Csapda (Karla-trilógia 3.) (George Smiley 7.) 43 csillagozás

John le Carré: Csapda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Madame ​Osztrakovát, egy Párizsban élő orosz emigránst felkeresi a szovjet követség egyik embere, és olyan lehetőséget ajánl az asszonynak, amely túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Pár nappal később holtan találnak egy londoni parkban egy idős férfit, aki egykoron a szovjetellenes disszidensek vezetője volt. Látszólag két jelentéktelen, távoli esemény, de nem George Smiley szemében, aki német klasszikus szerzők tanulmányozásával tölti nyugdíjas napjait, és amikor alaposabban szemügyre veszi a történteket, olyasmire bukkan, amit el sem mer hinni. Elkezdi felfejteni a titkolózás finomszövésű szövetét, közben pedig lassan és nagyon precízen csapdát állít annak az embernek, aki az életét tette fel arra, hogy megsemmisítse az angol titkosszolgálatot, és kicsi híján sikerrel is járt. Smiley még egyszer utoljára összehívja az embereit, a legjobb embereit, hogy végleg leszámoljon Karlával, a szovjet hírszerzés legendás kulcsfigurájával, akiről kiderül: mégis van sebezhető pontja.

A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
308 oldal · ISBN: 9786155272707 · Fordította: Falvay Dóra
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2011
308 oldal · ISBN: 9786155049330 · Fordította: Falvay Dóra

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

George Smiley


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
John le Carré: Csapda

Smiley negyven év hajszás tevékenység után végre nyugovóra térhet, hisz térdre kényszerítette a Homokembert, kit négy évtizeddel ezelőtt nem sikerült átállítania. Az eltelt időben – bár a Körönd részgyőzelmeket aratott irányításával (Árulás/Áruló), (Hajsza), azonban életét és sorsát rendre megkeserítette Karla tevékenysége, s számos jó embert is el kellett vesztenie, míg egy szovjet migráns szemfüles, orosz protokoll szerinti segítsége, s egy eredményes perzselés nyomán olyan információk birtokába jutott mellyel térdre kényszeríthette a Központ, a Tizenharmadik Divízió mindenható urát.
Egy régi kolléga holttestéhez veszik elő a már nyugdíjba vonult kémfőnököt újra, mert fedőnevén őt keresi a Tábornok, Rex – utódai felszínessége, s helyenkénti akadályozása ellenére a nyomok mozaikját fáradhatatlanul összerakva, régi kollégái, valamint többek közt „futárok”, „lámpagyújtogatók”, aszfaltzsonglőrök”, varázslók” segítségével váratlan, kiemelkedő eredményre jut.
Kitűnő könyv – melyet a XX. századi angol regények legjobbjai közt tartanak számon – végig izgalmas, cselekménnyel, feszültséggel teli. S bár tudjuk, családi boldogságát az árulás nyomán végleg elvesztette, de felrakva élete munkájára a koronát elégtételt szerez magának – azonban ez kárpótlást mégsem jelent.
A Karla-trilógiát, de Smiley előző három-négy kalandját is ajánlom figyelmedbe, ha valóban kitűnő kémregényt akarsz olvasni.

>!
meseanyu MP
John le Carré: Csapda

Ahhoz képest, hogy nem tolongtak érte a bloggerek, és én is csak egyfajta önfeláldozó módon vállaltam be, kellemes meglepetés ért. Nem ismertem eddig Le Carrét, olcsó ponyvára számítottam, ehhez képest egy melankolikus hangulatú, lassan hömpölygő történetet kaptam, kitűnő jellemrajzokkal, nagyon jó stílusban megírva.

>!
Miestas
John le Carré: Csapda

Végérvényesen elmondhatom magamról, hogy kémregényt én csak filmen tudok befogadni, mondjuk Gene Hackmannel!
Azt nem mondhatom, hogy a könyv rossz. Rossz könyv talán nincs is, csupán nem az olvassa, akinek íródott. Na valami ilyesmi történhetett velem is, és ebben az írónak John LeCarrénak semmi vétke nem volt.

9 hozzászólás
>!
Léczfalvy_Lili
John le Carré: Csapda

le Carré kötetei is a klasszikus krimikhez tartozik és tökre nem bánom, hogy ezt választottam, ami ráadásul köztes kötet egy sorozaton belül.

>!
Morzsa
John le Carré: Csapda

A Karla trilógia előző két kötetével kicsit szenvedtem is, bár aztán a történet határozottan felülírta a bajaimat. De ez a könyv végre az első oldaltól kezdve egységes, élvezhető, sőt izgalmas. Annak ellenére, hogy tényleg nagyon lassú, nem a kémtörténetekre jellemző akciódús piff-puff jellemző rá. Jellemrajzilag számomra egy kicsit hiányos (a Smiley-n kívüli karakterekeknél, pl. Esterhas-nál vagy Ostrakovánál) Smiley ellenben nagyon angol, egy angol Poirot, aki azért cselekedni is hajlandó, nem csak a szobában ülve kombinálni.

>!
Till_Zoltán
John le Carré: Csapda

Jóval pörgősebb az előző köteteknél, de körbelengi a már ismerős bonyolultság. Ha az ember még ki is találja, merre tartanak a dolgok, azt végképp nem, hogyan is áll össze a csapda. Szereplőkben és eseményekben gazdag, fordulatos és mondhatni akciódús könyv, egy remek befejezés.

>!
semmilyen P
John le Carré: Csapda

le Carre harmadik, befejező kötete a Karla trilógiából. Az első nagyon tetszett, a második kevésbé, ez a harmadik pedig nagyon jó volt. Ebben a könyvben láthattuk, hogyan is dolgozik az előzőekből megismert George Smiley, a már nyugdíjba vonult angol kém. Hogyan szedi elő a régi ismerettségeit a végső cél, az ürük ellenség, Karla legyőzéséhez. A könyv közepétől már rá lehet jönni, hogy ki is Alexandra, de sajnálom, hogy nem írja le, hogy végül mi is lett a lány sorsa. Jobb lett volna tudni talán… Nagyon jó könyv!

>!
manasesistvan
John le Carré: Csapda

Na, én az ilyen kémregényeket szeretem. Szinte alig van benne történés, mégis pattanásig feszült idegekkel olvastam végig. Kellett ehhez a Suszter, szabó, baka, kém tűzkeresztsége, most már sokkal jobban elkaptam a fonalat. Trilógiának is kitűnő, mesterien varrja el LeCarre a szálakat. Igazi mestermű. A James Bondos sallangoktól teli világban nagyon üdítő az a fajta tisztaság, logikai tökély, ahogyan ezt a regényt felépítette.

>!
kovacsja
John le Carré: Csapda

A Karla-trilógia legjobbja. Végig izgalmas és lebilincselő. Szinte az összes szálat elvarrta, amit az előző kötetek elindítottak. Elég ismerős karaktert vonultat fel, hogy az olvasó (aki az előző köteteket olvasta) könnyen belemerüljön a sztoriba. Méltó lezárása a kém-párbajnak.


Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Eszébe jutott Wilde mondása: Attól, hogy valaki meghal egy ügyért, még nem biztos, hogy az ügy igaz.

122. oldal

>!
Bla IP

Ostobaság ellen az istenek is hiába küzdenek, gondolta Smiley. Csakhogy a bürokratákról megfeledkezett ám Schiller.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
>!
viharmacska

Az erősektől könnyen megvédem magam, csak a gyöngéktől óvjon meg az isten.

10. oldal

>!
LuPuS_007 P

Amilyen infláció van manapság, a zsarolás az egyetlen, ami tartja az értéket.

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsarolás
>!
kovacsja

Itt dolgozik, mint éjszakás irodaszolga, mondta Herr Kertzschmar. Hogy nappal mit csinál, azt csak az ördög, vagy a jóisten tudja.

189

>!
Bla IP

Akkora már ő is megérthette, hogy egyszerűen félrerakják. (AGAVE?!)

68. oldal

>!
Bla IP

Az egyik fal mellett szűk kicsi dívány, az ablakpárkányon főzőlap. Gitt- vagy festékszag terjengett. Smiley úgy gondolta, az öreg bizonyára maga festette a kis lakást, javítgatta a beázásokat, glettelte a repedéseket. Az asztalon, melyet evéshez és íráshoz használt, régi Remington hevert, meg néhány viharvert szótár. A fordítás, gondolta Smiley, a szűkös mellékkereset a szűkös nyugdíjhoz….A fenyőfa éjjeliszekrényen észt nyelvű Bibliát talált. Óvatosan megvizsgálta, nincs e felvágva valahol a borító, nincs-e benne rejtett zug….Kinyitotta a fiókot. Egy fiola csodaszert talált benne, mely új ifjúi lendületet ígért sexuálisan megfáradtaknak….Azon tépelődött magában, hogyan boldogult Vlagyimir meg a rengeteg szeretője ezen a lehetetlenül pici ágyon. Az ágy fejénél Luther Mártont ábrázoló nyomat lógott. Mellette színes festmény, a címe: „A régi Tallin vörös háztetői”.

70. oldal

>!
kovacsja

Dr. Rüedi találta föl a magántulajdont és a börtönöket, meg még sok okos gondolatot, amikkel a világ alátámasztja a hazugságait, magyarázta. Felicity anya pedig túlságosan közel van az Istenhez, és nem érti meg, hogy az Isten olyan valaki, akit meg kell lovagolni és sarkantyúzni, mint a lovat, hogy a jó irányba vigye az embert.

296


A sorozat következő kötete

George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sebastian Faulks: Madárdal
Ian McEwan: Mézesmadzag
Sebastian Faulks: Az ördög táncba visz
Daphne du Maurier: Nyugtalan évek
William Somerset Maugham: Borotvaélen
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Jeffrey Archer: Párbaj
Anthony Horowitz: Orosz rulett
Jack Higgins: A Führer parancsára
Valentine Williams: A véreb lesben