Isten ​velem 2 csillagozás

John Lukacs: Isten velem

Az ​Isten velem rendhagyó történész rendhagyó önéletrajzának – pontosabban öntörténetének, szellemrajzának –, az Egy eredendő bűnös vallomásainak második, befejező kötete. Fő témája, hogy milyen gondolatok élnek abban az emberben, aki tudja, hogy egy nagy korszaknak, a nyugati civilizáció polgári korszakának a végén, sőt már azon túl él. Aki látja fogadott hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban a „fejlődésbe” és „haladásba” vetett hit következményeit, melyek közvetlen környezetét is veszélyeztetik, s akit szülőhazájához már nem fűznek rokoni, régi baráti szálak, és hosszú élete során már két feleségét vesztette el… De: „lehetne rosszabb is”, mondja megannyi veszteségét, fájdalmát, aggodalmát számbavéve. Mert otthon, a maga megteremtett Árkádiájában, saját kis paradicsomában, polgári miliőjében még most is boldog tud lenni. Mert Magyarországon még édes-bús emlékeket ébreszt benne a múlt megannyi maradványa; vannak új, fiatal barátai; és könyvei révén nagy megbecsülésnek örvend.… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2009
154 oldal · ISBN: 9789630787390 · Fordította: Barkóczi András

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Molu>!
John Lukacs: Isten velem

Nagyon intelligens, művelt embernek tartom, szívesen veszem kezembe a könyveit. Ez egy rövidebb könyv, mely különböző témákba kalandozik röviden. Valakit, aki már a nyolcvan életvévén is túl van, egy más korban született, élesen vág az agya, sok mindent megélt – érdeklőséssel hallgat az ember. S e könyvét olvasva, őt hallgatva megtudhatjuk, ha nagyon figyelünk, hogy benne is, mint minden emberi sorsban, ott van a kettőség, az ellentét, a bizonytalanság, a fájdalom, a szerelem, a pesszimizmus, a nosztalgia, vágyakozás a régi után, a családi élet nehézségei és örömei, a vágy, az igazság utáni szomjúság és még sok-sok más. Bárkik vagyunk, bárhol születtünk – emberből vagyunk, remélünk, hibázunk, egyszerre maradunk önmagunk és változunk.

Eta IP>!
John Lukacs: Isten velem

Jaj, nagyon sokat kellene ideírnom ahhoz, hogy ezt az öt csillagot meg tudjam magyarázni. Sokat vitatkozom magamban Balázs barátommal és Daniel Quinn-nel, és most, hogy ezt a száz-valahány oldalt elolvastam, Lukacsnak sikerült szavakba foglalnia a véleményemet. Amit nem mondok el: gyakorlatilag a könyv központi mondanivalója. Előző életrajzi kötete nélkül is érthető, sőt, érvényes könyv, jóval több személyes elemmel. Thanks, John!


Népszerű idézetek

Molu>!

„Isten görbe vonalakkal ír egyenesen”. Mindennek volt valami értelme – igen, mindennek. Olykor meg is pillanthatunk ebből valamit.

152. oldal

Molu>!

Az írás a gondolkodás egyik eredménye.

65. oldal

Molu>!

(…) az embernek nem csak úgy vannak eszméi, hanem választja őket.
Hogyan, miért és mikor (!) választja őket: ah! ez a lényege az egésznek, az ember helyzetének, az emberi sorsnak, a történelemnek.

18. oldal

Molu>!

…a legkülönfélébb történelmi munkák manapság kelendőbbek és több olvasóhoz jutnak el, mint a regények. Ez érdekes, mert a 18. században nagyjából egy időben jelent meg a hivatásos történetírás és a modern regény; és mert körülbelül 50 évvel ezelőttig sokkal többen olvastak regényt, mint történelmet. Ezek között a regények között sok „történelmi regény” volt, mely mint irodalmi műfaj nagyjából 200 éve alakult ki, s a történelmet a regényes cselekmény hátteréül használta.

23. oldal

Molu>!

A huszadik századhoz tartozom, 1924-ban születtem, tíz évvel a történelmi huszadik század kezdete után. Rövid évszázad volt, hetvenöt esztendeig tartott, 1914-től 1989-ig, s egész arculatát két hatalmas hegyvonulat határozta meg: az első világháború, ami a második világháborúhoz vezetett, ami a hidegháborúhoz vezetett, ami 1989-ben vége ért.

40. oldal

Molu>!

A 21. század, a harmadik amerikai évszázad kezdetén több mint 700 amerikai „támaszpont” létezett világszerte… Az amerikai nép nem tudja, mit jelent az ilyen mérvű katonai jelenlét. A legnagyobb, legszabadabb, leggazdagabb ország népeként Kiválasztott Népnek hiszi magát, amely nemcsak mások, hanem a történelem fölött áll.

55. oldal

Molu>!

Egy elnöki utazás, pláné külföldre, több mint ezer tisztviselőt, ilyen-olyan alkalmazottat mozgat meg – olyan uralkodói sleppet, amely mellett Dzsingisz káné vagy XIV. Lajosé messze eltörül.

57. oldal

Molu>!

Sok amerikaiban van valami gondolkodásbeli kettőség… Az amerikaiak nemcsak azt hiszik, hogy ők Isten Kiválasztott Népe, hanem azt is, hogy ami jó Amerikának, az jó a világnak. Ugyanakkor az Egyesült Államokon kívüli világ nemigen érdekli őket.

61. oldal

Molu>!

Egy évszászada még a pénznek nemesfém-paritása volt, azaz a papír bankjegy átváltható volt egyenértékű aranyra vagy ezüstre. Most már évtizedek óta a pénz vagy az úgynevezett értékpapír még csak nem is papír, és nincs is ténylegesen a birtokunkban. Potenciális érték csupán, valami távoli raktárban filmen vagy mágneslemezen tárolt számsor.

62. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeannette Walls: Az üvegpalota
Romain Gary: A virradat ígérete
Odéscalchi Eugénie: Egy hercegnő emlékezik
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Agatha Christie: Életem
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Leni Riefenstahl: Emlékeim
Huszka Jenőné Arányi Mária: Szellő szárnyán…
Bánffy Miklós: Egy erdélyi gróf emlékiratai
Michel Quoist: Önátadás