A ​Kaidzsú Állatvédő Társaság 384 csillagozás

John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Amikor ​a Covid-19 végigsöpör New Yorkon, Jamie Gray egy ételszállító app futáraként kénytelen dolgozni. Kilátástalan helyzete azonban csak addig tart, amíg egy rendelés teljesítése során összefut Tommal, akivel érintőlegesen ismerik egymást régről. Tom a saját szavai szerint egy „állatjogi szervezetnek” dolgozik, és a csapatának sürgősen szüksége lenne egy egyszerű rakodómunkásra. Jamie, aki bármi mást szívesebben csinálna a futárkodáson kívül, azonnal elvállalja a munkát.

Tom csak azt nem köti Jamie orrára, hogy az állatok, amelyekről a csapat gondoskodik, nem a Földön élnek. Legalábbis nem a mi Földünkön. Egy alternatív dimenzióban gigászi, dinoszaurusz-szerű, kaidzsúnak nevezett teremtmények kószálnak emberek nélküli, trópusi világukban. Ők az univerzum legnagyobb és legveszélyesebb pandái, és most bajban vannak. Ugyanis nemcsak a Kaidzsú Állatvédő Társaság talált utat magának ebbe az alternatív világba, hanem mások is. Óvatlanságukért pedig milliók fizethetnek az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980000
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980000 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
320 oldal · ISBN: 9789635980017 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 9


Kedvencelte 38

Most olvassa 23

Várólistára tette 206

Kívánságlistára tette 215


Kiemelt értékelések

Amál P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Ez volt az első olvasásom Scalzi-tól (szégyenlem is érte magam, mert megvan az összes könyve) és imádtam. Valaki árulja el, hogy a többi is ilyen zseniális-e, mint ez, mert akkor tartok majd egy Scalzi maratont? Ebben a történetben nem volt olyan, ami ne tetszett volna. Kedveltem a szereplőket, persze azért kivétel itt is akadt. A párhuzamos világ, a Kaidzsúk egyszerűen zseniális. A leírások érzékletesek, szinte ott éreztem magam olvasás közben. Tetszett, hogy beleírta a történetbe a mostani eseményeket, Covid járvány, elnökválasztás, munkanélküliség, ettől volt az egész olyan kerek és hihető. Imádom az író stílusát, hogy ilyen könnyed, laza, humoros sci-fit hozott létre. Itt még a Köszönetnyilvánítást is évezettel olvastam el.

16 hozzászólás
KingucK P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Az első regényem az írótól, és a stílusa és humora teljesen meggyőzött, hogy olvasnom kell még tőle.
A regény számomra igazi jó nyári olvasmánynak sikerült, laza, humoros és könnyed (nekem ez a limonádé könyvem, nem a romantikus tóparti lányregény). Nagyon tetszettek a társadalmi, geek és pandémiás részletek és utalások, ettől nagyon mai és közvetlen volt.
A cselekménye nem volt túl bonyolult és fordulatos, de nem is vártam túl nagy dolgot már csak a címéből kiindulva sem. Nemrég olvastam a Jurassic regényeket, azokhoz képest tényleg egy nyári szösszenet, de jól esett.
A kikapcsolódni vágyóknak ajánlom! :)

11 hozzászólás
Razor P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

A kaidzsúk kisgyerekkorom óta közel állnak a szívemhez, így amikor meghallottam, hogy Scalzi következő regények rájuk fókuszál, nagyon lelkes lettem. Ahogy a könyv utószavában áll, eredetileg nem ez lett volna a következő kötete, de jött a COVID és felülírta a terveket, majd spontán jött az ötlet erre a történetre. Szerintem az érezhető, hogy Az Egyesülés utolsó pillanatban – kvázi muszájból – írt részeivel ellentétben ez élvezetből született.
A történetet a fülszöveg jól összefoglalja, nagy fordulatokra nem kell számítani, akinek nem ez az első sci-fije, azt túl sok meglepetés nem fogja érni. Ennek ellenére a történet működik, szórakoztató, a Scalzira jellemző humor végig jelen van, nem beszélve a popkulturális utalásokról. Előszeretettel utalgatott a korábbi regényeiben a kaidzsú-filmekre (elég a gameránokra gondolni) – na, itt most van rá oka bőven.
Ami újdonság volt a szerzőtől, az az aktuális világhelyzet (COVID, elnökválasztás, stb.) történetbe mesélése, vagyis inkább keretként való használata, hisz a cselekmény beindulása során a szereplőkkel együtt mondhatni az olvasó is megfeledkezik róla, mi is zajlik a Földön. Valahol ez lenne a regény lényege is, nem váltja meg a világot, ugyanakkor kikapcsol, az olvasás ideje alatt nem a világban zajló dolgokon, a mindennapos problémákon rugózik az ember.
A történet ugyan lezárult, de egyáltalán nem lenne ellenemre, ha Scalzi még visszatérne ide – szerintem bőven lenne még mit bemutatni a kaidzsúk világából.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980000 · Fordította: Rusznyák Csaba
Morpheus>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Azt kell mondjam, nem volt rossz, engem igazából a nagy bonyodalmak inkább zavartak, bár megértem, látom a történet ívét, amit az író felépített és lekövetett. De én akkor is elolvastam volna, ha amúgy nem történik semmi eget rengető, ha nem jelenik meg benne a főgonosz, mert a világ érdekes, a főszereplő meg jó fej.

eenca P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Hogy milyen is ez a könyv, azt legjobban a szerző maga foglalta össze a A szerző utószava és köszönetnyilvánítása résznél.
„[…] Könnyed és dallamos, hárompercnyi könnyen énekelhető refrénnel és kórussal, hogy aztán az olvasó simán folytathassa a napját, remélhetőleg egy mosollyal az arcán. […] Néha mindnyájunknak szüksége van egy popdalra, főleg egy hosszabban tartó sötét időszak után.”

Ez a regény tényleg egy feel good sci-fi, amire most nagy szükségem is volt. Én imádtam és faltam minden sorát, rég szerettem ennyire a szereplőket és a párbeszédeket. Jó a humora, ami sokszor talán a legmegosztóbb egy könyv esetében, de nálam abszolút betalált. A sci-fi rész nem volt nehézkes, még én is megbirkóztam vele, akinek nem ez a fő zsánere.

Jamie nagyon jó főszereplő és igazán élvezetesen meséli el a történeteket, és akkor ott vannak még a „lányok” is Aparna, Kahurangi meg Niamh. Mindegyikük egyéniség és egyszerűen imádnivalóak, továbbá Satie pilóta is a szívemhez nőtt.
Ez egy klasszikus regény abban az értelemben, hogy a jók jók és lehet őket szeretni, a gonoszak gonoszak, akiket pedig nyugodt szívvel lehet utálni.

Tényleg élveztem minden sorát és azt kívánom bárcsak hosszabb lenne, vagy lenne folytatása (: Ez a könyv olyan lesz, mint a legkedvesebb filmjeim, amik mindig feldobnak és jóleső érzéssel töltenek el, mint egy nagy puha takaró amibe jól bele lehet burkolózni.

23 hozzászólás
nope P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Ez kérem, egy könyv!
Minden sorából süt, hogy Scalzi élvezte az írást, hogy egy darab mondat megszületéséért sem kellett küszködnie, hogy minden természetesen jött. A párbeszédek humorosak és életszerűek, a karakterek pedig nagyon szerethetőek. Nem akarja megváltani a világot és habár megvan a maga üzenete, nem tör filozófiai babérokra, de élvezetes olvasni. Leköt, megmosolyogtat és kikapcsol. Az a típusú könyv, ami ha kedvenc nem is lesz, mindig kellemes nosztalgiával és elégedett mosollyal veszi le az ember újra és újra a polcról. Kár, hogy nincs tervben folytatás, igazán szívesen visszatérnék Jamie-hez és a Kaidzsúkhoz.

Mrs_Curran_Lennart P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Szeretem Scalzi könyveit, bár most más vizekre evezett, ez a történet is hozta a szerzőtől megszokott humort és akciót. Egy újabb regény, amelynek megírását köszönhetjük a Covidnak (is), mert hát főhősünk egy a járvány miatt munkáját vesztett ételfutár, aki érdekes helyzetbe csöppen. Jamie egy talpraesett fickó, a szerzö minde főhőse szimpatikus figura, aki extrém helyzetekben is megőrzi a hidegvérét. Nem tudom mennyi Scalzi rajongó ismeri az Alkonyat sorozatot, de edwardos-bellás utalás haláli volt. Az elején kicsit elszöszmötölt a szerző a helyszín és a szereplők bemutatásával, a második felére megkaptuk a pörgős akciót.
( Nekem mellesleg az amerikai Tűzkör is tetszett)

kratas P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Miért nem olvastam én még semmit Scalzi-tól? Mondjuk nem tudom, hogy a többi könyvének a szövegén is hangosan kacagnék-e, de majd kiderítem előbb-utóbb.
Szóval a lényeg, hogy könnyesre röhögtem magam többször is spoiler. És most már azt is tudom, hogy mi az a kaidzsú!
A szereplők nekem tetszettek, főleg Jamie, de a többi újonc is vicces volt, mint ahogy a biztonsági főnök és a pilóták is – bocs, a nevek valami hihetetlen furcsák voltak, nem fogom tudni őket megmondani :))))
Egy dolgot sajnálok: nagyon rövid volt, még vártam volna én is a második felvonást :)))

4 hozzászólás
Raizo>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Köszönöm az ajánlást @eenca! :)
Tetszett a könyv, nagyon jó, bár, ahogy Scalzi is írja, ez egy könnyed és laza történet. Egész sokat nevettem rajta, és tetszettek a filmes és játékos utalások is. Ha szeretnétek olvasni egy jó sci-fi-t, akkor ne hagyjátok ki! :)

6 hozzászólás
NewL P>!
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Nem is tudom miért vártam ilyen sokáig az olvasásával. Olvasás közben többször hangosan felröhögtem, és elegánsan eltekintettem afelett, hogy hasonlót már olvastam, hogy tele van klisével, de kellemes kis utalásokkal filmekre, játékokra, könyvekre. A fordítása nagyon jó lett, egy kellemes, szórakoztató élményt kaptam, ami rosszabb időszakokban akár újra elolvasható, élvezhető lesz majd. Ajánlom, nem azért mert mély mondanivalót tartalmaz, hanem azért mert sikeresen feledtetni tudta velem a nem túl kellemes évem nyűgjeit, bajait, és ezt talán másnál is el tudja érni.


Népszerű idézetek

Könyveslány P>!

– Azt hittem, szeretsz olvasni.
– Szeretek is, de ha csak azért olvasol, mert muszáj, akkor sokkal kevésbé szórakoztató.

20. oldal, Második fejezet

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Razor P>!

– Némelyik oltás hatására iszonyatos farkaséhség tör majd magára. Nyugodtan egyen, amennyit csak akar, de a különösen zsíros ételeket kerülje, mert az egyik vakcina olyan szintű zsírégetésre készteti a testét, ami brutálisan megnehezíti a záróizmok irányítását.
– Hát ez… nem hangzik túl jól.
– Kész katasztrófa. De komolyan, a következő tizennyolc órában ne is gondoljon a fingásra. Mert nem fingás lesz belőle, és csúnyán meg fogja bánni.

33. oldal, Harmadik fejezet

nope P>!

– Egy ideig próbáltam vegán lenni, de nem tudtam sajt nélkül élni.
– Már van vegán sajt.
– Dehogy van! Valami reszelt narancsszerűség meg fehér búbánat van, a sajtnak és mindennek, amit a sajt jelképez, a puszta megcsúfolása.

30. oldal

1 hozzászólás
ViraMors P>!

– Csodálatos napunk van az utazáshoz, és örülünk, hogy velünk repültök. Célunk az elbűvölő Tanaka bázis a festői és pompázatos Labrador félszigeten, csaknem egyenesen délre tőlünk, alig 2650 kilométerre innen. Amerikai utasaink kedvéért mondom, hogy ez durván 1650 mérföld, és ez az utolsó alkalom, hogy birodalmi mértékegységet fogtok hallani, mert az univerzum egyéb civilizált részeihez hasonlóan a kaidzsús Földön is olyan mértékegységeket használunk, amelyeknek ténylegesen van értelmük.

Kapcsolódó szócikkek: mértékegység
Raizo>!

– Belezz ki egy jegesmedvét, és mássz bele – kiáltotta a képen kívülről Laertes. – Mint egy tauntaunba.

Kapcsolódó szócikkek: tauntaun
nope P>!

Bírom a szárazföldet. Ott nem fullad meg az ember.

27. oldal

Kollár_Betti I>!

– Haver, ezek ránézésre megkövült ürülékek!
– Ezért hívjuk kakagyümölcsnek.
– Beszélned kellene a marketingeseiddel – vetettem fel.

_Katie_ P>!

– Üzleti iskolába jártál.
– Igen. Remélem, nem baj. Nem épp az akadémia csúcsa.
– Hát – a vadonatúj épületben lévő, igencsak kellemes lakásra mutattam –, azért elég jól jöttél ki belőle.
Tom hátrasandított, mintha csak most tűnne fel neki, milyen körülmények között él, hogy rohadna meg.

Aoimomo P>!

„Egyetlen atombomba elég, hogy elrontsa az egész napodat” […]


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Andy Weir: A marsi
Marie Lu: Legend – Legenda
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
R. J. Hendon: Nightingale
Martin Kay: Titkok útvesztője
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Matt Haig: Én és az emberek