Hamvas gyermekkorom jó része azzal telt, hogy képzeletbeli seregeket vezettem olyan félelmetes pokolbéli ellenségek ellen, mint amilyen egy baromfiól lakóközössége, vagy húgom plüssállatai. Gondolom, akad még hímnemű egyed, aki hasonló cipőben jár, és esetleg néhány hölgy is, amennyiben elég bátor volt fittyet hányni a „teázzál csak szépen az új Barbie-babáddal”-tradícióra. Na már most: Keegan akkora mázlista, hogy megmaradhatott örök gyereknek, és nemcsak büntetlenül képzelheti magát a hadtörténet ürügyén Nagy Sándor helyébe, de még fizetnek is neki ezért.
A parancsnoklás álarca a hadtudomány* több mint kétezer éves fejlődését tekinti át, a hadvezetésben használt személyes és stratégiai módszerekre fókuszálva. Négy közismert személyiségen (Nagy Sándor, Wellington, Grant, Hitler) keresztül mutatja be a jól elkülönülő vezéri típusokat. Ezek a monográfiák önmagukban is megállnak a lábukon (személy szerint különösen Wellingtonról és Grantről olvastam szívesen – olyan kevés szöveg létezik magyar nyelven róluk, holott rendkívül izgalmas figurák), de a lényeg az ív, amit a négy elkülönülő életpálya (természetesen az előszóval és az utószóval karöltve) kirajzol. Keegan számára a parancsnoklás központi kérdése a következő: „Mindig? Néha? Soha?”, magyarán hogy a hadvezérnek hősiesen ki kell-e tennie magát a veszélynek embereit vezetve, vagy elegendő valahonnan a hátországból kommandíroznia a jónépet – esetleg ajánlatos kombinálnia a kettőt. A négy személyiség erre a kérdésre különböző válaszokat adott, és ez pályafutásukat is meghatározta – Hitler például a sok lózung ellenére, hogy ő igazi frontbaka, német katonát vezérezredesi rang alatt legfeljebb véletlenül látott. Ami nyilván közrejátszott abban, miért volt képtelen megérteni Paulust és 6. hadseregét, amikor azok (ó, borzalom!) az éhhalál meg a megfagyás helyett inkább megadták magukat. Persze ezen kívül lényeges elem a fegyverrendszerek és a logisztikai lehetőségek változása, valamint a taktikai újítások is – Keegan minderről szót ejt, mégpedig olyan logikusan és érthetően, hogy valami megdöbbentően jól olvasható szöveg lett a végeredmény.
Egyetlen negatívumként az utolsó fejezetet említeném a nukleáris kor hadászatáról – valahogy ezt túl absztraktnak, túl elméletinek éreztem, ráadásul a Szovjetunió bukásával alighanem el is avult megállapításainak számos eleme. Talán ha most kéne zárszót írnia Keegannek, nem is erről ejtene szót, hanem mondjuk az aszimmetrikus hadviselésről, amiben reguláris hadseregek harcolnak a polgári lakosság között elvegyült fegyveres sejtekkel – ez talán inkább meghatározza a jelenkor harceljárásait, mint az atombomba. De ettől függetlenül nagyon inspiratív, nagyon élvezetes könyv. Örök gyerekeknek mindenképpen ajánlom.
* Talán helyesebb volna európai vagy nyugati hadtudományt írni, mert a könyvben legfeljebb említés szintjén bukkannak fel az ázsiai módszerek. Gondolom azért, mert az ő vezetési elveik teljesen elütnek a nyugati gyakorlatról, és nem is igen hatottak rájuk.