A ​Kaidzsú Állatvédő Társaság 103 csillagozás

John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Amikor ​a Covid-19 végigsöpör New Yorkon, Jamie Gray egy ételszállító app futáraként kénytelen dolgozni. Kilátástalan helyzete azonban csak addig tart, amíg egy rendelés teljesítése során összefut Tommal, akivel érintőlegesen ismerik egymást régről. Tom a saját szavai szerint egy „állatjogi szervezetnek” dolgozik, és a csapatának sürgősen szüksége lenne egy egyszerű rakodómunkásra. Jamie, aki bármi mást szívesebben csinálna a futárkodáson kívül, azonnal elvállalja a munkát.

Tom csak azt nem köti Jamie orrára, hogy az állatok, amelyekről a csapat gondoskodik, nem a Földön élnek. Legalábbis nem a mi Földünkön. Egy alternatív dimenzióban gigászi, dinoszaurusz-szerű, kaidzsúnak nevezett teremtmények kószálnak emberek nélküli, trópusi világukban. Ők az univerzum legnagyobb és legveszélyesebb pandái, és most bajban vannak. Ugyanis nemcsak a Kaidzsú Állatvédő Társaság talált utat magának ebbe az alternatív világba, hanem mások is. Óvatlanságukért pedig milliók fizethetnek az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980000 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635980017 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 3


Kedvencelte 10

Most olvassa 30

Várólistára tette 174

Kívánságlistára tette 214

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Razor P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

A kaidzsúk kisgyerekkorom óta közel állnak a szívemhez, így amikor meghallottam, hogy Scalzi következő regények rájuk fókuszál, nagyon lelkes lettem. Ahogy a könyv utószavában áll, eredetileg nem ez lett volna a következő kötete, de jött a COVID és felülírta a terveket, majd spontán jött az ötlet erre a történetre. Szerintem az érezhető, hogy Az Egyesülés utolsó pillanatban – kvázi muszájból – írt részeivel ellentétben ez élvezetből született.
A történetet a fülszöveg jól összefoglalja, nagy fordulatokra nem kell számítani, akinek nem ez az első sci-fije, azt túl sok meglepetés nem fogja érni. Ennek ellenére a történet működik, szórakoztató, a Scalzira jellemző humor végig jelen van, nem beszélve a popkulturális utalásokról. Előszeretettel utalgatott a korábbi regényeiben a kaidzsú-filmekre (elég a gameránokra gondolni) – na, itt most van rá oka bőven.
Ami újdonság volt a szerzőtől, az az aktuális világhelyzet (COVID, elnökválasztás, stb.) történetbe mesélése, vagyis inkább keretként való használata, hisz a cselekmény beindulása során a szereplőkkel együtt mondhatni az olvasó is megfeledkezik róla, mi is zajlik a Földön. Valahol ez lenne a regény lényege is, nem váltja meg a világot, ugyanakkor kikapcsol, az olvasás ideje alatt nem a világban zajló dolgokon, a mindennapos problémákon rugózik az ember.
A történet ugyan lezárult, de egyáltalán nem lenne ellenemre, ha Scalzi még visszatérne ide – szerintem bőven lenne még mit bemutatni a kaidzsúk világából.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980000 · Fordította: Rusznyák Csaba
Morpheus>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Azt kell mondjam, nem volt rossz, engem igazából a nagy bonyodalmak inkább zavartak, bár megértem, látom a történet ívét, amit az író felépített és lekövetett. De én akkor is elolvastam volna, ha amúgy nem történik semmi eget rengető, ha nem jelenik meg benne a főgonosz, mert a világ érdekes, a főszereplő meg jó fej.

nope P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Ez kérem, egy könyv!
Minden sorából süt, hogy Scalzi élvezte az írást, hogy egy darab mondat megszületéséért sem kellett küszködnie, hogy minden természetesen jött. A párbeszédek humorosak és életszerűek, a karakterek pedig nagyon szerethetőek. Nem akarja megváltani a világot és habár megvan a maga üzenete, nem tör filozófiai babérokra, de élvezetes olvasni. Leköt, megmosolyogtat és kikapcsol. Az a típusú könyv, ami ha kedvenc nem is lesz, mindig kellemes nosztalgiával és elégedett mosollyal veszi le az ember újra és újra a polcról. Kár, hogy nincs tervben folytatás, igazán szívesen visszatérnék Jamie-hez és a Kaidzsúkhoz.

eenca P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Hogy milyen is ez a könyv, azt legjobban a szerző maga foglalta össze a A szerző utószava és köszönetnyilvánítása résznél.
„[…] Könnyed és dallamos, hárompercnyi könnyen énekelhető refrénnel és kórussal, hogy aztán az olvasó simán folytathassa a napját, remélhetőleg egy mosollyal az arcán. […] Néha mindnyájunknak szüksége van egy popdalra, főleg egy hosszabban tartó sötét időszak után.”

Ez a regény tényleg egy feel good sci-fi, amire most nagy szükségem is volt. Én imádtam és faltam minden sorát, rég szerettem ennyire a szereplőket és a párbeszédeket. Jó a humora, ami sokszor talán a legmegosztóbb egy könyv esetében, de nálam abszolút betalált. A sci-fi rész nem volt nehézkes, még én is megbirkóztam vele, akinek nem ez a fő zsánere.

Jamie nagyon jó főszereplő és igazán élvezetesen meséli el a történeteket, és akkor ott vannak még a „lányok” is Aparna, Kahurangi meg Niamh. Mindegyikük egyéniség és egyszerűen imádnivalóak, továbbá Satie pilóta is a szívemhez nőtt.
Ez egy klasszikus regény abban az értelemben, hogy a jók jók és lehet őket szeretni, a gonoszak gonoszak, akiket pedig nyugodt szívvel lehet utálni.

Tényleg élveztem minden sorát és azt kívánom bárcsak hosszabb lenne, vagy lenne folytatása (: Ez a könyv olyan lesz, mint a legkedvesebb filmjeim, amik mindig feldobnak és jóleső érzéssel töltenek el, mint egy nagy puha takaró amibe jól bele lehet burkolózni.

23 hozzászólás
kratas P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Miért nem olvastam én még semmit Scalzi-tól? Mondjuk nem tudom, hogy a többi könyvének a szövegén is hangosan kacagnék-e, de majd kiderítem előbb-utóbb.
Szóval a lényeg, hogy könnyesre röhögtem magam többször is spoiler. És most már azt is tudom, hogy mi az a kaidzsú!
A szereplők nekem tetszettek, főleg Jamie, de a többi újonc is vicces volt, mint ahogy a biztonsági főnök és a pilóták is – bocs, a nevek valami hihetetlen furcsák voltak, nem fogom tudni őket megmondani :))))
Egy dolgot sajnálok: nagyon rövid volt, még vártam volna én is a második felvonást :)))

4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Imádom ezt a csávót. Ja a könyvről annyit, hogy hahahahaha-muhahahahaha-hehehehe, ha ezt hozta ki belőle a covid-járvány, akkor ez a pali depressziósan is viccesebb, mint én a legjobb formámban.

mezei P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

– Véleményem szerint még mindig Scalzi írja a legkúlabb párbeszédeket.
– „Kúl Párbeszédek” – ez lesz az én bandanevem.

5 hozzászólás
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Kár a könyvről már értékelést írni, mivel az utószóban maga a szerző tökéletesen összefoglalja pár mondatban. A többi felesleges szócséplés.

„(…) szóval nem egy merengő regényszimfónia. Hanem egy popdal. Könnyed és dallamos, hárompercnyi könnyen énekelhető refrénnel és kórussal, hogy aztán az olvasó simán folytathassa a napját, remélhetőleg egy mosollyal az arcán. Én élveztem megírni és meg is kellett írnom. Néha mindnyájunknak szüksége van egy popdalra, főleg egy hosszabban tartó sötét időszak után"

Na, pont ilyen.

miluminal P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Ezután a könyv után úgy elég pontosan meg merném tippelni, hogy mely filmeket nézte Mr Scalzi 2020-ban a Covid lezárások idején a karantén alatt. :P A Pacific Rim amúgy nekem is egy titkos gyenge pontom, szóval ismerve az író agymenéseit, még úgy kb vizualizálni is tudom, hogyan sikerült összegyúrnia a Covid időszakot a kaidzsúkkal… :D

Pont azt kaptam ettől a könyvtől, amire vágytam. Egy szórakoztató, katonai sci-fit, amiben csak úgy repkednek a „$@!% meg-ek” és a filmes idézetek, miközben szereplőink terjedelmes beszélgetésekkel szívják egymás vérét és mellesleg egy kicsit Jurassic Parkos miliőben kaidzsúk és azok kisebb-büdösebb verzióit próbálják túlélni.
Nem kell ezt a könyvet túl komolyan venni, mert akkor sok fejfájást okozhat.
off

tonks>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

John Scalzi az utószavában elmeséli, hogy 2020 és a covid őt is földhöz vágta mentálisan (és más nyavalya fizikálisan), ezért ráment egy éve egy projektre, hogy ne legyen belőle semmi, aztán egy másik regény szinte egyben kipattant a fejéből. Ez utóbbi lett A Kaidzsú Állatvédő Társaság és ez egyben azt jelenti, hogy a covidnak végre lett pozitív következménye is.
Nem olvastam még Scalzitól korábban, de megfogott a borító és a fülszöveg kettőse, mert nagyon szeretem a kalandos-szörnyes cuccokat, úgyhogy ezért mindenképp a polcomra kellett kerülnie. És azt kell mondanom, hogy még ezen a kalandos-szörnyes feelingen túl is nagyon tetszett, képes volt megmenteni egy hatványozottan vacak hetet a lazaságával, a humorával, az érdekes, pörgős sztorival, amiben pont jól keveredik a popkultúra, a tudomány és a kreativitás. Részben sóterápián olvastam, ami ugye arról szól, hogy egy csapat emberrel ülök egy szobában sós ködben és csendben, úgyhogy nem volt opció hangosan nevetni, de néha komolyan vissza kellett tartanom a vidám felhorkantást. Úgy sejtem, hogy Scalzi többi könyve is hasonló stílusú lehet, biztos fogok még olvasni tőle. Vagy ennek a folytatását, mert az nagyon fun lenne!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Raizo P>!

– Belezz ki egy jegesmedvét, és mássz bele – kiáltotta a képen kívülről Laertes. – Mint egy tauntaunba.

Kapcsolódó szócikkek: tauntaun
EssentialHencsi P>!

– Üzleti iskolába jártál.
– Igen. Remélem, nem baj. Nem épp az akadémia csúcsa.
– Hát – a vadonatúj épületben lévő, igencsak kellemes lakásra mutattam –, azért elég jól jöttél ki belőle.
Tom hátrasandított, mintha csak most tűnne fel neki, milyen körülmények között él, hogy rohadna meg.

Könyveslány P>!

– Azt hittem, szeretsz olvasni.
– Szeretek is, de ha csak azért olvasol, mert muszáj, akkor sokkal kevésbé szórakoztató.

20. oldal, Második fejezet

nope P>!

– Egy ideig próbáltam vegán lenni, de nem tudtam sajt nélkül élni.
– Már van vegán sajt.
– Dehogy van! Valami reszelt narancsszerűség meg fehér búbánat van, a sajtnak és mindennek, amit a sajt jelképez, a puszta megcsúfolása.

30. oldal

1 hozzászólás
nope P>!

Bírom a szárazföldet. Ott nem fullad meg az ember.

27. oldal

Ainsel>!

– Azt a kurva!
Satie erre elvigyorodott.
– Cuki, akár egy panda, mi?
Kahurangi erre furcsa hangot hallatott.
– Öreg, ha szerinted az ott cuki, túl régóta vagy ezen a bolygón.
– Szerintem is – mondtam. – Az az izé ott H. P. Lovecraft pánikrohama.
Satie biccentett.
– Csak várj, amíg meglátod a kloákáját.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft
Razor P>!

[…] Dr. Lee panaszos hümmögéssel nyúlt a következő fecskendőstálca után. Számolni kezdtem a tűket, és ideges lettem.
Ez a doktornőnek is feltűnt.
– Garantálom, hogy jobban vágyik ezekre az oltásokra, mint a betegségekre, amik ellen védenek – jegyezte meg.
– Hiszek én magának, csak kicsit soknak tűnik.
A nő megveregette a vállamat.
– Ez nem sok. – Azzal maga elé vett még egy tálcát, amelyen legalább még tíz fecskendő pihent. – Tessék! Ez már sok.

32. oldal, Harmadik fejezet

Razor P>!

– Némelyik oltás hatására iszonyatos farkaséhség tör majd magára. Nyugodtan egyen, amennyit csak akar, de a különösen zsíros ételeket kerülje, mert az egyik vakcina olyan szintű zsírégetésre készteti a testét, ami brutálisan megnehezíti a záróizmok irányítását.
– Hát ez… nem hangzik túl jól.
– Kész katasztrófa. De komolyan, a következő tizennyolc órában ne is gondoljon a fingásra. Mert nem fingás lesz belőle, és csúnyán meg fogja bánni.

33. oldal, Harmadik fejezet

Raizo P>!

Az okosórámnak rengeteg funkciója volt, és ezek kilencven százalékát, az emberek többségéhez hasonlóan, soha az életben nem használtam. A stopper is közéjük tartozott.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom
Peter Clines: 14
James Dashner: Tűzpróba
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek
Stephen King: A Setét Torony – Átfúj a szél a kulcslyukon
William Gibson: Mozgástér
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Andy Weir: A marsi
J. D. Robb: Halálos utazás
Suzanne Collins: Az éhezők viadala