Call ​for the Dead (George Smiley 1.) 7 csillagozás

John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead John le Carré: Call for the Dead

George smiley had liked Samuel Fennan, and now Fennan was dead from an apparent suicide. But why? Fennan, a Foreign Office man, had been under investigation for alleged Communist Party activities, but Smiley had made it clear that the investigation – little more than a routine security check – was over and that the file on Fennan could be closed. The very next day, Fennan was found dead with a note by his body saying his career was finished and he couldn't go on. Smiley was puzzled…

Eredeti megjelenés éve: 1961

Tartalomjegyzék

>!
Penguin, London, 2020
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780241330876
>!
Penguin, New York, 2012
160 oldal · ISBN: 9780141198286
>!
Penguin, New York, 2012
176 oldal · ISBN: 9780143122579

11 további kiadás


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Mónika_Sándor>!
John le Carré: Call for the Dead

Kicsit nehezen indult be, de aztán egészen szórakoztató kis könyv lett. Persze nem az a pörgős krimi / kémregény, amilyeneket mostanában lehet olvasni, de ne feledjük, hogy ez a 60-as évek elején íródott.
George Smiley nem az a tipikus hős karakter, kicsit bizonytalan is, szerencsétlen is, még csak nem is jóképű, ezzel együtt mégis szerethető. Kicsit nehéz volt időnként követni a karaktereket, de aztán sikerült a végére kibogoznom, ki kivel van. :) Összességében egészen bíztató sorozatkezdés.

ddani>!
John le Carré: Call for the Dead

George Smiley epikus kalandjait a Tinker Tailor Soldier Spy című (szerintem kiváló) filmből találtam meg*, és rögtön a szága elején kezdtem neki.
Ami tetszett a könyvben, az a felhasnálóbarát ám nem buta írói stílus, a szigorúan autentikus** ötvenes évek díszlet és miliő, és a James Bond antitéziseként inkább irónia, mint pátosz felé hajló tartalom.
Ami viszont nem jött be: az alkalmasint mégis pátoszba hajló beállítások, a kétségtelen férfiszempont és ezzel járó autentikus (nagyrészt jóindulatú) szexizmus, és a hidegháború elfogult megjelenítése – ez a háromdarabos egységcsomag egymást erősíti, tuljdonképpen ezt tudtam kiolvasni mint 'üzenet' az amúgy élvezhető, nem túlbonyolított, szinte minimalista kémregény cselekménye mögül.
LeCarré népszerűsége mindezzel egycsapásra teljesen világos is nekem. Több kérdésem nincs, Smiley és világa nagyon jól járt egy modern filmes adaptációban, amúgy felőlem maradjon csak klasszikus, amit a rajongók rajonghatnak, a fanyalgók*** pedig tisztes távolból békénhagynak.

*és a filmek mindig orientálják az embert, aztán vagy olyan a könyv, vagy tök nem olyan. itt külön problémás, hogy a filmet ihlető könyvet még nem olvastam, és úgy párezer oldalnyi Smiley-kaland van a Call for the Dead és a Tinker, Tailor között, amit viszont nem valószínű, hogy átnavigálok.
** már amennyire az egyszeri huszonegyedik századi olvasó ezt annak látja…
***lásd **

Bogas>!
John le Carré: Call for the Dead

Van valami addiktív benne, pedig lassan csordogál a történet, mint az eső, mégis nehéz letenni.

1 hozzászólás
Gulo_gulo>!
John le Carré: Call for the Dead

Nem kötött le annyira mint le Carré későbbi történetei, de első kötetnek nem rossz.

RitaMoly P>!
John le Carré: Call for the Dead

Valószínűleg a Tinker, Tailor… rakta túl magasra a mércét, meg kicsit zűrös időszak is volt olvasásilag, de ez nekem most annyira nem jött be. Főleg az elején éreztem azt, hogy mindenki irritáló módon csak fecseg, Smiley meg még nincs kész abban a formájában, ahogy szeretjük. Azt a részt meg megmutattam a német töriprofesszoromnak, ahol a németeket szidják benne, mindketten tanultunk belőle valami újat.

>!
Penguin, London, 2012
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141198286

Népszerű idézetek

Bogas>!

Mendel drove very well, with a kind of schoolma'amish pedantry that Smiley would have found comic.

10 The Virgin's Story

Bogas>!

'But he liked Brecht didn't he? He seemed very thrilled with the Berliner Ensemble performances in London.'

4 Coffee at the Fountain

RitaMoly P>!

'It's an old illness you suffer from, Mr Smiley,' she continued, taking a cigarette from the box; 'and I have seen many victims of it. The mind becomes separated from the body; it thinks without reality, rules a paper kingdom and devises without emotion the ruin of its paper victims. But sometimes the division between your world and ours is incomplete; the files grow heads and arms and legs, and that's a terrible moment, isn't it? The names have families as well as records, and human motives to explain the sad little dossiers and their make-believe sins. When that happens I am sorry for you.'

20-21. oldal, Elsa Fennan (Penguin UK, 2012)


A sorozat következő kötete

George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Troubled Blood
Anthony Horowitz: Trigger Mortis
Agatha Christie: Murder on the Orient Express
Tillie Cole: Reap
Agatha Christie: Crooked House
Douglas Adams: Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Agatha Christie: Ordeal By Innocence
Ian Fleming: On Her Majesty's Secret Service
Anthony Horowitz: Nightshade
Frederick Forsyth: The Devil's Alternative