Taster's ​Choice (Chew 1.) 15 csillagozás

John Layman – Rob Guillory: Chew 1. – Taster's Choice

Tony Chu is a detective with a secret. A weird secret. Tony Chu is Cibopathic, which means he gets psychic impressions from whatever he eats. It also means he's a hell of a detective, as long as he doesn't mind nibbling on the corpse of a murder victim to figure out whodunit, and why. He's been brought on by the Special Crimes Division of the FDA, the most powerful law enforcement agency on the planet, to investigate their strangest, sickest, and most bizarre cases.
This title collects „Chew, numbered 1-5”.

>!
Image Comics, Portland, 2011
128 oldal · ASIN: B007KAN33O · Illusztrálta: Rob Guillory
>!
Image Comics, Portland, 2009
128 oldal · ISBN: 9781607061595

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

atomarcú P>!
John Layman – Rob Guillory: Chew 1. – Taster's Choice

Engem ennek a képregénynek a grafikája egyáltalán nem nyűgözött le, a történetvezetés pedig annyira csapongó egyelőre, hogy csak reménykedni tudok a szándékosságban, meg abban, hogy később valahol összeérnek a szálak, és valami értelmezhető kép áll össze. De gyanítom, onnan még nagyon messze vagyunk. Folytatni fogom, mert az ötlet érdekes, de erősen összeráncolt homlokkal ülök majd neki a következő kötetnek.

pistika P>!
John Layman – Rob Guillory: Chew 1. – Taster's Choice

Ez az egyik legkönnyebben ajánlható képregény az elmúlt néhány évből.

Főszereplőnk Tony Chu, egy „Cibopath”, azaz… Bármibe amibe beleharap, megesz, elkerülhetetlenül átéli, hogy mi történt azzal. Egy pohár bor? Érzi a meleg napsütést, a ráfújt rovarirtót, ahogy a különböző kártevők megrágcsálták a szőlőt, mindent. Ha meg mondjuk egy hamburgerről van szó, akkor azt is, ahogy a marha be van zárva a ketrecbe, ahogy lemészárolják és az összes többi állati maradványt is, aminek nem feltétlenül kellene ott lennie a húspogácsában és azoknak életérzését.

Alacsony szintű utcai nyomozóból az FDA ügynöke lesz (amerikai Kőjál / ÁNTSZ / NÉBIH szerű hivatal) ahol a különböző, étellel kapcsolatos bűnügyeket derítenek fel. Hiszen ha beleharap egy süteménybe, tudja honnan jött a milyen minőségű liszt például.

Na de nem túlzás egy kicsit, egy ilyen szuperképességet erre elpazarolni?

Nem igazán.

Néhány évvel ezelőtt egy madárinfluenza járványban meghalt az USA népességéből 23 millió lakos és világszerte több mint 116 millió további ember vesztette életét. Rejtélyes körülmények közt, egyik pillanatról a másikra.

A csirke fogyasztás illegális lett. Pénz és letöltendő börtönbüntetés a fogyasztóknak, termelőknek, árusítóknak. Az 1920-as -30-as évek amerikai alkoholtilalom hangulatát idézi, csak a speakeasy-kben a pancsolt alkohol helyett rántott csirkét árulnak fű alatt. Az FDA gépfegyverekkel és tankokkal számolja fel az illegális csirkefarmokat.

És valami bűzlik. Összeesküvés elméletek, pro / con vallási szekták a csirke fogyasztása mellett / ellen.

Na, valahol itt kezdődik a történet és tart további 50+ füzeten keresztül. Állandóan elégedetlen, gyűlölködő főnök. Halálközeli élmények. Szerelmek.

Nem tudom eléggé ajánlani ezt a képregényt. Koherens, jól ütemezett, hihetetlen csavarokkal. Nem véletlenül nyert két Eisner-díjat (Legjobb új sorozat[2010], Legjobb folytatódó sorozat[2011]).

A vége… Egyedül a vége az, ami nem tetszett. Amennyire jó volt az egész, úgy ahogy van, az utolsó oldalak olyan laposak voltak számomra, hogy kifejezetten csalódás volt.

De mindenképpen szinte kötelező olvasmány.

budaijoci>!
John Layman – Rob Guillory: Chew 1. – Taster's Choice

Az alapötlet nagyon jó, maga az első sztori nem nyűgözött le, de a rajzok kárpótolnak cserébe. Kíváncsi vagyok a folytatásra.

Nikii_Kiss>!
John Layman – Rob Guillory: Chew 1. – Taster's Choice

Érdekes alapötlet, fordulatos cselekmény, szimpatikus főszereplő, szóval kimondottan jól indult a kapcsolatunk, nagy potenciál van a sztoriban és bízom benne, hogy a továbbiakban is hozzá majd ezt a szintet.

Megj. 1: a krimi száltól nem estem hasra.

Megj. 2: Chu képessége, miszerint amit megeszik annak meglátja az „életútját”…hát ez teljesen új szintre emeli a menzás kajában konyhás néni haj/egyéb szőrszál esetet.


A sorozat következő kötete

Chew sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Snyder: Batman (vol. 2) 2. – The City of Owls
Scott Snyder: Batman – The Black Mirror
Brian Azzarello – Eduardo Risso: 100 Bullets 3. – Hang up on the Hang Low
Jason Aaron – R. M. Guéra: Scalped 6. – The Gnawing
Frank Miller: A Dame to Kill For
Brian Michael Bendis: The Underneath
Greg Rucka: Whiteout
Bill Finger – Gardner F. Fox – Whitney Ellsworth: Batman: The Golden Age 1.
Brian K. Vaughan: Ex Machina 1. – The First Hundred Days
Nick Spencer: The Fix 1. – Where Beagles Dare