A ​kém, aki bejött a hidegről (George Smiley 3.) 181 csillagozás

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Alec Leames utolsó ügynökét is megölik Kelet-Németországban, a kémet visszahívják Londonba. Leames úgy hiszi, annyi hosszú, sötét és jeges év után végre bejöhet a hidegről. Ám Kontroll, a brit hírszerzés feje mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kelet-német kémszervezetet. Terve megvalósításához Leamesre van szüksége, a kémre, akit még egyszer, utoljára visszaküld a hidegbe… John le Carré regényét világszerte a kortárs angol irodalom egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartják nyilván.

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199021 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
230 oldal · ISBN: 9786155272622 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868014 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna

3 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Tudom, hogy tudod, hogy tudom, hogy tudod…
Klasszikus hidegháborús kémsztori, angol és kelet-német titkosszolgálati harccal, ahol lehet választani: ki a szimpatikusabb, az idealista fanatikus vagy a gátlástalan pragmatikus?
20 éve olvasgatok egy levéltárban ilyen iratokat a magyar szolgálatokról, és még mindig nem tudom: ezek a történetek hitelesek-e vagy csak az írói fantázia termékei?
Az viszont biztos, hogy izgalmas volt, jöhet a következő. :)

Márta_Péterffy P>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Második könyvem a szerzőtől, felkavaró és megrázó történet. A szerző nagyon ismeri ezt a világot, méltán lett világhírű s kapott díjakat. Ezt az időszakot én szüleim, nagyszüleim révén ismerem, de a történelem ezen korszaka, a megosztott világ már nekem sem volt ismeretlen.
Micsoda eufórikus boldogság volt, amikor ledöntötték a berlini falat!
Ám végül csak 4 csillagra értékeltem, mint regény, kémtörténet kiváló-de nem tudott mégsem olyan tökéletesen utat találni hozzám, mint korábban vártam.
A regények sorát folytatni szeretném.

mate55 P>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Ijesztő, hogy Le Carré milyen tökéletesen jeleníti meg a korszak Kelet – Nyugat konfliktusainak valóságát. Nem csak a feszült cselekményért érdemel elismerést, hanem azért, ahogy apró részletekből, hiteles gesztusokból, túlzásoktól mentes „jelenetekkel” felidézi a korszak szorongással telített légkörét. „Magamon érzem a kémlelő tekinteteket, besúgót látok minden ismeretlenben”. Úgy bonyolítja az összefüggéseket, hogy nem egyszer kis híján „benyeltem”. Eltűntek a baráti érzelmek, emberi értékek. Az igazság reménytelen keresése, a nyomok felülről való eltüntetése, olyan hiteles, hogy már – már félelmetes. Jó volna túl lenni már az egészen. De nem lehet. Egészen mélyen, a hétköznapi szintig belénk ivódtak a következmények. Túl minden eszmén és álmon. „Hideg” könyv ez, olvasása közben belém fagyott a levegő, miközben megint átéltem egy olyan világot, amit sajnos az én korosztályom már a múltban megismert. Egy kedves magyar tanárnőm azt mondta, hogy romantikus szál nélkül hiányérzetünk lesz egy regény elolvasása után. Valami megkapóan lelket melengető volt a szerelmi szál. Lehet, hogy igaza volt?

3 hozzászólás
SteelCurtain >!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Egyre jobban tetszik nekem le Carré. Nem hinném, hogy hordott a hátán a Föld még egy ilyen cinikus kémregényírót. Nyilván nem szorul magyarázatra, hogy miért lesz ilyen kiábrándult valaki, akinek megadatott, hogy a színfalak mögé lásson. Hősei keserű, megtört emberek, akik már csak puszta megszokásból haladnak megcsúfolt ideáljaik irányában. Már elveszítették hitüket, egyetlen motivációjuk az egyéni túlélés és az árulás elkerülése. Pazar.

gyuszi64>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

2021/52, otthoni polc, 55/164 eddigi értékelés

Kémregény. Sokáig azt hittem, a tematikában a klasszikus Household mélyebb (még akkor is, ha kicsit naivabb és olyan brit úriemberes), de csak végig kellett olvasni ezt a ragyogó regényt. Ritka jól megmutatja a titkosszolgálatok embertelenségét, az érzéketlen kémjátszmákat. Persze „magasabb szempontból” csak sakkfigurák az emberek, de a kiütött figurák bizony érző személyek, gyakran tudatlan civilek. Biztos, hogy elfogadható néhány ember feláldozása valamely magasabb célért, esetleg tömegek megmentéséért?

Ez az 1001 listás regény különleges könyv, a színfalak mögött folyó csendes (és örök) háborúval úgy szembesít, ahogy nem sok könyvtársa képes.
spoiler

Update, kicsi gondolkodás után:
1. Feltűnő az áldozatok feleslegessége. (Nagyjából ugyanolyan lenne most is a világ, ha az elmúlt fél évszázadban a hasonló akciók rendre fordított eredménnyel zárultak volna.)
2. Miért gondoljuk, hogy ha vége a „hideg” háborúnak, akkor vége a színfalak mögött folyó titkos háborúknak is?

Kokuszka>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Az első történet egy könyvmentés kapcsán került hozzám, de szerencsére sikerült beszerezni a folytatást is. Meg voltam róla győződve, hogy ennek a történetnek a főszereplője is George Smiley lesz, helyette Alec Leamas került előtérbe, amit egy kicsit sajnáltam. Ez nem az a tipikus akciódús történet, mégis teli van feszültséggel, spekulációkkal. Nagyon szuper kis csavarok voltak a végén, és nagyon szurkoltam Alecnek és Liznek, hogy időben meg tudjanak szökni és ne jöjjön közbe semmi spoiler. A lezárás nem is történhetett volna másképp. Később biztosan folytatni fogom a sorozatot, mindenképpen érdemes – újraolvasni is. Kíváncsi vagyok, hogyan fogja az Író tovább szőni-fonni ezt a jó kis kémtörténetet.

Habók P>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Keserű. Nyomasztó. Cinikus. Feláldozható (és feláldozott) emberek, akik fontosnak hiszik magukat. És olyanok is, akik semmiről nem tudnak. Tudom, hogy tudod, hogy hazudok, de mennyire, és miben? Daráló. Kiszállni nem lehet.
És az olvasást abbahagyni sem.

2 hozzászólás
ppeva P>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Ha csak képletesen is, de tövig rágtam rajta a körmeimet…

Aligabacs >!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Amikor a sok fantasy és mese után, már minden kő mögött egy manót sejtek, akkor jól jönnek az ilyen regények, hogy visszarázzanak egy időre a valóságba. A történet a fallal kettéválasztott Berlinben kezdődik és ott is végződik. A regény főhősén, Alec Leamas-on keresztül bepillanthatunk a brit és a kelet-német titkosszolgálat harcába. A regény végén lehet moralizálni kicsit, hogy miért is történtek így dolgok, bár amikor olvastam pont nem volt kedvem hozzá. Összegezve számomra kicsit nyomasztó, de jó volt.

A fél csillag levonás azért járt, mert nem szeretem, ha a női karaktereket kétdimenziósnak állítják be. Tudom, hogy ’63-ban íródott, de akkor is.

3 hozzászólás
Sztike74>!
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

A kémregény nem az én műfajom, ez az első, amit olvastam. Egyébként az író emlékére vettem a kezembe. Nem bántam meg, bár nem feltétlenül tudtam átlátni mindenhol az események hátterét és a kapcsolódásokat. Mindenesetre a befejezés zseniális. Az Utószó pedig kifejezetten tetszett, ahol a szerző bepillantást enged a könyvből készült film kulisszái mögé.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

gyuszi64>!

… Szóval, képes lett volna megölni egy embert, egy ártatlan embert?…
– Hát az attól függ… ha szükséges…
– Ohó – sóhajtott elégedetten Fiedler –, tehát ha szükséges. Lényegében amit Sztálin mondott. A közlekedési baleset meg a statisztikai adat. Hát ez nagy megkönnyebbülés.
– Miért?

– Az a vicc, tudja, hogy mind egyformák vagyunk.

206. oldal, 18. fejezet - Fiedler (Európa-Fabula, 1990)

1 hozzászólás
mate55 P>!

Az emberek változnak, de az arckifejezésük egyugyanolyan.

7. oldal

gyuszi64>!

– Miért nem eszik? – kérdezte újra a fegyőrnő. – Hosszú út előtt áll, és odatúl ki tudja, lesz-e mit ennie.
– Hogyan?
– Angliában éheznek a dolgozók – jelentette ki a nő, mint valamely abszolút igazságot. – Éheztetik őket a kapitalisták.
Felelni kéne, gondolta Liz, aztán belátta, nincs értelme.

262. oldal, 24. fejezet - A komisszár (Európa-Fabula, 1990)

TáboryElemér>!

Egy este aztán megkérdezte:
– Alec, miben hisz maga? Ne nevessen ki … feleljen szépen. – Liz várt, és Leamas végre megszólalt:
– Hiszem, hogy a tizenegyes busszal eljutok Hammersmithbe, de azt nem hiszem, hogy a Mikulás vezeti.

44. oldal

ppeva P>!

Ha valaki, ők aztán tudják, hogy az emberi következetlenség fölborogathatja a legjobban megszervezett kémügyet is; tudják, hogy csalók, notórius hazudozók, bűnözők minden hízelgésnek ellen tudnak állni, s ugyanakkor köztiszteletnek örvendő úriemberek hökkenetes árulásokra képesek, mert a minisztérium étkezdéjében íztelen a káposzta.

72. oldal

gyuszi64>!

Ott tartózkodása negyedik napján, csütörtökön került sor a Frau Eberték alapszervi taggyűlésére. Liz számára ez ígérkezett a legizgalmasabb élménynek; amit itt lát, ahhoz kell majd igazítani otthon a bayswateri alapszerv működését is. Az est témájául ígéretes címet jelöltek meg: „Egymás mellett élés két háború után.” Rekordjelenlétre számítottak. Hírverést rendeztek az egész kerületben; arra is ügyeltek, hogy más gyűlés ne legyen aznap a környéken; ráadásul olyan napot választottak, amikor a boltok korán zárnak.
Heten jöttek el.

209. oldal, 19. fejezet - Alapszervi pártgyűlés (Európa-Fabula, 1990)

Szelén>!

A fegyőrnő mosolygott. – Azok. Reakciósok, akik magukat haladónak képzelik: az egyént védenék az állammal szemben. Tudja-e, mit mondott Hruscsov a magyar ellenforradalomról?
Liz megrázta a fejét. Érdeklődést kell mutatni, beszéltetni kell a némbert.
– Azt mondta, nem következett volna be, ha egypár írót idejekorán lepuffantanak.

Kapcsolódó szócikkek: 1956
Oswald >!

Aki kíváncsi, ahhoz az Isten legyen irgalmas.

117. oldal (Európa, Budapest, 1990)

ppeva P>!

Ez a nő jelentős hírharangja volt az utcának: a boltosok őt kérdezték, adhatnak-e hitelt Leamasnek. Mrs. McCaird úgy vélte, jobb, ha nem adnak. soha sincsen postája annak az embernek, mondta, s ezt a boltosok is nyomós érvnek vették. Nincsenek képei, könyve is csak pár darab, azok közül is az egyik mintha disznó lenne, noha biztosat Mrs. McCaird sem állíthatott, mert a könyv külföldiül volt írva.

38. oldal

ppeva P>!

– Mihez kezd odakint? – kérdezte. Leamas halálosan komoly ábrázattal azt felelte, hogy új életet szándékozik kezdeni. Nagyon okosan teszi, helyeselt a börtönigazgató.
– Hát a család? – firtatta. – Visszafogadja a felesége?
– Megkérdem mindenesetre – felelte pléhpofával Leamas –, csak az a bökkenő, hogy újra férjhez ment.

55. oldal


A sorozat következő kötete

George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
David Mitchell: Felhőatlasz
Graham Greene: A tiszteletbeli konzul
John Fowles: A mágus
J. K. Rowling: Harry Potter
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Ken Follett: A Titánok bukása
A. S. Byatt: Mindenem
Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában