El-Hakim 33 csillagozás

Egy orvos regénye
John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim John Knittel: El-Hakim

John ​Knittel az olvasót a század eleji Egyiptom egzotikus földjére vezeti el- Egyiptomba, ahol a tehetetlen kormányok alatt a nép nyomorban és szennyben, még ivóvízben is szűkölködve él, ahol járványok dúlnak, nőket rabolnak el, és beduinok készülnek vérbosszúra, ahol virágzik a korrupció, és ahol a végső szót mindenben az angol főkormányzó mondja ki. Ebben az országban szeretne segítő „hakim', vagyis orvos lenni a kis Ibráhim Gamal, régi, de szegény kopt kereskedőcsalád fia, aki a Nílus menti Aszjútból indul el, hogy mindeható tudást gyűjtsön a kairói egyetemen. Ám első betege, az az öregasszony, akit egy hályogkovács biztonságával operál meg a város felé tartó bárkán, különös jóslatot ad neki útravalóul: ”…aranyláncot látok a nyakad körül. De a lánc egyik szeme sincs aranyból. Egy virág van beletűzve…elveszíted az aranyláncot. Kutatni fogsz utáni, de hasztalanul. Csak a virágot fogod megtalálni, és azt meg is őrzöd életed végéig. " – Ibráhim doktor megalázásokban és sikerekben… (tovább)

Eredeti cím: Dr. Ibrahim

Eredeti megjelenés éve: 1935

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy siker volt General Press

>!
General Press, Budapest, 2006
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639648086 · Fordította: Gaál Andor
>!
Fabula, Budapest, 1994
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638169753 · Fordította: Gaál Andor
>!
Európa / Fabula, Budapest, 1990
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630751550 · Fordította: Gaál Andor, Liska Endre

4 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niki P>!
John Knittel: El-Hakim

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Nem sok könyvet olvastam, ami bemutatja Egyiptomban világát, így érdekes volt, de mégsem kötött le annyira, mint szerettem volna. Érdekes történet volt egy szegény fiúról, aki elérte az álmát, hogy orvos legyen. Aki szeretett, de nem lehetett az övő az igaz szerelem. Egy jóslat, amely vele van mindig, végig kíséri jóban és rosszban, és az évek során egyre jobban megérti.
Bemutatja, hogyan kell küzdeni, hogyan lehet elérni álmainkat. Nem egy könnyű és főleg nem vidám olvasmány, Viszont egyszer megéri elolvasni.

katka99>!
John Knittel: El-Hakim

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Már lassan több, mint húsz éve olvastam először és akkor csodálatos élményt nyújtott. Rögtön egyik kedvencem lett. Lehet, hogy akkor még sokkal jobban tetszett ez a romantikus elbeszélésmód, a furcsa szerelmi szál, a keleti társadalom és életmód, amelyről még addig nem sokat tudtam, olvastam. Bepillantást nyerhettem az egyiptomi társadalom hétköznapjaiba, és nem akárhogyan, hanem egy „harcos”, haladó szellemiségű, nemes lelkű, bátor orvos életén, tettein keresztül, akinek egész élete egy küzdelem a korrupcióval, az elnyomással és a megrögzött szokásokkal, hagyományokkal szemben. Tetszett a küzdelme, a lelkesedése, a kitartása. Érdekes és számomra felfoghatatlan, az egyszerű emberek igénytelensége, a sok szemét, amelyekkel lépten- nyomon meg kellett küzdenie Ibráhimnak.
Ennyi év után újraolvasva gondoltam, hogy nagyot fogok benne csalódni. Tulajdonképpen azért nem lett olyan rossz élmény, mert nagyon olvasmányos, de számomra túl romantikus, túl idealizált. Ma már semmiképp nem kerülhetne a kedvenceim közé. Elmúlt az a csodálatos varázsa, ami régen annyira megfogott benne. Még mindig van benne valami, ami felzaklat és ami miatt azt mondhatom, hogy egy nagyon érdekes és nagyon jó könyv.

GTM>!
John Knittel: El-Hakim

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Gyermekkorom nagy hatású olvasmánya. 13-14 éves lehettem, mikor rátaláltam a szomszéd néni polcán. Talán a kelet egzotikuma, a főhős romantikus szabadságeszméje, és a társadalom kitaszítottjaiért munkálkodó, áldozatos élete ragadott meg, no meg a szerelmi szál! A címén kívül már semmire nem emlékeztem, mikor, rábukkantam az antikváriumban. Azonnal megvettem. Nagyon kíváncsi voltam, mi varázsolt el annyira tinédzserként. Tulajdonképpen pozitívan csalódtam, rosszabbra számítottam. Kellemes, könnyen olvasható, jó könyv, nemes eszmékkel. Mégis lassan olvastam: túl didaktikus, hiányzik a feszültség, előadásmódja naivan egyszerű. Bár ez utóbbi lehet tudatos írói fogás, a hitelesítés eszköze. A lényeg, hogy ma már nem nyűgöz le a történet, elmúlt a varázs. Mégis jár a négy pont, a hajdani kislány kedvéért.

szilva81>!
John Knittel: El-Hakim

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Nem egy vidam könyv, söt idönkent szamomra nyomaszto es lehangolo, de mindenkeppen tanulsagos. A könyv egy eletrajz, tehat nem fikcio, ami örömmel tölt el, hisz ez azt jelenti, hogy voltak, vannak es lehetnek meg igazi nemes lelkü emberek a vilag barmely reszen, akiket nem tud megfertözni a korrupt es a teljes erkölcs nelküli vilagias elet kenyelme. A Hakim egy harcos. Egy harcos, akinek egesz elete egy küzdelem a kormannyal, a politikaval, az elnyomassal, a korrupcioval. A vagya, hogy sajat hazajat jobba tegye, fejlessze. Viszont eröfeszitesei sziszifuszi munkanak igerkezik.
Nekem valahogy filozofikus megvilagitasba is kerül ez a könyv a fent leirtakon kivül: vajon az ember folyamatosan gürcöljön es szembeszalljon az aktualis hatalommal, latvanyos eredmeny nelkül es emiatt egesz eleteben boldogtalan legyen vagy forogjon a meglevö gepezettel, ami müködik, ahogy müködik, de ha elfogadja az egyen a sorsat, akkor akar boldog is lehet?

Gólyanéni>!
John Knittel: El-Hakim

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Nem nevezném irodalmi gyöngyszemnek, nem támaszkodik alapos háttértudásra, a könyvespolcomon mégis előkelő helyet fog kapni. Története tapasztaltból íródott, bepillantást nyújt Egyiptom kultúrájába, elvezet az ország néhány nevezetes helyszínére. Olvasásakor olyamatosa Axel Munthe San Michele regénye jutott az eszembe.

Anibell P>!
John Knittel: El-Hakim

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Izgalmas (értsd gyorsan olvasható, nem morfondírozós vagy tömény) könyv, a helyszín és a kultúra miatt számomra érdekes is, mondjuk helyenként csordulásig romantikus.


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Könnyű a testet megtisztítani a szennytől, de rendkívül nehéz megszabadítani a lelket a méregtől.

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

szilva81>!

A szegénység az élet legjobb iskolája. Kemény, könyörületet nem ismerő, kegyetlen. Ezzel a szegénységgel kellett megküzdenem, mint ahogy napról napra társaim millióit és millióit szólítja küzdelembe. A szegénység elleni harcban születnek a nagy emberi teljesítmények. Tulajdonképpen minden, csak valamennyire is értékes embernek a szegénység elleni küzdelmet kellene élete középpontjába állítania. Harcolnia kellene nemcsak a maga, de népe szegénysége ellen is. Mert a szegénység az a rossz, amely az összes többi rosszat szüli. De gyógyítható. Én, az orvos, a gyógyítás művésze, állítom, hogy ez a legfontosabb probléma, amelynek megoldására valamennyiünknek törekednie kell..

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Kapcsolódó szócikkek: szegénység
Gólyanéni>!

Olyan iskolának tekintette az életet, amelyben csak a legkeményebb fából faragott jellemek tudnak sikeresen helytállni.

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Galambosi_Péter>!

A beteg helyet ki lehet vágni a húsból, de a szellemből sokkal nehezebb eltávolítani; a lélekből pedig szinte lehetetlen kioperálni.

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Gólyanéni>!

Mindig próbáljunk meg azzá válni, amivé lenni akarunk: ez a legjobb út arra, hogy a vágyak teljesüljenek.

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Gólyanéni>!

Először, amikor tudatossá vált bennem, hogy örökre elveszítettem a barátomat, magam sem akartam tovább élni. Az élet azonban olyan, hogy legtöbbször könnyebben viselünk el egy súlyos lelki megrázkódtatást, mint valami erőszakos behatolást a test szöveteibe. Néha különösnek találtam, hogy az ember könnyedén élhet ama szellemi tulajdon nélkül, amelyet talán leginkább léleknek nevezhetnék, míg ugyanaz az ember gyomor, máj vagy akár csak pajzsmirigy nélkül is menthetetlenül pusztulásra van ítélve.

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Gólyanéni>!

Barátom, állj meg kissé és figyelj rám: az életemet akarom elmesélni neked, én, a Felső-Egyiptomból, Aszjútból származó Ibrahim, a fiatal kopt.

(első mondat)

John Knittel: El-Hakim Egy orvos regénye

Kapcsolódó szócikkek: kopt
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A kígyó árnyéka
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Heather Graham: A kékkabátos
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Jeffrey Archer: Párbaj
S. A. Chakraborty: Aranybirodalom
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Leda D'Rasi: Talán tündérmese
Sofia Lundberg: Az elveszett nevek füzete