Amongst ​Women 3 csillagozás

John McGahern: Amongst Women John McGahern: Amongst Women John McGahern: Amongst Women John McGahern: Amongst Women John McGahern: Amongst Women John McGahern: Amongst Women John McGahern: Amongst Women

Moran is an old Republican whose life was forever transformed by his days of glory as a guerilla leader in the War of Independence. Now, in old age, living out in the country, Moran is still fighting – with his family, his friends, even himself – in a poignant struggle to come to terms with the past.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Faber and Faber, London, 1998
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 0571195261
>!
Faber and Faber, London, 1991
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 057116160X

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
John McGahern: Amongst Women

A regény főszereplője elvileg az idős és megtört Moran, aki hajdan menő gerillaharcos volt az ír függetlenségi háborúban, de a háborúnak sajnos már vége, s ezzel Moran dicső napjai is leáldoztak. Ám a férfi azóta is szívesebben él a múltban, és nem tud mit kezdeni a helyzettel, hogy ő már egyáltalán nem is fontos ebben a mai rohanó világban.

A regény főszereplője a valóságban az irányításmániás, elviselhetetlen, bántalmazó Moran, aki vaskézzel uralkodik kicsiny, a világtól gondosan elszigetelt birodalmán, amit ő „családnak” nevez, és folyamatosan rettegésben tartja a gyerekeit és a második feleségét. (De azért mindenki kedvesen Apukának hívja őt.)

Moran főleg a nőkön szereti kiélni zsarnoki, ádáz hajlamait; a fiainak még úgy-ahogy sikerül kimenekülniük a Moran-féle csodálatos családból, a felesége és három lánya viszont esélytelenek vele szemben, és a lányok még felnőve és messzire költözve sem tudnak végképp kiszakadni a családból (mert eléggé az agyukba vésték, hogy a család, az fontos, akkor is, ha borzalmas) – sőt, vannak jelek, hogy a saját fiatal családjukban pont úgy viselkednek, ahogy azt Apukától látták.

Baromi kényelmetlen regény ez, és tökéletesen ábrázolja a bántalmazó kapcsolatok működését: azt, amikor mindenki lábujjhegyen jár-kel Apuka körül és minden szót gondosan megfontol, mert sose tudni, Apuka mire hogyan reagál majd – talán elneveti magát? talán dühbe gurul? ki tudja – mindenesetre jobb lesz vigyázni; azt, amikor a folyamatos, évtizedes feszültségben élő családtagok őszintén hálásak Apukának, ha szökőévente egyszer éppen normálisan viselkedik; azt, amikor az áldozatok maguk mentegetik bántalmazójukat, és komolyan elhiszik, hogy „Apuka amúgy szeret, csak nem tudja kimutatni”, meg hogy „Apuka, szegény, már idős, ő már nem tud megváltozni” – az viszont teljesen lehetetlen számukra, hogy kilépjenek a helyzetből.

És engem már ez az elcseszett családi felállás is annyira kiakasztott és felzaklatott, hogy másra nem is tudtam figyelni. (Pedig biztos lett volna még mire.)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

James Joyce: Ulysses (angol)
Jessie Ann Foley: The Carnival at Bray
Myles Na gCopaleen: An Béal Bocht
William Trevor: Fools of Fortune
James Joyce: A Portrait of the Artist as a Young Man
Mario Puzo: The Godfather
Frank McCourt: Angela's Ashes
Marian Keyes: Rachel's Holiday
Lucinda Riley: The Midnight Rose
Colm Tóibín: The Blackwater Lightship