Királycsel (SPQR 1.) 18 csillagozás

John Maddox Roberts: Királycsel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Időszámításunk ​előtt 70-ben, Pompeius és Crassus konzuli évében, egy hétköznapinak induló reggelen különös események sora veszi kezdetét

Decius Caecilius Metellus, az előkelő plebejus arisztokrata család legifjabb tagja, nyomozása során újabb és újabb holttestekre bukkan. Szerelmi kalandjai is egyre bizarrabb fordulatokat vesznek.

Miközben fejében lassan összeállnak a kirakós darabkái, rá kell jönnie, hogy egy olyan összeesküvéssel van dolga, amely nem csupán a saját életét fenyegeti, de magát a római köztársaságot is.

Vajon túléli-e az ifjú Decius élete első nyomozását? Megtalálja-e az igaz szerelmet a hírhedt szépség, Claudia Pulchra karjai között? Vajon képes lesz-e megmenteni az államot, és megőrizni családja hírnevét?

Az Edgar Award díjra jelölt híres krimisorozat első kötete letehetetlenül izgalmas olvasmány, a köztársaság kori Róma lenyűgöző színfalai között.
Az ifjú Decius pedig a krimiirodalom egyik legszórakoztatóbb figurája, akinek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631243208 · Fordította: Verebics Éva Petra
>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9786155617287

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

BBetti86>!
John Maddox Roberts: Királycsel

A történelmi környezet pazar ebben a regényben. Abban a korban vagyunk, amikor már színen van Caesar, de még nem lépett fel a politika színpadára. Róma már forrong, a nemesek ármánykodnak, és benne van a levegőben, hogy valaminek történnie kell.
A hangulatot fokozza, hogy az elbeszélő a visszaemlékező Decius, aki évtizedek távlatából néz vissza a történtekre. Helyenként megenged magának egy-egy gondolatot, ami a később történtekre utal, és világtörténelmet meghatározó karakterekről és eseményekről szól. Nem meglepő módon ezek nagyja Caesarra utalnak, aki vitathatatlanul kora egyik legnagyobb egyénisége volt.
A történelmi környezet részleteiben is megjelenik. A nemesi családok, a római társadalom különböző fokán álló személyek, és maga a környezet is hiteles benne. Sok a latin kifejezés is benne – de a végén vagy egy kis enciklopédia, ami már önmagában is érdekes olvasmány és közelebb hozza az ókori Róma hétköznapjait.
A regény elvileg krimi, de a politikai thrillert találóbbnak érezném rá. Történnek gyilkosságok, a főszereplő ellen merényletet is szerveznek. De nem ezek a meghatározó elemek. Maga a nyomozás nem is klasszikusan krimis, inkább információszerzésről szól. Decius módszere, hogy sokakkal beszél, összeszedi az információmorzsákat, és összerakja őket. Az viszont, hogy mindennek mi a célja, hogyan formálódik Róma politikai élete a színfalak mögött, az az igazi játszma és a regény ábrázolta világ.
Decius nem lett éppen a szívem csücske. Keveset tudtam meg róla, mint emberről. Az, hogy személyes szálon a Claudia iránti vágya és viszonya jellemzi, nem hozta közelebb. Inkább általánosságban vontam le belőle a tanulságot, hogy Róma nem véletlenül kapta a dekadens jelzőt meg.
Jó tehát a politikai világ ábrázolása, és keserédes, amire a végén jutnak a szereplők. A történelmi kort is úgy éreztem, jól visszaadta. A karakterek, akikből többet szerettem volna kapni. Ez inkább tárgyilagos regény, amelyben a tettek a fontosak, nem az érzelmek. Mondjuk, mivel ennyire a politika felé hajlik, ez jogos is.

Bibliotekarius>!
John Maddox Roberts: Királycsel

Itt is emlegetitek és hát jogosan, hogy Saylor meg ez? Azt tegyük hozzá az SPQR 1 min. egy évvel megelőzte Gordianus színre lépését az amerikai könyvpiacon (1989 és 1991) és mindjárt az előkelő Edgar-díjra is jelölték, mint az év legjobb rejtélyes sztorija.
Biztos voltak, akik már boncolhatták valahol, hogy ki és miből vett ötletet… akárhogy is, nem lenne baj, ha jönne a többi is magyarul, mert most egy küzd a tucattal :( (Szerintem mindnek, aki ehhez témához nyúlt az utóbbi 25-30 évben, mestere lehetett Colleen McCullough hatalmas Caesar-sorozata. Mert az utolérhetetlen, ha nem is krimi… az enciklopédia, s így krimi is persze.

1 hozzászólás
Dórica P>!
John Maddox Roberts: Királycsel

A végére egészen tetszett. Úgy indultam neki a történetnek, hogy először a könyv végén lévő kislexikonon rágtam át magam először, csak hogy belejöjjek ebbe a korba (ez bizony kellett is). Viszont még így is nehézkes volt átvergődni az első kb. 50 oldalon, ami nem feltétlenül e könyv hibája. Más történelmi regényeknél is kell egy idő, mire felveszem a ritmust az adott korral. Ezt követően már nem is volt gondom, na jó, néha furcsálltam pár kifejezést, pl. aktivitási szint, vagy gengszter. De üsse kő. Szívesen elolvasnám a sorozat többi részét is.

zbarta>!
John Maddox Roberts: Királycsel

Nem szerencsés összehasonlítással adja az olvasó kezébe a könyvet a kiadó, hiszen hamarább olvasható a külső borítón egy másik szerző sikeres főhősének, Gordianusnak a neve, mint magának a könyvnek a szerzője és a címe. Kérdés ezek után, hogy a Decius-könyveket, vagy a (más kiadónál megjelenő) Gordianus-könyveket szeretné-e eladni a menedzsment… Szerintem kár volt jó előre összehasonlítani a két főkaraktert.
Teljesen világos, hogy Gordianus és Decius teljesen más kávéház, Gordianusnál jobb a kiszolgálás, kellemesebb a milliő, otthonosabb és barátságosabb, szívesebben időz ott az ember, főleg, hogy magyar nyelvű könyvek során át ismerhettük meg a kalandjait.
Az SPQR#1/Királycsel-féle Decius másképpen jó, mint a Saylor-féle Gordianus. A Királycsel kitölt olyan réseket a római kor leírásában, amelyekről én például azt sem tudtam, hogy léteznek. Kár, hogy a történet folyása nem követi a történeti hűség remélt pontosságát. Egy kusza, megoldatlan, céltalan, vagy inkább egó-vezérelt, öncélú nyomozásról olvasunk, amelynek végkifejlete (mert megoldása nem volt) felveti a kérdést: ez most mire volt jó? Bizakodjunk abban, hogy a következő részt vezette fel csupán a szerző, amelyben a főhős a római kori Hispániában vitézkedik majd.
A sorozatnak tizenhárom része van, szóval lesz még lehetőség hozni a hangulaton, még az is lehet, hogy egyszer megszeretem majd. Steven Saylor magasra tette a lécet Gordianusszal, és ha már kényszerűen hasonlítani kell a karaktereket, azt érzem, hogy az SPQR#1 e léc alatt haladt át. Az volt a benyomásom, hogy Decius beosztottja vagy segédje Gordianusnak, aki majd bizonyára megjelenik segíteni, de egy feszült helyzetben legalábbis levelet küld Deciusnak arról, hogy merre tovább. (Érdemes lenne egyébként ezen az úton elindulni egy független fanfiction-szerzőnek.) A Saylor-könyvek belvilága alapján még azt is meg merném kockáztatni, hogy abban az esetben is ugyanezt érezném, ha az SPQR-t olvastam volna először, és csak később egy találomra kiválasztott Gordianust.
A fordítás gördülékeny, a szerkesztői munka hibátlan, ezt mindenképpen érdemes megemlíteni a könyv és a kiadó javára.

A Decius-világ (angolul):
https://en.wikipedia.org/wiki/Decius_Metellus
https://www.goodreads.com/series/51042-spqr

Exogi>!
John Maddox Roberts: Királycsel

Senkit ne riasszon el az olvasástól a regény pontozása. Szerintem kellően érdekes, izgalmas és informatív a Kr.e. 69. esztendő Rómájáról. Itt van minden neves szereplője a kornak: Caesar, Pompeius, Crassus, Cicero, Tigranes, Mithridates, a Claudiusok, Metellusok, Hortensiusok. Helyszínként pedig a Forum, a Subura, Ostia. Vannak itt konzulok, praetorok, lictorok, libertinusok, rabszolgák, alvilági csavargók, kalózok és a plebs. Vannak halottak és egy izgalmas nyomozás, amely során bepillantást nyerhetünk, hogyan is működött Róma Sulla és a Spartacus felkelés utáni években. És sok érdekes dolgot tudhatunk meg a hétköznapokról is. Csak azt az őrölt paprikát tudnám feledni! De hát Steven Saylor is felvette egyszer a római étlapra a burgonyát…

FarkasBarbara>!
John Maddox Roberts: Királycsel

Nagyon tetszett ennek a könyvnek a stílusa, a humora.

Julajula>!
John Maddox Roberts: Királycsel

A borító szövegét hatásvadásznak tartom, semmiképpen sem kellene Gordianust emlegetni, pusztán ugyanabban a korban és helyen játszódik, ismerős és ismeretlen részletekkel.
A főszereplő csetlik-botlik az ügy kibogozása közben, de még kezdő és szerencséje is van.
Engem megfogott a korabeli Róma hangulata, új részleteket tudtam meg a mindennapi életről.
Ez nem dokumentumregény, hanem történelmi krimi, a műfaj megenged némi szabadságot az írónak. Várom a következő kötetet.


Népszerű idézetek

zbarta>!

Lesétáltam még néhány utcányit, amíg már csak egy sarok és egy raktársor választott el a Circustól. Az egyes boltocskákból és raktárépületekből a teljes Mediterráneum összes illata áradt. Füstölőket és fűszereket tároltak itt, és ritka, illatos fákat. A frissen kivágott levantei cédrusok illata és a még távolabbi keletről érkező porított paprika keveredett az egyiptomi tömjénnel és a hispán naranccsal. Az egésznek világbirodalom-szaga volt.

117. oldal

BBetti86>!

– Te vagy az első görög, aki elismeri, hogy Görögország sem mindig a tökéletesség hazája.
– Még így is felsőbbrendűbbek vagyunk bárkinél – mondta kacsintva.

208. oldal

BBetti86>!

– Ebben a játékban, aki veszít, meghal.
Vállat vont.
– Mire jó a játék, ha nem a legmagasabb tétekben játsszák?

254. oldal

Exogi>!

Igyekeztem emlékeztetni magam őseim sztoikus nyugalmára.

206. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Steven Saylor: Caesar trónja
Paul Doherty: Gyilkosság a császári palotában
M. C. Scott: Róma – A király eljövetele
Marcellus Mihály: A veterán
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
Indrek Hargla: Melchior és a hóhér lánya
Cserhalmi Dániel: A Szabadság hadművelet
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Andrea Schacht: Az ördögasszony műve