Bezárt ​elmék (Bezárt elmék 1.) 288 csillagozás

John Scalzi: Bezárt elmék

Egy ​hotelszobában ismeretlen férfi holttestére bukkan a rendőrség. A feltételezett gyilkost még a helyszínen elfogják, de ő semmire sem emlékszik. Nem sokkal később újabb bűntény történik. Az esetet a kezdő FBI-ügynök Chris Shane-nek és sokat látott társának kell megoldania.

Hamarosan rájönnek, hogy igen nagy a tét. Az események ugyanis összefüggésben vannak egy frissen beiktatott törvénnyel, amelynek értelmében az USA radikálisan csökkenti a Haden-szindróma által érintett emberek ellátására szánt összegeket. A gyógyíthatatlan betegség több millió amerikait fertőzött meg: az életben maradottak elméje ugyan ép maradt, de elveszítették az uralmat önnön testük felett, így az agyukba ültetett neurális háló segítségével tartják a kapcsolatot a világgal.

Az új törvény nemcsak a lakosság jelentős részét háborítja fel, hanem számos nagyvállalat érdekeit is sérti. A hadenes közösség tiltakozásként tüntetéseket és sztrájkot szervez, mások azonban akár ölni is képesek…
… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
306 oldal · ISBN: 9786155468599 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9786155468605 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Chris Shane · Leslie Vann · Marcus Shane


Kedvencelte 12

Most olvassa 8

Várólistára tette 178

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Még mindig kedvelem Scalzit. De egyre többször veszem kézbe az újabb köteteit azzal a félelemmel, hogy egyszer csak fellelem valahol az impresszumban a „sponsored by BKV esetleg BKK” feliratot. Mert sajnos a végére ez is csak egy könnyed, utazós könyvecskévé rúgta ki magát.
Pedig a Bezárt elmék első néhány fejezete végre újra gondolkodásra, kombinációs játékra késztetett. Érdekes, izgalmas volt a Haden-járvány, mint felütés, majd az annak következtében létrejött sajátos társadalmi status quo a szrípiókkal, integrátorokkal, a háttérből irányító óriásvállalatokkal és helyezkedő politikusokkal.
Egy darabig jó volt a kényszerű figyelem, hogy kinek a fejében is járok éppen, kádban, vagy szállítójárműben vagyok-e, vagy éppen én vagyok a hús-vér ember. Szórakoztató volt követni a kőkemény profitérdekek mentén, a háttérben kibontakozó fura konteót.

De aztán szépen beszürkült a történet, a szokásos, pörgős Scalzis dialógusok átlátszóvá, a cselekmény előre megjósolhatóvá, unalmassá vált. A nyomozós szál, a krimi-vonal pedig az első perctől kezdve nyögvenyelős, életidegen, elhibázott, egy deka feszültséget sem hordoz magában.
Sokkal értékesebb lehetett volna ez a regény, ha a szerző mélyebben belemászik a társadalmi-gazdasági környezetbe, a hatásokat erről az oldalról közelíti meg, és elengedi a krimit, mint főcsapás irányt, hagyva hogy az elkövetett bűncselekmények inkább csak a háttérből árnyalják a fontosabb, társadalmi sci-fi felé mutató mondanivalót. Arról nem is beszélve, hogy a végkifejlet a néhány erőltetett nyomozói fondorlat hátán lovagolva, már-már Walt Disney-meséket idéző módon, szinte kínosan gömbölydedre sikeredett.

A Bezárt elmék tipikusan „egynek jó” olvasás volt. Kíváncsi vagyok, hogy a Fejvesztve hoz-e majd minőségi változást.

7 hozzászólás
NewL P>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Scalzi egy zseni. Újra egy olyan világot alkotott meg, ami a valóságon alapul, és abból egy csavarral egy olyan környezetet teremt, ahol alapja van a kifejlődött társadalomnak, a politikának. Újra rokonszenves karaktereket alkotott, és egy zseniális gonosztevőt.
Mindenkinek ajánlom aki szereti az olyan krimit, ami egy nem teljesen valóságos, de annak tűnő környezetben játszódik. A fordítás megint nagyon jó lett, valaki már csak azt árulja el nekem, mi az a zöri?

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Scalzi ezúttal is nagyon izgalmas és élvezetes regényt tárt az olvasó elé. Nekem nagyon tetszett ez a kötet. Érdekes volt ez a világ, ahol szrípiókban élnek az emberek, hogy a betegség és a bezárt elme következményeit kiküszöbölhessék, valamint érdekes volt arról is olvasni, hogyan küzdenek azért, hogy a szrípiókat is emberként kezeljék, hisz – bár robot testben –, de mégiscsak emberi lények irányítják őket. A szrípió „lét” nagy előnye, hogy ha valami baj történik a „robottal”, az emberrel akkor is maximum az történik, hogy visszalökődik a saját testébe, s a saját bezárt elméjébe. Ez sokszor nagyon jól jönne a valóságban is, de nem ilyen áron…
Kíváncsi vagyok rá, hogy mit tartogat számunkra a kötet folytatása.

2 hozzászólás
Tinte I>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Szeretem Scalzit és szeretem az emberszagú karaktereit. Meg a poénjait. A könyv lekötött, de nem volt elsöprő élmény. Mondjuk egy kriminél nem is ez a legfőbb szempont. Itt viszont kaptunk még egy nagyon érdekes világot, egy csomó félelmetes lehetőséggel, amik lassan adagolva kíméletlenül meg is jelentek a történetben. Amolyan Scalzis pontossággal.
És ettől ez egy nagyon érdekes és jó könyv.

Lisie87 P>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Tetszett, de nem annyira, mint a Vének…
A stílus a szokásos, lényegre törő, sok párbeszéd, az elején zavarba hozott a sok információ, fel kellett építenem magamban a világot, hogy hogyan is működik. Amikor már minden a helyére került, akkor már nagyon tetszett, érdekes valóságot teremtett az író, amiben még rengeteg kiaknázatlan lehetőség bújik meg. Sajnos sok mindent csak felületesen érintett a történet, én is többet akartam volna tudni a Hadenesek világáról.
Bírtam a szereplőket, annak ellenére, hogy egyik sem az a karakter, akit az ember a szívébe zár. Szívesen olvasnék még róluk és a kis nyomozgatásaikról! :D
Volt ebben a könyvben mindenből egy kicsi, kis sci-fi, krimi, kis politika, társadalomrajz, disztópia…végeredményben élvezetes olvasmánnyá gyúrta össze az író! :)

4 hozzászólás
ViraMors P>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Scalzi mindig is Scalzi marad, fogott pár jól bevált mozzanatot, átültette sci-fi, de legalábbis futurisztikus környezetbe, felpörgette a fordulatszámot, meghintette némi humorral, és feltálalta a végeredményt. Bármennyire is bejött ez a recept az eddig olvasott űroperáinál, ebben a krimi-thrillerben nem esett jól. Érdekes alapötlet, akár érdekesnek is tekinthető főszereplőkkel – mert hát a furcsa páros mindig érdekes – rengeteg lehetőséggel, de az az igazság, hogy a könyv éppen csak megkarcolgatta a lehetőségek felszínét, a karakterek nincsenek kellő határozottsággal megrajzolva, ahol pedig a sztorinak igazán ereje lehetne, ott vagy elpoénkodják, vagy felületesek.
Kár, mert egyébként a világ és a társadalmi-technológiai kérdések és problémák rengeteg izgalmat rejthetnek magukban, a veszélyektől kezdve a pozitívumokig eljutva, de a könyv éppen csak annyit foglalkozik ezekkel, amennyi ahhoz kell, hogy a mókuskerék történet mozgásban maradjon.
Sajnos kriminek sem volt a legjobb, thrillernek meg egyszerűen nem tudom tekinteni. A megoldások és fordulatok többsége jó előre adta magát, túlzottan még csak meg sem kellett erőltetnem magam, hogy megfejtsem a rejtélyt.
Ettől függetlenül egyébként alapvetően jól megvoltam a könyvvel, a stílusa kellemes, gördülékeny, olvasmányos, remekül lehet vele haladni. Kár, hogy sokkal inkább éreztem laza akciókönyvnek a majdnem-paródia kategóriából, mint akár kriminek, akár thrillernek.

Nita_Könyvgalaxis>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Scalzi igazi meglepetést okozott számomra ezzel a regényével, szerencsére pozitívat.

Bár én azok közé tartozom, akik szeretik a Vének háborúja-köteteket, mégis azok inkább tisztességes iparosmunkák. Ezzel szemben a Bezárt elmék egy egészen remek alapötlet nagyon jó kivitelezése. Mind a Haden-szindróma, mind a cselekmény kellően kidolgozott, és pont annyi humort adagolt hozzá csak az író, amennyit a regény megkíván.

Scalzi kellően körbejárja a hadenesek hétköznapjainak minden oldalát, a pozitívumokat és a negatívumokat egyaránt bemutatva. Amikor olvastam, éppen be volt csípődve a derekam, ami erőteljesen korlátozott a mozgásban. Utólag belegondolva nekem már ez nagy lelki kínokat okozott, hogy nem tudok úgy mozogni, ahogy akarok, el nem tudom hát képzelni, milyen lehet, ha teljesen cserben hagy a tested. Persze a technológiai fejlődés sok mindenre képes alternatívát nyújtani, de mégsem képes ugyanazt nyújtani, mint a teljes valóság.

Remélem, hogy Scalzi elméje tartogat még számunkra hasonló történeteket, és azok nem bezáródnak, hanem kiömlenek a világba.

Bíró_Júlia>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Julitópiában pont ilyenek a szórakoztatómajdnemnoirdeinkábbmégiscsakúgysimánszórakoztatókrimik.
Adott egy érdekes, jópofa hangulati elemeket teremtő alapötlet. (Szigorúan steril, tünetekkel, kórlefolyással részletesen nem operáló szindróma kell, különben a julitóp polgárok, meg tán még mások is savanyú szájízzel elkerülik, mert attól tényleg paranoid gondolataik lesznek, és akkor az nem jó az eladásoknak). Bűnténnyel súlyosbítva. Amiben legyen sok vér és fura adalék, de annyira mégse legyen undorító, hogy a galamblelkek félrerakják…
Van aztán két főhős, akik közül egyik hihetetlenebb, mint a másik (mert majd persze, a cinkusságig kiégett nyomozónő majd az első piálós estén részletes előtörténetet mesél, mint kezdő szerepjátékos az új karakterével), no és persze hemzsegnek a jóindulatú rendőrök és politikusok, az utca embereinek java pedig vagy elvadult utcai vandál vagy túlkoros kiscserkész – tudjátok, „ahol tud segít”, „vidám és meggondolt”, ésatöbbi. Aki jó, annak neki lehet állni méretre szabni a glóriát, aki seggfej, annak előmelegíteni az üstöt a Pokolban.
Ám. Mégis. Mindennek. Ellenére. Vagy. Tán. Épp. Ezért. MŰKÖDIK.
Remek feszültségkezelés, a rejtélyes, zavaró apróságok másfél-két fejezet alatt határozottan gyanús , majd okésrácok, ezmárpara fokozatot érnek el, de úgy, hogy a túlzás csupán a záróepizódokban gerjeszt enyhe, bosszús vigyort, amolyan „nemár, hát most mondtátok, hogy világméretű zűr fog keletkezni mindjárt…akkor most ennyi volt? Ah-haaa”-félét.
A hadenesekkel kapcsolatos ötletek egyike-másika, így az Agora és a hadenes szubkultúrák felépítése, no meg az egyének mentális/spirituális/miegyéb működései meg megértek volna egy misét. De akkor ugye már nem lehetne egy-három nap alatt lendületből felfalni – az már elmerengős, gyomorszorítós, villanyoltás után szorongós lenne. Az már hard, márpedig ez egy jutalomkönyv. Olyan „jó volt (lehetett) megírni, jó volt elolvasni” fajta, aminek az egynesúlyához nem volna igazán jó hozzányúlni…
A nyitva maradt kérdések és homályzónák nevében azért komolyan lobbiznék pár hasonló arányokkal összerakott folytatásért. Julitópia Nemzeti Kiadója tonnaszám venne ilyeneket munka előtti-utáni-agyhalálbólmenekülős napokra.

10 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Valahogy úgy tudom elképzelni a Bezárt elmék születését, hogy Scalzi újraolvasta valamelyik Elijah Baley-történetet, és a homlokára csapott, hogy „de hiszen ilyet én is tudok!” vagy „hú, ez jó volt, mi lenne, ha én is írnék ilyet?”. Aztán megszületett a könyv.
És tulajdonképpen kiderült, hogy jó ötlet volt: írt egy igen szórakoztató krimit, ami tökéletesen megfelel a mai kor elvárásainak. Van benne:
– némi tudományosnak tűnő háttér egy vírusról és annak (a sci-fi klasszikus eszközkészletét felhasználó) utóhatásáról;
– pörgős, izgalmas, gyorsan olvasható cselekmény, fokozatosan kibontakozó nagy összeesküvéssel (a folytatás lehetőségét nyitva hagyva);
– néhány érdekes gondolat, hogy mégse tűnjön agyatlan ponyvának (pedig amikor nagymonológban hull le az egyes titkokról a lepel, akkor azért erősen arra emlékeztet);
– könnyed „buddy comedy” a férfi és a női főszereplő között, eszméletlenül jó párbeszédekkel; illetve
– vázlatosan bemutatott (mégsem hiányérzetet/kívánnivalót maga után hagyó) karakterek (megjegyzés: itt véletlenül elcsúszott Scalzi, a női főhős drámai múltjának tálalása elég gyenge volt).
Mindent összevetve pedig ez jó. Csak két nap múlva már nem emlékeztem a szereplők nevére.

pat P>!
John Scalzi: Bezárt elmék

Már megint egy érdekes és furcsa könyv, aminek nem a történet a fő erőssége. Hanem az alapötlet és annak logikus kibontása, de az nagyon. Valamint a stílus és a humor, mely utóbbi itt sokkal finomabb, mint mondjuk a Vének háborújában. Meg a karakterek, ami azért elég bizarr: úgy tolni le a torkunkon Chris Shane határtalanul mesterkélt és minden realitást nélkülöző figuráját, hogy még könyörögjünk is érte közben, azért az na. Gender-orientált olvasóink pedig megkapják a világtörténelem első kiégett, cinikus, alkoholista és szexfüggő női nyomozóját. Ja, a sztori se rossz, csak másodlagos.
Scalzi igazán intelligens író, és még igényes is: komoly gondot fordít arra, hogy virológus, neurológus, intenzív-terapeuta és informatikus (utóbbit végképp csak feltételezem) olvasói se köthessenek bele a történetbe.
Talán az eddigiek alapján nem túlságosan meglepő, hogy bár nagyon tetszett a könyv, mégse várom egyértelműen a folytatást, mert az alapfelállásban rejlő újdonságokat és lehetőségeket már nagyrészt kiaknázta, egy újabb nyomozós történettől meg nem várnék sokat. Bár ha még kiderülnének részletek a hadenesek szexuális és vallási életéről, az menthetné a dolgot. (Nem vagyok magam sem ötlettelen e tekintetekben, de Scalzi fantáziájától és logikájától azért többet várok.)

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

moszat>!

Hajlott korú, és olyan ingerülten konzervatív, amilyen csak egy kiöregedett liberális tud lenni.

84. oldal

Kkatja P>!

     – Klassz szrípió – modta ő.
     – Kösz.
     – Bocs a „zöri”-ért.
     – Semmi baj – válaszoltam.
     – Gondolom, maguknak is vannak nem túl hízelgő kifejezéseik ránk – jegyezte meg Davidson.
     – „Dodgerek” – válaszoltam.
     – Hogy mi?
     – „Dodgerek” – ismételtem meg. A „Dodger Dog” rövidítése. Azé a hot dogé, amelyet a Los Angeles-i Dodger Stadionban árusítanak.
     – Pontosan tudom, mi az a Dodger Dog – mondta Davidson. – Csak azt nem értem, milyen logikai úton lehet eljutni azoktól hozzánk.
     – Kétféleképpen – válaszoltam. – Egyrészt, maguk is alapvetően bőrbe töltött húsból vannak. És a hot dog virslije is. Másrészt, a virsli leginkább pofából és segglyukból készül, csakúgy, mint maguk.
     – Kedves – jegyezte meg Davidson.
     – Maga kérdezte – válaszoltam.
     – Igen, de miért pont Dodger Dog? – érdeklődött Davidson. – Ezt elhivatott Natonals- szurkolóként kérdezem.
     – Most megfogott – válaszoltam. – Miért pont „szrípió”? Miért pont „zöri”? A szleng egyszerűen csak megtörténik.

24-25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szleng
Kkatja P>!

     – És milyen volt a napod?
     – Érdekes – válaszoltam. – Egy gyilkossági ügyön dolgozom. És azt hiszem, találtam lakást.
     – Még mindig nem értem, miért van szükséged külön lakásra – vágta rá anyám ingerülten.
     – Anya, te vagy az egyetlen ember a földön, aki a két lehetőség közül inkább a lakáskeresést választja a gyilkossági ügy helyett, mint társalgási témát.
     – Észrevettem ám, hogy kikerülted a választ – felelte az anyám.
     Én felsóhajtottam, és számolni kezdtem az ujjaimon.
     – Egyrészt azért, mert Potomac Fallsból a fővárosba ingázni nap mint nap púp lenne a hátamon, ezt te is tudod. Másrészt mert huszonhét éves vagyok, és megalázó, hogy még mindig a szüleimmel élek. Harmadrészt azért, mert napról-napra rosszabbul viselem, hogy az apám politikai ambícióinak segédeszköze vagyok.
     – Ez nem igazságos, Chris – mondta anya.
     – Ne már, anya – válaszoltam én. – Tudod, hogy ma este is ezt fogja csinálni. Nem az az ötéves kisfiú vagyok, akit elrángathat a kongresszusi meghallgatásokra és a hadenes jótékonysági eseményekre. Szövetségi ügynök vagyok, az Isten szerelmére. Szerintem nem is törvényes elrángatni engem bárhova.

68-69. oldal

2 hozzászólás
Kkatja P>!

Apa trófeaszobája tényleg lenyűgöző, de persze ez a lényege az egésznek. Marcus Shane nem az a típus, aki közli bárkivel, hogy ő fontosabb ember nála. Boldogan hagyja, hogy ezt a javai tegyék meg helyette.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marcus Shane
Kkatja P>!

     – Ugye tudod, hogy ez a vacak meg fog téged ölni? – kérdeztem. – A dohányzásra gondolok. Nem véletlen, hogy manapság már senki nem csinálja.
     – És az sem véletlen, hogy én mégis – felelte Vann.
     – Igen? És mi az oka?
     – Őrizzünk meg azért egy kis titokzatosságot a kapcsolatunkban – felelte Vann.
     – Ahogy akarod – válaszoltam, reményeim szerint pont megfelelő mértékű laza elutasítással. Vann ismét elmosolyodott. Egy-null ide.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás
1 hozzászólás
psn>!

Amikor az ember gyerek, mást sem szeretne, csak máshol lenni.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermek
Kkatja P>!

10.51-kor a phoenixi FBI-irodában találtam magam, amint egy kopasz férfit bámulok.
     – Beresford ügynök? – kérdeztem.
     A fenébe is, ez hátborzongató – válaszolta a férfi. – Ez a szrípió három éve ott csücsült a sarokban anélkül, hogy megmoccant volna, majd hirtelen feláll. Ez olyan, mintha egy szobor kelne életre.
     – Meglepetés – mondtam.
     – Úgy értem, eddig kalaptartónak használtuk.
     – Sajnálom, hogy megfosztottam magukat az irodaberendezésüktől.
     – Csak mára. Maga Shane?
     – Pontosan.
     – Tom Beresford – nyújtotta oda a kezét a férfi. Én elfogadtam. – Szeretném közölni magával, hogy soha nem bocsájtottam meg az apjának, amikor szétcsapta a Sunst az elődöntőben.
     – Ja, hogy azt – feleltem. Apám második NBA-díjáról beszélt. – Ha ez bármit is jelent, mindig azt mondta, hogy az a mérkőzés szorosabb volt, mint amilyennek tűnt.
     – Kedves tőle, hogy ezt hazudja – felelte Beresford.

114. oldal

Beatrix_Farkas>!

Ha az ember nem tudja, mit mondjon, idézzen az Alkotmányból.

Kapcsolódó szócikkek: Chris Shane
1 hozzászólás
Kkatja P>!

     – Tessék – pingetett meg Tony egy meghívóval a nyilvános csatornán.
     – A kedd esték csoportos esték az Agorán. Ott szórakozunk, és általában szétlőjük egymás agyát valami FPS-játékban. Ugorj be. Megismerkedhetsz a többiekkel, és fejbe lőhetsz egy-két embert.
     – Ez jól hangzik.

66. oldal

Chöpp P>!

Az ostoba, részeg fiatalemberek hozzátartoznak a városi környezethez, különösen az esti órákban.

132. oldal


A sorozat következő kötete

Bezárt elmék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Blake Crouch: Hamis emlékek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Mur Lafferty: Hat ébredés
Anthony O'Neill: A sötét oldal
Csöndes éj
Marcus Sakey: Briliánsok
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
William R. Forstchen: Az utolsó nap
Réti László: Kaméleon