Szerelmem, ​Hongkong 7 csillagozás

John Lanchester: Szerelmem, Hongkong

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mi az, amiért beleszeretünk egy emberbe, egy városba, egy dallamba, egy illatba? Ki tudná megmondani. Csak azt érezzük, hogy mint egy örvény, egyszer csak magával ragad valami, és nem ereszt többé. Valahogy így ragad magával a mű is: tudjuk, érezzük, hogy ha csak néhány másodpercre mi is beleszagolhatnánk Hongkong illatos kikötőjébe, bennünket is örökre magához láncolna ez az izgalmas, lüktető, varázslatos város.
Ahogy a könyv lapjain megelevenedik egy csodálatos szerelem története, ahogy lepereg előttünk az elmúlt hetven esztendő Kelet és Nyugat találkozásának ezen a különleges pontján, ahogy „bennszülött” hongkongiakat és európai bevándorlókat, apácákat és üzletembereket követve utazunk időben és térben, John Lanchester, a kortárs angol irodalom egyik legjelentősebb alakja nem csak arra tanít meg bennünket, hogyan lett Kantonból Guangzhou, Pekingből Beijing, a hazugságból igazság, a nagyapák „piszkos” pénzéből legitim vagyon, hanem arra is: „A jövő fontosabb, mint a múlt.”

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
332 oldal · ISBN: 9639602965 · Fordította: Kemenes Inez

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
anni_olvas
John Lanchester: Szerelmem, Hongkong

Ó, anyám. Azért olvastam végig ezt a könyvet, mert érdekelt, hogy fog összetalálkozni a jelenkori ambíciózus brit újságíró csajszi és a fiatal brit srác, aki a II. vh. előtt érkezett Hongkongba. Egyébként ezt a könyvet végigunatkoztam, ha nincs bennem a kíváncsiság, akkor abba is hagyom. Engem nem érdekel az üzleti élet, sem a hatalom alakulása Hongkongban. És nem hiszem el, hogy a végére értem és csalódnom kellett! Grrrrr.

>!
Mónika_K
John Lanchester: Szerelmem, Hongkong

Érdekes dolgokat tudtam meg Hongkong történelméről. Tetszett, ahogyan a különböző szálak összekapcsolódnak. Néha kicsit lassabban halad a történet, voltak azért unalmasabb részek is. Akkor olvastam, amikor Hongkongban voltam, és nagy élmény volt napközben azokon a helyeken járni, amikről éjszaka olvastam.

>!
betufuggo
John Lanchester: Szerelmem, Hongkong

A regény több szálon fut,és kiválóan bemutatja Hongkong XX. századi történelmét a harmincas évektől az évszázad végéig.A történet első felében egy fiatal angol újságírónő karrierjét kísérhetjük figyelemmel,Nagy- Britanniától Hongkongig.A második rész egy angol fiatalember története,aki a harmincas években utazik a távol-keleti nagyvárosba,és rövid küszködés után meg is találja számítását,de közbeszól a II.világháború………..A könyvben van minden. szerelem,háborús szenvedések,küzdelmek,komoly döntések……..és közben rengeteg dolgot megtudhatunk Hongkong történelméről.A kínai szál sem marad el természetesen.ezt egy fiatal kínai üzletember története képviseli már az ezredforduló idején.A kötet szerintem nagyon jól mutatja be Hongkongot: a távol-kelet rajongói,és a színvonalas kikapcsolódást keresők jól járhatnak vele.


Népszerű idézetek

>!
Ninácska 

– Jó reggelt, Mr. Ming.
– Mr. Stewart, szomorú reggel ez a mai. Most hallottam a hírt, hogy szegény fivérem meghalt – mondta sugárzó arccal, kantoni nyelvjárásban.

9. oldal

>!
Ninácska 

Tizenéves koromban hazugságszámolósdit játszottam. A dolog meglehetősen egyszerű: ahányszor hallottam egy jó kövér hazugságot,megjegyeztem, és számon tartottam a végösszeget. Egyszemélyes játék volt, egyfajta passziánsz. Olykor az iskolában kezdtem el, miután az álszentségnek vagy képmutatásnak a szokásosnál is otrombább darabjával találkoztam,máskor egy tévében látott, rádióban hallott , napilapban, folyóiratban, vagy könyvben olvasott példány indította be a számolást. De legtöbbször a szüleim váltották ki belőlem a hazugságszámolás reakcióját.

13. oldal

8 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

William Somerset Maugham: A festett fátyol
Bóna László: Illatos kikötő
David Mitchell: Szellemírók
Jo Nesbø: Leopárd
Liam Fitzpatrick – Jason Gagliardi – Andrew Stone (szerk.): Hongkong
Plavecz Tamás – Plavecz Nándor: Bruce Lee – a Sárkány titokzatos világa
Hans-Wilm Schütte: Hongkong
Phil MacDonald – Ian Lyons – Rory Boland: Hongkong
Stephen Coonts: Hongkong
Rapcsányi László (szerk.): Hongkongi kémháború és más kémtörténetek