A ​gonoszság gyökerei 3 csillagozás

John Kekes: A gonoszság gyökerei

A magyar történelmet ismerők számára nem újdonság, hogy a rossz kiterjedt, s az emberi állapot jobbá tételének talán legnagyobb akadálya. Ebben a könyvben az a célom, hogy magyarázatot adjak a rossz kiterjedtségére, illetve javaslatot arra, hogy visszaszorítása érdekében mit lehet tenni. Természetesen más elképzelések is felmerültek, de ezek véleményem szerint csak a rossz bizonyos fajtáit magyarázzák meg, másokat ellenben nem. E nem kielégítő magyarázatok közül a legismertebbek a zsidó-keresztény vallási hagyomány és a felvilágosodás által ihletettek. Hogy megértsük, miért vallanak kudarcot, meg kell értenünk a rossz, a gonoszság sokféle fajtáját, amelyek a történelem során előfordultak és mai előfordulnak. (a szerző)

Eredeti cím: The Roots of Evil

>!
Attraktor, Máriabesnyő - Gödöllő, 2007
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639580732 · Fordította: Balázs Zoltán

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

betonszabó>!
John Kekes: A gonoszság gyökerei

Még igazából el sem kezdtem, de: a magyar kiadáshoz írt előszóhoz lenne megjegyzésem.
„(…) a hat tárgyalt eset között a nácik által okozott gonoszság szerepel, a kommunistáké viszont nem. (…) Két okból nem tágyalom a kommunizmus gonoszságait. Az egyik az, hogy kitűnő értekezések szólnak róla (…) A másik ok az, hogy nem látszott praktikusnak a kommunizmus gonoszságainak tárgyalása. (…) Rákosiról és rendszeréről is terveztem egy fejezetet írni (…) De a könyv elsősorban az angolul beszélő világ mai olvasóinak készülgt Ezért Rákosi és rendszere gonoszságainak a megvilágítása oly sok háttérinformációt követelt volna meg….” Ezt azért idéztem ilyen hosszan, hogy érthető legyen a problémám, amely igen egyszerű:
Természetesen, nem gondolom, hogy egy erősen konzervatív beállítottságú filozófus ne gondolná, hogy a kommunizmus kevésbé gonosz, mint az általa tárgyalt többi hat, főleg, ha – ahogy maga is mondja – , erről „elsőkézbőli ismeretei” voltak. Amit nem értek, az az indok. Méghozzá mindkettő. Első: a nácik által okozott gonoszságról sokkal több „kitűnő értekezés” szól, kettő: a kommunizmus nem Rákosi pajtás, hanem Sztalin elvtárs rendszere gonoszságai, amely megvilágítása nem követel meg „oly sok háttérinformációt” szerintem az angolul beszélő világ mai olvasóinak, „amelyet csak egy külön könyvben” tudott volna a szerző biztosítani. Akkor most én ezt nem értem!!! Hát nézzük a könyvet.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. Gergely András – Papp Richárd (szerk.): A szakralitás arcai
Horváth Zsuzsa: Hitek és emberek
Rostoványi Zsolt (szerk.): Az iszlám Európában
Tomka Miklós: Csak katolikusoknak
Drábik János: A kiválasztottak
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Jared Diamond: A világ tegnapig
Henry Kissinger: Diplomácia
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Agyament gondolkodás
Anne Applebaum: Kelet és Nyugat között