Észak ​és Dél (Észak és Dél trilógia 1.) 72 csillagozás

John Jakes: Észak és Dél

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amerika meghasonlott önmagával: pusztító polgárháború készül. A kétfelé szakadt országban két család azonban a barátság rögös útjára lép. Az északi Hazardok egy skót szökevény leszármazottjai, ma dúsgazdag vasgyárosok, iparkodó vállalkozók és nyughatatlan újítók: ők a modern világ bajnokai.
A déli Mainek hugenotta arisztokratákig vezetik vissza családfájukat. Ültetvényesek – rabszolgák egész hada robotol, hogy fényűző és romantikus életet élhessenek. De hiába minden dicső szabadságharcos hagyományuk és lovagias erényük, világuk felett ítéletet mondott az idő.
E két család két fia a hadseregben halálos veszedelmek, feledhetetlen csíny- és széptevések közepette életre szóló barátságot köt, hogy aztán Mainek és Hazardok a szerelem és a gyűlölet, a gyilkos indulat és a rideg számítás, a barátság és az üzlet gyakran tekervényes szálaival fonják egybe sorsukat.
Amíg a közelgő testvérháború próbára nem tesz mindent…

Eredeti mű: John Jakes: North and South

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Európa, Budapest, 1996
966 oldal · ISBN: 9630760843 · Fordította: Szentgyörgyi József
>!
Európa, Budapest, 1992
966 oldal · keménytáblás · ISBN: 963075424X · Fordította: Szentgyörgyi József

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Brett Main · George Hazard · Ashton Main · Billy Hazard · Charles Main · Constance Flynn · Hunton Fenway · Orry Main · Robert E. Lee


Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
John Jakes: Észak és Dél

Nagyívű családregény, történelmi háttérrel. Észak és Dél háborúja – legalábbis ebben az első kötetben a kezdetek, a kirobbanás okai –, a XIX. századi Amerikában.
Ha nem találtam volna helyenként kicsit hatásvadásznak, a szereplők egy részét meg abszolút sarkítottnak (ördög vagy angyal), sokkal jobban tetszett volna.
Mivel érdekel, hogyan is alakul tovább a történet, előbb-utóbb sort kerítek majd a 2. és 3. kötetre is.

>!
Tintapatrónus P
John Jakes: Észak és Dél

John Jakes engem meggyőzött. Bárhogy is folytatódna a trilógia, ez az első rész számomra igazi élmény volt. Persze a kedvenc irodalmi játszóteremen (történelem megsépekleve családtörténettel) jött velem szembe, így eleve jelentős előnnyel indult. Bár pár évvel ezelőtt láttam a trilógiából készült tévésorozatot, ez nem rontotta el az olvasás élményét, ugyanis csak a történet vezérfonalára emlékeztem és néhány jelenetre. Igaz, kicsit haragszom a kiadóra, mert a sorozatból vett fotók kerültek a borítókra, de a regény teljesen magával ragadott, és boldogan cípeltem a 900 oladas első kötetet buszon, villamoson, kirándulásra és bárhova, ahova mentem.
Az író kiválóan mutatja be két barát (az északi vasmű-tulajdonos George Hazard és a déli ültetvényes Orry Main) kapcsolata és közvetlen környezetük által az amerikai polgárháborút megelőző két évtizedet, azt a nemzeten belüli konfliktust, ami a harmadik helyen áll a két világháború után emberi áldozatok számát tekintve. Elsőre úgy érezhetjük, John Jakes elvont, tőlünk, hétköznapi emberektől rettenetesen távoli dolgokról ír: háborúról, rabszolgatartásról, hatalomról és korrupcióról, vagy éppenséggel a történelem ködjében elveszett hírességekről. Ez mind ott van a könyvben, viszont a szereplői, a remekül megformált karakterek, a gondolataik, tetteik és azok következményei sorsuk alakulásában és ennek oda-vissza hatása az éppen zajló eseményekkel, nos ez az, ami rettentő közel hozza ezt a távoli helyet és kort. Ugyanis figyelmesen olvasva, a könyv végső soron az emberi mivoltunkról szól, ami sajnos alapjában véve nem változik, és amit én magamnak röviden úgy foglaltam össze, hogy leginkább a vakság és a kicsinyesség jellemzi. Talán csak a kivételeknek – mert szerencsénkre léteznek – köszönhetjük, hogy mindenek ellenére valahogy elevickéltünk a 21. századig.
A történet szerkezetében könnyen felismerhető párhuzamok teszik egyértelművé, hogy amit tőlünk független „eseményeknek” vagy „körülményeknek” szoktunk hívni, azok is éppen olyan érző-gondolkodó emberek döntésein múlnak, mint az egyszerű embereké. Azzal a különbséggel, hogy, ha a hatalommal rendelkezők éppenséggel rosszul gondolkodnak és éreznek, akkor az ő tetteik nem csak egy családi, baráti vagy szerelmi kapcsolatot dönthetnek romba, nem csak egy másik ember szenvedését okozhatják, hanem egész nemzeteket sodorhatnak pusztító háborúkba.
A rabszolgaság kérdése mentén kialakult észak-dél ellentét beférközik George és Orry közvetlen kapcsolatába és a családjaikba is. De ezen kívül ott van Cooper és Tillet Main (apa és fia) ellentéte, Ashton és Brett nővérek, George és Stanley testvérek valamint a feleségeik közötti ellenszenv, a kisebbségben levő katolikus Contstance-t súlytó előítélet, a West Point akadémián végzőn tiszteket körülvevő ellenségeskedés a kivülállók részéről, a művelt nő, Madeline-el szembeni rosszallás a férfiak részéről – mind olyan konfliktus, aminek alapja tulajdonképpen ugyanaz: a másként gondolkodó ember ellenségnek minősül. Még akkor is, ha az az ember egy olyan közegnek a része, aminek éppen hogy az összetartás, és nem a széthúzás lenne a lényege: kicsiben a család, nagyban a nemzet.
Ami szerintem John Jakes legnagyobb érdeme, hogy hitelesen mutatja be mindkét oldalt, nincsenek kizárólag jók és kizárólag rosszak, mindkét fél érvelései megállják a helyüket, így ezeken elgondolkodva kerülhetjük el saját előítéleteinket, és talán leginkább azokkal a szereplőkkel tudunk azonosulni, akik bár egy adott oldalon állnak, folyamatos dilemmákkal küszködnek, folyton kérdőre vonják saját elveiket, életmódjukat, hozzáállásukat a világ dolgaihoz. Ez egy nehezen elfogadható állapot, ezért csak kevesen képesek rá, de a könyvből kiderül, hogy ez lenne az egyetlen, ami lehetővé tenné például a háborúk elkerülését. Ez adja meg a lehetőséget a két barátnak, hogy komoly veszekedések és szétszakadás után, újra egymásra találjanak és megbízzanak egymásban.
John Jakes még használ két nagyon lényeges elemet ebben az első kötetben. Egyfelől Virgilia karaktere nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az író megmutassa: az elfogultság és a szélsőséges nézetek még akkor is hatalmas károkat okoznak, ha egy jó ügy oldalán állnak; ez soha nem megoldás. Másfelől a két család ifjabb tagjainak (Billy és Brett) házassága – ami egy ugyanolyan erős kötelék, mint az életre szóló barátság a két főszereplő között – továbbbi lehetőséget nyújt kifejteni a feljebb említett dilemmákat, és mindazokat a nehézségeket, amikkel szembe kell nézniük, csupán azért mert világaik ellenségessé váltak…
És ebből sem tanultunk… – lásd későbbi történelmi események, illetve jelenkor.

1 hozzászólás
>!
Boglarina
John Jakes: Észak és Dél

Az utolsó 460 oldalt (:D) tegnap olvastam el, úgyhogy még éjszaka, amikor megébredtem, akkor is telve volt vele eszem-szívem… kétségtelenül új kedvencet köszönthetek. Pár napig nem kéne új könyvet olvasnom, mert egy ilyen nagy könyv úgyis hatása alatt tart sokáig.
Mostanában félig-meddig véletlenül több amerikai polgárháborús könyv jutott a kezeim közé. „Több”… a Tamás bátya kunyhója, az Elfújta a szél, meg ez. Az Észak és Dél nem áll egyik oldalon sem, valahol középen marad, úgy mutatja be a háborúba való menetelést két családon keresztül, hol az egyik Délről származik, a másik Északról. A két családban számos szereplő különféle véleményét megtalálhatjuk a rabszolgaságról, a középkorias rendszerhez halálig ragaszkodó emberektől a kompromisszumképes egyéneken át a szélsőséges abolicionistákig.
A West Pointos jeleneteket és a mexikói háború leírását leszámítva nagyon szerettem az egész könyvet, a hosszúsága miatt a belefeledkezhetőséget, a könnyen olvashatóságát, az emberi kapcsolatokat, a világnézeti különbségeket, és a finoman, de határozottan jelen levő történelmi hátteret.
Sajnos a további két kötet nincs birtokomban, ami súlyos vétek, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan sort kerítek majd rájuk.
Addig is biztos megnézem az 1985-ben készült sorozatot.
(A stáblistát végignézve nagyon meglepett, hogy Virgilia Kirstie Alley, hiszen Virgiliát nem szép nőnek írták le, úgyhogy én a Csengetett, MyLord Ivy-ját képzeltem a helyére http://www.blikk.hu/data/cikk/88/69/61/cikk_886961/d000…)

5 hozzászólás
>!
smetalin
John Jakes: Észak és Dél

Nem is értem magam, miért tartottam ettől a könyvtől! ( mert azt gondoltam, ez egy nagyon romantikus, nagyon csöpögős könyv) Tévedtem!de mekkorát!
A két család történetében, az összekötő kapocs-a barátság, még ha a történések úgy is alakultak, hogy „ellenségek” lettek, ők akkor is kitartanak egymás mellett és segítik egymást! és persze, még ott van a rengeteg intrika, a két család más-más családtagjai által is!Nagyon tetszett, volt a könyvben minden ami kell egy jó család regényhez, életre szóló barátság, szerelem, ármány, házasság, titok és ellentétek! szóval nagyon olvasmányos és érdekes volt, és érdekel is mi történik velük, ebben a „vérzivataros” időkben, amik ezután jönnek majd! Kell nekem a következő részek is! Akinek tetszett ez a könyv, annak ajánlom még Jeffrey Archer könyveit is!

>!
marcsy
John Jakes: Észak és Dél

A könyv alapján készült sorozat is rendkívül jóra sikerült.

1 hozzászólás
>!
Vikiwi
John Jakes: Észak és Dél

Akarva-akaratlanul is az Elfújta a szélhez hasonlítottam, pedig csak a téma egy, azonban időrendben ez előbb játszódik majd a 2. részben hasonlíthatom őket össze .
A történet érdekes, habár számomra Charles katonaként eltöltött idejének leírása sok volt; untam, ezáltal lassan is haladtam vele.
A kedvenc karakterem Orry lett, de George-ot is megkedveltem. Billyről ezt nem mondhatom el.
Kellő mennyiségű politika, romantika van benne, az író egyiket se vitte túlzásba, megtartotta a mértéket.
Azonban igazán érdekes, hogy minden egyes szereplő, amint meglátott egy ellentétes nemű személyt, egyből menthetetlen szerelembe esett…
Kíváncsi vagyok a folytatásra, de nem vetem rá magam egyből :D

>!
bokrichard
John Jakes: Észak és Dél

Hihetetlen jó könyv egy hihetetlen jó írótól. Elképesztő részletességgel jeleníti meg a polgárháború számos aspektusát, és ahogy az érzelmek húrjain játszik… Nincsenek szavak, amik kifejeznék, mennyire lenyűgöző ez a könyv. És senkit ne rémítsen el a hossza, minden oldalért megéri, és szerintem más is úgy jár vele, ahogy én: ilyen hamar vége lett? :)
A filmsorozatot is megnéztem, és arról is csak pozitívakat tudnék mondani, szóval minden formában ajánlom!

>!
Petra_Hegedüs
John Jakes: Észak és Dél

Imádom az ilyen jellegű történeteket, a könyv stílusa is nagyon tetszett, jó választás volt a 2015-ös kihívásra ezt választani a trilógiás pontba, bár elég lassan tudtam csak haladni vele. Ami viszont nem tetszett, az a női karakterek viszonylagos árnyalatlansága: a rosszak nagyon rosszak, fura módon mind szexéhesek is, a jók viszont nagyon jók, nagyon erkölcsösek, bár az ő „jóságuk” tulajdonképpen ki is merül ebben, más szerepük nem is igazán van (jó, Madeline kivételével, aki talán az egyetlen aktív, pozitív női szereplő). Ettől függetlenül nagyon tetszett az első kötet. Legfőbb erősségének talán azt látom, ahogy mind a déli, mind az északi emberek gondolkodását, problémáit bemutatja, ezt viszont meglepően árnyaltan. A jó ügy képviselői között is vannak megátalkodottan rosszak, akik olyan fanatizmussal küzdenek saját igazukért, hogy pont ezzel ártanak neki a legtöbbet. Mint ahogy az is egyértelművé válik a regényben, hogy a rabszolgatartók sem mind gazemberek és szadisták. Egy szóval ez egy nagyon jó könyv, az apróbb hibái ellenére is.

>!
anni_olvas
John Jakes: Észak és Dél

Szuper olvasmányos. Észak és Dél problémái a Main és a Hazard család barátságán keresztül. Egy családregény, mely a háború kitöréséig tart, ahol mindenki megküzd azért, hogy fennmaradjon a családok közötti jó viszony. Akkor is, ha nem értenek egyet a rabszolgaság kérdésében. Vagy lehet, hogy nem is különbözik annyira a véleményük?

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Szédültnapraforgó

Az emberek gyakran elítélik az olyasmit, amire titkon vágynak.

22. fejezet

>!
Szédültnapraforgó

– És van tehetsége a bátyádnak a politikához?
– Nézd, Orry, véleményem szerint csak olyan ember lép politikai pályára, aki képtelen becsületesen dolgozni.

12. fejezet

2 hozzászólás
>!
monanna

Talán épp az a szerelem legmélyebb, legigazabb fajtája, amikor a szerelmes belelát párja lelkébe, de sose borzad vissza attól, amit ott talál.

>!
Szédültnapraforgó

– Csak az a baj, hogy amint megold az ember egy problémát, a megoldás mindig újabb problémát szül.

21. fejezet

>!
Tintapatrónus P

– Sose lennék képes fegyvert fogni az Egyesült Államok ellen, ingatta a fejét Lee. De mi a helyzet, ha a szülőföldem, Virginia védelmében puskát kell fognom? Őszintén reméltem, hogy erre a kérdésre sose kell választ adnom. Azt hittem, hogy a hazaszeretetre való hivatkozással Buchanan elnöknek talán sikerül kibékíteni a szakítani szándékozó feleket. De nem sikerült. Azt hittem, a keresztény hit könyörületessége megoldhatja a rabszolgaság kérdését. De nem oldotta meg. Nekem is voltak rabszolgáim, de a lelkiismeretem most is györöt miattuk. A rabszolgatartás mint rendszer el fog sorvadni. El kell sorvadnia. Ami pedig az elszakadást illeti, az véleményem szerint semmi más, mint forradalom. És e percben mégis úgy állunk, hogy számos tulajdonságukért köztiszteletben álló emberek egy új kormányt hoztak létre az elszakadás és a rabszolgatartás pilléreire alapozva. Mind a jövöt, mind a magam reakcióit illetően teljesen bizonytalan vagyok.
Esett az eső, Lee arca megviseltnek látszott. – Csak egy valamiben vagyok biztos. Függetlenül attól, hogy mit válaszolnak az egyes emberek az ön által feltett kérdésre, szerintem azok után, hogy megengedtük a szélsőségeseknek, hogy tegyék, amit tettek, számunkra csupán egy végkifeljett leehtséges: megszakad a szívünk.

840. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Buchanan · Robert E. Lee
>!
ppeva P

Orryt elfogta a kísértés, de csak egy percre. – Azt hiszem, előbb lennék selyemfiú, mint politikus. Tisztességesebb szakma.

559. oldal

>!
Szédültnapraforgó

– Ha rossz emberek összeszűrik a levet, a rendes embereknek össze kell fogniuk, különben egyenként elvesznek.

39. fejezet

>!
Szédültnapraforgó

Északkelet ládaszámra küldte a fegyvereket a rabszolgaság-ellenes embereknek. A ládák tartalmát feltüntető címkére ez volt írva: Biblia. Erre célzott Cooper, mikor a demokraták egyik columbiai vezetőségi ülésén kijelentette: – Még Istent is besorozták. Ráadásul mindkét oldal azt állítja, hogy velük van. Maguk szerint elképzelhető, hogy egyik nap ide rohan, a másik nap oda? A végén kilesz, mint a liba.
Senki sem derült a szavain.

39. fejezet

>!
Szédültnapraforgó

Az öccse tanácsért – bölcsességért – fordult hozzá. Még nem jött rá, hogy az idősebbek éppolyan bizonytalanok mindenben, mint ő maga, ha ugyan nem bizonytalanabbak. George minden tőle telhetőt megtett, hogy ezt eltitkolja előle.

40. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Billy Hazard · George Hazard
>!
Szédültnapraforgó

Talán – hasított belé az ösztönös felismerés –, talán épp az a szerelem legmélyebb, legigazabb fajtája, amikor a szerelmes belelát párja lelkébe, de sose borzad vissza attól, amit ott talál.

19. fejezet


A sorozat következő kötete

Észak és Dél trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Frazier: Hideghegy
Willa Cather: Az én Antóniám
Korda István: A mocsarak visszaütnek
Beverly Swerling: Álmok városa
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Alma Katsu: Éhség
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Vladimír Neff: Érdekházasság
Herman Wouk: A háború szele
Isabel Allende: Kísértetház