Soha ​ne ölj… (Lucas Davenport 1.) 77 csillagozás

John Sandford: Soha ne ölj…

– ​Hogyan választja ki az áldozatait?
Elle vállat vont.
– Lehet, hogy teljesen ötletszerűen. Talán telefonkönyvből. De az a legvalószínűbb, hogy miután látta őket. És akár tudatában van, akár nem, feltehetőleg van egy típus, amelyik az esete…
– Ezek a nők alacsonyak és feketék – mondta Davenport. – Fekete haj, fekete szemek. Az egyik mexikói származású…
– Ilyesmire gondolok. Szóval, ha találkozik egy ilyen típusú nővel, az valahogy rögzül az agyában. Köré építi fel az ábrándképeit, amelyek aztán rögeszmévé válnak. Végül elindul a nő után… és elkapja. A fantáziaképei vezérlik.
– És mennyi időbe telik neki, míg kiválaszt egy nőt? Lehet, hogy csak egy pillanat műve?
– Lehet. De valószínűbb, hogy valamilyen személyes kontaktus kell hozzá. Egy futó közelség, egy beszélgetés… Bizonyára az is belejátszik, hogy az illető nő könnyű vagy nehéz prédának látszik. Ne feledd, hogy ez az ember esetleg nagyon intelligens. Végül azonban mégis kicsúszik a kezéből… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
JLX, Budapest, 1991
490 oldal · ISBN: 963028846x · Fordította: Szentgyörgyi József

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Alice


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
n P
John Sandford: Soha ne ölj…

Davenport már-már olyan híres, mint Maigret felügyelő vagy Columbo hadnagy. -olvasom egy cikkben. Nálam még nem, de ez csak az első könyv volt, amit Sandfordtól olvastam és Davenport zsaruval nyomoztam végig. Nem sokszor tettem le, az események gyorsan pörögtek. Nem egy mai krimi, ezért a nyomozásban tudtam volna segíteni (mobiltelefon, internet stb), de így is addig törtük a fejünket, amíg vége nem lett a történetnek. spoiler

>!
Chöpp 
John Sandford: Soha ne ölj…

Nem egy Jack Reacher (egyelőre Ő jobban tetszik), de várom a következőt!

>!
Gabriel6
John Sandford: Soha ne ölj…

Ez a könyv amolyan „véletlen” folytán került a kezembe, bár nem igazán hiszek a véletlenekben.:) Alapból nem hinném, hogy felfigyeltem volna rá, az író nevét sem hallottam még korábban. De most már tudom, hogy a sorozat többi részét is el kell olvasnom.
Azt gondoltam elsőre, ez valami gagyi krimi lesz, aztán kiderült, hogy erről szó sincs, sőt! Végig rendkívül izgalmas, fordulatos, nehezen letehető könyv. Az sem volt baj, hogy az ember tudja, ki a gyilkos, kíváncsian vártam mikor, és hogyan fog kiderülni. A rendőrt egyszerűen imádtam, de akadt olyan szereplő is, akit szívesen megcipőztem volna..

>!
tamikasipke
John Sandford: Soha ne ölj…

Azt hiszem a John Sandford könyvek az első thrillerek között voltak nálam anno, emlékszem, hogy tövig rágtam a körmöm a könyveken.
Most elhatároztam, hogy kiadási sorrendben végig olvasom a Lucas Davenport sorozatot, kiváncsi vagyok, hogy így kb. 20 év után mennyire tűnnek másnak.
Hát igen, a regényen látszik, hogy ’89-ben adták ki, itt nincs még mobiltelefon, a DNS és egyéb kis maszatok elemzése még nagyon nagyon gyerekcipőben jár, nincsenek számítógépes nyilvántartások, helyette a postások szolgáltatnak infóval.
Tiszta időutazás volt a könyv, de mégse lehet letenni, Davenportot pedig a maga kis macsó-man húzásaival együtt is adja kölcsön valaki hétvégére ;)

Ajánlom mindenkinek, aki bírja a gyilkot, trancsírt, nyomozást, izgalmat (@narayan salalalalalala :)

2 hozzászólás
>!
Ananiila
John Sandford: Soha ne ölj…

Most krimis korszakomat élem, ez a műfaj az ami le tud kötni. Szerencsémre sikerült jól választani, igazán minőségi és szórakoztató könyveket olvashattam mostanában.
Ez a könyv is remek, igazán olvasmányos ugyanakkor egyedi is ebben a műfajban.
Tetszik benne az, hogy az olvasó teljesen képben van, vagyis ismeri az elkövetőt is és a nyomozót is. És mivel a nyomozó szimpatikus, a gyilkos pedig nem, ezért a szurkolás adott.
Lucas Davenport már most kedvencemmé vált. Végre nem egy depressziós, alkoholista csak a szakmájának élő, elvált, kiégett figura (bár persze azokban is van potenciál), hanem egy világi férfi, aki Porshe-vel jár dolgozni, falja a nőket, okos és ravasz, bár naiv is tud lenni, vagyis egy rendkívül összetett és érdekes figura.
Engem az sem zavart, hogy még nincsenek mobiltelefonok, DNS meg egyéb technikai megoldások, ezek nélkül is élt a sztori.
Két dolog miatt nem tudom 5 csillagra értékelni ezt a könyvet.
Egyrészt a gyilkos karaktere szerintem nem volt teljesen kidolgozva, és a végén Lucas túl gyorsan elintézte az egészet.
Másrészt a fordítás. Nagyon furcsa kifejezések, néha értelmetlen mondatok is voltak a könyvben. Valószínűnek tartom, hogy az amerikai szlenggel nem volt jóban a fordító. Kár érte.
Mindezek ellenére meggyőzött ennek a sorozatnak az első része, már kezdem is a másodikat, bár egy kicsit elrettent, hogy jelenleg 22 rész van meg belőle magyarul. Ha nagyon rákattanok akkor a nyár végi és az őszi olvasnivalóim meg is vannak. :)

>!
mate55
John Sandford: Soha ne ölj…

A thriller műfaj egyik legjobbja. Pörgős cselekmény, vérfagyasztó fordulatok, és egy nyomozó, aki rendkívül rokonszenves.

>!
Juccbogár
John Sandford: Soha ne ölj…

Sok könyvet volt szerencsém olvasni Sandfordtól, így bátran merem mondani: az összes közül ez a legjobb! Van még a polcomon 6 könyve amit nem olvastam, kíváncsi vagyok, hogy valamelyik überelni fogja-e ezt!? Nekem ez a kedvencem tőle! :) Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a jó krimit! :)

>!
Levenzia
John Sandford: Soha ne ölj…

Régebben került hozzám, és egy kihívás miatt vettem a kezembe. Végig lekötött,izgalmas volt.Érdekes, de egyáltalán nem gondolkodtam az olvasás közben, hogy vajon mi lesz majd a könyv vége ( pedig szoktam néha ), így nem is igazán számítottam erre a befejezésre. Holott tálcán kínálta magát.Nem feltétlenül polcon maradós, de egy olvasást krimirajongóknak szerintem megér.

>!
notata
John Sandford: Soha ne ölj…

Véletlen találtam rá Lucas Davenport nyomozóra és nem bántam meg,már az Indián vért olvasom.

>!
Nushi P
John Sandford: Soha ne ölj…

Régi vonalas jó kis krimi. Az az igazikarlerágósnemtudomletennimostmilesz kategória.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Nem tudom, hogy tévedek-e, de abban sem vagyok biztos, hogy igazam van. Csak gyalogolok a ködben, és nem tudok leállni.

209. oldal

>!
Chöpp 

Két kemény borítós, huszadik századi novellagyűjtemény között, nagy örömére, talált is egy vékonyka, vászonkötésű Emily Dickinson-verseskötetet.

23. oldal

>!
Chöpp 

Davenport egy antikváriumot jelölt meg, amely a város északi részében volt. A megérkező nőt megpillantva úgy vélte, nagyon kirí a környezetéből. Tökéletes hajával és sminkjével úgy sétált a könyvespolcok között, mint Alice meseországban.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alice
>!
Chöpp 

Nincs ezen a világon semmi megbízható.

402. oldal

>!
Chöpp 

Davenport a matracon hevert, a Porhót olvasgatta.

472. oldal

>!
Garofano

Az ember akkor megy át a hídon, amikor odaér hozzá.

78-79. oldal

>!
Szimirza P

Jennifer hátradőlt, a mennyezetre nézett, aztán Davenportra. – Bakfis koromban egyszer kötöttem egy megállapodást az apámmal – mondta lassan. Ha valami valóban fontos dologról volt szó, és neki tudnia kellett, mi az igazság a dologban, én elmondtam neki, aztán azt mondtam: „Cserkész becsületszavamra". És olyankor, amikor ő mondón nekem valamit, és hangsúlyozni akarta, hogy fontos dologról van szó, nem tréfál, nem füllent, ő is azt mondta: „cserkész becsületszavamra", és cserkészköszöntésre emelte a kezét. Tudom, hogy gyerekesnek hangzik, de sose szegtük meg. Sose hazudtunk egymásnak.

>!
Garofano

A műteremlakás ablakain át egy háztetőre szerelt neonreklám villódzó, kék fénye vetült be.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Lucas Davenport sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frasier: A testolvasó
Garrison Keillor: Rádiórománc
Stephen King: A halálsoron
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Halálos híresség
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem