Isten ​velem 2 csillagozás

John Lukacs: Isten velem

Az ​Isten velem rendhagyó történész rendhagyó önéletrajzának – pontosabban öntörténetének, szellemrajzának –, az Egy eredendő bűnös vallomásainak második, befejező kötete. Fő témája, hogy milyen gondolatok élnek abban az emberben, aki tudja, hogy egy nagy korszaknak, a nyugati civilizáció polgári korszakának a végén, sőt már azon túl él. Aki látja fogadott hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban a „fejlődésbe” és „haladásba” vetett hit következményeit, melyek közvetlen környezetét is veszélyeztetik, s akit szülőhazájához már nem fűznek rokoni, régi baráti szálak, és hosszú élete során már két feleségét vesztette el… De: „lehetne rosszabb is”, mondja megannyi veszteségét, fájdalmát, aggodalmát számbavéve. Mert otthon, a maga megteremtett Árkádiájában, saját kis paradicsomában, polgári miliőjében még most is boldog tud lenni. Mert Magyarországon még édes-bús emlékeket ébreszt benne a múlt megannyi maradványa; vannak új, fiatal barátai; és könyvei révén nagy megbecsülésnek örvend.… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2009
154 oldal · ISBN: 9789630787390 · Fordította: Barkóczi András

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Molu
John Lukacs: Isten velem

Nagyon intelligens, művelt embernek tartom, szívesen veszem kezembe a könyveit. Ez egy rövidebb könyv, mely különböző témákba kalandozik röviden. Valakit, aki már a nyolcvan életvévén is túl van, egy más korban született, élesen vág az agya, sok mindent megélt – érdeklőséssel hallgat az ember. S e könyvét olvasva, őt hallgatva megtudhatjuk, ha nagyon figyelünk, hogy benne is, mint minden emberi sorsban, ott van a kettőség, az ellentét, a bizonytalanság, a fájdalom, a szerelem, a pesszimizmus, a nosztalgia, vágyakozás a régi után, a családi élet nehézségei és örömei, a vágy, az igazság utáni szomjúság és még sok-sok más. Bárkik vagyunk, bárhol születtünk – emberből vagyunk, remélünk, hibázunk, egyszerre maradunk önmagunk és változunk.

>!
Eta IP
John Lukacs: Isten velem

Jaj, nagyon sokat kellene ideírnom ahhoz, hogy ezt az öt csillagot meg tudjam magyarázni. Sokat vitatkozom magamban Balázs barátommal és Daniel Quinn-nel, és most, hogy ezt a száz-valahány oldalt elolvastam, Lukacsnak sikerült szavakba foglalnia a véleményemet. Amit nem mondok el: gyakorlatilag a könyv központi mondanivalója. Előző életrajzi kötete nélkül is érthető, sőt, érvényes könyv, jóval több személyes elemmel. Thanks, John!


Népszerű idézetek

>!
Molu

Az írás a gondolkodás egyik eredménye.

65. oldal

>!
Molu

No és Budapest: légköre és hangulata, a hangok és szagok egészen mások, mint ifjúságom idején voltak.

101. oldal

>!
Molu

Az élet zarándokút, nem műalkotás.

103. oldal

>!
Molu

…egy szerelmi kapcsolatban vagy házasságban lehetnek pillanatok, amikor a felek hirtelen csodálatosan megértik egymást, vagy éppen meg nem értés támad köztük: de – és ez egy nagy DE – nem minden megértés jó, és nem minden meg nem értés rossz.

121. oldal

>!
Molu

Pamela más, mint amilyen én vagyok. Rosszul tűri a pesszimizmusomat. Végtére is, ő amerikai. Még nem sikerült meggyőznöm, hogy sokkal könnyebb boldogtalanabbnak lenni, mint boldognak. De kezd egyetérteni velem abban, hogy a boldogság önként vállalt feleadat: szándék kell hozzá, erőfeszítés.

146. oldal

>!
Molu

Az egyenrangúság nem egyformaságot jelent.

146. oldal

>!
Molu

A hála: az mindig a múltból fakad. Hálás vagyok a múltért, az én múltamért, benne azokkal, akik szerettek s akiket szerettem.

152. oldal

>!
Molu

„Isten görbe vonalakkal ír egyenesen”. Mindennek volt valami értelme – igen, mindennek. Olykor meg is pillanthatunk ebből valamit.

152. oldal

>!
Molu

…a látás és a képzelet nem egymást követő, hanem egyidejű jelenségek. Igen, a vágy szüli a gondolatot; de egy vágy is bonyolult valami, hatással van magára a látásra. A legtöbb ember azt hiszi, amit hinni szeret. Kevesen vallják be, hogy másoktól eltérően látnak valamit. Gyakran inkább rosszabbnak hiszik a dolgokat, mint amilyenek valójában. Főleg a magyarok szívesen hiszik és mondják, hogy reménytelenül rosszul megy minden.

90. oldal

>!
Molu

…valahányszor Európába repültem, felkerestem őket, hogy megmártozzam nemcsak szívmelengető emlékekben, de olyan hangzásokban, zamatokban, érzetekben is, melyeket anyanyelvünk számtalan fordulata őriz és idéz egy hajdani érzékenységről, egy letűnt világból.

92. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeannette Walls: Az üvegpalota
Romain Gary: A virradat ígérete
Odéscalchi Eugénie: Egy hercegnő emlékezik
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Agatha Christie: Életem
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Leni Riefenstahl: Emlékeim
Huszka Jenőné Arányi Mária: Szellő szárnyán…
Bánffy Miklós: Egy erdélyi gróf emlékiratai
Michel Quoist: Önátadás