Hat ​hadsereg Normandiában 10 csillagozás

A D-naptól Párizs felszabadításáig, 1944. június 6. – augusztus 25.
John Keegan: Hat hadsereg Normandiában

A ​Hat hadsereg Normandiában a világhírű hadtörténész, John Keegan egyik alapműve. A második világháború egyik leginkább drámai és sorsdöntő eseményét, a szövetségesek normandiai partraszállását és az azt követő eseményeket meséli el sodró, olvasmányos formában. A címben ígért hat hadsereg igazából hét. Külön fejezetet kap az amerikai, a kanadai, a skót (!), az angol (!), a német, a lengyel és a szabad francia. A magyar olvasónak revelációt jelenthet, ahogyan az angol-brit Keegan megmutatja a hazája szárazföldi haderőnemét alkotó részek markáns nemzeti jellegzetességeit, amelyek a fegyvernemválasztást és a harcmodort is erősen befolyásolták (és befolyásolják mind a mai napig).

Keegan tanári pályafutása első évtizedeiben a brit katonai akadémián, Sandhurstben együtt oktatott a háborút megnyerő tisztek javával. Ez a közvetlen érintkezés egyedülálló lehetőséget biztosított a számára, hogy megértse a második világháborús hadviselés alapkérdéseit. A könyv több izgalmas témát is… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hadiakadémia

>!
Akadémiai, Budapest, 2014
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630594363 · Fordította: Molnár György, Kőrös László

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
John Keegan: Hat hadsereg Normandiában

John Keegan: Hat hadsereg Normandiában A D-naptól Párizs felszabadításáig, 1944. június 6. – augusztus 25.

Hadtörténet iránt érdeklődni és Keegant nem olvasni olyan, mint állatkertbe menni és nem nézni meg a rájasimogatót. Meg lehet csinálni, de akkor meg minek mentél el egyáltalán? Egyfelől az angolszász történészek körében alap, hogy olvasmányosan írnak: a történelmi tudás náluk nem elit klub, ahová csak az teheti be a lábát, aki tolerálja, ha 22 betűből álló latin kifejezésekkel csapják hókon. Ebben Keegan pedig igazi ász*. Másfelől még a szakmán belül is kiemelkedik tudásának mélységével, az amerikai és brit ejtőernyők kioldózsinórjának sajátosságaitól kezdve egészen Eisenhower eltitkolt gondolataiig tud mindent, amit tudni lehet, ráadásul ez a tudás nem pusztán elméleti, hanem egy nagyon erőteljes gyakorlati rálátással is meg van spékelve.

De leginkább azt becsülöm benne, hogy képességei nem pusztán az események szaftos leírására korlátozódnak, hanem mindig keres egy új szempontot, ahonnét még nem figyelték meg a történetet. A csata arca-ban azt vizsgálta, maga az ütközet belülről nézvést hogyan fest különböző korokban, a fegyverzettechnika különböző fejlettségi szintjein, A parancsnoklás álarca-ban pedig eltérő hadvezetési módszereket vázolt fel négy ikonikus hadvezér portréján keresztül. Itt pedig a már számtalanszor, jobbról-balról, alulról-felülről szételemzett, megcsócsált és megemésztett normandiai csatát helyezi új fénytörésbe azzal, hogy hét** különböző náció (amerikai, kanadai, skót, angol, német, lengyel és francia) kiemelkedő harci cselekményeinek bemutatására építi fel a kötetet. Ezzel a – ki merem mondani – zseniális szerkesztéstechnikai trükkel pedig két, de inkább hét, azaz nyolc legyet üt egy csapásra: bemutatja, hogyan képzelték el és tapasztalták meg az adott nemzeti csoportok a katonáskodást általában és a partraszállást specifikusan, és egyben egy többé-kevésbé lineáris leírását adja az egész konfliktusnak a partra szállás ötletének kiforrásától kezdve egészen Párizs bevételéig. Azt gondolom, ez a legjobb könyv, amit a partraszállásról és a normandiai csatáról valaha írtak. Slussz, passz.

Ja, és külön öröm, hogy Keegan ugyanúgy ezt az eseménysort tartja a második világháború igazi fordulópontjának, mint én. (Megengedve, hogy számos más igazi fordulópont is létezett – csak épp az igaziak közül ez a legigazibb.)

Ja kettő, amúgy meg ez a kötet nem csupán a legjobb partraszállásról írott könyv, de ebben található a legjobb személyes előszó, amit valaha történelmi munka elé passzintottak. Az, hogy szépirodalmi igényű, kevés. Maga a szépirodalom.

Ja három: kölcsön tudom adni.

* Többször tapasztalom, hogy visszarettennek az olvasók a hadtudományi munkák szükségszerű tartozékától, a csapattest-számok felsorolásától. Nekik csak annyit mondanék, hogy nyugodtan hagyják átsiklani rajtuk a szemüket, nem az a lényeg, és senki sem fogja utólag kikérdezni őket, hogy megjegyezték-e. Feltéve, ha épp nem szigorlatra készülnek.
** Tehát valójában nem hat, mint a cím sejteti. Még gondolkodnom kell, Keegan kit nem számolt bele.

36 hozzászólás
>!
Hanging_Moss_9102
John Keegan: Hat hadsereg Normandiában

John Keegan: Hat hadsereg Normandiában A D-naptól Párizs felszabadításáig, 1944. június 6. – augusztus 25.

Remekmű. John Keegan tudása hatalmas, szerteágazó, stílusa elemző, objektív és nem utolsó sorban olvasmányosan ír. A Hadiakadémia pedig méltó párja a szerzőnek.
A hat hadsereg Normandiában pedig a téma egyik alapműve. Örülök, hogy elolvastam. Tetszett a szerző szerkesztése, hogy a normandiai hadjáratot 6(+1) hadsereg „nyomtáván” keresztül mutatja be. Amerikaiak, angolok, skótok, kanadaiak, lengyelek, németek és franciák. És még sorolni lehetne további nemzeteket.
Nagyszerűen mutatja be a normandiai ütközet jelentőségét is a II. világháborúban. Nem lehet hangsúlyozni, de arra is rámutat, hogy a nagy szövetséges győzelem ellenére sem sikerült befejezni egy „villámháború”-val 1944-ben. Tetszett az összehasonlító elemzése a Bagratyion, Tunézia, Sztálingrádi hadműveletekkel is. Azok abizonyos „Schwerpunkt”-ok.
Jó pár éve olvastam Keegantől, ideje újra elővenni.

>!
Cambrai17
John Keegan: Hat hadsereg Normandiában

John Keegan: Hat hadsereg Normandiában A D-naptól Párizs felszabadításáig, 1944. június 6. – augusztus 25.

John Keegan, nálam nagyon előkelő helyen áll a hadtörténész szerzők TOP listáján. Egészségi problémája miatt, soha sem lehetett hivatásos katona, ezért életét (26 évig tanított Sandhurstben) a következő generációk brit tiszti képzésének szentelte. Elhivatottsága és gördülékeny stílusa kiemeli a többi történész közül…

Bövebben:
http://hadijatekos.blog.hu/2018/01/19/hat_hadsereg_norm…


Hasonló könyvek címkék alapján

Rudolf van Wehrt: Egy nép menekül
Antony Beevor: A D-nap
Ben Macintyre: Dupla csavar
Antal László (szerk.): Ego sum Gallicus captivus
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa
M. Szebeni Géza: Charles de Gaulle
Max Hastings: Út Oradourba
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Antony Beevor: Sztálingrád