A ​kém, aki bejött a hidegről (George Smiley 3.) 127 csillagozás

John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Alec Leames utolsó ügynökét is megölik Kelet- Németországban, a kémet visszahívják Londonba. Leames úgy hiszi, annyi hosszú, sötét és jeges év után végre bejöhet a hidegről. Ám Kontroll, a brit hírszerzés feje mindenáron térdre akarja kényszeríteni a kelet- német kémszervezetet. Terve megvalósításához Leamesre van szüksége, a kémre, akit még egyszer, utoljára visszaküld a hidegbe… John le Carré regényét világszerte a kortárs angol irodalom egyik legnagyszerűbb alkotásaként tartják nyilván.

Eredeti mű: John le Carré: The Spy Who Came in from the Cold

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
230 oldal · ISBN: 9786155272622 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
240 oldal · ISBN: 9789639868014 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
208 oldal · ISBN: 9789639868014 · Fordította: Falvay Mihály

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Tudom, hogy tudod, hogy tudom, hogy tudod…
Klasszikus hidegháborús kémsztori, angol és kelet-német titkosszolgálati harccal, ahol lehet választani: ki a szimpatikusabb, az idealista fanatikus vagy a gátlástalan pragmatikus?
20 éve olvasgatok egy levéltárban ilyen iratokat a magyar szolgálatokról, és még mindig nem tudom: ezek a történetek hitelesek-e vagy csak az írói fantázia termékei?
Az viszont biztos, hogy izgalmas volt, jöhet a következő. :)

>!
mate55
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Ijesztő, hogy Le Carré milyen tökéletesen jeleníti meg a korszak Kelet – Nyugat konfliktusainak valóságát. Nem csak a feszült cselekményért érdemel elismerést, hanem azért, ahogy apró részletekből, hiteles gesztusokból, túlzásoktól mentes „jelenetekkel” felidézi a korszak szorongással telített légkörét. „Magamon érzem a kémlelő tekinteteket, besúgót látok minden ismeretlenben”. Úgy bonyolítja az összefüggéseket, hogy nem egyszer kis híján „benyeltem”. Eltűntek a baráti érzelmek, emberi értékek. Az igazság reménytelen keresése, a nyomok felülről való eltüntetése, olyan hiteles, hogy már – már félelmetes. Jó volna túl lenni már az egészen. De nem lehet. Egészen mélyen, a hétköznapi szintig belénk ivódtak a következmények. Túl minden eszmén és álmon. „Hideg” könyv ez, olvasása közben belém fagyott a levegő, miközben megint átéltem egy olyan világot, amit sajnos az én korosztályom már a múltban megismert. Egy kedves magyar tanárnőm azt mondta, hogy romantikus szál nélkül hiányérzetünk lesz egy regény elolvasása után. Valami megkapóan lelket melengető volt a szerelmi szál. Lehet, hogy igaza volt?

3 hozzászólás
>!
SteelCurtain
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Egyre jobban tetszik nekem le Carré. Nem hinném, hogy hordott a hátán a Föld még egy ilyen cinikus kémregényírót. Nyilván nem szorul magyarázatra, hogy miért lesz ilyen kiábrándult valaki, akinek megadatott, hogy a színfalak mögé lásson. Hősei keserű, megtört emberek, akik már csak puszta megszokásból haladnak megcsúfolt ideáljaik irányában. Már elveszítették hitüket, egyetlen motivációjuk az egyéni túlélés és az árulás elkerülése. Pazar.

>!
Aligabacs
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Amikor a sok fantasy és mese után, már minden kő mögött egy manót sejtek, akkor jól jönnek az ilyen regények, hogy visszarázzanak egy időre a valóságba. A történet a fallal kettéválasztott Berlinben kezdődik és ott is végződik. A regény főhősén, Alec Leamas-on keresztül bepillanthatunk a brit és a kelet-német titkosszolgálat harcába. A regény végén lehet moralizálni kicsit, hogy miért is történtek így dolgok, bár amikor olvastam pont nem volt kedvem hozzá. Összegezve számomra kicsit nyomasztó, de jó volt.

A fél csillag levonás azért járt, mert nem szeretem, ha a női karaktereket kétdimenziósnak állítják be. Tudom, hogy ’63-ban íródott, de akkor is.

3 hozzászólás
>!
Roszka
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Nem igazán szeretem a kém-történeteket. Ezt a könyvet kézbe vettem, és nem tudtam letenni!
Végig fokozódó izgalom, aggódás a lebukás miatt, és a stílus, meg a mondani való valahogy nagyot üt.
Nem szeretem, mikor ártatlan emberek keverednek a nagyok játszmájába, ha akarnak, ha nem, és a végén természetesen Ők húzzák a rövidebbet.
A könyv sodró, magával ragadó.
Ettől függetlenül úgy érzem, ez nem az én világom.

>!
Bolondkandúr
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Erőteljes és durva regény, mellőzi a kémtörténetek romantikus cukormázát. Itt egy ügynöknek nem az a legnagyobb gondja, hogy az öltönye illik-e az új sportkocsijához, a koktélt pedig rázva vagy keverve szolgálják fel. Le Carré nagyon jól ír, mégis nehéz olvasmány, annyira elkeserítő ennek a világnak a rideg embertelensége.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
240 oldal · ISBN: 9789639868014 · Fordította: Falvay Mihály, Lakatos Anna
>!
Szilvia_Farkas
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Olvasmányos, izgalmas, fordulatos, logikus, némileg depresszív, sötét és tragikus.

>!
kytty0494 P
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Nagyon izgalmas regény, még pár oldalra sem laposodik le. Ez a műfaj nem tartozik épp a konfortzónámba, de örülök neki, hogy nekikezdtem.

>!
Luca_Michaletzky_2
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Aki John Le Carréval meg szeretne ismerkedni, az ezzel kezdjen. Zseniális! Tökéletes bevezető a valódi kémek (nem a James Bond félék) világába. Ahol nem két arca van az embereknek, hanem több száz. Ahol mindennek oka van és úgy kell nekünk, olvasóknak is apró kis darabokból összerakni a képet, előre gondolkodni, de úgy, hogy az ellenség azt higgye, még eggyel hátrébb vagyunk… Sportkocsikra, sármos fickókra és femme fataleokra senki ne számítson.

>!
Or_Sheet
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről

Lehet, hogy nem olyan mozgalmas, mint egy James Bond történet, de abszolut reálisnak hat. Konkrétan ilyennek tudom elképzelni a kémek munkáját, amiben semmi szépség nincs, csak a magány, a stressz, és az idegek játéka.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mate55 

Az emberek változnak, de az arckifejezésük egyugyanolyan.

7. oldal

>!
TáboryElemér

Egy este aztán megkérdezte:
– Alec, miben hisz maga? Ne nevessen ki … feleljen szépen. – Liz várt, és Leamas végre megszólalt:
– Hiszem, hogy a tizenegyes busszal eljutok Hammersmithbe, de azt nem hiszem, hogy a Mikulás vezeti.

44. oldal

>!
vercsa

Te jó ég, ezek aztán nem teketóriáznak, gondolta: hisz ez már-már illetlenség. Eszébe jutott valami hülye kabarétréfából: „Ilyen ajánlatot tisztességes nő nem fogadhat el – ráadásul azt sem tudom, mennyit kapnék érte!”

58. oldal

>!
Oswald

Aki kíváncsi, ahhoz az Isten legyen irgalmas.

117. oldal (Európa, Budapest, 1990)

>!
szil0214

Mondják, a halálraítélteket időnként megmagyarázhatatlan jókedv fogja el, mintha pusztulásuk, miként a gyertyalángba repülő pillének, a kiteljesedésükkel esnék egybe.

112. oldal, 12. fejezet - Kelet (Agave, 2013)

>!
mate55 

Az ember üres gyomorral az egész világot jobbnak érzi.

208. oldal

>!
szil0214

Voltaképp azt mondhatjuk, hogy a háború óta a módszerek – a miénk meg az ellenfeleinké – meglehetősen azonosak. Mi sem lehetünk irgalmasabbak csupán azért, mert a mi kormányunk irányvonala jóindulatúbb.

29. oldal, 2. fejezet - A Körönd (Agave, 2013)

>!
Fainthoar

– Nőt akar ajánlani?
– Nőt.
– Köszönöm, nem. Nekem még nincs szükségem kerítőre, mint netán magának.

174. oldal, 14. fejezet - Levél egy ügyfélnek

>!
Aligabacs 

Szinte látom őket, ahogy a tervet főzték, ezek a professzori okos kopoltyúk; látom, ahogy ott ülnek valami menő kis klub kandallója körül.

Kapcsolódó szócikkek: Kettős játék

A sorozat következő kötete

George Smiley sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Mr. Mercedes
Jason Matthews: Vörös veréb
Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Minette Walters: A Testszobrász
Frederick Forsyth: A Sakál napja
David Mitchell: Felhőatlasz
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Peter Grimsdale: Battlefield 4: A háború küszöbén
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
Stephenie Meyer: A Vegyész