egy könyvnek, de itt az az érzésem volt, hogy direkt folytatásokra tervezte az író.

Ami szerencse, hogy jókor olvastam, mert mindjárt itt a következő rész magyarul is. :)

Összességében eszméletlen jól szórakoztam miközben olvastam és ajánlom mindenkinek!

Zyphia>!
John Scalzi: Old Man's War

Sci-fi a javából, számunkra jelenleg elérhetetlen technológiákat bevető regény. Az ötlet érdekes, mégsem kap tőlem több csillagot, mint amit felül láttok :)

Hiányoltam az új környezet és technológia keltette hatásokat az emberek életére vagy viselkedésére vagy valami ilyesmi. Lehet csak el vagyok kényeztetve más könyvek (azonbelül sci-fik) által, de ott mindig érdekes morális vagy életvitelbeli problémák és változások is jártak az új technikákkal. Itt pedig nem történik ilyesmi. Persze, ki tudja. lehet ez reálisabb, csak így unalmasabb.

Enne ellenére azért nem tántorítanék el senkit. Egy olvasásnak nem volt rossz. A sorozat többi részét is sorra veszem idővel, mert van bennem kíváncsiság, és azért rossznak sem mondanám.

Gábor_Hernádi >!
John Scalzi: Old Man's War

Egy kicsit Starship Troopers, egy kicsit Ender's Game, de anélkül, hogy másolná is bármelyiket. A könyvön nagyon érződik Heinlein hatása, szerencsére jó értelemben véve. Alapvetően egy pörgős, olvasmányos háborús sci-fi, jól megírt karakterekkel, de mindig található benne pár mondat, amin el helyet gondolkodni. A műfaj kedvelőinek kötelező!


Népszerű idézetek

hope22>!

For as much as I hate the cemetery, I've been grateful it's here, too. I miss my wife. It's easier to miss her at a cemetery, where she's never been anything but dead, than to miss her in all the places where she was alive.

3. oldal

AOD>!

I was just thinking that it's been about fifty years since anyone called me 'son,' I said.

trufx>!

For the next twelve weeks, my job is to attempt to train you to be soldiers, and by God, I am going to do it, and I'm going to do it despite the fact that I can already tell that none of you motherfuckers is up to the challenge. I want each of you to think about what I'm saying here. This isn't the old-time Earth military, where drill sergeants had to tone up the fat, bulk up the weak, or educate the stupid—each of you comes with a lifetime of experience and a new body that is in peak physical condition. You would think that would make my job easier. It. Does. Not.

FairyDust>!

“I'm going to go pee. If the universe is bigger and stranger than I can imagine, it's best to meet it with an empty bladder.”

Nyctea P>!

Damn real live people, getting in the way of peaceful ideals.

Nikii_Kiss>!

She shrugged. „I don't mind getting old.”
„I didn't mind getting old when I was young, either,” I said. „It's the being old now that's getting to me.”

Nikii_Kiss>!

Especially because if you don't, in a decade you'll be eighty-five, and then the only difference between you and a raisin will be that while you're both wrinkled and without a prostate, the raisin never had a prostate to begin with.

AOD>!

There are how many stas in this galaxy? A hundred billion or so. Most of which have a system of planets of some sort. The real estate is functionally infinite. No, I think the real issue here may be that the reason we use force when we deal with other intelligent alien species is that force is the easiest thing to to use. It's fast, It's straightforward, and compared to the complexities of diplomacy, it's simple. You either hold a piece of land or you don't. As opposed to diplomacy, which is intellectually a much more difficult enterprise.

FairyDust>!

“Okay," I said. „Mind if I ask you a question?”
„I'm married,” she said.
„That wasn't what I was going to ask,” I said.

FairyDust>!

“You know," I said, „I've been trying to make jokes to you the entire time I've been here.”
„I know,” she said. „I'm sorry. My sense of humor was surgically removed as a child.”
„Oh,” I said.
„That was a joke,” she said, and stood up, extending her hand.
„Oh.” I stood up and took it.”


A sorozat következő kötete

Old Man's War sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Shadow
Orson Scott Card: Ender's Game
Joe Haldeman: The Forever War
William R. Forstchen: The Final Day
James S. A. Corey: Cibola Burn
Marko Kloos: Lines of Departure
Dan Abnett: I Am Slaughter
Drew Williams: The Stars Now Unclaimed
Steve Perry: Nightmare Asylum
Alan Dean Foster: Aliens