Sherlock ​Holmes lehetetlen kalandjai 62 csillagozás

John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Sherlock ​Holmes lehetetlen és letehetetlen kalandjaiból tart kézben az olvasó most huszonnyolcat, amelyek – bár nem Sir Arthur Conan Doyle tollából származnak – a maguk különös módján mind hordozzák az eredeti történetek hangulatát. J. J. Adams szerkesztésében olyan szerzők novelláit olvashatjuk, akiknek a neve bárki számára ismerősen cseng: Stephen King, Neil Gaiman, Michael Moorcock, Tanith Lee vagy Anthony Burgess szerte a világon komoly rajongótáborral rendelkezik.

Ezekben a történetekben a legendás detektív és veterán barátja, doktor Watson, a megszokottnál is furcsább bűnestek nyomába ered. Hol a gabonakörök titkára keresik a megoldást, hol a Fermi-paradoxont kell feloldaniuk, vagy épp legveszedelmesebb ellenségükkel vívnak élet-halál harcot. Egy novellában dinoszauruszt használnak fegyverként, másutt a múmia átka okoz komoly problémát. Megesik, hogy egy párhuzamos univerzumban Moriarty professzor segíti a Scotland Yard nyomozását, míg Holmes ördögi bűntettre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

A művek szerzői: John Joseph Adams, Stephen King, Tim Lebbon, Anne Perry, Edward D. Hoch, Vonda N. McIntyre, Darrell Schweitzer, Mary Robinette Kowal, H. Paul Jeffers, Anthony Burgess, Laurie R. King, Peter Tremayne, Michael Moorcock, Barbara Hambly, Chris Roberson, Naomi Novik, Tanith Lee, Neil Gaiman, Robert J. Sawyer

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Dorian Gray · Oscar Wilde · Sir Arthur Conan Doyle


Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Kkatja P>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Nekem majd mindegyik történet tetszett, szinte mindegyik szerző jól meg tudta ragadni és valamilyen szinten vissza tudta adni a jó öreg Baker street-i hangulatot, amit úgy szerettem a Conan Doyle régi könyveiben. Pedig voltak aztán valóban elrugaszkodott léthelyzetek, amikbe hozzák a szerzők jó szimatú hőseinket. Utazhatunk a jövőbe és alternatív valóságokba. Találkozunk kalózokkal, dinoszaurusszal, egy múmia átkával, szellemekkel, gabonakörökkel vagy épp Mr. Wells-szel, az időgép feltalálójával, a lovecrafti istenekről meg nem is beszélve, bár ez Gaiman tollából, picit elvont volt már nekem is. :)
Nagyon tetszett a King fejéből kipattant klasszikus nyomozati ügymenet, a főleg zenére koncentráló Burgess novella, illetve a jövőbeli tudományos fikciók Shephen Baxter és Robert J. Sawyer szülte Sherlock továbbgondolásai.
Rajongóknak mindenképp kötelező olvasmány e könyv, mert sok remek infóval gazdagította e 28 szerző az eredeti Holmes életművet, finom, könnyen fogyasztható adagokban tálalva.
Jó étvágyat! :)

3 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Disclaimer: nem vagyok egy nagy Sherlock Holmes-rajongó. A filmes és sorozatos feldolgozásokat szeretem, és bár könyvben is szívesek olvasok néha egyet-egyet, azért a 680 oldal már nekem is megfeküdte a gyomromat.
A kötetben szereplő novellák többsége ugyanis alig több (vagy nem is az), mint egy sima Doyle-féle történet (persze nem is akarnak többek lenni – ez hommage és nem újítás). Én azonban ennél valami eredetibbre, valami újdonságra, valami új megközelítésre, hangulatra és stílusra vágytam – a kötet azonban ilyenből nagyon keveset nyújt. Mondjuk az sem sokat segített, hogy a válogatás erősen megkérdőjelezhető (miért került bele két novella is, aminek a központjában a Hasfelmetsző-történet és a lovecrafti istenek állnak?).
Akik mégis nagyon megnyertek: Neil Gaiman simán a kötet legjobbja, de Naomi Novik és Robert J. Sawyer is emlékezetes.
Mindettől függetlenül ezek a művek tényleg jók – annak, aki szereti Doyle stílusát és a klasszikus hangvételű Sherlock Holmes történeteket, s nekik talán még üdítő is lehet ez a kevés fantasztikum.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-05-13+…

3 hozzászólás
dontpanic P>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

A fanfiction élt, él, élni fog.

Örülök ennek a kötetnek, mert megmutatja, hogy egy-egy eredeti történet továbbgondolása nem feltétlenül degradálandó dolog. Persze ezek a történetek nem a szó eredeti értelmében vett fanfictionök, de attól még elég sok jellemzőit magukon viselik a műfajnak:
van itt minden, alternatív univerzumok, a szerző beemelése a szövegbe, modern kori változat, tükörvilág, ahol a jók a rosszak és a rosszak a jók, crossoverek, és még egy romantikus értelmezés is belefért, aminek különösen örülök, bár a szerző (nem spoilerezem el, melyik) leheletfinoman érzékelteti csak az érzelmeket, de egy Sherlock Homles „fanfiction” gyűjtemény egy ilyen sztori nélkül nem lenne teljes.

A kevesebb egy kicsit több lett volna, nagyon lassan haladtam a kötettel, azt se bántam volna, ha néhány gyengébb kimarad, de voltak emlékezetes alkotások, és legalább egy kicsit művelődtem a nevesebb fantasy és sci-fi írók terén is.
Gaiman novellája tökéletes lezárása volt a gyűjteménynek, amiben már-már metaírói szinten elmélkedik a rajongó akarat érvényesülésének jelentőségéről, Sherlock Holmes reichenbachi halála után.

Lisie87 P>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Egész jó kis válogatás volt. Krimi,fantasy, sci-fi, horror, mindenféle elképzelés, színhely képviseltette magát. Lettek kedvencek, maradandó novellák és felejthetők.
Nem vagyok nagy Sherlock fan, de mindegyik író nagyon jól vissza tudta adni a karakterét, és Watsonét is.
Jó volt minden nap elmerülni egy-egy történetükben.

miriel>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Na, kérem! Így kell minőségi Sherlock Holmes fanfictiont írni. És ezt nem sértésnek szántam. Elvégre mi a fanfiction? A wikipédia szerint: „A fanfiction valamely rendkívül nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi „továbbírását” jelenti. Ezekben a művekben hol magát a történetet folytatják, hol csupán az eredeti történet szereplőit mozgatják, az eredeti cselekménytől adott esetben homlokegyenest eltérő történetvezetéssel.” Na! Ez tökéletesen igaz a Sherlock Holmes lehetetlen kalandjaira. Különösen a homlokegyenest eltérő történetvezetés. A nagy detektívnek milliós rajongótábora van világszerte. Egészen egyszerű emberkéktől a nagyon híresekig. És ha netán egy híres író úgy dönt, hogy előveszi kedvenc detektívjét, máris megszületett a professzionális fanfiction.

Úgy kellett ez nekem, mint egy falat kenyér, hiszen nagy hiátust élünk most ismét. Akik nézik a BBC Sherlockját, tudják, miről beszélek. Arthur Conan Doyle univerzuma olyan tág, és maga az író is olyan réseket hagyott maga után, hogy szinte kínálta magát a lehetőség, hogy mások tömjék be őket. Olykor igen extrém körülmények között nyomoz a nagy duó és ezek után néha egy-két novella bizony elég slamposnak tűnt, néha pedig az államat kerestem valahol. A műfajok kavalkádja ez az antológia és néha bele fér még egy kis komédiázás is.

A fél csillagot nem a gyengébb novellák miatt vontam le. Akad belőlük jó pár, de még azok is minőségi írások, csak nem olyan frappánsak. A fél csillag levonást a szerkesztő kapja, mert véleményem szerint előnytelen sorrendbe rakta a novellákat. Ez csak egy szubjektív vélemény, de én biztos nem azt a történetet hagytam volna meg utolsónak, mint amit ő. Mert minden féle spoiler nélkül, így egy kicsit rossz szájízzel raktam le a könyvet. Na, nem mintha rossz lett volna az a bizonyos novella, de ha ugyanez az írás az antológia más részén szerepelt volna, öt csillagos lenne a kötet.

Azt hiszem egy Sherlock Holmes rajongó mindig egy kicsit elfogult, ha a nagy detektívről van szó, így nem feltétlenül mérvadó az én véleményem. Láttam én már embereket fintorogni a fentebb említett BBC Sherlockra, amit én imádok. De ez az antológia kétség kívül minden igényt kielégít. A fantasyért rajongókat, a krimi imádókat, a humoros történeteket kedvelőket és a thriller szerelmeseit. Olyanokat is, akik nem bánják, ha olvasás közben összeszorul egy kicsit a szívük. És igen. Még a romantika kedvelői is kaphatnak egy csipetet. (Zárójelesen megjegyzendő, hogy az utóbbi témakörben az egyik novella elég rendesen kiverte nálam a biztosítékok – bár jó értelemben. Értsd: percekig csak hápogni tudtam, pedig megedzették már a lelkemet a fanfictionök.)

Sherlock Holmesban Sir Arthur Conen Doyle az alap. De ha valaki esélyt az Ad Astra kiadó kötetének nem fog csalódni. Az információ morzsákból, amit minden novella elején írnak, megtudtam, hogy nem ez az egyetlen létező Sherlock Holmes antológia. Szóval én biztatom a kiadót, hogy adja ki a többit is. Bár a gépelési hibákra legközelebb figyelni kell.

Szóval nekem tetszett és még oldalakon keresztül tudnák mesélni róla, de azért vannak korlátok. De ha valaha a jövőben Steven Moffat és Mark Gatiss elakadnak a forgatókönyvírásban, nyugodtan felhívhatják Neil Gaimant…

Vagy inkább az Isten óvjon minket attól?

Chöpp P>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Érdekes, érdektelen, fantasztikus, lovecrafti és klasszikus Sherlock Holmes történetek.
Érdekes (egyben – majdnem – kedvenc):
– Vonda N. McIntyre: A mezőegyenletek esete
– Anthony Burgess: Gyilkosság zenére
– Stephen Baxter: Kaland a gravitációmódosítóval
– Sharyn McCrumb: A fehér ló völgye
– Tanith Lee: Az emberi rejtély
– Neil Gaiman: Smaragdszín tanulmány

Adrienn1994>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Az első lépések…Még egyszer örök hála és köszönet az @AdAstra kiadónak, hogy enyém lehet ez a csodás könyv. Mivel nyeremény volt, nagyon sokáig le sem mertem venni a polcról akkora becsben tartottam és annyira óvtam mindentől. Stephen King történetét vártam izgatottan, s meg kell mondjam nem csalódtam, nagyon tetszett a maga csavarosan, bonyolult terves módján. A másik kedvenc történet , mely inkább az egyszerűségével fogott meg : Botrány Montrealban, Edward D. Hoch tollából.
Eddig sajnos nem volt lehetőségem Sherlock kalandjait követni, bár a híre természetesen elért hozzám is, de most végre úgy érzem bepótoltam valamit, kipipáltam egy alap tételt.
A könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek, minden napra egy Sherlock ! :)

EssentialHencsi P>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Őszintén bevallom, nem olvastam az összes eredeti Arthur Conan Doyle Sherlock-ot, csak egy párat antológiákban, plusz előszeretettel hallgatom takarítás közben hangoskönyvben azt a négy novellát, ami megvan. Ez az antológia abban szuper, hogy a stílust az összes szerző nagyon jól elkapta, mindegyiket belengte a viktoriánus légkör. De azért ez a 684 oldal mégis kicsit sok volt egyszerre.
Voltak benne jók, sőt nagyon jók, és gyengébbek is, már ahogy egy válogatásnál ez lenni szokott. Nagyon tetszettek, ahol mindenféle valóban élt híresség szerepelt, Stephen Leacock, H. G. Wells, Bram Stoker, sőt, maga A. C. D. Persze Sherlock mindent megold itt is természetesen…
Összességében tetszett, ha túl hosszú is volt.

A_Shara>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Előre szólok, hogy elfogult vagyok. Gyermekkoromban az összes Holmes történetet elolvastam, töbször is. Örülök, hogy Doyle változatlan népszerűségnek örvend az írók körében is, akik saját elképzelésük szerint fonják tovább a történet szálait, kedvük szerint ugrálva az időben.
Volt olyan történet, ami nagyon nem jött be, pl. az utolsó miért kellett? De N. Gaiman hatalmas volt! Ajánlom a Doyle rajongóknak, bár nekem kellett közben más könyvet is olvasni, mert egy kicsit sok lett volna egyszerre ez a 700 oldal.

ggizi P>!
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

Akkor szögezzük le rögtön az elején: nem olvastam még Conan Doyle-tól (van mit pótolnom, tudom), vagyis már emiatt se fogom hozzá hasonlítgatni a sztorikat (jó, nyilván van már egy kép a fejemben Holmesról meg a közegéről, nem volt teljesen idegen a számomra). Egyszerűen próbáltam nyitott szívvel befogadni azt, ami emögött a hiper-szuper borító mögött leledzik. Mert az rögtön levett a lábamról, és tudtam, hogy ezt a könyvet annak ellenére olvasnom kell, hogy alapból a novellásköteteket nem nagyon szeretem. Vagyis alaposan kihasználva a könyvtári hosszabbítások szűkös időkeretét 1-2 történet után mindig félretettem egy időre, hogy ne legyen számomra annyira egysíkú a téma és a hasonlóságok ellenére is élvezhetőek maradjanak.

Nagyon sokfélék voltak a történetek, voltak benne igazán kiemelkedőek is (sajnos nem Kingé, akiére igazán kíváncsi voltam), de összességében nagyon is érdekes gyűjtemény volt, ami kellemes kikapcsolódást tudott nyújtani.


Népszerű idézetek

EssentialHencsi P>!

– Jó estét, uraim! Nos, Watson, valószínűnek tartom, hogy képzett és gyakorlott orvosként máris felfedezte a tényt, mely szerint az áldozatnak nincs feje.

Dominic Green: Az elveszett világ

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Ha egy férfi beleszeret egy lány mosolyába, gyakran elköveti azt a hibát, hogy az egész lányt elveszi.

142. oldal, Botrány Montrealban

dontpanic P>!

Ezrek nevezték már jégcsapnak, és igazuk is volt, ámde ezzel együtt a mesterdetektívben dobogott a szív, hatalmas szíve volt. Csak éppen Holmes jobban óvta annak épségét a legtöbbeknél.

46. oldal - Stephen King: A doktor esete

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Ne csepegtessünk korai feltételezéseket megfigyeléseinek párlatába!

471. oldal, Az antikvárius unakahúga

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
miriel>!

Ezzel felállt, megigazította a kottatartóját, az álla alá szorította a hegedűt, és áhítatosan fűrészelni kezdett.

291. oldal, Anthony Burgess: Gyilkosság zenére

Chöpp P>!

Logikai hiba elutasítani egy következtetést azon az alapon, hogy kellemetlen eseményekhez vezethet.

550. oldal, Devil's Cape kalózai

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
EssentialHencsi P>!

Néha őrjítő belegondolni, mennyi mindennek kellett az univerzum kezdete óta úgy történnie, ahogy történt, hogy megszülethessünk.

Bradley H. Sinor: A másik detektív (előszó)

Jeffi P>!

Lestrade egyéb képességei mellett kiváló a kreatív felejtésben.

59. oldal (Stephen King: A doktor esete)

Chöpp P>!

     – Én nem ítélkezem – mondta Holmes könnyedén. – Én pusztán szemlélődöm.

318. oldal, Kaland a gravitációmódosítóval

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
Chöpp P>!

Gyakran meghökkenünk, amikor először látjuk, hogy valamelyik jó ismerősünk hogyan viszonyul a szüleihez. Ilyenkor hirtelen sok mindent megértünk az illetővel kapcsolatban.

377. oldal, Tullyfane Abbey kísértete, Előszó


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Agave 100
Stephen King: Rémálmok bazára
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016
Neil Gaiman: Törékeny holmik
Győrfi András – Hauck Ferenc (szerk.): Dagon árnyai
Agatha Christie: A szárnyak szava
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Éjszakai sikolyok