Új ​hajnal 30 csillagozás

John Jackson Miller: Új hajnal

“A háborúnak vége. A szeparatistákat levertük, és a Jedik államcsínyét meghiúsítottuk. Új korszak küszöbén állunk.”
Palpatine császár

Amióta a Jedikre kimondták a halálos ítéletet, és menekülniük kellett a Coruscantról, Kanan Jarrus a Galaxist járja, és alkalmi munkákból tartja fenn magát. Szinte csak az életben maradásra koncentrál ahelyett, hogy az Erőt szolgálná. Ám akarata ellenére belekeveredik a kegyetlen birodalmiak és néhány mindenre elszánt forradalmár konfliktusába. Barátja szörnyű halála után a volt Jedinek választania kell: enged a félelmeinek, vagy felveszi a harcot a birodalmiakkal…
Jarrus azonban nincs egyedül. Hera Syndulla, a rejtélyes ügynök, valamint egy furcsa szövetségesekből álló kis csapat csatlakozik hozzá, hogy szembeszálljanak a Birodalommal. Miközben a Gorse bolygón teljes pusztulással fenyegető válsághelyzet bontakozik ki, össze kell fogniuk a császár egyik legfélelmetesebb küldötte ellen, hogy megmentsenek egy világot és annak lakóit…

Eredeti mű: John Jackson Miller: A New Dawn

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Szukits, Szeged, 2016
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973492 · Fordította: Újvári László

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio
John Jackson Miller: Új hajnal

Ahogy a szerzőtől megszokhattuk a történet most is kapott komolyabb vetületet, izgalmas, hangulatos, a szereplők kidolgozottak.
A Dave Filoni által írt előszónak itt kifejezetten van értelme [mivel ez volt az első új (Disney)-kánon-regény)].
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/Z0d58mv-r54

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

1 hozzászólás
>!
lustica P
John Jackson Miller: Új hajnal

És igen, ismét egy új vonal, új nézőpont. És egy újabb gonosz :) Bár Kanan szála engem nem ragadott meg, a történet mégis pörgött, olvastatta magát.

4 hozzászólás
>!
ftamas
John Jackson Miller: Új hajnal

Könnyed, izgalmas kalandregény. Igazi sw szórakoztató irodalom. Az a fajta, amit, ha elolvasunk nem bánjuk meg. Nem akarja megváltani a világot és nincs is szükség rá.
Tetszett. Az írótól elolvasom majd a többi regényét is, ha lesz rá lehetőségem.

>!
Sabine
John Jackson Miller: Új hajnal

Úgy vagyok mindig a könyvekkel, hogy az ember olyat olvasson, ami érdekli, ami megfogja, amire kíváncsi.
Pont ezért nem is volt kérdés, hogy megveszem ezt a könyvet, mivel a két főszereplője a Star Wars: Lázadók c. sorozatban folytatják kalandjaikat, és a sorozat rajongójaként érdekelt, hogyan találkoztak, mi volt első közös kalandjuk. Most mégis azt mondom, aki nem ismeri/ szereti a sorozatot, az is nyugodtan elolvashatja. Elég komoly hangvételű, nem kifejezetten gyerekregény. Ahol kell, viccesebb, ahol kell, elmélkedősebb, szomorúbb, és realisztikusan durva.
Egyetlen jó tipp az olvasáshoz: fáradtan ne kezdjen hozzá senki! Én úgy gondoltam, esti kikapcsolódásként hozzálátok, és, hát… bealudtam rajta. Nem hibáztatom érte a könyvet, én meg később jót röhögtem magamon, de attól még, ami igaz, az igaz. Ne számítson itt senki lélegzetelállító dolgokra, érdekfeszítő kalandokra, amitől az ember képes lenne 0-24-ben ezt olvasni. Mert az előzmény trilógiára jellemzően nemcsak a kalandok vannak itt, hanem a politika, és a gazdaság nagy hangsúlyt kap a cselekményben. Nem azt mondom, hogy unalmas, de akit ez nem köt le, az nem fog egyes részeket, fejezeteket élvezni. Bár, én úgy vagyok vele, ha az író érdekesen írja le, vezeti végig az olvasót ezeken a részeken, akkor semmi bajom nincsen velük-, ebben az esetben az író pedig nálam jelesre vizsgázott. Így ezt a témát annyival zárnám, hogy ha az ember fáradt, és éppen nem egy üldözéses vagy verekedős jelenet fog következi, inkább feküdjön le. Érdemes, mert ha az ember teljesen rá tud koncentrálni a történetre, jól tudja magát érezni. Velem is így volt.
Sőt, igazából ez az egész kibányászós cucc, ami központi témája volt a történetnek, ahogy haladt a cselekmény, egyre érdekesebb lett. Ebben rájátszott az is, hogy a főgonoszunk nem egy birodalmi tiszt, hanem egyszerűen egy méltóság egy nagyon jó üzletember, aki a Birodalmat szolgálja- bár erről még tudnék írni, viszont az már spoiler zóna lenne. Ha pedig így szóba kerültek a szereplők.
Két karakterünk van, akit jobban megismerünk a történet alatt, és piszkosul élveztem azokat a részeket. Az egyik, ez a főgonosz, aki egy kiborg, a másik pedig a pisztolyhősös-vándorló- kocsmába járós Kanan Jarrus. Aminek pedig nagyon örültem, hogy egyikőjüknél sem volt az az érzet, mintha Vader-Han Solo koppintások lettek volna. Teljesen más érdekek, nézőpontok, személyiségek, és múlt áll mögöttük, és jó volt egyre jobban megismerni őket. Kanan esetében pedig külön élvezet volt az, hogy teljesen más volt a jelleme, mint amit a Lázadók sorozat alatt megismertünk. Másként tengődte az életét, aztán megjelent Hera, aki azért már hasonlított ahhoz az önmagához, akit már láthattunk, és ezek ketten elkezdtek egymáshoz csiszolódni, elkezdték egymást formálni. Elég különleges a kapcsolatuk, nem teljesen kiforrott, de hát, most ismerték meg egymást. Imádtam a párbeszédeiket, és azt, ahogy alakult a másikról alkotott véleményük. Valamint, aminek örültem, hogy még mindig nem azt kaptuk meg a végére is, amit a sorozat alatt láthattunk. Időrendben még több év kell ahhoz, hogy elinduljon a Lázadók, így a könyv után nincsen az embernek hiányérzete, de azért nem is lesz mindentudó. :)
Még egy valamit megemlítenék: nem volt túl sok akciójelenet, de így is szinte mindig történt valami, izgalomból nem volt hiány, meg amúgy is, sok minden érdekes történt, akár párbeszédekről, egy-egy szereplő külön kalandjáról, vagy egy kis nyomozásról legyen szó, de a könyv végi kicsúcsosodás az remek volt, és, bár mindig sajnáltam, ha meg kellett szakítanom az olvasást, ott, na, ott éreztem, hogy nem bírnám letenni a könyvet. És 411 oldal ide, 411 oldal oda, csak a végére értem. Tartalmas kalandot éltem át, aminél már alig várom, hogy újraolvashassam.

3 hozzászólás
>!
GitarGavaller
John Jackson Miller: Új hajnal

John Jackson Miller ezt a történetet is jól közelítette meg, a sorozat hangulata kellően megjelenik a regényben.
A karakterek itt is jók, a könyv olvasatja magát. Előtörténetként kellemes kiegészítő a sorozathoz.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
John Jackson Miller: Új hajnal

star wars -. lázadók sorozat előtt játszódik .Kanan-t ismerjük meg jobban. pár pillanatra betekintünk a gyerek korába ..a regényben meg ismert Kanan szerintem jobb fej ,kicsit kár a sorozatban szerepelve nem sok minden maradt meg belőle ,kicsit kiherélték .de persze egy Disney sorozatba nem illet volna bele.meg tudjuk hogy miért is nem ő az egyik legnagyobb jedi a tv sorozatban .
regényben kicsit hasonlít a későbbi Han Solo-ra .
másik fő szereplő Hera pilóta ,harcos,kém ,remek karakter vagány csaj ,hozza a formáját végig jól csinálja .ö karaktere hasonlít a sorozathoz .a jó oldalon egy paranoiás robbantási szakértő és egy sullusti megfigyelő specialista .
Birodalom oldal a szokásos könyörtelen .
a Chuck Wendig . Utóhatásban megismert Rae Sloane frissen kinevezett kapitányként jelenik meg .
a másik birodalmi kicsit ember de inkább gép .kevés emberi szerve maradt már. így nem nehéz kitalálni mit is lehet várni tőle .
nekem tetszett ,érdemes volt elolvasni .

>!
Saille P
John Jackson Miller: Új hajnal

Imádom! Főleg, mivel egyelőre ez az egyetlen Star Wars Lázadók regény, ami elérhető magyarul. Itt tudjuk meg, hogyan ismerkedtek össze Kanan és Hera, és hogyan szervezte be Hera a lázadásba Kanant. Ezenkívül felbukkan még benne Rae Sloan is, aki ekkor még kapitányhelyettes, de a most megjelent Utóhatás (Aftermath) könyvekben már egy bukott Birodalom admirálisaként próbál majd hatalmat szerezni.
Nagyon pörgős regény (helyenként kicsit túlságosan is), alig lehet követni az eseményeket, nincs egy perc megállás benne. De mindenkinek ajánlom, aki mélyebbre akar ásni a Lázadók univerzumában!

>!
Eynregiujkonyvek I
John Jackson Miller: Új hajnal

Egész elfogadható regény. J.J. Millerben azt nem szerettem, hogy sok előjáték és szöveg után kezd csak élvezetes lenni a történet, de az Új hajnal esetében a könyv eleje sem rossz. Időnként egész izgalmas volt és a szereplők elég érdekesek, erőteljesek ahhoz, hogy érdemes legyen elolvasni. Teljes bemutatásom a regényről: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/10/uj-hajnal-star…

>!
Csokky
John Jackson Miller: Új hajnal

Nagyon tetszett, főleg, hogy jobban megismerhettem a sorozat két fő karakterét kicsit mélyebben. Ami kis hiányérzetet kelt bennem az az, hogy arra számítottam, hogy az egész csapat ebben a könyvben fog összeállni, és ez elmaradt. De nem baj, mert így várható még „előzmény” könyv a Lázadók sorozathoz.

>!
Hippoforaccus
John Jackson Miller: Új hajnal

Egy teljesen átlagos, és felejthető történet aminek a főgonosza maga a Terminátor nagyapja. A story teljesen kiszámítható, nem valami izgalmas, de aki szereti a Lázadók sorozatot, annak egyszeri olvasásra elmegy.


Népszerű idézetek

>!
Razor SMP

A női rohamosztagos a kurjongató tömeget figyelte. Egy disznóképű, alig egy méter magas, erősen kapatos undibundi egy hasonlóan elázott ithori fején ülve nyargalászott fel-alá a helyiségben. A barna bőrű, kalapácsfejű titán hosszú ujjaival mindkét kezében egy-egy söröskorsót tartott, melyekből egyszerre próbálta megkínálni önmagát és kis utasát, igyekezve, nehogy kilöttyintsen közben akár egy cseppet is.
Minden szempontból szokványos este volt ez az Aszteroida-övben.

166. oldal, Huszonkettedik fejezet

10 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

A Birodalommal nem dacolhat senki!
Ez egyszerűen elképzelhetetlen lenne! A Birodalom volt az egyetlen út!
Vidian véleménye szerint a Birodalom több ezer év galaktikus kormányzásának logikus következménye volt. Évszázadokon át a Köztársaság nem az erőszak, hanem a környező rendszerekre ható ellenállhatatlan vonzerő kihasználásával terjeszkedett. A Magvilágok piacaival való kereskedés hatalmas jelentőséggel bírt, és maga a lehetőség megállíthatatlanul a bűvkörébe vonta a kívülálló világokat is, egyre szorosabbá fűzve együttműködésüket a tagrendszerekkel.
A Köztársaság azonban nem siette el az új rendszerek meghívását. A területnövekedés ugyanis gyakran az éppen hatalmon lévő szenátorok politikai szerepét csökkentette. Az új tagok a saját galaktikus környékükön kötöttek szövetségeket, a meghívás jogkörével rendelkező legtöbb szenátor viszont a Maghoz közel eső világokat képviselte. A Köztársaság azon túl tehát, hogy vonzott, egybe taszított is. A Köztársaság bürokratái nem szívesen költöttek a külső szektorok védelmére és a szolgáltatások ilyen távolságra való kiterjesztésére. Ebből az következett, hogy a Köztársaság – mire politikailag is elfogadta őket – számos csillagrendszert akár évszázadokon át várakoztatott még akkor is, ha ennek az egész rendszer látta kárát.
Vidian meglátása szerint Palpatine Császár racionalizálta a Köztársaság terjeszkedési politikáját. Az elszakadni vágyók elleni fellépésével még kancellárként egyértelművé tette álláspontját, mely szerint a Köztársaság már rég nem valami baráti klub, melyet bárki elhagyhat, ha kedve éppen úgy kívánja. Ez a lépése felkeltette Vidian figyelmét, és elnyerte anyagi támogatását. Most, hogy Palpatine-ból Császár lett, feltűnő elszántsággal, sőt megszállottsággal kezdte kezelni a terjeszkedés kérdését. A Magvilágok alkották a Köztársaság szívét, mely a tápanyagokat a periférikus területekről kapta. A Császárság erőteljes növekedésnek indult. Artériáit és kisebb ereit nem szűkítették már bürokraták zsírcsomói. Egyetlen agy irányított mindent, kiküszöbölve az addigi rendszert, mely csak egymásnak ellentmondó ötletek terhét cipelte.

98. oldal, 11. fejezet – Új hajnal (Szukits, 2016)

>!
PAVideoStudio

A Köztársaság és a Birodalom kéz a kézben ugyanazt a korrupt játékot folytatta. Skelly szerint e téren a Birodalom csak formai változást hozott: romlottságát tekintve egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. A vállalati oligarcháknak az újabb politikai szövetségek kialakítása olyan könnyedén ment, mint egy átöltözés. Ebben az évtizedben a központosítás volt a divat. Hamarosan kitalálnak valami mást. A fenevadat etetni kellett: a csatamezők emberéletet, végtagokat, a munkások vért, verítéket adtak.

64. oldal, 6. fejezet – Új hajnal (Szukits, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: a Birodalom · Galaktikus Köztársaság
>!
Saille P

– Ez a jelzőegység ugye bármilyen üzenetet sugározhat?
– Nos, hétköznapi irányítási ügyekhez nem vennénk igénybe – mondta Obi-van. – A Jedi-lovagok, akikké reményeim szerint mindnyájan váltok majd, egyéb utasításokat egyénileg kapnak, és ehhez nincs szükség ekkora…
– Akár el is küldhetők a Jedik?
A tanulók csoportja lélegzetét visszafojtva hallgatott. A félbeszakított Obi-van arcán nem látszott ugyan bosszúság, de egy pillanatra értetlenül meredt előre.
– Tessék?
– Akár el is küldhetők a Jedik? – kérdezte Caleb a jelzőegység kezelőszerveire mutatva. – Egyszerre mindenkit hazarendelhet. Arra is képes, hogy vész esetén menekülésre szólítson fel?

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jedi · Jedi lovag · Kanan Jarrus · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Ideje hazatérnetek – szólt Obi-van Kenobi.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Hippoforaccus

Ezeket a maszkokat biztosan nem maratonfutásra tervezték.

301. oldal

1 hozzászólás
>!
Saille P

Kanan Jarrus szerelmes volt.
Hera Ghostnak hívta.
(…)
Miután piszkos teherszállítókkal és robbanószer-szállítókkal repült, ronda utasszállítókon utazott és bányászhajók rakterében húzta meg magát, a Ghost úgy hatott Kananra, mintha tiszta oxigént szívna magába. Akár embert is ölt volna, hogy vezethesse. Hera viccelődve megjegyezte, hogy még lehet, hogy a szaván fogja. A hajó a lányé volt. Mindenestül az övé. Nem volt azzal semmi gond. Kanan alig várta már, hogy útrakeljenek.

409. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ghost · Hera Syndulla · Kanan Jarrus
>!
PAVideoStudio

Sloane-t kezdetben nem izgatta különösebben, hogy egy hatékonysági szakértő testőrét játszhatja. Mostanra azonban világossá vált számára, hogy feladatát jórészt a Birodalom alapvető filozófiájának megvalósítása teszi ki: mozgásban maradni, növekedni. Levonhatta a következtetést, hogy a különc Vidian ugyanolyan fontos a Császár számára, mint Vader Nagyúr – tehát a grófot kísérni jóval jelentőségteljesebb megbízatás lehet, mint kalózokat üldözni a Külső Gyűrűben. Egyszerűen nem lehetett meglenni fejlesztések nélkül.
Minden csillagközi birodalom felemelkedése és bukása végső soron egyetlen, cseppet sem izgalmas képességétől függően következett be. Ezt pedig úgy hívták: logisztika.

280-281. oldal, 37. fejezet – Új hajnal (Szukits, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: a Birodalom · Darth Vader · Palpatine · Rae Sloane
>!
Hippoforaccus

Vidian, miután parancsba adta a rohamosztagosoknak, hogy tartsák szemmel a holttest eltűntetésével megbízott munkásokat, egyedül folytatta körútját. (…)
Azzal a kiborg sarkon fordult, és őreivel továbbvonult.

72-74. oldal

1 hozzászólás

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Hera Syndulla · Kanan Jarrus · Rae Sloane


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Dan Simmons: Ílion
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Scalzi: Vének háborúja
Claudia Gray: Elveszett csillagok
James Luceno: Darth Plagueis
Frederik Pohl: Átjáró
Timothy Zahn: Gazfickók