Fejvesztve (Bezárt elmék 2.) 118 csillagozás

John Scalzi: Fejvesztve

John ​Scalzi a legújabb regényében az e-sportok kíméletlen világába vezet minket

A hilketa egy pörgős, erőszakos sportág, amelyben a játékosok kardokkal és csatabárdokkal esnek egymásnak. A játék célja, hogy letépjük az ellenfél fejét, majd átjuttassuk a gólvonalon. Ezt hús-vér testben élő sportolókkal lehetetlen lenne megcsinálni. De ebben a csapatjátékban „szrípiók”, vagyis robotszerű, Haden-szindrómások által vezérelt testek csapnak össze egymással, úgyhogy mindent szabad. Senkinek nem esik bántódása, de a brutalitás valódi, és a közönség imádja.
Egészen addig, amíg az egyik játékos holtan nem esik össze a pályán.
Balesetről vagy gyilkosságról van szó? A hadenesek ügyeivel foglalkozó FBI-nyomozók, Chris Shane és Leslie Vann nekilátnak felderíteni az igazságot – és eközben eljutnak az egyre népszerűbb hilketa sötét oldalára is, ahol vagyonokat lehet nyerni és veszíteni, és ahol a játékosok és a tulajdonosok mindent megtesznek a győzelemért, mind a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
288 oldal · ISBN: 9789634194873 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194866 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Chris Shane · Leslie Vann · Alton Ortiz · Kim Silva · Lara Burgess · Tayla Givens · Tony Wilton


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye63
John Scalzi: Fejvesztve

Lassan kezdem unni, hogy minden egyes újabb Scalzi-kötet után fanyalgok, mint elkényeztetett milliomos csemete, akinek nem tetszik az új Rolls vajszínű bőrbelsője. De így van ez kérem. Ha egyszer nagymami rászoktatott a fincsi házikosztra, nagyon oda kell már lenni ahhoz, hogy az ingyenkonyha híg levese is jól tudjon esni.
Pedig Scalzi bizony továbbra is igazi ötletgyáros, csak pénzkereset közben talán már nincs ideje regényt írni. A Bezárt elmékkel teremtett egy viszonylag egyszerű, a közeljövőben, a Föld nevű bolygón létező, privát világocskát magának, saját járvánnyal, meg a jelenkorra erősen hajazó társadalmi-gazdasági berendezkedéssel és aztán annyi önálló epizódot rittyent mellé csípőből, amennyit csak akar. Hiszen írni, mesélni baromira tud.
Ebből a szempontból a Fejvesztve is egy nagyon jól sikerült, ügyes, kerek szórakoztatóipari termék, ami már-már újabb brandnek (a Vének háborúja ikonikus világa mellé…) tekinthető a szerzőnél. Ez a regény Chris regénye, ami egy nem kifejezetten unortodox ötlettől vezérelve, az „elektronikus, vagy on-line sportolók” (szerintem ma egyszerűen csak jól fizetett, népszerű gamereknek hívnánk őket) nem teljesen érdektelen világába kalauzolja az olvasót. Az első kötethez képest jóval gördülékenyebb cselekményszövéssel, rafináltabb „háttérérdek” kimunkálással, szórakoztató akciókkal, de továbbra is baromi átlátszó módon, lépésről lépésre előre modellezhető történéseken keresztül vezet végig bennünket az epizódon. A nyomozás kicsit noirosra sikerült hangulata viszont kellemesen ellensúlyozza a zsigeri csalódást, hogy továbbra sem kapunk Scalzitól igazi, minőségi sci-fit. Azon túl, hogy gyorsan amortizálódó szrípiók és néha fel-felbukkanó integrátorok futkoznak össze-vissza a korabeli hilketa (ez tulajdonképpen nem más, mint az NFL, az NBA, esetleg az NHL baszk hagyományokra építkező, szabadon választhatóan beilleszthető, elvetemült gamer klónja) világa, valamint a jövőben is vérhülye vezetésű FBI nyomozása körül, ez a sztori vidáman lehetne egy jó közepes, jelenkori krimi-sorozat „egynek elmegy” darabja.

Annak ellenére, hogy határozottan jobban sikerült, mint az első kötet, továbbra is kommersz, kereskedelmi darab, a fene se tudja, hogy kinek is ajánlanám…
Ha gondoljátok, azért csak olvassátok.

>!
Mrs_Curran_Lennart P
John Scalzi: Fejvesztve

Alapvetően szeretem Scalzi könyveit, mert szórakoztatóan ír. Ide nem kell fizikusi diploma, egy laikus is remekül tud szórakozni. Nekem már a Bezárt elmék is nagyon bejött, Chris és Vann FBI ügynökökkel élmény a nyomozás. Most is pörög a cselekmény, izgalom és humor keveredik egy futurisztikus világban, ahol a szripíók nem egy Star Wars találkozó kellékei. Remélem folytatja.

>!
Spaceman_Spiff IP
John Scalzi: Fejvesztve

Mindenki azt hiszi, hogy én utálom John Scalzit.
Nem, én a rossz regényeit utálom. Ez a könyv erre a bizonyíték: ezt ugyanis kifejezetten élveztem.
Olvastatja magát, érdekes alapötletre épül, amit aztán kellően megrág, kihasználja vagy legalábbis érinti annak minden aspektusát, tehát mint sci-fi, tökéletesen működik. Kriminek is teljesen jó, ahogy szépen lassan sorakoztatja fel az újabb és újabb rejtélyes komponenseket, úgy kezd egyre kíváncsibb lenni az ember, mi is áll az egész hátterében.
És ami a legfontosabb: nem akar idegesítően laza lenni. Laza, persze, már csak az E/1-es elbeszélés (és a végtelenül kedvelhetővé kalibrált főhős) miatt is, és poénkodik is, meg hát a szerző bevet mindent, hogy az olvasó szeresse a könyvet (macska!), de nem lesz idegesítő. Éppen annyira ilyen, hogy gyorsan pörgethető legyen és ne akadjunk fent az esetleges szárazabb magyarázatokon. (Bár azért ezek sem olyan szárazak.)
Szóval ja, körzővel és vonalzóval megszerkesztett krimi, ahol ha egyszer a könyv elején mutatnak egy pisztolyt, akkor az el is fog sülni, és nagy meglepetések nem fogják érni a rutinosabb olvasókat, ennek ellenére nagyon jó kikapcsolódás bárkinek.

3 hozzászólás
>!
ViraMors P
John Scalzi: Fejvesztve

A Boston Bays egyik játékosa odalent éppen letépte ellenfele fejét.
A tömeg felüvöltött.
– Szerintem most muszáj lesz rágyújtanom – válaszolta Vann.

Nagyságrendekkel jobban élveztem ezt a részt, mint a Bezárt elméket. Egyrészt, sikerült abszolút megfelelő elvárásokkal* nekiülnöm a könyvnek. Másrészt olvastam az előző részt és az Unlocked háttérnovellát,**így kellő háttérismeretem volt ahhoz, hogy ne legyen akkora hiányérzetem, mint korábban. És persze az is sokat számít, hogy ebben a kötetben Shane és Vann munkával töltött idejének nem vitte el igen komoly hányadát az, hogy megpróbáltak összecsiszolódni. Most már lassan egy éve társak, szórakoztató gördülékenységgel adják elő a jó zsaru, rossz zsaru, valamint a furcsa páros duetteket, szívják egymás – és a környezetükben tartózkodók – vérét, nem mellesleg egész sokat használják a fejüket arra, amire jobbára való: gondolkodnak.
Kicsit olyan érzésem van, mintha az előző könyvben Scalzi még csak ismerkedett volna az új világával, mostanra viszont már berendezkedett, és kezdi otthon érezni magát.
Közben persze alacsonyan szállnak a fejek és a poénok, szóba kerül a sportetika és a pénzmosás, némi szerelmi háromszög, rengeteg törvénytelenség és egy macska. Gyakorlott krimi-olvasóként mondjuk elég hamar sikerült a megfejtés nagy részét összerakni, de ettől még remekül szórakoztam olvasás közben.

*Kértem egy regényt sok fejletépéssel és vicces dumákkal. Pipa, pipa :)
**amit minden érdeklődőnek ajánlok, aki szeretne többet tudni a világ hátteréről, spoiler

>!
Oriente
John Scalzi: Fejvesztve

A Bezárt elmékben még valamelyest lekötött a Haden-szindróma, és minden ami ezzel jár, egyrészt társadalmi szinten, másrészt a főhős szempontjából. Ebben a kötetben azonban nem sok újat kaptam a világépítésből, ellenben Scalzi nagyon sokszor nagyon részletesen elismételte, amit az első kötetben már elmesélt egyszer. Ez feltehetően igen hasznos annak, aki nem olvasta az első kötetet, mérsékelten kényelmetlen/kényelmes annak, aki négy éve olvasta az előző részt, és konkrét falkaparás annak, aki csak két héttel a Fejvesztve előtt. Gondolom kitaláljátok, melyik csoportba tartozom… Ráadásul a párbeszédek, a gegek is egészen hasonlóak (nem nevettem), a nyomozás logikája, a szereplők interakciói, minden hervasztóan ismétlődő.

Amolyan céges-pénzes krimi, amiben vállalati igazgatók, ügynökök, jogászok kavarnak keresztbe és vissza, pénzek és szerződések mozognak jobbra-balra… ilyenekből tucatjával tolongnak a gyártósoron a filmek és a krimi-irodalom termékei, és hát ezek szerint most már a sci-fi is részesedést követel.
Ez nyilván egy szubjektív értékítélet, de teljesen érdektelennek találom az egészet.

>!
Razor SMP
John Scalzi: Fejvesztve

Tisztes iparosmunka Scalzitól, ami jól építkezett az előző részre, de olyan nagyon nem is bővítette azt, főleg a bonyodalmat is adó hilketa-játékkal, amiben tetten érhető némi utalás napjaink e-sportjára. A krimi szál szerintem teljesen rendben volt, volt bőven áldozat és gyanúsított is szép számmal, szóval igen csak figyelni kellett. A karakterek tekintetében én úgy éreztem, hogy Vann mintha kissé hátrébb szorult volna – igaz, akkor sziporkázott –, Chris többet volt az előtérben, ill. nagyobb hangsúlyt kaptak a lakótársai is.
Összességében azt kaptam, amit vártam, egy szórakoztató sci-fi alapú krimit. Részemről jöhetnek még regények erről a párosról.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194866 · Fordította: Farkas Veronika
6 hozzászólás
>!
pat P
John Scalzi: Fejvesztve

Erről azért nehéz sokat írni.
Jó volt, pörgős volt, vicces volt, izgi (csak kicsikét) volt, elvoltam vele.
Éreztem én az első rész után, hogy a hadenesek szexuális lehetőségeiben van még azért potenciál – kicsit kár, hogy maradt is benne még, mert csak utalásokat kaptunk. De hát végül is nem pornóregény ez, fantáziája meg mindenkinek van saját, ugyebár.
Elviseltem volna kicsikét több mókás párbeszédet, cuki életképet, családi jelenetet meg mondjuk még egy cicát a profi sporthoz kapcsolódó fehérgalléros bűnözés közgazdaságtani és jogi finomságai elemzésének rovására, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése.
Scalzi vicces, szellemes és cuki.
Én pedig kiskutyát szeretnék.

2 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
John Scalzi: Fejvesztve

Szeretem Scalzit. A Bezárt elmékkel megteremtett világa nagyon tetszik, ráadásul az volt az első könyvem tőle, úgyhogy mindenképpen elfogult vagyok.
De ha nem lennék az, akkor is azt mondanám, hogy mindkét könyv nagyon jó. Az első részből megismert haden-szindrómás Shane és az ex-integrátor Vann különleges ügynök nyomoz ismét, felbukkan még egy-két régi ismerős, de tulajdonképpen önállóan is fogyasztható könyv. Viszont azért, hogy jobban megértsük a hadent, pontosabban megismerjük a szripiók működését, jobban átlássuk az Agorát, a hadenesek virtuális világát, megtudjuk, mit csinál egy integrátor, mindenképpen érdemes elolvasni az első részt is.
A nyomozás ebben a részben is klasszikus, az ügynökök jönnek-mennek, kihallgatnak, ha Shane nem egy (illetve néha több) szripióban lenne, olyan, mintha egy Derrick-epizódot olvasnék. Csak ez még vicces is. És ez az, ami Scalzi sajátossága: olyan tökéletes elegyet alkot a krimi, a humor és a sci-fi, hogy azt csak imádni lehet.
Lesz harmadik rész?

1 hozzászólás
>!
csartak MP
John Scalzi: Fejvesztve

Ez a bezárt elmék világ elmés dolog, ennek ellenére nem kötött le engem. Egy jövőben játszódó nyomozós sorozat egyik unalmasabb, de kötelezően megnézendő epizódjához tudtam volna hasonlítani.. de az csak 45 percet vesz el az ember életéből. Gyilkosság a sportpályán.. nyomozás.. mindenki gyanús, még több halott.. megy a kavarás. Sok a duma, kevés a cselekmény. Plusz egy Donut pozitívumként.
Ezt a szrípió kifejezést meg nem bírom, inkább szpírót olvastam helyette.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
288 oldal · ISBN: 9789634194873 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Lisie87 P
John Scalzi: Fejvesztve

Mindig úgy kezdem, hogy én szeretem Scalzit! :D És most valószínűleg ez is belejátszott a magasabb csillagokba.
Alapvetően a könyv tetszett, bár nem volt akkor nagy élmény,- szóval elgondolkodtam, hogyha mondjuk más írta volna, akkor is ennyi csillagot adok?! – de olvastatta magát, nem voltak üres járatok. Vann és Chris jó kis párossá kovácsolódtak, Vann módszereit, ahogy a tanúkat, ügynököket, egyéb szereplőket kezelte, hát az haláli volt, nagyon bírtam a stílusát.
„Lightosabb” sci-finek elment.


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

– Mondanék egy profi tippet: soha ne kérjen arra nyilvánosság előtt, mikrofonok és videokamerák kereszttüzében, konkrétan az FBI épülete előtt egy FBI-ügynököt, hogy mondjon el bármit is nem hivatalosan.

>!
Razor SMP

– A macska szemtanú – magyaráztam. – A nyomozásomban.
– Szemtanú.
– Pontosan.
– Te most viccelsz.
– Csak részben.
– És mi mik vagyunk? A tanúvédelmi program résztvevői?

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane · macska · Tayla Givens
>!
Razor SMP

– Te ezt nem érted – magyarázta Vann. – Ha egyszer tonhalat adsz egy macskának, az nem fog visszatérni a hagyományos macskaeledelhez. Mostantól fogva, ha macskaeledelt akarsz neki adni, csak szemrehányóan néz majd. És ha nem szerzel neki tonhalat, akkor megy, és beleszarik a cipődbe.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leslie Vann · macska
>!
mezei P

Az, hogy nem fújja a szél, még nem jelenti azt, hogy nem fog zörögni a haraszt.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane
>!
ViraMors P

– Fáradtnak tűnsz – mondta Vann másnap reggel, amikor beballagtam az FBI alagsorában lévő képalkotóterembe. Ő, Tony Wilton és Ramon Diaz, a képalkotási technikus már vártak.
– Egy kibaszott robotban vagyok – válaszoltam. – Hogy a fenébe tűnhetek fáradtnak?

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane · Leslie Vann
>!
ViraMors P

– Mi történt az elektromos cigarettáddal?
– Elromlott.
– Vegyél másikat.
– De azok drágák.
– És a csomagonként tizenkét dollárba kerülő cigaretta nem az? Kezdek kételkedni a jártasságodban a pénzügyek terén.

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane · Leslie Vann
1 hozzászólás
>!
ViraMors P

– Még mindig híresség vagy – gúnyolódott, miután az ajtók összezárultak.
– Tényleg nem vagyok az – tiltakoztam.
– Szerintem ebben a kérdésben neked nincs szavazatod.
– Amúgy is tartózkodnék.

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane · Leslie Vann
>!
EssentialHencsi MP

Mire Duane Chapman meghalt a hilketapályán, már kétszer letépték a fejét.

(első mondat)

>!
Bertwad

– Ez egy macska – mondta Tayla, amikor Donuttal, egy hordozódobozzal, egy zsák macskaalommal és több adag tonhallal megrakva beléptem a lakásba.
– A természettudóshoz méltó logikai képességeid mindig elképesztenek – válaszoltam.

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane · macska · Tayla Givens
>!
mojo68

Vann elővett egy cigarettát.
    – Egy tűzvész nyomai mellett rágyújtani – jegyeztem meg. – Szép dolog, mondhatom.
    – Minden, ami le tudott égni, már leégett – válaszolta a társam, és meggyújtotta a cigarettáját.

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane · Leslie Vann

Hasonló könyvek címkék alapján

Tad Williams: Másvilág – Az arany árnyék városa I-II.
Dale Brown: Páncél
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Harsányi Tamás – Dense T. Harding – C. Martens: Bloodlust – Cryweni történetek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Mur Lafferty: Hat ébredés
William Gibson: Virtuálfény
David Brin: Dettó
Itó Projekt: </Harmónia>
Andy Weir: Artemis
Dean R. Koontz: Égi jel