Öt ​nap Londonban 5 csillagozás

1940. május
John Lukacs: Öt nap Londonban

„1940 ​májusában Hitler nagyon közel került ahhoz,hogy megnyerje az általa kirobbantott második világháborút.Ekkor még se az Egyesült Államok,se a Szovjetunió nem állt szemben Németországgal.A villámgyorsan előrenyomuló német csapatok a brit expedíciós haderő és a francia hadsereg csaknem félmillió katonáját zárták körül Dunkerque-nél.Hitler remélte,hogy a britek belátják,nincs értelme folytatniuk a harcot a Harmadik Német Birodalom ellen.De a britek- május 10-én kinevezett új miniszterelnökük,Churchill vezetésével – elszánták magukat:"bármi történjék is”,nem adják fel a küzdelmet.
Nagy-Britannia még így sem lett volna képes egymagában legyőzni a németeket;ehhez Amerika és Szovjet-Oroszország kellett.De 1940 májusában Churchill volt az,aki nem vesztette el a háborút,s ezzel megmentette Nagy-Britanniát,Európát és a nyugati civilizációt.Az 1940. május 24-étől,péntektől 28-áig,keddig számított öt nap során azonban Churchill helyzete a háborús kabinetben még ingatag volt (erről A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Európa, Budapest, 2000
216 oldal · ISBN: 9630767279 · Fordította: Barkóczi András

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102 P>!
John Lukacs: Öt nap Londonban

valaki azt írta h a Párviadal túl részletes. Szerintem erre a könyvre igaz ez a megállapítás. Ott 2 hónap eseményeit meséli el, itt 5 napét. A téma nagyon jó, és igen alapos munka.
Viszont én nem hinném, hogy ez az 5 nap volt a döntő Európa sorsát illetően. Ha Churchill megbukik, más jön helyette, és békét kér, Hitler akkor sem tudta volna elfoglalni Angliát illetve egy Anglia nem hódolt volna be. Ezt szinte biztos h nem hagyták volna „szó” nélkül, akárkik ültek volna ott, Nagy Britannia nagyhatalom volt, még ha papíron is.Hitler biztos h megtámadta volna amúgy is a szovjeteket (így is lett) hisz Mein Kampfjában már nyíltan hangoztatta nézetét és neki végül is ez volt a saját célja, saját háborús célja hogy Lukacs professzorra hivatkozzak. Hitler aligha támadta volna meg Angliát, hisz „rokonnépnek” tekintette az angolokat. Érdekes lett volna az biztos egy II. vh. Anglia nélkül 1941-ben. Így továbbgondolva Hitler „minimum” döntetlent ért volna el. Hisz ha nincs Anglia nincs Normandia és 2. front sem. Lehet hogy igaza van az 5 nap szempontjából.
De ezek csak feltételezések, nem áll messze az igazságtól Lukacs az biztos.


Népszerű idézetek

sophie P>!

De Orwell hazafisága (és hagyománytisztelete) 1940-ben messze fölébe emelkedett demokratikus osztálytudatának. 1944-ben az angol társadalom osztálytagozódásáról írva megjegyezte: „Sokatmondó, hogy a katasztrófa pillanataiban az arisztokrata származású, konzervatív Churchill tudta a legjobban egyesíteni a nemzetet.” (Az is sokatmondó, hogy 1947-ben Orwell Winston Smithnek nevezte 1984 című regényének hősét. Winston Smith 1945-ben született. És első alkalommal úgy lázad fel a sötétség és az elnyomás ellen, hogy a „múltra” emeli a poharát.)

196. oldal - Fennmaradás

Kapcsolódó szócikkek: George Orwell · Winston Churchill

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
John Keegan: A parancsnoklás álarca
Len Deighton: Vadászrepülők
Leon Uris: Armageddon
Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj
Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál
Otto Carius: Tigrisek a sárban
John Keegan: Hat hadsereg Normandiában
Alfred Price: A Luftwaffe utolsó éve
Antony Beevor: A D-nap