Kettős ​szerepben 27 csillagozás

John le Carré: Kettős szerepben John le Carré: Kettős szerepben

Charlie, a húszas éveiben járó feltörekvő angol színésznő Míkonosz szigetén találkozik a jóképű Joseph-fel, és látszólag különleges, szenvedélyes kapcsolat szövődik köztük. A nő azonban nem tudja, hogy a férfi az izraeli titkosszolgálat tisztje, aki egy életveszélyes küldetésre próbálja őt beszervezni. Charlie hamarosan egy ravaszul felállított csapdában találja magát a valóság színházában: a célpont egy palesztín terrorista, aki Európában élő zsidókat akar felrobbantani. Vajon képes lesz Charlie eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?

A Kettős szerepben igazi klasszikus, John le Carré egyik legjobbja. Az olvasót elképesztő ügyességgel vezeti be a nemzetközi kémkedés bonyolult háttérvilágába, és példátlan részletességgel mutatja be annak működését. A könyv a megjelenését követően elnyerte a rangos Edgar-díjat, majd 1984-ben filmet forgattak belőle George Roy Hill rendezésében, 2018-ban pedig Park Chan-wook adaptálta sorozatra.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195412 · Fordította: Kaposi Tamás
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789634195429 · Fordította: Kaposi Tamás
>!
Árkádia / Origo-Press, Budapest, 1988
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637405038 · Fordította: Kaposi Tamás

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
John le Carré: Kettős szerepben

1983-ban jelent meg, mégis fájón aktuális. Bonyolult, aprólékosan összetett, volt, hogy elvesztettem a fonalat is, ami ritkán esik meg velem. Sok részlet, különböző történetsorok épülnek be, ami valljuk be néha zavaró, később nyert értelmet. A végére áll össze igazán a történet, érdemes vele megküzdeni.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/01/kettos-szerepben.html

tinuviel89>!
John le Carré: Kettős szerepben

Ez a kedvenc Jonh le Carré könyvem. Néhány éve antikváriumban vettem meg a könyv régi kiadását, többször elolvastam, és most a sorozat miatt újból előkerült. Furcsa volt „látni” a sorozat szereplőit, mert már kialakítottam magamnak egy jól körülhatárolt képet a szereplőkről. A női főszereplőt valahogyan testesebbnek képzeltem el, pedig most olvasva a könyvet rájöttem, hogy inkább alacsony és törékeny a könyvben is. A férfi főszereplőn először nevettem, de utána rájöttem, hogy mégis mennyire hiteles.
A könyv nagyon aprólékos, részletes, mindent nagyon jól leír. Mégsem unalmas, mert a leírások között csodálatos, különleges, valóságízű jellemzések vannak. És a történet a fikció a fikcióban nagyon izgalmas és különleges. Lenyűgöző mindkét fél alapossága és „szakértelme”. Van egy film is a könyvből Diane Keatonnal, azt méh nem láttam. Jó könyv, de türelmes olvasóknak ajánlom, és ha tetszett lehet olvasni a többi könyvét.

L_Reggie>!
John le Carré: Kettős szerepben

Színház az egész világ.
A kémek világa is.
Rettentő ötletesnek tartottam, ahogy a szerző vegyítette a színészkedés és kémkedés világát. Hisz nagyon sok hasonlóság van a kettő között. Mindkettőhöz kell egy tökéletes történet. Mindennek hihetőnek, reálisnak kell lennie, minden apró részletnek stimmelnie kell. Mindkettő csapat munka. Mindenkinek a maximumot kell nyújtania, teljes erő bedobással, azoknak is, akik a színpadon vannak, és azoknak is, akik a kulisszák mögött dolgoznak. A szerző remekül bemutatta, hogy egy beépülős akcióban mennyi munka van, minden-mindennel összefügg, és az embereknek teljesen együtt kell dolgoznia.
A legfontosabb pedig: A főszereplő. Tökéletesen kell játszania a szerepét, a nap 24 órájában. Teljes mértékben hinnie kell abban, amit eljátszik. A regény jól bemutatja Charlie kettősségét, belső gondolatait, mikor néhol a valóság összefolyt a fikcióval. Igazi lelki hullámvasúton megy keresztül, de remekel helyt állt.
A könyvben részletgazdagon van leírva egy arab terrorista sejk működését, és végig figyelemmel kísérhetjük egy terror akció kivitelezését. Nagyon nyomasztó volt ezekről olvasni, hiszen egy ilyen tett számomra az egyik leggonoszabb és undorítóbb tett a világon. Ilyenkor sosem egy ember a felelős, hanem sok száz, és éppen ezért nagyon nehéz ellenük harcolni, és ezt a mű és jól szemlélteti.
Tetszett le Carré stílusa. Sok volt a leírás, de nem untatott, és egy kis fanyar humor is fellelhető volt a könyvben (főleg az elején), amit igazán kedveltem. A szerző nagyon jól ábrázolja a karaktereket. Olyan érzésem volt mintha tényleg ismerném őket, még a mellékszereplők is nagyon realisztikusak voltak.
Ez egy nagyon érdekes és súlyos olvasmány volt. Szeretem a kémregényeket és terrorelhárító akciókról olvasni, és ebben a Kettős szerepben remekelt. Az egy csillagot azért vontam le, mert néhol, időnként sajnos elkalandoztak a gondolataim, bár ez lehet nem a regény hibája volt. Mindenkinek ajánlom ez a könyvet, aki szereti a fenn leírt stílust és témákat.

lolajos>!
John le Carré: Kettős szerepben

Le Carré amúgy is kedvenc sok éve, ez a könyv kiemelkedően az.

A címlap brutalitása elborzasztó, a könyv nem igazán. Családom nem ismerve a tartalmát többször kérdezte, hogy olvashatok ennyire durva könyvet. Mert sokszor, vissza-visszatérően olvastam, elektronikusan is.

Biztosan voltatok már úgy, hogy egy könyv miatt személyesen is el akartatok menni egy helyszínre, városba. Nos, a „Kettős szerepben” hatására jártam Freiburgban egy pár hetes karlsruhei tartózkodás egyik hétvégéjén. Más időben, merőben más körülmények közt voltam ott, mint a könyvben, de előjött az a bizonyos hangulat, az érzés, pl. a lőport felfedező Berthold Schwarz ferences barát szobra előtt. Münchenben tartózkodva is eszembe jutott a vonatkozó rész, de a volt Jugoszlávia autópályáján vezetve is. Nem tettem le Mykonos-ról sem, Athénba pár hét múlva megyek, de pl. Bejrút nem vonz. Bonn – ahol a könyv kezdődik – is elérhető közelségbe került egyik családtagom Kölnbe költözésével.

Sokan írják, hogy nehéz összerakni olvasás közben a cselekményt. Ezért is kell többször elővenni, pár tíz oldalanként újraélvezni.

Kiegészítés: időközben jártam Athénban, Bonnban (Mykonos és Bad Godesberg sajnos kimaradt) és megnéztem a filmet is. A cselekmény abban felgyorsult, helyenként leegyszerűsödött. De az élmény változatlanul ugyanaz, még ha a film nem is volt akkora siker. Meg kell nézni.

Tibor_Ipacs I>!
John le Carré: Kettős szerepben

Remek, fordulatos könyv. Nagyon kíváncsi vagyok a sorozatra is.

kvzs P>!
John le Carré: Kettős szerepben

Nem értettem, nem akart összeállni… Nem értettem a testvérem miért dicsőíti. Aztán a végén ááááááá. A helyére került minden, én pedig padlót fogtam :) Ha nem sorakozott volna a többi olvasni való, azonnal újra elkezdtem volna :)

olvasoterem>!
John le Carré: Kettős szerepben

A cselekményvezetés a le Carré-regények többségével ellentétben ezúttal nagyjából lineáris, viszont a rengeteg név és álnév, meg a nagyon összetett és rafinált sztori miatt a Kettős szerepben nem éppen könnyű olvasmány – de hát a műfaj rajongói épp ezt szeretik a brit szerző regényeiben. Ahogyan azt már megszokhattuk, le Carré nem rágja a szájunkba a történetet, bizonyos összefüggésekre az olvasónak kell rájönnie.

A teljes ajánló: https://olvasoterem.com/blog/2019/03/27/john-le-carre-k…

nyolcadikutas>!
John le Carré: Kettős szerepben

Rájöttem három Le Carré könyv elovasása után, hogy nem szeretem Le Carrét!

Tóth_László_7>!
John le Carré: Kettős szerepben

Valóban nagyon izgalmas regény, ami a palesztin probléma végiggondolására késztet és ráébreszt, hogy mindkét oldalnak megvan a maga igazsága, valamint arra, hogy Izrael puszta eszköz a Nyugat számára ahhoz, hogy egy nyugatbarát erőt tudjanak a térségben, miközben a zsidók igazából nem sokat számítanak a szemükben. Ugyanakkor egy Koestlertől vett idézet megmutatja, hogy az alapprobléma: Izrael vagy a zsidók otthonává válik vagy mini spártává, amely állandó harcban áll. Az izraeli titkosszolgálat egyes tagjai és más, gondolkodó zsidók ezzel a dilemával kűzdenek.

nagy_csilla>!
John le Carré: Kettős szerepben

Hát eléggé megizzasztott, de megérte.
Én is úgy jártam akárcsak az előttem szólók: nem akart összeállni a kép. Többször le is tettem pihenni, mert annyira aprólékos volt, hogy közbe már idegesített. Miután befejeztem rájöttem, hogy pont ez az aprólékosság az ami különlegessé teszi a könyvet.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Élek, gondolta, és ez a váratlan felismerés csodálatos, mámoros érzéssel töltötte el.

nagy_csilla>!

Mindezen felül tisztában volt a régi igazsággal: ezekben az anyagias időkben az emberek azt becsülik többre, ami többe kerül.

f_Anna>!

(…) mert tudta, hogy a lelke mélyén, mint a legtöbb lázadó, csak az azonosulás jobb lehetőségét keresi.

f_Anna>!

„A legnagyobb bűn semmit sem tenni, csak mert félünk, hogy amit tennénk, nem lenne elegendő”


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack Higgins: A Führer parancsára
Frederick Forsyth: Ikon
James Follett: A nagy játszma
Jeffrey Archer: Párbaj
Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Joss Stirling: Storm és Stone
Frederick Forsyth: A negyedik jegyzőkönyv
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Valentine Williams: A Tuskólábú
J. B. Priestley: Sötét város