Árulás (Karla-trilógia 1.) (George Smiley 5.) 45 csillagozás

John le Carré: Árulás

„Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. És hogy teljes legyen a kép, Karla gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak. A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával, bulldogkitartással és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek.”

Az áruló és Suszter, szabó, baka, kém címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
316 oldal · ISBN: 9789639868434 · Fordította: Falvay Dóra

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

George Smiley · Jim Prideaux


Kedvencelte 7

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
John le Carré: Árulás

Amíg Terry Hayesnél a kémek halált megvető bátorsággal lövöldöznek a Vörös téren, le Carrénál bőrig áznak a londoni esőben, és félelmetes aktahegyekkel küzdenek meg. Ebben az üdítően álomférfi mentes világban a főszereplő a kurta lábú, alacsony, tömzsi, középkorú George Smiley, akinek állandó szívfájdalmat okoz szépséges, hűtlen felesége.
Mégis lehetetlen őt nem szeretni, és nyilvánvaló, hogy amíg a titkosszolgálat vezetői között megbújó veszélyes áruló leleplezése az ő feladata, Anglia biztonságban van, bármiben is mesterkedjen az ellenséges orosz oldalon méltó ellenfele, a titokzatos, zseniális Karla.
A szerző maga is a brit hírszerző testület tagja volt, a kémregény irodalomban nincs nála hitelesebb elbeszélő. Tökéletesen ismeri a szervezetet, amit bemutat, összes hibájával és erősségével együtt. Regényei nem túl akciódúsak, inkább kifinomultak, fő jellemzőjük a hidegháború hangulatának, elfojtott feszültségének kiváló ábrázolása.
Az író műveivel ismerkedni vágyóknak első olvasmányként egy másik könyvet ajánlanék, tapasztalt le Carré olvasók viszont bátran próbálkozzanak a Karla-trilógiával.

7 hozzászólás
Noro >!
John le Carré: Árulás

Nem ritkaság, hogy egy krimihez, kémregényhez kerülő úton, a sci-fin vagy a fantasyn keresztül jutok el. Le Carré intellektuális kémtörténetei is elég sok zsánerírót ihlettek meg spoiler ahhoz, hogy ideje legyen elővenni egy eredetit. Amelyben nyugdíjas kémek cigarettázva ülnek egy kopott íróasztal mögött egy lepukkant irodában, akták százait olvasva át, (az már az akció csúcsa, ha élőben megfigyelnek valakit,) majd egyszer csak felvesznek egy ócska bakelit telefont, és ezzel megváltozik a történelem. Szerintem ez valahol nem más, mint az angol szalonkrimi egy újabb változata, de míg azoktól irtózom, ezt a könyvet elejétől a végéig érdeklődéssel követtem. Talán azért, mert politikai és történelmi összefüggéseinek valós vonatkozásai is vannak, vagy szimplán csak azért, mert szeretem, ha egy történetnek komoly tétje van. Filmen viszont biztosan nem tudnám végignézni – főleg akkor nem, ha nem lehetne szükség esetén visszatekerni egy-egy információmorzsáért :)

Ui: de a beépített ügynök magyarul akkor sem vakond, hanem tégla.

1 hozzászólás
viharmacska>!
John le Carré: Árulás

Suszterszabó címen olvastam, de a moly két különböző könyvnek veszi, és szerinte nekem ez nemigen tetszene, bár a másik címén kedvenc :D De ha a cím azonos, akkor egynek vesz egy teljes és hamisítatlan változatot holmi rövidített-lebutítottal =)

Emmi_Lotta I>!
John le Carré: Árulás

A címlap túloldalán a következők olvashatók: Műfaj: 1. Kémregény, 2. Szépirodalom. Valóban úgy tűnik, igényes, jól kidolgozott, különleges irodalommal van dolgunk. George Smiley, a főhős nem sablonos nyomozófigura. Az író a fontosabb szereplőket is érdekesen és árnyaltan ábrázolja.
Ezt a regényt csak úgy érdemes olvasni, hogy az ember folyamatosan jegyzeteli az előforduló személyek nevét (sok esetben neveit). Talán csak a Csendes Don vagy az Alapítvány-trilógia fogható ahhoz, amennyi név előfordul ebben a könyvben. Emiatt és a különféle szövevények miatt az olvasónak alaposan meg kell dolgoznia a mű befogadásáért, amit az apróbetűs tipográfia is megnehezít. De mindenképpen megéri az erőfeszítést.
A könyv szereplői között alig akad olyan, illetve talán nincs is, aki nem kém, vagy nem áll kapcsolatban semelyik hírszerzővel.
A hidegháború hátterébe ágyazott történet hihető, de a szálakat nem teljesen varrja el a szerző, nyilván ez a trilógia második és harmadik epizódjától várható.
Az áruló kilétének rejtélye eléggé könnyen kitalálható, ez azonban nem von le a regény élvezetéből.
Ötletes és szellemes a sajátos kémterminológia. A hírszerzők világában más értelmet nyernek a szavak: vakond, talpas, pesztra, tyúkanyó, lámpagyújtogató, szárnysegéd, inkvizítor, gyóntató, tehetségkutató, vajákos stb.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
316 oldal · ISBN: 9789639868434 · Fordította: Falvay Dóra
LuPuS_007 P>!
John le Carré: Árulás

Kiemelés a trilógia összegzéséből_1.0:
http://moly.hu/ertekelesek/763621

George Smiley aki se nem szép, se nem izmos( ellentétben Bond-dal) legkevésbé sem hasonlít a fényes sikert befutó kémre. Egyszerű szürke kisegér, hatalmas szürke állománnyal.
Nagyon jó megfigyelő, jól vág az esze, éppen ezért ő az, aki szépen sorban minden kis információmorzsát begyűjtve egyre közelebb és közelebb kerül az árulóhoz.
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/archives/first_l…

Itt jegyezném meg általában elég jól lehet haladni, itt minden sorban lehet egy egyszerű szó ami minket visz közelebb magához az árulóhoz, aki nem más ,mint         _., amennyiben ezek a morzsákra nem figyelünk csak egy regényt kapunk aminek a végén a várt csattanó még sem érkezik meg , Ezért is mondom kéretik figyelmesen olvasni mindhárom művet.

Selerdohr>!
John le Carré: Árulás

Elkezdtem, és eddig bírtam… semeddig. Nem nekem való a kémsztori. Azt azért érzékeltem, hogy nagyon precízen megírt történetről van szó, válogatott stílusban, de valahogy mégsem vette be a gyomrom.

2 hozzászólás
Toncsi>!
John le Carré: Árulás

Érdekes, amikor a belső dolgokról beszél, viszont nagyon sok az infó, nagyon kuszák a szálak és a viszonyok, és az elkezdett szálat a legritkább esetben vezeti végig, csak a főszálra koncentrál, ezért minden más csak töltelék marad, pedig izgalmas lenne az is.

Rézi>!
John le Carré: Árulás

Végig vártam, hogy bevonódjak, hogy elkezdjen jobban érdekelni a történet vagy a szereplők sorsának az alakulása, de ez nem történt meg. Nem találtam izgalmasnak vagy érdekesnek a könyvet, még fordulatokat sem érzékeltem benne, de lehet, hogy csak összekevertem a szereplőket, nem tudom. Közben olvasom, hogy ez nem a tipikus izgalmas kémregény, hanem a hidegháború feszültségét hozza – hát, jó. Ráadásul sok zavaró fordítási furasággal is találkoztam, ami szintén megnehezítette, hogy belefeledkezzek az olvasásba. Nagyon zavart például, hogy vakondnak fordították azt, ami gondolom „mole” volt az eredetiben, azaz beépített ügynök, tégla stb. Az egyedüli ötletem az, hogy az első fordítás iránti „tiszteletből” történt mindez.

kanga021>!
John le Carré: Árulás

Nagyon nem nekem való könyv. Végig fogalmam sem volt, miről van szó, néha a szereplőket is kevertem, egyáltalán nem kötött le és nem szórakoztatott. :-(


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Természetesen semmit nem tudott az ügyről, de hát ugyan melyik nőt zavarja az információ hiánya? Érezte, miről van szó.

1 hozzászólás
szadrienn P>!

Mindezek után szakadt az eső, Smiley bőrig ázott, és Isten büntető keze minden taxit eltüntetett London városából.

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
szadrienn P>!

Az az igazság, ha a vén Dover őrnagy nem esik össze holtan a tauntoni futtatáson, Jim sosem került volna el a Thursgoodba.

(első mondat)

2 hozzászólás
szadrienn P>!

Jim Prideaux egy pénteki napon érkezett, kiadós felhőszakadás kíséretében. Az eső, akár a fegyvertűz füstje, vastagon gomolygott alá a Quantocks barna dombhátain, végigkorbácsolta az üres krikettpályákat s az omladozó homokkő homlokzatot.

probat_bicol>!

A magyar valami malac történetet kezdett mesélni.Az idegesség jön ki rajta, gondolta Jim.Irtózatos volt a fokhagymabűz. Mintha a magyar fokhagymát használt volna rágóguminak.

31. fejezet vége.

Kapcsolódó szócikkek: Jim Prideaux
sophie P>!

A 3. sz. Varázserő a magyar revizionizmust tátgyalta, meg Kádár újabb tisztogatásait a politikai és akadémiai színtereken. „A zabolátlan szóbeszédek megakadályozására az volna a legalkalmasabb mód”, vélte a jelentés írója Hruscsov egy régi bölcsességét idézve, „ha lepuffantanának még egy-két értelmiségit.” Megint csak Roy Bland területe. „Jótékony figyelmeztetés mindazok számára', írta ugyanaz a külügyminisztériumi elme, "akik azt képzelik, hogy a Szovjetunió kesztyűs kézzel fog bánni csatlósaival.”

121. oldal


A sorozat következő kötete

Karla-trilógia sorozat · Összehasonlítás
George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Jeffrey Archer: Párbaj
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Frederick Forsyth: Az Odessa-ügyirat
Frederick Forsyth: A negyedik jegyzőkönyv
Frederick Forsyth: Ikon
David Mitchell: Felhőatlasz
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája