Legendák 4 csillagozás

John Ostrander – Len Wein: Legendák

92. ​KÖTET
LEGENDÁK
Eredeti megjelenés: a Legendák 1-6. számában 1986 novembere és 1987 májusa között

A monumentális interdimenzionális népirtás hamvaiból a szuperhősök egy új generációja emelkedik fel: Csodanő, az Öngyilkos Osztag, Flash és a megújult Igazság Ligája! De legelőször is fel kell venniük a harcot Darkseid a Pusztító halálos csatlósaival, hogy végezzenek velük, amivel kiérdemlik a jogot, hogy csatlakozzanak Supermanhez, Batmanhez, Marvel Kapitányhoz és a Zöld Lámpáshoz, a modern kor legnagyobb hőseihez. Ez a történet… a Legendákról szól!

TŰZVIHAR 1. SZÉRIA 1. SZÁM
Eredeti megjelenés: 1978 márciusa

Ronnie Raymond egy fiatal, atlétikus középiskolás tanuló, aki éppen átkerült a Bradley Gimnáziumba. Találkozik a csinos Doreen Day-jel, és összeszólalkozik az aktuális szupergéniusszal, Cliff Carmichaellel. Ronnie úgy érzi, Cliff mellett nem tűnik ki eléggé, emiatt úgy dönt, hogy valami váratlannal nyűgözi le… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény

>!
Eaglemoss Hungary, Budapest, 2020
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788381993456 · Illusztrálta: John Byrne, Karl Kesel, Dennis Janke

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

fowler P>!
John Ostrander – Len Wein: Legendák

A 3.5 csillag talán némi magyarázatra szorul, különösen úgy, hogy összességében jól szórakoztam a Legendákat olvasva. Különösen úgy, hogy a hajdanvolt Semic-éra Superman és Batman füzeteihez is szorosan kapcsolódik ez a sztori. 1991-ben a Superman 10. számában láthattuk, ahogy Darkseid omega ugara elragadja és Apokalipszre juttatja Supermant – akkor persze nem tudtam, hogy a füzet első néhány oldala áldozatul esett a Semic szerkesztési elvnek, hiszen a „Túlvilági történetek” (Superman 10-11. szám) nagyon szorosan kapcsolódik a Legendákhoz. Csakúgy, mint a Superman & Batman 4. számában (1993. január) megjelent Batman történet (Ki nevet a végén?, eredetileg: Detective Comics Vol 1 570), amire ugyan csak utalás történik a Legendákban, mégis erősen kontextusba helyez minket annak ismerete, hogy mit tett Joker korábban a Macskanővel. Szóval elkapott egy erőteljes nosztalgia: John Byrne rajzait nagyon kedvelem, nemrég lapoztam át a Végtelen Világok Krízisét, így maga az 1986-87 fordulóján zajlott világformáló eseménysorozat inkább érdekelt, mint mondjuk még egy adag Szuperhősök Légiója (lásd: link). Meg aztán itt van újra Darkseid és a jól ismert „igázzuk le a Földet” felállás, ezúttal egy 1986-ban még mindenképp újszerűnek ható és jó ötletnek tűnő, azóta viszont jópárszor és sokféleképp felmerült koncepció mentén: fordítsuk az embereket a szuperhősök ellen (nem hoznék példákat, de mind a DC, mind a Marvel kellően sokszor nyúzta le a témáról a bőrt). Aztán lett egy nagyon furcsa rétestészta mellékíze a történetnek, és ekkor állt össze a fejemben, hogy ezt a 6 részt bizony 7 hónap alatt hozták ki eredetileg, és bár a 80-as években megszokott volt minden epizód elején az események felelevenítése szájbarágós módszerekkel, itt azért a 4-5. alkalommal már inkább volt bosszantó mint hasznos. Aztán meg ott van az, hogy bizonyos epizódok, panelek csak akkor ülnek igazán és kapnak valódi értelmet, ha nem csak az ebben a kötetben szereplő 6 epizódot olvassuk el, hanem a felbukkanó hősök saját sorozatának kapcsolódó történeteit is (Superman korábban említett vesszőfutása itt pl. egyetlen panelben kerül csak említésre). És itt, ebben mutatkozik meg igazán, hogy ez a sztori a VVK farvizén próbált nagyot durrantani: egyrészt szétaprózódik és túlságosan kuszává válik, másrészt van egy olyan érzése az olvasónak, hogy Ostrander talán még a második-harmadik epizód során sem tudta feltétlenül, kinek mekkora szerepe lesz és hová fog kifutni a saját személyes története. Szóval bár a kötet képileg abszolút tetszetős, a fordítás sem kimondottan rossz (bár mondjuk simán LAX-nak fordítani a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér kódja alapján Los Angelest elég béna, de belefér), az összhatáson sokat ront a túl sok elvarratlan (vagy a 6 epizód alapján annak látszó) szál, illetve az epizódok közti hézagok. Ettől függetlenül élvezhető darab, csak picit több utánaolvasgatást igényel, hogy meglegyen az összkép.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Busiek: Csodák kora
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Chris Claremont: X-Men 6. – Az eljövendő múlt napjai
Frank Miller: Batman: Az első év
Jeph Loeb: Fenegyerek: Sárga
Peter J. Tomasi: Batman és Robin 4. – Rekviem
Mark Millar: Logan: Kíméletlen jövő
Robert Venditti: X-O Manowar 2. – Ninjak közbelép
Donny Cates – Chris Hastings – Kieron Gillen – Katie Cook – Ryan North – Al Ewing: Thanos győz