86. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Kenobi 125 csillagozás

John Jackson Miller: Kenobi

Sötétség telepedett a Galaxisra. A császár uralma alá vonta a Galaktikus Köztársaságot. Legfőbb támasza Anakin Skywalker, aki valaha a legígéretesebb ifjú Jedi lovag volt, de áldozatául esett az Erő sötét oldalának. Most Darth Vaderként szolgálja a császárt, az uralkodó parancsainak gátlástalan és könyörtelen végrehajtójaként.
Ám a remény tovább él Vader fiának formájában. A csecsemőt Anakin egykori barátja és mentora, Obi-van Kenobi védelmezi. A távoli Tatuin bolygóra menekíti a gyermeket, ahol évekkel korábban Anakin bukása megkezdődött.
Kenobi továbbra is azt hiszi, hogy megölte Anakint a Mustafaron, kettejük utolsó párviadalában. Felveszi új szerepét: távolról vigyáz a gyermekre és az azt befogadó családra. Csakhogy a bujkálás nehéz egy cselekvéshez szokott ember számára, és a Tatuin sivatagában is szép számmal akadnak olyanok, akiknek szükségük van egy Jedi segítségére…

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Szukits, Szeged, 2015
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973263 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Annileen Calwell · Orrin Gault

Helyszínek népszerűség szerint

Tatuin


Kedvencelte 31

Most olvassa 9

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Razor P>!
John Jackson Miller: Kenobi

A sok nagy háború és összecsapás közt jó néha kicsit földhözragadtabb Star Wars történeteket is olvasni, mint amilyen a Kenobi is.
A történet röviddel a Sith-ek bosszúja után veszi fel a fonalat, Obi-Wan leszállította Luke-ot és próbál berendezkedni az új, remete életmódba, ám óhatatlanul is belekeveredik a közeli állomás életébe. A sztoriban jelentős szerepet játszanak a taszkenek, nagyon érdekes volt mélyebben megismerni a kultúrájukat, a KotOR játék és az Outlander képregénnyel (utóbbi eseményeire történnek is utalások) együtt szerintem elég jól sikerült árnyékolni ezt a barbárnak tűnő népet. Sokáig úgy tűnt, hogy a velük való konfliktusra lesz kihegyezve a cselekmény, de Miller bá' tartogatott még jó pár fordulatot a tarsolyában.
Csak ajánlani tudom ezt a regényt, hisz önmagában is olvasható és nagyon szépen kikerekíti a III. rész befejezését.

>!
Szukits, Szeged, 2015
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973263 · Fordította: Szente Mihály
1 hozzászólás
ftamas>!
John Jackson Miller: Kenobi

Ez a könyv tökéletesen teljesítette azt amit elvárok egy star wars könyvtől. Itt nem az volt a lényeg, hogy bolygókat, napokat robbantsunk és minden Jediből Gandalfot alkossunk.
Ez a könyv megmutatta, hogy mit jelent Jedinek lenni. Megmutatja mi az az önfeláldozás és, hogy mennyire nehéz is ez.Mindemellett bemutatja a sivatagi életet és a taszkenek törzsét.

Sok zs kategóriás és lelkes írónak el kéne olvasnia és akkor több jó star wars regény születhetne…

sirszalhasogato P>!
John Jackson Miller: Kenobi

Hatalmas a kontraszt az előtte olvasott Halálvilággal*; ott hiába rohangálnak egyfolytában sithek, mégsem szorult az egész könyvbe annyi SW-hangulat, mint ami ennek bármelyik lapjából süt (és nem hiszem, hogy a kettős napsugárzást éreztem;)).
Pedig végig egy sivatagban vagyunk, és elvileg nem történik semmi. Nem tudom hogyan, de Miller tényleg írt egy regényt hétköznapi emberek hétköznapi dolgairól, ami nemcsak hogy ízig-vérig Star Wars, de letehetetlenül érdekes is. Közben belecsempészett Jedi-filozófiát és buckalakó-életmódot, párafarmer-bizalmatlanságot és vállalkozói leleményt, sőt, a végére még spoiler is jutott.
A befejezés meglehetősen tolkienira sikerült (azt hiszem, ez nálam a legnagyobb dicséretnek számít): spoiler Egyedül spoiler miatt van bennem kis hiányérzet.

*és számomra Az ébredő Erővel is

7 hozzászólás
Rune>!
John Jackson Miller: Kenobi

Mivel nemrég olvastam Herbert Dűnéjét is, ezért kicsit éreztem némi áthallást a Dűnetenger, páracsapdák és egyebek leírásakor, de aztán hamar áthangolódtam a Star Wars hangulatra.
Obi-van Kenobi egyik nagy kedvencem, ahogy sokaknak. Nem okozott csalódást a róla szóló kötet sem, mely a Tatuinra érkezése utáni időszakról szól. Hogyan bízta Luke-ot családja gondjaira és hogyan próbált remete életmódra berendezkedni és rákényszeríteni magát egy olyan életvitelre, mely alapvetően távol állna természetétől. Mint egy olyan jedi, aki ott volt mindig a galaktikus történések sűrűjében, bujkálni, visszafognia magát, vezekelni, mindezt egy gyermek védelméért, akiben a jövő reménységét látja, hatalmas áldozatokat követel saját magától. Főleg, hogy folyamatos bűntudattal, önváddal és önmarcangolással is küzd. Nagyon együtt éreztem vele. Titkon drukkoltam neki, hogy találjon egy olyan utat, amely által kevésbé adná fel magát. De közben tudtam, hogy itt nem várható happy end. Kicsit furcsa volt ezért látni a hősszerelmes karakterében, amellyel a Dannar oázis lakói akarták felruházni.
Igazából Luke szerintem nem is fogja fel igazán, hogy Obi-van milyen szerepet is játszott az ő életében és ez szomorú.
Azért kíváncsi lennék, hogy szól-e még könyv Obi-van-ról és a tatuini életéről, hiszen ez a kötet csak pár hónapot ölel fel azután, hogy odaérkezett. De ennél jóval több idő telik el, mire Luke felveszi majd vele a kapcsolatot.

2 hozzászólás
Shinzo>!
John Jackson Miller: Kenobi

Remek kikapcsolódás volt, egyik legjobb, amit ebben az univerzumban olvastam. Kenobi nekem is egyik kedvencem, bár ha jobban belegondolok, ez minden igazán jól felépített karakterre érvényes. És most itt, a meditációk révén, még jobban megismerhettük. Azt hiszem, ezúttal sem csalódtam benne. De mellette még más érdekes szereplők is felsorakoztak. Külön pluszpont a taszkenek szerepeltetéséért, végre kicsit jobban bepillanthattunk az életükbe, gondolkodásmódjukba. (Na és Sharad Hett emlékéért.) Összességében, nekem nagyon tetszett, izgalmas és pörgős kis olvasmány, fanoknak kötelező. :)

1 hozzászólás
C_Redfield P>!
John Jackson Miller: Kenobi

Ahhh, mit írjak, mikor végre (végre!) itt egy olyan regény ami csakis Obi-van Kenobiról szól, ráadásul abban az időszakban, amiről szinte semmit sem tudtunk eddig!
Ez az az idő, amikor a Köztársaság elbukik, elhangzik a 66-os parancs, Obi-van úgy hiszi, megölte testvérét, barátját és padavanját, Anakint, a Mustafaron, Padmé megszüli a Skywalker ikreket és Obi-van letelepszik a Tatuinon, hogy közelből őrködhessen Luke élete felett.
Most megtudhatjuk, hogy illeszkedett be (vagy nem) Obi-van a Tatuin farmerközösségébe, miért éppen a sivatagban él, hogyan boldogult a taszkenekkel és hogyan vigyáz Luke-ra.
Persze a dolgok sosem egyszerűek, főleg, ha egy ilyen formátumú jediről van szó. Obi-vant megtalálja itt is a zűr meg a zavar, a kaland, megtalálja a szerelem, sőt egy egész család sorsát kell elrendeznie, egy helyi kiskirályt lelepleznie, megküzdenie sok mindenkivel úgy, hogy ne árulja el Jedi mivoltát, miközben bújkálnia kell a Birodalom elől is. És közben még egykori mesterével, Qui-gon Jinnel is szeretne kapcsolatba lépni az Erőben.
Ebből néha mulatságos szituk keverednek, sokszor izgalmas vagy éppen megindító helyzetek teremtődnek.
Különösen a vége gyönyörű, mikor minden nagyjából elrendeződik, és hirtelen rádöbbenünk a szereplőkkel együtt, hogy Obi-vanra még nagyon sok belső-külső küzdelem vár még majd 20 évig, amíg Luke felnevelődik.

Tényleg mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki kicsit belülről is szeretné megismerni az egyik legszerényebb mégis legtökösebb Jedi mestert, Obi-van Kenobit.

Somogyip>!
John Jackson Miller: Kenobi

Eredetileg arra számítottam, hogy a könyv sokkal hosszabb időszakot fog átölelni Obi-Wan életéből, és jobban megismerhetjük a Tatuinon töltött éveit. Ezt illetően elszámítottam magam, mégsem érzek csalódottságot, vagy hiányt emiatt. Sőt! Már az első pár fejezet után tudtam, hogy egyik kedvenc könyvem lesz. A történetet tagadhatatlanul áthatja egy vadnyugati hangulat. A helyszín már eleve adott hozzá és persze maguk a szereplők is. Kenobi a magányos idegen, A'Yark az „indián főnök”, a párafarmer „cowboyok” élükön Orrin Gault, és a Központi Oázist – „szalont” – vezető Annieleen. Tetszett, hogy bele tekinthettünk a hétköznapi életet élők mindennapjaiba és gondolkodásmódjába, illetve, hogy Obi-Wan bár próbálkozik, mégsem tud kitérni az elöl, amit az Erő által el kell végeznie.

Ebe_Endocott>!
John Jackson Miller: Kenobi

Nagyon szuper könyv volt, az egyik legjobb Star Wars történet, ajánlani tudom mindenkinek! Érdekes dolgokat tudtam meg a buckalakókról, volt misztikum, izgalom, szuper karakterrajzok, a szűk tér és idő ellenére abszolút szerves része maradt az univerzumnak, lore utalásokkal és bővítésekkel. Larséknak és Luke-nak nagyobb szerepeltetésére számítottam, de nem bánom, hogy ez nem róluk szólt. A végkifejlet is klappolt, igazából nem tudok rá rosszat mondani, csak egy apróság ami nem világos: spoiler

3 hozzászólás
Ikarosz>!
John Jackson Miller: Kenobi

Obi-van Kenobi az egyik kedvenc szereplőm, ezért nagy várakozással kezdtem bele a könyvbe. És nem kellett csalódnom, egy fordulatos, izgalmakban bővelkedő és szórakoztató(sokszor Kenobira jellemzően vicces) történetet olvashattam.
A borító különösen szép. Star Wars témában kötelező darab.
Volt viszont pár bosszantó elírás, de nem okoztak különösebb fennakadást.

Trillian>!
John Jackson Miller: Kenobi

Nagyon jó történet volt. Nem gondoltam hogy ilyen izgalmas lehet az élet a sivatagban. Megismerhettem Obi-van Tatuinon töltött éveinek elejét. És szerencsére nem a Jedi miatt lett jó a történet. A könyvben megjelenő szereplők valósághűek voltak. Tetszett az életük, és a kocsmárosné is szimpatikus volt. Emellett végre megtudhattam pár információt a taszkenek életéről. Szívesen olvasnám hogyan alakult a sorsuk a továbbiakban (illetve több mint három évvel ezelőtt). Ezt a könyvet bárkinek ajánlanám, még ha csak egy picit is érdekli a Star Wars világa.


Népszerű idézetek

Laktózmentes_Csillag P>!

– Kallie, hallasz?
– Nem! – felelte a lány.
– Be tudsz állni néhány órára a pultba?
– Nem!
– Jó, akkor gyere!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annileen Calwell
Kopaszkutya84>!

– Arra céloz – kérdezett közbe az idegen –, hogy vizezik a sört?
A pultos a fejét csóválva nézett a férfira, és a száját lebiggyesztve megjegyezte:
– Ó, hogyne, a Tatuin legritkább anyagát keverjük az italainkba! Így kaparunk össze pár kreditet.

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Tatuin
Eszchan>!

Egyetlen ok miatt vagyok itt: hogy védjem Luke Skywalkert.
És hogy készen álljak arra a percre, amikor neki – vagy Bail Organának, vagy akárki élteti még a reményt a Galaixsban – szüksége lesz rám.

372. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bail Organa · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
Somogyip>!

– Nos, egyvalami bebizonyosodott, Ben – jelentette ki Annileen. – Akármivel foglalkozott, mielőtt idejött, nem szakács volt. De legalább megpróbálta.
– Nem próbáltam… megtettem – válaszolta Ben, és vigyorgott, mialatt leszedte a tányérokat. – Csak éppen nem sikerült valami jól. Van egy barátom, aki eléggé harcias nézeteket vall a próbálkozással kapcsolatban. – Bűntudatos pillantást vetett a tányéron lévő maradékra, és sóhajtva hozzátette: – A gartro-omlettnek ennél sokkal jobbnak kellett volna lennie.
– Annyira azért nem volt rossz! – vigasztalta nevetve Annileen.
– Egy másik barátomnak étterme van – felelte Ben, és eltűnt a mosogatófülkében. – Ezért a bűntettért rögtön kirúgna.

154. oldal, 15. fejezet (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Annileen Calwell · Obi-Wan Kenobi
PAVideoStudio>!

Ben higgadtan felelt, azzal a megszokott közönyös nyugalmával:
– Egy élet, ami kívülről kicsinek és jelentéktelennek tűnhet, belülről nézve lehet végtelen és mérhetetlenül fontos. Egy mindentől távoli, elzárt helyen élő ember gondoskodhat százakról. Vagy akár az egész Galaxisról.

281. oldal, 30. fejezet – Kenobi (Szukits, 2015)

Tom_mester>!

Ulbreck régóta úgy tartotta, hogy egy gond van a Galaxissal: hogy értelmes lények élnek benne.

12. oldal

Eszchan>!

– Még most is van benne jó – válaszolta Annileen, arra a férfira gondolva, akit ő éveken át csak mosolyogni látott. – Elismerem, hogy egy hazug, csaló gazember, és nehéz felfedezni a…
– Lehet, hogy van benne jó – vágott közbe ismét Ben, és felkelt a padlóról. – A legtöbb teremtményben van jóság.

368. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annileen Calwell · Obi-Wan Kenobi · Orrin Gault
Rune>!

– Egy élet, ami kívülről kicsinek és jelentéktelennek tűnhet, belülről nézve lehet végtelen és mérhetetlenül fontos.

281. oldal

Laktózmentes_Csillag P>!

– Te mit szólsz hozzá, Benny? Szeretnél megmenteni a változatosság kedvéért most egy felnőttet?
– Rendben – válaszolta udvarias modorban Ben. -Majd szóljanak, ha bejön egy!

104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Herbert: A Dűne
Kevin Shinick: Az Erő nyomában
James Dashner: Tűzpróba
Robin Cook: Invázió
Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Isaac Asimov: Az Űrvadász
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion bukása