A ​kém, aki bejött a hidegről (George Smiley 3.) 144 csillagozás

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Alec Leames utolsó ügynökét is megölik Kelet- Németországban, a kémet visszahívják Londonba. Leames úgy hiszi, annyi hosszú, sötét és jeges év után végre bejöhet a hidegről. Ám Kontroll, a brit hírszerzés feje mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kelet- német kémszervezetet. Terve megvalósításához Leamesre van szüksége, a kémre, akit még egyszer, utoljára visszaküld a hidegbe… John le Carré regényét világszerte a kortárs angol irodalom egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartják nyilván.

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
230 oldal · ISBN: 9786155272622 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868014 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
208 oldal · ISBN: 9789639868014 · Fordította: Falvay Mihály

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Tudom, hogy tudod, hogy tudom, hogy tudod…
Klasszikus hidegháborús kémsztori, angol és kelet-német titkosszolgálati harccal, ahol lehet választani: ki a szimpatikusabb, az idealista fanatikus vagy a gátlástalan pragmatikus?
20 éve olvasgatok egy levéltárban ilyen iratokat a magyar szolgálatokról, és még mindig nem tudom: ezek a történetek hitelesek-e vagy csak az írói fantázia termékei?
Az viszont biztos, hogy izgalmas volt, jöhet a következő. :)

>!
mate55 
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Ijesztő, hogy Le Carré milyen tökéletesen jeleníti meg a korszak Kelet – Nyugat konfliktusainak valóságát. Nem csak a feszült cselekményért érdemel elismerést, hanem azért, ahogy apró részletekből, hiteles gesztusokból, túlzásoktól mentes „jelenetekkel” felidézi a korszak szorongással telített légkörét. „Magamon érzem a kémlelő tekinteteket, besúgót látok minden ismeretlenben”. Úgy bonyolítja az összefüggéseket, hogy nem egyszer kis híján „benyeltem”. Eltűntek a baráti érzelmek, emberi értékek. Az igazság reménytelen keresése, a nyomok felülről való eltüntetése, olyan hiteles, hogy már – már félelmetes. Jó volna túl lenni már az egészen. De nem lehet. Egészen mélyen, a hétköznapi szintig belénk ivódtak a következmények. Túl minden eszmén és álmon. „Hideg” könyv ez, olvasása közben belém fagyott a levegő, miközben megint átéltem egy olyan világot, amit sajnos az én korosztályom már a múltban megismert. Egy kedves magyar tanárnőm azt mondta, hogy romantikus szál nélkül hiányérzetünk lesz egy regény elolvasása után. Valami megkapóan lelket melengető volt a szerelmi szál. Lehet, hogy igaza volt?

3 hozzászólás
>!
SteelCurtain 
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Egyre jobban tetszik nekem le Carré. Nem hinném, hogy hordott a hátán a Föld még egy ilyen cinikus kémregényírót. Nyilván nem szorul magyarázatra, hogy miért lesz ilyen kiábrándult valaki, akinek megadatott, hogy a színfalak mögé lásson. Hősei keserű, megtört emberek, akik már csak puszta megszokásból haladnak megcsúfolt ideáljaik irányában. Már elveszítették hitüket, egyetlen motivációjuk az egyéni túlélés és az árulás elkerülése. Pazar.

>!
Habók P
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Keserű. Nyomasztó. Cinikus. Feláldozható (és feláldozott) emberek, akik fontosnak hiszik magukat. És olyanok is, akik semmiről nem tudnak. Tudom, hogy tudod, hogy hazudok, de mennyire, és miben? Daráló. Kiszállni nem lehet.
És az olvasást abbahagyni sem.

2 hozzászólás
>!
ppeva P
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Ha csak képletesen is, de tövig rágtam rajta a körmeimet…

>!
Aligabacs
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Amikor a sok fantasy és mese után, már minden kő mögött egy manót sejtek, akkor jól jönnek az ilyen regények, hogy visszarázzanak egy időre a valóságba. A történet a fallal kettéválasztott Berlinben kezdődik és ott is végződik. A regény főhősén, Alec Leamas-on keresztül bepillanthatunk a brit és a kelet-német titkosszolgálat harcába. A regény végén lehet moralizálni kicsit, hogy miért is történtek így dolgok, bár amikor olvastam pont nem volt kedvem hozzá. Összegezve számomra kicsit nyomasztó, de jó volt.

A fél csillag levonás azért járt, mert nem szeretem, ha a női karaktereket kétdimenziósnak állítják be. Tudom, hogy ’63-ban íródott, de akkor is.

3 hozzászólás
>!
Roszka
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Nem igazán szeretem a kém-történeteket. Ezt a könyvet kézbe vettem, és nem tudtam letenni!
Végig fokozódó izgalom, aggódás a lebukás miatt, és a stílus, meg a mondani való valahogy nagyot üt.
Nem szeretem, mikor ártatlan emberek keverednek a nagyok játszmájába, ha akarnak, ha nem, és a végén természetesen Ők húzzák a rövidebbet.
A könyv sodró, magával ragadó.
Ettől függetlenül úgy érzem, ez nem az én világom.

>!
Tibor_Ipacs I
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Az utóbbi nyolc évben most olvastam el harmadszorra (ezúttal eredetiben), és még mindig találtam benne új dolgokat. Nagyon jól megírt könyv egy kegyetlen, kíméletlen és cinikus világról. A történet ugyan hidegháborús, de akár ma is játszódhatna, annyira kortalan. A szereplők lelépnek a lapokról, remekek a párbeszédek, a történet pedig…hát arról inkább nem mondok semmit, mert spoiler nélkül nem igazán lehet. Aki szereti a jó könyveket, mindenképp olvassa el. Senkit se befolyásoljon az, hogy ez egy kémtörténet: persze, kémek vannak benne, de a középpontban, mint John Le Carré számos regényében, az ember áll. Látványos akciójelenetek, autós üldözések itt aztán nincsenek, de nem is hiányoznak: talán azok hiány miatt is olyan hátborzongatóan valóságos ez az egész.

>!
Szilvi_F
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Olvasmányos, izgalmas, fordulatos, logikus, némileg depresszív, sötét és tragikus.

>!
kytty0494
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Nagyon izgalmas regény, még pár oldalra sem laposodik le. Ez a műfaj nem tartozik épp a konfortzónámba, de örülök neki, hogy nekikezdtem.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Az emberek változnak, de az arckifejezésük egyugyanolyan.

7. oldal

>!
TáboryElemér

Egy este aztán megkérdezte:
– Alec, miben hisz maga? Ne nevessen ki … feleljen szépen. – Liz várt, és Leamas végre megszólalt:
– Hiszem, hogy a tizenegyes busszal eljutok Hammersmithbe, de azt nem hiszem, hogy a Mikulás vezeti.

44. oldal

>!
ppeva P

Ha valaki, ők aztán tudják, hogy az emberi következetlenség fölborogathatja a legjobban megszervezett kémügyet is; tudják, hogy csalók, notórius hazudozók, bűnözők minden hízelgésnek ellen tudnak állni, s ugyanakkor köztiszteletnek örvendő úriemberek hökkenetes árulásokra képesek, mert a minisztérium étkezdéjében íztelen a káposzta.

72. oldal

>!
vercsa

Te jó ég, ezek aztán nem teketóriáznak, gondolta: hisz ez már-már illetlenség. Eszébe jutott valami hülye kabarétréfából: „Ilyen ajánlatot tisztességes nő nem fogadhat el – ráadásul azt sem tudom, mennyit kapnék érte!”

58. oldal

>!
Oswald 

Aki kíváncsi, ahhoz az Isten legyen irgalmas.

117. oldal (Európa, Budapest, 1990)

>!
szil0214

Mondják, a halálraítélteket időnként megmagyarázhatatlan jókedv fogja el, mintha pusztulásuk, miként a gyertyalángba repülő pillének, a kiteljesedésükkel esnék egybe.

112. oldal, 12. fejezet - Kelet (Agave, 2013)

>!
ppeva P

Ez a nő jelentős hírharangja volt az utcának: a boltosok őt kérdezték, adhatnak-e hitelt Leamasnek. Mrs. McCaird úgy vélte, jobb, ha nem adnak. soha sincsen postája annak az embernek, mondta, s ezt a boltosok is nyomós érvnek vették. Nincsenek képei, könyve is csak pár darab, azok közül is az egyik mintha disznó lenne, noha biztosat Mrs. McCaird sem állíthatott, mert a könyv külföldiül volt írva.

38. oldal

>!
ppeva P

– Mihez kezd odakint? – kérdezte. Leamas halálosan komoly ábrázattal azt felelte, hogy új életet szándékozik kezdeni. Nagyon okosan teszi, helyeselt a börtönigazgató.
– Hát a család? – firtatta. – Visszafogadja a felesége?
– Megkérdem mindenesetre – felelte pléhpofával Leamas –, csak az a bökkenő, hogy újra férjhez ment.

55. oldal

>!
mate55 

Az ember üres gyomorral az egész világot jobbnak érzi.

208. oldal

>!
Szelén P

Van, aki kanárit tart, mondta, és van, aki belép a pártba.


A sorozat következő kötete

George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Isherwood: Isten veled, Berlin
Pat Barker: Felépülés
A. S. Byatt: Mindenem
J. G. Ballard: A Nap birodalma
Graham Swift: Lápvilág
Louis de Bernières: Corelli kapitány mandolinja
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Andrea Levy: Parányi sziget
Ian McEwan: Idegenben