Kettős ​szerepben 15 csillagozás

John le Carré: Kettős szerepben John le Carré: Kettős szerepben

Charlie, a húszas éveiben járó feltörekvő angol színésznő Míkonosz szigetén találkozik a jóképű Joseph-fel, és látszólag különleges, szenvedélyes kapcsolat szövődik köztük. A nő azonban nem tudja, hogy a férfi az izraeli titkosszolgálat tisztje, aki egy életveszélyes küldetésre próbálja őt beszervezni. Charlie hamarosan egy ravaszul felállított csapdában találja magát a valóság színházában: a célpont egy palesztín terrorista, aki Európában élő zsidókat akar felrobbantani. Vajon képes lesz Charlie eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?

A Kettős szerepben igazi klasszikus, John le Carré egyik legjobbja. Az olvasót elképesztő ügyességgel vezeti be a nemzetközi kémkedés bonyolult háttérvilágába, és példátlan részletességgel mutatja be annak működését. A könyv a megjelenését követően elnyerte a rangos Edgar-díjat, majd 1984-ben filmet forgattak belőle George Roy Hill rendezésében, 2018-ban pedig Park Chan-wook adaptálta sorozatra.

Eredeti mű: John le Carré: The Little Drummer Girl

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195412 · Fordította: Kaposi Tamás
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789634195429 · Fordította: Kaposi Tamás
>!
Árkádia / Origo-Press, Budapest, 1988
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637405038 · Fordította: Kaposi Tamás

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tinuviel89
John le Carré: Kettős szerepben

Ez a kedvenc Jonh le Carré könyvem. Néhány éve antikváriumban vettem meg a könyv régi kiadását, többször elolvastam, és most a sorozat miatt újból előkerült. Furcsa volt „látni” a sorozat szereplőit, mert már kialakítottam magamnak egy jól körülhatárolt képet a szereplőkről. A női főszereplőt valahogyan testesebbnek képzeltem el, pedig most olvasva a könyvet rájöttem, hogy inkább alacsony és törékeny a könyvben is. A férfi főszereplőn először nevettem, de utána rájöttem, hogy mégis mennyire hiteles.
A könyv nagyon aprólékos, részletes, mindent nagyon jól leír. Mégsem unalmas, mert a leírások között csodálatos, különleges, valóságízű jellemzések vannak. És a történet a fikció a fikcióban nagyon izgalmas és különleges. Lenyűgöző mindkét fél alapossága és „szakértelme”. Van egy film is a könyvből Diane Keatonnal, azt méh nem láttam. Jó könyv, de türelmes olvasóknak ajánlom, és ha tetszett lehet olvasni a többi könyvét.

>!
lolajos
John le Carré: Kettős szerepben

Le Carré amúgy is kedvenc sok éve, ez a könyv kiemelkedően az.

A címlap brutalitása elborzasztó, a könyv nem igazán. Családom nem ismerve a tartalmát többször kérdezte, hogy olvashatok ennyire durva könyvet. Mert sokszor, vissza-visszatérően olvastam, elektronikusan is.

Biztosan voltatok már úgy, hogy egy könyv miatt személyesen is el akartatok menni egy helyszínre, városba. Nos, a „Kettős szerepben” hatására jártam Freiburgban egy pár hetes karlsruhei tartózkodás egyik hétvégéjén. Más időben, merőben más körülmények közt voltam ott, mint a könyvben, de előjött az a bizonyos hangulat, az érzés, pl. a lőport felfedező Berthold Schwarz ferences barát szobra előtt. Münchenben tartózkodva is eszembe jutott a vonatkozó rész, de a volt Jugoszlávia autópályáján vezetve is. Nem tettem le Mykonos-ról sem, Athénba pár hét múlva megyek, de pl. Bejrút nem vonz. Bonn – ahol a könyv kezdődik – is elérhető közelségbe került egyik családtagom Kölnbe költözésével.

Sokan írják, hogy nehéz összerakni olvasás közben a cselekményt. Ezért is kell többször elővenni, pár tíz oldalanként újraélvezni.

Kiegészítés: időközben jártam Athénban, Bonnban (Mykonos és Bad Godesberg sajnos kimaradt) és megnéztem a filmet is. A cselekmény abban felgyorsult, helyenként leegyszerűsödött. De az élmény változatlanul ugyanaz, még ha a film nem is volt akkora siker. Meg kell nézni.

>!
Tibor_Ipacs I
John le Carré: Kettős szerepben

Remek, fordulatos könyv. Nagyon kíváncsi vagyok a sorozatra is.

>!
Renáta_G
John le Carré: Kettős szerepben

A könyv igazi legendás klasszikus, a részletesség, ahogy a kémek nemzetközi világát bemutatja és a titkosszolgálatok háttérmunkájába mutat betekintést felettébb izgalmasnak és hatásosnak bizonyult. Ráadásul azt mondják a kritikusok, hogy ez a regény a szerző legjobbja.

Mivel még nem olvastam minden regényét, sem cáfolni, sem megerősíteni ezt nem tudom, de egy biztos: tényleg ütős darab, bár nem árt olvasás közben türelmesnek lenni, mert a sok kósza információból a regény végére áll össze kerek egésszé. A kémregény-rajongók számára kötelező olvasmány (persze csak, ha eddig valamilyen okból kimaradt volna :D ).

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/12/08/kettos_szerepben_890

>!
kvzs P
John le Carré: Kettős szerepben

Nem értettem, nem akart összeállni… Nem értettem a testvérem miért dicsőíti. Aztán a végén ááááááá. A helyére került minden, én pedig padlót fogtam :) Ha nem sorakozott volna a többi olvasni való, azonnal újra elkezdtem volna :)

>!
nyolcadikutas
John le Carré: Kettős szerepben

Rájöttem három Le Carré könyv elovasása után, hogy nem szeretem Le Carrét!

>!
Tóth_László_7
John le Carré: Kettős szerepben

Valóban nagyon izgalmas regény, ami a palesztin probléma végiggondolására késztet és ráébreszt, hogy mindkét oldalnak megvan a maga igazsága, valamint arra, hogy Izrael puszta eszköz a Nyugat számára ahhoz, hogy egy nyugatbarát erőt tudjanak a térségben, miközben a zsidók igazából nem sokat számítanak a szemükben. Ugyanakkor egy Koestlertől vett idézet megmutatja, hogy az alapprobléma: Izrael vagy a zsidók otthonává válik vagy mini spártává, amely állandó harcban áll. Az izraeli titkosszolgálat egyes tagjai és más, gondolkodó zsidók ezzel a dilemával kűzdenek.

>!
nagy_csilla
John le Carré: Kettős szerepben

Hát eléggé megizzasztott, de megérte.
Én is úgy jártam akárcsak az előttem szólók: nem akart összeállni a kép. Többször le is tettem pihenni, mert annyira aprólékos volt, hogy közbe már idegesített. Miután befejeztem rájöttem, hogy pont ez az aprólékosság az ami különlegessé teszi a könyvet.

>!
Tiger205
John le Carré: Kettős szerepben

Egyet kell értenem @kvzs értékelésével – a könyv a végére áll össze – bár aki a közel-keleti eseményeket szorosan követte, illetve ismeri Le Carre cselekményszövését, végi sejthet valami ilyesmit :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
nagy_csilla

Mindezen felül tisztában volt a régi igazsággal: ezekben az anyagias időkben az emberek azt becsülik többre, ami többe kerül.

>!
f_Anna

(…) mert tudta, hogy a lelke mélyén, mint a legtöbb lázadó, csak az azonosulás jobb lehetőségét keresi.

>!
f_Anna

„A legnagyobb bűn semmit sem tenni, csak mert félünk, hogy amit tennénk, nem lenne elegendő”


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack Higgins: A Führer parancsára
Frederick Forsyth: Ikon
James Follett: A nagy játszma
Jeffrey Archer: Párbaj
Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Joss Stirling: Storm és Stone
Frederick Forsyth: A negyedik jegyzőkönyv
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Valentine Williams: A tuskólábú
J. B. Priestley: Sötét város