A ​Lázadók (A Kent család 2.) 24 csillagozás

John Jakes: A Lázadók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​nyolckötetes Kent család története regénysorozat második könyve A lázadók. A főhős Philip Kentet – az egykori szépreményű francia fiút, aki számot vetett lehetőségeivel, és a formálódó Újvilágot választotta – az anyaország, Nagy-Britannia ellen harcoló amerikaiak soraiban, a függetlenségükért elszántan küzdő gyarmatok Washington tábornok vezette seregében látjuk viszont.
Ezzel párhuzamosan indul egy virginai ültetvényes fiáról, Judson Fletcherről szóló történet is. Ennek a többszörösen bibliai ihletésű „tékozló fiúnak” a sorsa fájdalmasan elgondolkodtató. Philip és Judson a könyv lapjain nem találkoznak, életük és szerelmeik azonban különös, már-már hihetetlen módon keresztezik egymást. A lázadók Washinton 1781. október yorktowni győzelméig ad képet a történelmi eseményekről, s a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésétől, Franklin, Jefferson és Tom Paine alakjain keresztül többtucatnyi emberi sorsot vonultat fel, ugyanakkor a sorsfordító események hátterében megvillantja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1975

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635480598 · Fordította: Szilágyi Tibor, Komáromy Rudolf

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

ursus>!
John Jakes: A Lázadók

Általában nem kedvelem, ha orromnál fogva vezetnek, ennél a könyvnél viszont még élveztem is. Olvasó legyen a talpán, aki előre megmondja, hogy az ebben a részben elindított második szál mikor és hogyan fog arrafelé kanyarodni, amerre kell neki, hiszen ha nem arra kanyarodna, nem lenne semmi értelme, és ez jeles írói erényekre utal. Persze az író a maga teremtette világ mindenható istene, azt tesz, amit akar. Betűből formál embert, ide-oda rakosgatja a teremtés sakktábláján, de maga tervezi meg a tábla négyzeteinek színét, számát és elrendezését is, nem beszélve a szabályokról, amelyek mégis csak meghatározzák ezt az egészet. Történelmi regénynél nyilván adottak a keretek, de John Jakes számára ez nem jelent korlátokat. Kisujjában van Amerika históriája. A valós történelmi személyek ott és akkor jelennek meg a történetben, amikor a régmúlt valósága okán annak jelentősége van, ráadásul színre lépésük teljes természetességgel illeszkedik a cselekménybe, amely úgy csiklandoz oldalak százain át, mintha egy alattomos tüsszentés incselkedne az emberrel. A végén persze kitör az a fránya, s az olvasó megkönnyebbülve mondja: egészségemre.

Egy hónapon belül ez a második elolvasott regény, amelynek az Amerikai Függetlenségi Háború a témája. De mennyire más volt ez, mint Kenneth Roberts sorai a Csőcselék fegyverben oldalain. És nem csak a sodró lendületű stílus, a bestsellerekre hajazó váltások, a fordulatokkal végig fenntartott figyelem adják a különbséget! A gördülékeny könnyedséggel sorjázó mondatok s az elegáns cselekményvezetés mögött megbúvó mögöttes tartalomban ott rejtezik a korszak lényege, oly erős hitelességgel, ahogy csak azok a kortársak élhették meg, akik nyakig benne voltak. Nem a narráció, hanem maga a cselekmény zúdítja az olvasóra a kor minden dicsőségét, szörnyűségét és esetlegességét, s ez értékesebb bármifajta szájbarágós írói szenvelgésnél. Nincs kétségem afelől, hogy jó néhány amerikai sikeríró Jakes mester tanítványa, ahogy szerintem Ken Follett is. Csak vagy nem figyeltek oda minden órán, vagy erősen szelektálták a tudnivalókat. Mindenesetre azt a trükköt, hogy a cselekmény kettős jelentéssel bír, nem ártana minél több szerzőnek megtanulnia.

Most pedig fel a harmadik kötetre! A független Amerika megszületett, lássuk, merre tartanak az „útkeresők”!


Népszerű idézetek

jodiee>!

… a férfi és nő egy új egészet alkot, amely merőben eltér attól, amilyenek külön-külön lehettek volna.

John Jakes: A lázadók


A sorozat következő kötete

A Kent család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marilynne Robinson: Jack
Domnica Radulescu: A trieszti gyors
Pat Conroy: Hullámok hercege
Paul Auster: Leviatán
Kaui Hart Hemmings: Utódok
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Stephen King: A halálsoron
Kathryn Stockett: A Segítség
Karl Marlantes: Matterhorn