A ​tengeri hadviselés története 8 csillagozás

John Keegan: A tengeri hadviselés története

A kiváló brit hadtörténész könyvének tárgya: hogyan harcolt az ember a tengeren a sorhajók virágkorától a tengeralattjárók megjelenéséig. Elemzése négy kulcsfontosságú ütközetre koncentrál. Ezek a trafalgari, a jütlandi, a Midway-szigeteki és az atlanti-óceáni ütközet.

A mű nemcsak ismerteti a tengeri hadviselés fejlődését a vitorlás hadihajóktól a csatahajókon át a repülőgép-anyahajókig és a tengeralattjárókig, hanem mintegy élményszerűvé is teszi az olvasó számára, hogy a csata ára – akár tengeren, akár szárazföldön vívják is – emberéletekben méretik.

„A világ legkiválóbb hadtörténészének könyve.”
Tom Clancy

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Faktum Corvina

>!
Corvina, Budapest, 1998
272 oldal · ISBN: 9631344762 · Fordította: Soproni András

Kedvencelte 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102>!
John Keegan: A tengeri hadviselés története

John Keegan neve garancia a minőségre, színvonalas, tudományos munkára. Ez az egyik legütősebb könyve. A napokban panaszkodtam egy színvonalas elemzésre az atlanti csatáról, nos, a Mester pont ezzel a témával is foglalkozik. Évekkel ezelőtt olvastam Ruhe tengerész tiszt memoárját, abban a könyvben is átjött, de lényegében Keegan világított rá, hogy mennyire jók is voltak az amerikai acélcápák. Keegan elemzésében tovább megy, szerinte a németekhez képest,- a japánok ellen arányaiban, hatékonyságában sokkal jobban teljesítettek. Én továbbra is tartom, hogy az atlanti térség sokkal nehezebb „terep” volt, mint a csendes-óceáni, így az U-bootoknak nagyobb kihívással is szálltak szembe. Ezt támasztja alá a Japán és Nagy-Britannia közötti jelentős különbségek (élelmezési létszám, flotta szállító kapacitás, önellátó képesség, nyersanyag lelőhelyek stb.). Ennek ellenére ha az arányokat nézzük, igaza van. Kapunk egy kevésbé hízelgő portrét Dönitzről is, a teljesítményét erkölcsi kontextusban élesen bírálja. Ugyan hatalmas számokat produkáltak, de a mérleg és arányok nem igazán voltak kedvezőek az U-boot fegyvernem számára, ezt az idézettel is igazolom. Sajnos még nem olvastam róla túl sokat, de nagyon kemény vezető lehetett, ezt Keegan is kihangsúlyozza.
A könyv 4 témakör bemutatásán keresztül elemzi a tengeri hadviselés tényezőit, főbb jellegzetességeit:
Trafalgar, Jütland, Midway, az atlanti csata. Természetesen utóbbi kettő fogott meg leginkább. Jütland az erők elpazarlása volt, pontosabban felnem használása, Trafalgar-ami szerzőnk kedvenc témája lehetett, márcsak oldalszám miatt is-számomra kevésbé érthető.
Érdekes megàllapítás, hogy Keegan szerint a tengeralattjáróké a jelen és a jövő, az anyahajók kárára. Elsősorban mobilitásukra, rugalmasságukra hivatkozva. Ebben most nem tudnék egyértelmű állást foglalni. Az viszont tèny, hogy a „hagyományos” csatahajók -Keegan kifejezésével élve- a repülőgép-hordozók és tengeralattjárók „állkapcsai” közé kerültek, „alulról és fentről”, ez szó szerint igaz, vitatkozni sem lehet vele.
Világos képet ad ez a könyv a tengereken vívott háborúkról, megkerülhetetlen témájában. Szerencsére a vaterán találtam egy elérhető példányt, még nem is horror áron. Egy kihívás kedvéért került középpontba, Keegantől ezt még nem olvastam, és nagyon elégedett vagyok.

robertbardos P>!
John Keegan: A tengeri hadviselés története

Ez volt a harmadik angol nyelvű John Keegan könyv (Battle at See), amit olvastam, sajnos ezt sem lehet beszerezni már magyar nyelven. Kihívás volt az első fejezetben, amikor Nelson hajóját a szerző leírta, nem is tudtam, hogy ennyiféle fával kapcsolatos angol szó létezik. :-) Nagyon élvezetes olvasmány, engem főleg a japánok első világháború előtti flotta fejlesztése lepett meg, ez alapozta meg a terjeszkedési politikájukat.
Remélem, ismét ki fogják adni magyarul, mert alapműnek tekinthető.

timarg>!
John Keegan: A tengeri hadviselés története

Ha szereted a történelmet, és a hazai oktatás után tudni akarod, hogy csinálják ezt jól Nyugaton, akkor legalább egy Keegan-t el kell olvass. Eredeti meglátások, a dilemmák remek tálalása az olvasónak: a négy tárgyalt csatából ezt talán leginkább a trafalgari leírásáránál csillantja meg a szerző. Amikor leteszed a végén, garantáltan másként fogsz gondolkodni a konfliktusokról.

Rozsomak69>!
John Keegan: A tengeri hadviselés története

Talán ez a téma állt tőlem a legtávolabb a hadtörténetben, de Keegannek sikerült közelebb hoznia.

frostdemon>!
John Keegan: A tengeri hadviselés története

Kicsit untatott, hiszent itt a Kmedencében aligha van távolíbb dolog, mint a tengeri hadviselés, ugyanakkor a modorossága és a tájékozottsága tökéletesen le tudtak nyűgözni


Népszerű idézetek

Hanging_Moss_9102>!

A 2603 elsüllyesztett kereskedelmi hajón összesen több mint 30 000 brit, amerikai és szövetséges hajós vesztette életét. Ám azok a következmények, amelyeket saját emberei szenvedtek el, az arányokat figyelembe véve még rosszabbak voltak. […] Saját legénységének teljes létszáma a háború elejétől a végéig nem haladta meg a 40 900-at, de ebből 28 000 pusztult el hajójával együtt. A veszteség tehát mintegy 70 százalék. Egyetlen ország egyetlen fegyverneme sem ért el ilyet.

254


Hasonló könyvek címkék alapján

Carl von Clausewitz: A háborúról
Szun-ce: A háború művészete
Douglas E. Nash: A lemenő Nap utolsó sugarai 1.
Robert Kershaw: Harckocsizók
Antony Beevor: Sztálingrád
Antony Beevor: A D-nap
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
John Guy: Fegyverek és hadviselés
Adam Zamoyski: 1812
Stephen Fry: Trója