A ​hadvezetés titkai 3 csillagozás

John Laffin: A hadvezetés titkai

A hadviselés körülményei mindig változnak. A fontos taktikák lényege azonban soha nem változott olyan sokat, mint ahogy azt számos szerző szeretné elhitetni velünk.
Alkalmazásuk módszerei ugyan változhattak, de John Laffin a hadvezetési elvek történelmi láncolatának felrajzolásával kimutatja, hogy például az Anglia által a második világháború koráig alkalmazott általános taktikai alapelvek egészen a rómaiakig vezethetők vissza, a német taktikai alapelvek pedig szoros összefüggésben állnak Nagy Sándor taktikáival. A számos híres hadvezér között szerepel Nagy Károly, Dzsingisz kán, Cromwell, Turenne, Malborough, Clive, Washington, Napóleon, Wellington, Moltke, Rommel és Montgomery.

>!
Zrínyi, Budapest, 2004
286 oldal · ISBN: 9633273838 · Fordította: Nemerkényi Előd

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

attatoth>!
John Laffin: A hadvezetés titkai

A könyv alapvető állítása egyszerű és logikus: a hadvezérek az elődeik által megvívott háborúk és csaták tanulmányozása alapján vívták meg harcaikat. Így a bibliai időktől a mai napig kimutatható több általánosnak tekinthető alapelv folyamatos alkalmazása. Ebbe a láncolatba a szerző a mongol vezéreket is beleérti, bár nem hinném, hogy ők alaposan tanulmányozhatták volna az európai hadtudományi szakirodalmat. Mindenesetre a könyv alapötlete jó, nagy érdeklődéssel kezdtem neki az olvasásának. Sajnos eléggé csalódtam. A szerző néha nem fejti ki elég részletesen az elveket, így egy hozzám hasonló laikus olvasó időnként bizonytalanságban marad. Amikor felsorol hirtelen egy tucat hadvezért akik xy módszert alkalmazták, azt természetesen elhiszem, de azért jobban esne, ha ezt példákkal bizonyítaná. Több személyt is elég kurtán elintéz, így például Savoyai Jenő fejezetcímben is szerepel, dicsérően említi is, de igazából szinte semmit se ír róla. A szokásos angolszász elfogultság ugyan érezhető a könyvben, de egyáltalán nem zavaró mértékű. Csak egy látványosabb tartalmi hibát jegyeztem meg, a szerző láthatóan komolyan elmélyedt a témában. A fordító munkájával kifejezetten elégedett voltam a könyv kb. 3/4-ig, onnan meglepetésemre előjöttek a hibák. Talán a modern korral voltak problémái a fordítónak, vagy a lektor nem jutott el eddig. Az író ausztrál, talán ebből ered néhány furcsaság? Pl. a „csőre töltős” puska, minden puskát csőre töltenek, így valószínűleg az elöltöltős puskáról lehet szó.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Keegan: A parancsnoklás álarca
John Keegan: A csata arca
Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj
Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok
John Keegan: A hadviselés története
John Warry: A klasszikus világ hadművészete
John Keegan: A tengeri hadviselés története
Kristó Gyula: Az Árpád-kor háborúi
John Keegan: Waterloo
Geoffrey Regan: Döntő csaták