A ​férj, aki elfelejtette a feleségét 88 csillagozás

John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

A ​férfiak gyakran megfeledkeznek a bevásárlásról. Meg a házassági évfordulójukról. Mindez nem újság. Az is előfordul, hogy elfelejtenek elmenni a gyerekért az óvodába. Na és? Az azonban korántsem hétköznapi fordulat, hogy valaki teljesen elfelejti a feleségét. E regény főhősével pontosan ez történik: egy esős őszi délután a metrón egyszer csak rájön: fogalma sincs, merre tart és mi okból, sőt azt sem tudja, ki is ő, hogy hívják, mivel foglalkozik és hol lakik. Nincs egyszerű dolga, amikor nekilát mindezt kideríteni: először lerázzák, másodszor hülyének nézik, végül a kórházban, ahol szóba állnak vele, természetesen az adataira kíváncsiak… Nagy sokára előkerül egy barátja, aki segít felidézni egy-egy emlékfoszlányt, és kis időre befogadja amnéziás hősünket. Ő hazafelé egy gyönyörű, vörös hajú nőt pillant meg az utcán, akiről megtudja, hogy a felesége. Csak sajnos épp válófélben vannak… A neves angol humorista abszurd helyzetre építő romantikus regénye üdítően szórakoztató történet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Cartaphilus, Budapest, 2014
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662800 · Fordította: Bárány Ferenc

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jack Vaughan


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
dagikám
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Végre egy olyan romantikus könyv,aminek nem áztak át a lapjai a csöpögéstől. Több ilyen kellene,humoros volt. Kedvenc jelenetem a tornatermi affér volt. :) Voltak részek,amikor szegény pasit sajnáltam,hogy őt még az ág is húzza,de hálistennek jól végződött. :) Kíváncsi lennék, hogy adott helyzetben én hogyan reagálnék, illetve a környezetem.

>!
nypiro P
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Valószinűleg az angol humor nem az én asztalom.
Ezt a könyvet a humoros címke és az amnézia miatt választottam.
Egyszerűen nem jött be ez a fajta írásmód. Semmi humoros, vicces nem volt benne, az anyóson kívül.
Nekem az amnéziát leíró részek tetszettek. A válás, újraösszeházasodás az ex-el tetszett, meg a gyerekek. Néha nem értettem, hogy egy viszonylag okos pasi miért határozatlan, hagyja a dolgokat csak történni, majdhirtelen visszamenni Maddyhez.
Nem nekem íródott. Romantika meg semmi nem volt benne.

>!
ggizi P
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Szeretem az amnéziás témájú történeteket, mert abban általában a főszereplő mintegy kívülállóként szembesül akkori élethelyzetével és lehetőséget kap újraértékelni kapcsolatait és fontossági sorrendjét és a helyzet adta tisztánlátással tenni is tud érte, ha akar. Most is erre épült a történet, mikor főhősünk a metróban feleszmélve válása kellős közepén találja magát. Tetszett az író stílusa, voltak humorosabb felhangjai, de mégse fogott meg annyira, mint vártam. Ettől függetlenül jó volt olvasni, ahogy Vaughan harcolt a családjáért. Talán a baráti kapcsolatán Garyvel is lehetett volna kicsit simítani, mert enyhén taszított Gary habitusa, még ha önzetlensége és barátja melletti kitartása példa értékű is volt.

>!
klaratakacs +SP
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Adott egy férfi a metrón, aki amnéziából kifolyólag nem tudja, hogy ő kicsoda. Ebből a helyzetből kiindulva sikerült egy olyan történetet megírni, ami tökéletesen egyensúlyoz a humor, a romantika, a válás, családi kötelékek és az amnézia problémája határán, teszi ezt szórakoztatóan, hétköznapi helyzetekbe ágyazva az egészet. Adott egy élet, barátokkal-feleséggel-gyerekekkel-szülőkkel, amire a főszereplő csak lassanként emlékszik vissza. Az érzései megvannak, de a hozzá tartozó emlékképek nincsenek, illetve csak lassan jönnek vissza. Ehhez méltóan csetlik-botlik, amiben remek mellékszereplők segítik, világbajnok angol humorral.
Csodálkozom, hogy ebből még nem csináltak filmet, mert annyira előttem voltak a jelenetek, helyszínek, a család háza.
Első találkozásom a szerzővel, de oda fogok figyelni rá.

1 hozzászólás
>!
papeerzsepi
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Angol humor, ami jellemzi a történetet. Sajnos a fülszövegben ellövik a legjobb poént, legalábbis számomra. Általában viszont jó kis történet, jó kis csavarral.

>!
meseanyu MP
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Nagyon korrekt regény a szórakoztató irodalom területéről. Vicces, de azért sok ponton tanulságos, romantikus, de nem nyálas. Az igazi nagy kedvencekhez azért nem ér fel, de abszolút nem bántam meg, hogy elolvastam, és jó szívvel ajánlom, ha valaki valami könnyedebbre, de nem gagyira vágyik. Strandra pl. nagyon el tudom képzelni.

>!
mokus33
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

A „párját” már olvastam Liane Moriarty: Add vissza az életem!, és már akkor elhatároztam, hogy valamikor sort kerítek jelen könyvre is.
Szinte ugyanazokat a gondolatokat tartalmazta, valamennyire a stílus is hasonló volt, mégis többet vártam ettől a könyvtől. A humorosság nekem túl erőltetettnek tűnt, viszont a mondanivalón elgondolkodtam, annak átadásában inkább erősebb volt ez a kötet, és hát végül is ez lehetett a cél, tehát ilyen szempontból elégedett lehetek. Mégis kicsit csalódottan tettem le a könyvet, valószínűleg a túlírt befejezés miatt, szerintem az utolsó 50 oldal már csak az addig elhangzottakat ismételte, nem adott semmi újat, sőt, inkább csak semmitmondó erőltetésnek tűnt. Vaughan jellemfejlődése túl nagy bakugrásokkal történt, igazából egyik pillanatról a másikra, ezt kissé hihetetlennek érzem, bár sosem lehet tudni, egy ekkora trauma, mint egy teljes amnézia, mit hoz ki az emberből. Végül is a könyv mondanivalója többek között az is, hogy nemcsak a jellemünk, hanem a velünk történt események is hatással vannak életünk alakulására, és ha ezek az események egyik pillanatról a másikra kitörlődnek, tényleg ennyire mások lehetünk? Nem tudom, de annyit elért a könyv, hogy ezen is elgondolkodom.

>!
anesz P
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Szórakoztató könyv mélyebb mondanivalóval. Engem főleg az emlékekről való gondolkodás fogott meg benne. Valóban úgy történtek az események, ahogy mi emlékszünk rá? Vannak olyan emlékeink, amik meg sem történtek, de mi mégis valóságosnak érezzük? Az amnéziának megvan az az előnye, hogy kívülről szemléli az életét az ember, így hajlamosabb is a változásra. Ezt nagyon jól megragadja O'Farrell. Érdekes volt azért is olvasni ezt a könyvet, mert nekem is van amnéziám, igaz jóval kisebb időszakaszra (egy kerékpár-balesetre), és máig nem tudok visszaemlékezni arra, hogy hogyan is történt, csak elméleteim vannak. Különös állapot ez.
Tetszett a második esély, az, hogy harcol Vaughan azért, hogy összetartsa a családját. (Mai társadalomban sajnos ez már kuriózum, könnyebb kilépni egy kapcsolatból, mint harcolni érte. ) Valamint a történelemre vonatkoztatva is érdekes volt az emlékek kezelése.
Fél csillag levonás azért jár, mert nem éreztem egyenletesnek a regényt, voltak benne hullámvölgyek, unalmasabb részek is.
Összegezve emlékezetes könyv marad számomra.

>!
Mandragoria
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Ez egy igazán remek olvasmány volt, nagyon jót szórakoztam a tragikusan komikus helyzeteken!
Alapjáraton véve nem fogott volna meg, ha nem keveredik bele egy kis abszurditás és egy kis amnézia – a neurológiai esetek önmagukban is érdekesek, hát még keverve több mással is!
A Könyvjelző magazinban olvastam róla először, és rövid időn belül meg is találtam a könyvtárban.
A felütés in medias res (de hát máshogy hogy is lehetett volna?), ami rögtön megalapozta az izgalmat, de az első 100 oldal valahogy egy kissé mégis csak lapos volt. Nem történt benne sok minden, nyilván kellett idő, mire beindultak az események, és bemutatkoztak a szereplők, szinte kibontakoztak egész valójukban a semmiből. Ez a folyamat jól mutatja, hogy mennyire életszerű, noha nem tudom, hogy ilyen „fuga-állapot” tényleg létezhet-e…
A vicces és a keserű események akkor indultak be, miután Vaughan újra beleszeretett Maddy-be és mindent megtett, hogy helyrehozza azokat az állapotokat, amikről fogalma sincs, hogy micsodák. Vakon a nagyvilágban. Esetlen helyzetek, egyszer fent, egyszer lent, miközben mindkét szereplő életét nagyon jól megismerjük, ám egyben elbizonytalanító is, hiszen ugyanazon események sokszor egészen máshogy festenek férj és feleség szempontjából. Nem ment rögtön, pont emiatt nem, de a végére igen megkedveltem mindkét szereplőt és szurkoltam nekik!
Igazán modern regény, úgy bánik a modern technológiával és magával az internettel (a Wikipédiával), mintha a hétköznapi élet szerves részét képezné – és Vaughan esetében ez így is van.
Az amnézia neurológiai oldalról való megközelítése pedig csak a slussz poén, még a legvégén is jól megkavarja azt, ami már anélkül is épp eléggé összekavart!
A válófélyen és az egész ceremónián pedig szó szerint besírtam! Az elején a röhögéstől, a végén azonban már a keserűségtől. De hát egy olyan történetről, ahol lényegében a humor áll a középpontban, nehéz elképzelni, hogy tragikusan végződik…
230 oldalt olvastam egy nap alatt, élveztem minden sorát, hiába próbáltam, nem tudtam letenni, annyira kíváncsi voltam, hogy mi lesz a lezárás, ami végre valahára – kivételes eset!!! – rendesen, emberi módon meg is történt.
Mindezektől függetlenül, a kikapcsolódáson kívül a könyv nagyon jó példa lehet a régóta nehéz házasságban élőknek, talán egyfajta könnyed útmutatásként is szolgálhat, ha a felek hajlandók elgondolkodni azon, hogy az éremnek két oldala is lehet (nem arról, hogy van neki, hanem hogy egyáltalán lehet).
Remélem, eszembe jut majd (!?!) ez a könyv, amikor életemnek hasonló szakaszához érkezem és képes leszek a vitákat más szemszögből is elképzelni!

2 hozzászólás
>!
nyirog
John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét

Aki szereti az angol humort, annak tökéletes választás ez a könnyed kis olvasnivaló. Nem váltotta meg a világot a történet, főleg hogy elég kiszámítható, de a poénok miatt érdemes elolvasni. Tipikus strandi, vagy repülőútra való olvasmány.
Persze ha nagyon akarunk beleláthatunk mélyebb mondanivalót is, azt boncolgatja ugyanis a könyv, hogy férj és feleség mennyire másképp lát dolgokat a házasságban, sőt akár ugyanazt a történést teljesen másképp értelmezi a két a fél, és máshogy is emlékszik rá. Illetve azt is megkapjuk, hogy X évnyi házasságba mennyire bele lehet kényelmesedni, és a kölcsönos szeretet/szerelem nem marad fent csak úgy magától, azért meg kell dolgozni


Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

– Parancsoljon! – mondta az eladó, miközben hatalmas, elegáns zacskókban átnyújtotta a ruháimat. – Különleges alkalomra készül, ugye?
– Úgy valahogy. Most ismertem meg a feleségemet.
– Gratulálok! Mikor lesz az esküvő?
– Ne rohanjunk ennyire előre – mondtam, a blokkot az egyik zacskóba csúsztatva. – Előbb el kell válnom tőle…

128. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
RandomSky

– A félműveltség veszélyes dolog – idézte egyszer Gary nagyon bölcsen.
– Ki mondta ezt?
– Nem tudom. Alexander valaki… Hahaha!

106. oldal

>!
Ninácska P

– Nem, a házasság nem lehet meg veszekedés nélkül.

210. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
Ninácska P

– Értem, szóval ez a te bajod! Nem tudod elfogadni, hogy megismertem valakit.
– Nem. Azt nem tudom elfogadni, hogy nem akarsz még egy esélyt adni a házasságunknak, pedig azt sem tudom, miért ment tönkre.

158. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
Ninácska P

– Gary! Hihetetlen dolog történt! Azt hiszem, szerelmes lettem!
– Ejha! Ez aztán a jó hír! Mi a csaj neve?
– Maddy. Madeleine. Végre megismertem a feleségemet! Nem mindennapi nő!

102. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

3 hozzászólás
>!
Ninácska P

– Nagyon sok csepp előzte meg azt az utolsó cseppet, a mondás lényege is ez.

204. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
Ninácska P

– Hova akar menni?
– Nem tudom, nem emlékszem.
– Ja, azt a helyet ismerem. Menjen észak felé, és szálljon át a Gyökér utcánál!

11. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
Ninácska P

– Igazán kár; pedig olyan szép kocsi volt…
– Mi az, hogy volt?

169. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
Ninácska P

– Ne akarj úgy csinálni, mintha dobnál, ugyanis én dobtalak téged.
– Micsoda? A tizenhárom évesek viselkednek így.

205. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)

>!
Ninácska P

Az alatt a pár óra alatt, míg a világot az ő szemén keresztül néztem, szinte úgy éreztem, hogy új agyfélteke nyílt meg az agyamban. Nem állítom, hogy tökéletesen megértettem Maddy elméjét, de legalább az előszobáig eljutottam benne.

265. oldal - A férj, aki elfelejtette a feleségét (Cartaphilus Könyvkiadó, 2014)


Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Neil Gaiman: Anansi fiúk
Nick Hornby: A Meztelen Juliet
Gerald Durrell: Istenek kertje
Terry Pratchett: Fegyvertársak
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák
Gerald Durrell: A bafuti kopók
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül