81. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

The ​One – A tökéletes pár 413 csillagozás

John Marrs: The One – A tökéletes pár

Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?
Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.
Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…
Ez a lebilincselő regény… (tovább)

John Marrs: The One

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2018
416 oldal · ISBN: 9789632619316 · Fordította: Ipacs Tibor
>!
Maxim, Szeged, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619316 · Fordította: Ipacs Tibor

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Amy Brookbanks · Christopher · Nicholas (Nick) Wallsworth · Ellie Stanford · Jade · Kevin · Mandy · Sally · Timothy Hunt


Kedvencelte 69

Most olvassa 12

Várólistára tette 401

Kívánságlistára tette 295

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
klara_matravolgyi
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Hű, ez nem volt semmi! Már az elején éreztem mekkora potenciál rejlik ebben a történetben, és szerencsére nem kellett csalódnom. Öt különböző személyen keresztül bemutatásra kerül egy olyan jövőkép, ahol a tudomány segítségével találhatjuk meg társunkat. Rendkívül csavaros volt a történet, a fejezetek végén csak kapkodtam a fejemet, annyiszor meglepődtem. A könyv egy nagyon érdekes kérdést vet fel az érzésekre vonatkozóan: a szerelem tényleg csak őszinte lehet, és valóban nem lehet manipulálni? Olvassa el mindenki, és döntse el maga. :)

3 hozzászólás
>!
Naiva P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Szerintem nem túlzás azt állítani és nem is viccelek azzal kapcsolatban, hogy ez a könyv egyszerűen zseniális volt a maga (olykor) egészen morbid módján. Tipikusan olyan könyv, aminek az olvasása előtt semmit nem szabad elolvasni, mert nagyon könnyű spoilerekbe futni.
A könnyen érthető, elmés írás, a műfaji sokféleség, a rövid fejezetek legizgalmasabb pontnál való váltása, csak még élvezetesebbé, valamint letehetetlenné tette az egész könyvet.
A könyv több szereplő történetét követi egy olyan időben, amikor is, egy vállalat ígéretet tesz arra vonatkozóan, hogy a DNS alapján 99,997%-ban meg tudja találni a lelki társadat szerte a világban, legyen bárhol, vagy legyen az bármilyen nemű. Ahogy mindennek, ennek is vannak kockázatai és mellékhatásai. De még milyenek! A hibalehetőségeket nem is sorolva.
Az első néhány fejezetnél még nehéz volt megszoknom, hogy ki-kicsoda, de azután már nem volt megállás. Többségük nem kifejezetten szerethető karakter, de itt a bizonyíték arra, hogy nélkülük is lehet írni egy kiváló könyvet.
Romantikus szempontból spoiler mindent vitt. Kedvenc lett.

19 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Sajnos ez a könyv nagyon kis részben sci-fi, és 90%-ban inkább thriller. Jobban el tudtam volna képzelni a cselekményt valamikor a jövőben, de minden mozzanat a könyvben a jelenre utal. Felmerül a kérdés, hogy szabad-e ennyire beleavatkozni az emberek életébe? Egy tudós vehet ekkora felelősséget a kezébe, hogy eldöntse ki kihez való? Azt el tudom képzelni, hogy ha valaki évek óta várja az igazit, akkor ehhez a módszerhez fordul, de régóta házas emberek mi a csodának kínozzák magukat!?
Az öt pár, akit az író bemutat, mind valamiképpen különleges eset. A poén lelövése nélkül nehéz is beszélni róluk, de én Mandyt sajnáltam leginkább, mindamellett, hogy a csajszinál nem volt százas minden, hogy azt spoiler bevállalta. Azt hiszem Nickék voltak a kedvenceim, ahogy a génpárjával fogadták az egészet. És persze volt egy pszichopata sorozatgyilkosunk, akinek szintén találtak egy párt. Hát ők is érdekesek voltak.
Ha belevágtok, pszichothrillernek olvassátok, annak szuper volt.

4 hozzászólás
>!
kellyolvas
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Némi nyálminta és egy app segítségével megtalálhatod a nagybetűs Párod, aki a legjobban illik hozzád, akinek a legmegfelelőbb a DNS-e, hogy együtt éljétek le az életeteket.
Izgalmas, ugye? A történetben már évek óta felfedezték azt a gént, amely segítségével megvalósulhat az, amiben addig csak néhányan részesülhettek a vakszerencse révén, immár bárki megtalálhatja azt az embert, akivel a legnagyobb szerelemben és boldogságban élheti le az életét. Ehhez DNS mintát kell adni, és regisztrálni egy kis pénzért a DNSPárod alkalmazásban, aztán várni, hogy az addig ismeretlen párod is regisztráljon. Ha megvan az egyezés, üzenetet küldenek és felveheted a kapcsolatot az illetővel. Aki lehet nálad idősebb, fiatalabb, egyedülálló, házas, lehet nő avagy férfi, szegény, gazdag, becsületes, gonosz, beteg vagy egészséges. Lehet, hogy ugyanabban a városban éltek, de lehet, hogy a fél világ választ el tőle. Minden lehetséges, és neked kell eldöntened, hogy élsz-e a lehetőséggel, vagy maradsz a jelenlegi pároddal.
A regény a fenti lehetséges variációkkal játszik, megismerünk öt szereplőt, akiknek épp most fogja megváltoztatni az életét ez az alkalmazás.
Az én érzéseim a regény olvasása alatt a különböző végletek között ugráltak. A főszereplők mindegyike erős, mély érzelmeket váltott ki belőlem, és sikerült a szerzőnek rávennie arra, hogy mindegyikük helyzetébe beleéljem magam, és elgondolkodjak arról, vajon én mit tennék, hogyan döntenék. A sorozatgyilkosnál is ez volt a helyzet, bár ott a barátnő személye volt az, akivel azonosulni tudtam, de így is nagy hatással volt rám a kapcsolatuk alakulása.
De ez a beleélés az alapszituációra is igaz, én vajon meg akarnám tudni, hogy van DNS párom, vagy nem is regisztrálnék egyáltalán? Mi lenne a szitu, ha ez még a boldogult házasságom alatt vetődik fel? Megtettem volna? Az ilyen könyveket imádom, amiket ha becsukok a végén, még nagyon sokáig velem maradnak és birizgálják a fantáziámat.
Ritka az, amikor azt mondom, hogy tökéletes a regény lezárása. Itt minden szál megfelelő befejezést kapott, maximálisan elégedett voltam, Ellie története volt mégis a legizgalmasabb végkifejlet számomra.
Nemrég röppent fel a hír, hogy a Netflix készít sorozatot a regény alapján. Ha egy sztori megérdemli a megfilmesítést, sőt sorozatként, akkor ez a történet az, alig várom, hogy láthassam.
Konklúzió: Persze hogy elvégezném a tesztet. Mindenki megtenné. Az ember kíváncsi természetű. Naná, hogy igen.

3 hozzászólás
>!
diamondfox P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Befejeztem és kedvenc lett ez a kötet.
Ha ne adj' isten újra ki kell adni, akkor tegyük már másik szekcióba, mert ez nem tinisztori! Rendesen bezavart a „Dream válogatás” jelzés rajta, azt hittem ezért, hogy valami tinis sci-fibe csöppenek, erre a második fejezet végén áthajítottam a szobán a józan eszemet és pislogtam, mint hal a szatyorban. (Jelezném, hogy ez szombat este fél 11 körül esett meg, még szerencse, hogy senki nem volt már otthon.)

Megijedtem egy pillanatra, amikor kiderült, hogy 5 ember történetét követtük nyomon, de végül szépen összeállt minden és egyik döbbenetből estem a másikba. Jó volt, hogy minden esetnél volt valami csavar, valami váratlan, és ez akkor bukkant fel, amikor már elhittem, hogy végre mindenki boldog és heppi és ilyenek. Hah! Balga, tudatlan lélek…
Az alap ötlet szerintem zseniális, el is gondolkodtam rajta, hogy ha valóban lenne ilyen, kipróbálnám-e (naná, hogy igen!) és vajon elfogadnám-e. Hiszen itt az is kijöhet, hogy egyébként egy másik nő a tökéletes társam! Vagy, hogy egy 10 éves kisfiú…. érdekes és természetesen megbotránkoztató, szóval reméltem, hogy még többet tudhatok meg az 5 ember történetén keresztül az egészről. A legnagyobb meglepetés számomra az volt, spoiler
Mindenkit szerettem és utáltam is valamiért, pl. Mandy nekem hihetetlenül naiv volt, mégis tökre megértettem szerencsétlen helyzetét. A random ausztrál kalandról már nem is beszélve! :)

Mindenkiről kiderül, hogy nem olyan tökéletes, mint hisszük és az is lejön, hogy egy kicsit kritika a „túl” hiszékenyeknek – hiszen vannak, akik mégis együtt maradtak, mert igenis szeretik egymást, mindegy, hogy mit mond egy teszt. Alig várom, hogy kijöjjön a sorozat ehhez a kötethez, nagyon, de nagyon kíváncsi leszek, hogy 10 részben hogyan fogják összehozni a dolgokat!

8 hozzászólás
>!
vikcs P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Vannak olyan könyvek, amikkel folyamatosan szemez az ember mindaddig, amíg el nem jut odáig, hogy végül a polcra kerül. Nekem ezzel a könyvvel volt ez, ugyanis nagyon sokat nézegettem, láttam másoknál, aztán engedtem a csábításnak és megleptem magam vele.

Egyre inkább szeretem a sci-fi-ket, a jövőben játszódó történeteket, itt is izgalmas volt a DNS alapján generált „igazi” megtalálása. John Marrs ugyanis kitalált egy olyan appot, amire ha regisztrálsz, kapsz egy tesztet amihez mintát kell adnod, ezt visszaküldve kapsz majd egy üzenetet, ha megtalálják a DNS-ed által passzoló társad, akinek elérhetőségéért csekély összeget fizetve máris kapcsolatba léphetsz vele. Az író nagyon sok kérdést felvetett ezzel, ugyanis a Párod lehet fiatal-idős, fehér-fekete, beteg-egészséges, férfi-nő, házas-egyedülálló, lakhat hozzád közel, vagy a világ másik felén. Ezekből a példákból rögtön kapunk ötöt is, hiszen 5 ember történetét követhetjük a könyv során.

A könyv egyenesen beszippant, egyrészt a sztori érdekessége miatt, másrészt a rövid fejezetek miatt, amik szinte mindig olyan véggel zárulnak, hogy mérgesen térsz át a következő szereplőre, hiszen jelenleg nem rá vagy kíváncsi, utána pedig már ismét a soron következő ember történetét olvasnád tovább. Emiatt folyamatosan fenntartja az érdeklődésünket és tényleg egy olyan könyvet foghatunk a kezünkbe, ami elég mélyen elgondolkodtatja az embert.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/11/john-marrs-…

3 hozzászólás
>!
Réka0128 P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Brutálisan jó volt. :)

Egy ideje már kerülgettem a könyvet és az utóbbi időben annyi jót hallottam róla, hogy végül beadtam a derekam. A borító elég megtévesztő, mert azt hinné az ember, hogy egy romantikus történetet kapunk. Pedig nagyon nem az, mert ez egy thriller és abból is az a fajta, ami folyamatosan képes meglepetést okozni. Már a második fejezetnél teljesen leesett az állam. :D Sok rövid fejezet váltakozik egymás után, ami még jobban fokozza az izgalmat és egyszerűen képtelenség letenni a könyvet. A történet alapötlete nagyon egyedi és elgondolkodtatja az embert. Az biztos, hogy ha a jövőben lenne ilyen alkalmazás én biztosan nem próbálnám ki…
Először kicsit megijedtem, hogy öt külön történetszál van különböző karakterekkel, de hamar sikerült belerázódnom és megjegyeznem ki kivel van. Nem igazán tudok kiemelni kedvenc karaktert, mert mindegyikükbe volt valami amivel tudtam azonosulni és volt amivel nem. Nem is igazán írnék erről többet, mert akkor lehet spoilereznék, amit nem szeretnék. :)
Ajánlom mindenkinek, aki egy zseniálisan felépített és csavarokkal teli történetre vágyik.

5 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Nagyon régen olvastam már krimit/thrillert, pedig egy időben nagyon odavoltam értük. (Emlékszem, érettségi időszaka alatt a tételek tanulása helyett suttyomban Robin Cookot olvastam.)
Így most nagyon élveztem és végig izgultam, hogy hogyan is fog alakulni a szereplők története. Nem csalódtam, számos meglepetést okozott. Még magamnak is meglepetést szereztem, mert néha magamon is elcsodálkoztam, mikor bizonyos szereplőkkel együttéreztem…

6 hozzászólás
>!
deen
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Egy kicsit bizarr volt ez a könyv, de meglepően jól összerakott cselekményt kaptam. Az egyetlen zavaró dolog a nagyon rövid fejezetek voltak, ugráltunk a párok között, így igazán egyikhez sem lehetett közel kerülni. Megdöbbentő, hogy az emberek mennyire irányíthatók, és hiszékenyek, ha a szerelemről van szó. Ha genetika azt mondja, hogy ő az igazi párod, akkor képesek csapot-papot hátrahagyni és rohanni egy teljesen ismeretlen ember karjaiba. De mi van akkor, ha a párod egy pszichopata, esetleg azonos nemű, más generációhoz tartozik vagy más földrészen él? Ugye, így már nem is olyan egyszerű a helyzet? Mind az öt szereplő más-más hullámvasútra ül, és más is vár rájuk, a kérdés csak az, hogy azt kapják-e, amit vártak és minden rózsaszín és habos-babos lesz vagy egy rémálomba csöppennek. Annyit elárulhatok, hogy elképesztő csavarok vannak ebben a könyvben és megmozgatja az olvasót. Nagyon jól megírt thriller, aki kedveli ezt a műfajt, nem fog csalódni.

>!
GytAnett P
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Ezer éve nézegettem már ezt a könyvet. Valamiért vonzott, de valahogy mindig halogattam, viszont egy kihíváshoz nagyon jól jött. Műfajilag nem igazán tudnám meghatározni, de igazából ez nem is érdekel. A lényeg, hogy az egyik TOP3-as könyv volt számomra 2019-ben, amin nagyon meglepődtem. Nem számítottam rá, hogy ennyire magával fog vinni, főként, hogy ennyire el fog gondolkodtatni! Az alap felvetés ugyebár az, hogy mindenkinek létezik a világban egy párja DNS alapján. Ez a pár lehet férfi, nő, idős, fiatal, beteg, egészséges stb. Élhet éppen a világ másik végén is.
Ebben a könyvben 6 személy kapcsolatát követhetjük végig a DNS-párjával. Nagyon érdekes történetek alakultak ki ezáltal.
Váltott szemszögű a könyv, mindig csak az egyik személlyel foglalkoznak a fejezet, amik rendkívül rövidek, néha tényleg csak 4-5 oldalasak. Az elején ez nagyon bosszantó volt, főleg mire megtanultam, hogy ki kicsoda. Mire végre belemerültem volna az egyik személy történetébe és jött volna valami izgalom, már váltottunk is a következőre, aki akkor aktuálisan nagyon nem érdekelt. Viszont a könyv felére eljutottam odáig, hogy ezek a gyors váltások csak még izgalmasabbá, még pörgősebbé, még feszültebbé tették az olvasásélményt.
Nem mondom, hogy volt kedvenc szereplőm, mert nem. Mindegyikőjüket utáltam valamiért, mindenkinek volt valami elképesztően bosszantó tulajdonsága. Tegyük hozzá, hogy a rövid fejezetek sem segítették azt elő, hogy bárki is az ember szívéhez közel kerüljön. Christopher története érdekelt a legjobban, de ez pusztán kíváncsiság miatt.
Soha nem gondoltam volna, hogy egy könyvet úgy is lehet kedvencnek avatni, hogy amúgy egy szereplőt sem szerettem belőle.
Bevallom, sok-sok gondolkodni valót adott ez a történet. A férjemmel ritkán szoktam egy-egy könyvet kibeszélni, de ennek az alap koncepcióját elmeséltem neki, és egy egészen érdekes beszélgetés kerekedett ki belőle. Biztos vagyok benne, hogy jelen élethelyzetemben nem szeretném tudni, hogy ki a párom, viszont abban is biztos vagyok, hogy életem végig motoszkálna bennem a „Mi lett volna, ha…?” érzés, ha nem csinálnám meg a tesztet. Egy biztos, nagyon örülök neki, hogy a világunk még nem tart itt, sőt, azt kívánom, hogy ne is tartson.
A könyvet pedig mindenkinek bátran merem ajánlani. :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ap358 P

Néha a szomszéd fűje sem zöldebb, nekünk pedig ott kell maradnunk, ahová tartozunk. Néha pedig egyszerűen kockáztatnunk kell, majd pedig remélni a legjobbakat.

413. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ellie Stanford
5 hozzászólás
>!
Suddus

Azt mondják, hogy az embernek nem hiányozhat az, ami sohasem volt az övé, de ez nem igaz.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mandy
>!
Suddus

(…) az életet élni kell, nem pedig a távolból figyelni.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Jade
>!
Suddus

Korábban is voltak barátnői, de ő valahogy teljesen más volt, mivel már három hét is eltelt az első randevújuk óta, de még egyszer sem fantáziált arról, hogy megöli.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christopher
>!
tmezo P

– (…) Ha lehetőséged nyílik úgy szeretni valakit, ahogy ő szeret téged, akkor azt ragadd meg két kézzel, és el ne ereszd!

>!
josageszter

Ha lecsupaszítja az ember, akkor talán csak annyi a szerelem, hogy ott vagy valakivel akkor is, amikor felkel, és akkor is, amikor lenyugszik a nap.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jade · szerelem
>!
ap358 P

– És mi van, ha kiderül, hogy nem passzol a DNS-ünk?
– Akkor szem előtt tartjuk majd, hogy még több energiát kell fektetnünk a kapcsolatunkba. Ahogy John Lennon mondta: „Csak szerelemre van szükséged. ”
– Igen, de azt is mondta, hogy: „Én vagyok a rozmár”, szóval annyira azért ne higgyünk a bölcsességeinek!

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nicholas (Nick) Wallsworth · Sally
>!
ap358 P

Mindenki szeretné megcsalni a másikat, csak az a kérdés, vajon elég nyomós oka van-e rá.

198. oldal

>!
Antal_Marcsi

(…) a hazugságoknak is van lejárati idejük

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · Mandy
>!
Dettig

Aki Ausztráliába jön, annak látnia kell a napfelkeltét – jelentette ki Kevin. – Nincs ehhez hasonlatos a világon.

Kapcsolódó szócikkek: Ausztrália · Kevin · napfelkelte

Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Levente: Aktus
Jane Corry: Vértestvérek
Blake Crouch: Sötét anyag
Helena Silence: Ezüsthíd
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Dot Hutchison: Pillangók kertje
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Stephen King: Joyland