A ​titkos zarándok (George Smiley 8.) 8 csillagozás

John le Carré: A titkos zarándok

A ​berlini fal leomlott, a hidegháborús időknek vége. A szovjet kém leleplezését követően Szolgálattá átkeresztelt Körönd vén rókája, az Oroszország Házat is megjárt, visszavonulására készülő Ned hírszerzői pályafutásának utolsó állomásaként a sarratti Óvodát vezeti, ahol a jövő kémeit képezi ki. A kiképzés végét ünneplő vacsorára meghívja mentorát, George Smiley-t. Végső búcsújában a legendás és mindörökké kiismerhetetlen díszvendég elmereng a titkosügynöki hivatáson, s miközben Ned diákjaival együtt Smiley-t hallgatja, felidézi pályafutásának legfontosabb, hol komikus, hol tragikus, hol pedig fájdalmasan hiábavaló epizódjait, amelyek hosszú ideje kísértik a titkos világ zarándokát.

A sötétség mélyére vezető, magányos utazása során Ned keresztül-kasul bejárja a Körönd kasztrendszerét és a hidegháborús idők titkos világát Hamburgtól, Gdanskon és Bejrúton át egészen a Távol-Keletig, újabb és újabb poklokat ismerve meg. Emlékeiben utoljára lépnek színre John le Carré… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789634191407 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191391 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

George Smiley


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Krumplicsku>!
John le Carré: A titkos zarándok

Szinte novelláskötet, ennek megfelelően voltak érdekesebb és kevésbé érdekes történetek, Smiley maximum dísz és átkötőelem az egyes történetek közt.
Ez a le Carré most nem hozott különösebben lázba, még ha a jobb sztorikban benne is volt, amiért szeretni szoktam a könyveit, még ha zanzásítva is. Ennek meg voltak előnyei és hátrányai: előny volt, hogy így kicsit tempósabban haladt maga a sztori, hátránya viszont, hogy pont azok a részletekben rejlő apróságok sikkadtak el, ami a tejszínhab a le Carré történetekben.

kirkkaus>!
John le Carré: A titkos zarándok

Háát… George Smiley nevével van eladva a könyv, de ő csak az összekötő kapocs két novella között, ő maga nem szerepel igazán egyikben sem. A novellák viszont főleg a hidegháború kemény időszaka, az ötvenes-hatvanas évek táján játszódik, amiben az író igazán erős, úgyhogy a minőségükkel nincs is nagy gond. Őszintén megvallva, a kötet szerintem az elfekvő ötletek kiadása volt Smiley és a Karla-trilógia neveinek folytonos, szükségszerűtlen és izzadtságszagú emlegetésével megtámogatva, mert a nép úgyis azt nézi, és az alapján veszi majd meg a könyvet…

Tóth_László_7>!
John le Carré: A titkos zarándok

Többnyire elgondolkodtató történetek emberekről, akik vergődnek a titkosszolgálatoknak kiszolgáltatva, de emberi törekvéseik szétttörik e szolgálatok bilincseit.


Népszerű idézetek

viharmacska>!

Olvastam valahol, hogy a rettegő ember soha nem tanul.

15. oldal

viharmacska>!

Ó, persze, van abban is valami művészet, ha a hazugot rajtakapjuk – ismerte el habozva Smiley, és kortyolt még egyet a poharából. – De a valódi művészet az igazság felismerésében rejlik, ami jóval nehezebb.

74. oldal

viharmacska>!

– Egy pillanatig se képzeljék azt, hogy sértetlenek maradhatnak azoktól a módszerektől, amelyeket alkalmaznak. A cél talán szentesítheti az eszközt, ha nem így volna, bízvást mondhatom, ma nem is lennénk itt. De ennek ára van, amely rendszerint saját magunk.

14-15. oldal

viharmacska>!

Rögvest egy vallomással tartozom: nem önteném ki most ennyire a szívemet, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve, a pillanat hevében nem ragadtam volna tollat, hogy levelet írjak George Smiley-nak, melyben felkértem: tartson beszédet végzős osztályom bevezető kurzusának záróestjén. S nemigen tárulkoznék ki, ha Smiley minden várakozásommal ellentétben nem fogadta volna el meghívásomat.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley

A sorozat következő kötete

George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Hárman
Ian McEwan: Mézesmadzag
Koppány József – Hahn Péter: Rókák a sakktáblán
Sebastian Faulks: Az ördög táncba visz
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Agatha Christie: Poirot első esetei
Agatha Christie: Mr. Quin
Agatha Christie: Gyilkosság méretre
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin
Anthony Horowitz: Mély vízben