Kenobi 64 csillagozás

John Jackson Miller: Kenobi

Sötétség telepedett a Galaxisra. A császár uralma alá vonta a Galaktikus Köztársaságot. Legfőbb támasza Anakin Skywalker, aki valaha a legígéretesebb ifjú Jedi lovag volt, de áldozatául esett az Erő sötét oldalának. Most Darth Vaderként szolgálja a császárt, az uralkodó parancsainak gátlástalan és könyörtelen végrehajtójaként.
Ám a remény tovább él Vader fiának formájában. A csecsemőt Anakin egykori barátja és mentora, Obi-van Kenobi védelmezi. A távoli Tatuin bolygóra menekíti a gyermeket, ahol évekkel korábban Anakin bukása megkezdődött.
Kenobi továbbra is azt hiszi, hogy megölte Anakint a Mustafaron, kettejük utolsó párviadalában. Felveszi új szerepét: távolról vigyáz a gyermekre és az azt befogadó családra. Csakhogy a bujkálás nehéz egy cselekvéshez szokott ember számára, és a Tatuin sivatagában is szép számmal akadnak olyanok, akiknek szükségük van egy Jedi segítségére…

Eredeti mű: John Jackson Miller: Kenobi (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Szukits, Szeged, 2015
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973263 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Annileen Calwell · Orrin Gault

Helyszínek népszerűség szerint

Tatuin


Kedvencelte 18

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
John Jackson Miller: Kenobi

A sok nagy háború és összecsapás közt jó néha kicsit földhözragadtabb Star Wars történetek is olvasni, mint amilyen a Kenobi is.
A történet röviddel a Sith-ek bosszúja után veszi fel a fonalat, Obi-Wan leszállította Luke-ot és próbál berendezkedni az új, remete életmódba, ám óhatatlanul is belekeveredik a közeli állomás életébe. A sztoriban jelentős szerepet játszanak a taszkenek, nagyon érdekes volt mélyebben megismerni a kultúrájukat, a KotOR játék és az Outlander képregénnyel (utóbbi eseményeire történnek is utalások) együtt szerintem elég jól sikerült árnyékolni ezt a barbárnak tűnő népet. Sokáig úgy tűnt, hogy a velük való konfliktusra lesz kihegyezve a cselekmény, de Miller bá' tartogatott még jó pár fordulatot a tarsolyában.
Csak ajánlani tudom ezt a regényt, hisz önmagában is olvasható és nagyon szépen kikerekíti a III. rész befejezését.

>!
Szukits, Szeged, 2015
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973263 · Fordította: Szente Mihály
1 hozzászólás
>!
ftamas
John Jackson Miller: Kenobi

Ez a könyv tökéletesen teljesítette azt amit elvárok egy star wars könyvtől. Itt nem az volt a lényeg, hogy bolygókat, napokat robbantsunk és minden Jediből Gandalfot alkossunk.
Ez a könyv megmutatta, hogy mit jelent Jedinek lenni. Megmutatja mi az az önfeláldozás és, hogy mennyire nehéz is ez.Mindemellett bemutatja a sivatagi életet és a taszkenek törzsét.

Sok zs kategóriás és lelkes írónak el kéne olvasnia és akkor több jó star wars regény születhetne…

>!
Shinzo P
John Jackson Miller: Kenobi

Remek kikapcsolódás volt, egyik legjobb, amit ebben az univerzumban olvastam. Kenobi nekem is egyik kedvencem, bár ha jobban belegondolok, ez minden igazán jól felépített karakterre érvényes. És most itt, a meditációk révén, még jobban megismerhettük. Azt hiszem, ezúttal sem csalódtam benne. De mellette még más érdekes szereplők is felsorakoztak. Külön pluszpont a taszkenek szerepeltetéséért, végre kicsit jobban bepillanthattunk az életükbe, gondolkodásmódjukba. (Na és Sharad Hett emlékéért.) Összességében, nekem nagyon tetszett, izgalmas és pörgős kis olvasmány, fanoknak kötelező. :)

1 hozzászólás
>!
sirszalhasogato P
John Jackson Miller: Kenobi

Hatalmas a kontraszt az előtte olvasott Halálvilággal*; ott hiába rohangálnak egyfolytában sithek, mégsem szorult az egész könyvbe annyi SW-hangulat, mint ami ennek bármelyik lapjából süt (és nem hiszem, hogy a kettős napsugárzást éreztem;)).
Pedig végig egy sivatagban vagyunk, és elvileg nem történik semmi. Nem tudom hogyan, de Miller tényleg írt egy regényt hétköznapi emberek hétköznapi dolgairól, ami nemcsak hogy ízig-vérig Star Wars, de letehetetlenül érdekes is. Közben belecsempészett Jedi-filozófiát és buckalakó-életmódot, párafarmer-bizalmatlanságot és vállalkozói leleményt, sőt, a végére még spoiler is jutott.
A befejezés meglehetősen tolkienira sikerült (azt hiszem, ez nálam a legnagyobb dicséretnek számít): spoiler Egyedül spoiler miatt van bennem kis hiányérzet.

*és számomra Az ébredő Erővel is

2 hozzászólás
>!
Somogyip
John Jackson Miller: Kenobi

Eredetileg arra számítottam, hogy a könyv sokkal hosszabb időszakot fog átölelni Obi-Wan életéből, és jobban megismerhetjük a Tatuinon töltött éveit. Ezt illetően elszámította magam, mégsem érzek csalódottságot, vagy hiányt emiatt. Sőt! Már az első pár fejezet után tudtam, hogy egyik kedvenc könyvem lesz. A történetet tagadhatatlanul áthatja egy vadnyugati hangulat. A helyszín már eleve adott hozzá és persze maguk a szereplők is. Kenobi a magányos idegen, A'Yark az „indián főnök”, a párafarmer „cowboyok” élükön Orrin Gault, és a Központi Oázist – „szalont” – vezető Annieleen. Tetszett, hogy bele tekinthettünk a hétköznapi életet élők mindennapjaiba és gondolkodásmódjába, illetve, hogy Obi-Wan bár próbálkozik, mégsem tud kitérni az elöl, amit az Erő által el kell végeznie.

>!
Ikarosz
John Jackson Miller: Kenobi

Obi-van Kenobi az egyik kedvenc szereplőm, ezért nagy várakozással kezdtem bele a könyvbe. És nem kellett csalódnom, egy fordulatos, izgalmakban bővelkedő és szórakoztató(sokszor Kenobira jellemzően vicces) történetet olvashattam.
A borító különösen szép. Star Wars témában kötelező darab.
Volt viszont pár bosszantó elírás, de nem okoztak különösebb fennakadást.

>!
Nightmare I
John Jackson Miller: Kenobi

Ha egy SW könyv címe egy szereplő, akkor a könyv mindenről fog szólni, csak arról a szereplőről nem. Amúgy ez is király könyv volt, akár kánon is lehetne. Kenobi az ötödik kedvenc Jedim (1.Yoda, 2.Mace Windu, 3. Plo Koon, 4. Kit Fisto), ráadásul mindig érdekelt, hogy mit csinált a Tatuinon.

>!
Trillian26
John Jackson Miller: Kenobi

Nagyon jó történet volt. Nem gondoltam hogy ilyen izgalmas lehet az élet a sivatagban. Megismerhettem Obi-van Tatuinon töltött éveinek elejét. És szerencsére nem a Jedi miatt lett jó a történet. A könyvben megjelenő szereplők valósághűek voltak. Tetszett az életük, és a kocsmárosné is szimpatikus volt. Emellett végre megtudhattam pár információt a taszkenek életéről. Szívesen olvasnám hogyan alakult a sorsuk a továbbiakban (illetve több mint három évvel ezelőtt). Ezt a könyvet bárkinek ajánlanám, még ha csak egy picit is érdekli a Star Wars világa.

>!
Bcony
John Jackson Miller: Kenobi

Hát már régóta vártam egy ilyen Star Wars könyvre. Ez messze a legjobbak közé tartozik. Elejétől a végéig úgy lekötött, hogy nincsenek benne nagy csaták, lézerkard párbajok, sith-ek. Kicsit féltem is emiatt, de hiába maradtak ki ezek megszokott elemek mégis talán ez a könyv hozta eddig legjobban a Star Wars érzést és a filmek hangulatát.
Attól függetlenül, hogy tényleg alapvetően csak pár buckalakóról, és tatuini farmerről szólt a történet. Nah persze ott volt még Ben is, akinek persze a karaktere nagyon is kellett és nagyon is jól lett megírva, mert hát végül is ez az ő könyve. De ettől függetlenül egy percig se volt olyan érzésem, hogy csak róla szól. Nagyon jól lett minden karakter megírva, a legkisebb pár oldalban feltűnő szereplőkig.

>!
Kisfonai_Bernadette
John Jackson Miller: Kenobi

Ez a könyv egyszerűen zseniális volt. Egy igazi 'falusi' történet a Star Wars világából: kocsmárosné (Annilen), helyi verőlegények (Orrin, Zedd, Mullen, Veeka), az idegen (Ben Kenobi), a 'keresztapa' és társai (Jabba pribékjei), az indián főnök (Dugószem alias A'Yark) és a pletykákért felelős személyzet (Leelee, Kallie stb.)

Obi-Wan a kedvenc Jedim nagyon örültem mikor megszereztem ezt a könyvet, és egyáltalán nem csalódtam. Rendkívül jól szórakoztam, pörgős olvasmány, letehetetlen.

Az egyik legjobb Star Wars könyv.


Népszerű idézetek

>!
Kopaszkutya84

– Arra céloz – kérdezett közbe az idegen –, hogy vizezik a sört?
A pultos a fejét csóválva nézett a férfira, és a száját lebiggyesztve megjegyezte:
– Ó, hogyne, a Tatuin legritkább anyagát keverjük az italainkba! Így kaparunk össze pár kreditet.

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Tatuin
>!
Eszchan

Egyetlen ok miatt vagyok itt: hogy védjem Luke Skywalkert.
És hogy készen álljak arra a percre, amikor neki – vagy Bail Organának, vagy akárki élteti még a reményt a Galaixsban – szüksége lesz rám.

372. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bail Organa · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Somogyip

– Nos, egyvalami bebizonyosodott, Ben – jelentette ki Annileen. – Akármivel foglalkozott, mielőtt idejött, nem szakács volt. De legalább megpróbálta.
– Nem próbáltam… megtettem – válaszolta Ben, és vigyorgott, mialatt leszedte a tányérokat. – Csak éppen nem sikerült valami jól. Van egy barátom, aki eléggé harcias nézeteket vall a próbálkozással kapcsolatban. – Bűntudatos pillantást vetett a tányéron lévő maradékra, és sóhajtva hozzátette: – A gartro-omlettnek ennél sokkal jobbnak kellett volna lennie.
– Annyira azért nem volt rossz! – vigasztalta nevetve Annileen.
– Egy másik barátomnak étterme van – felelte Ben, és eltűnt a mosogatófülkében. – Ezért a bűntettért rögtön kirúgna.

154. oldal, 15. fejezet (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Annileen Calwell · Obi-Wan Kenobi
>!
Laktózmentes_Csillag

– Kallie, hallasz?
– Nem! – felelte a lány.
– Be tudsz állni néhány órára a pultba?
– Nem!
– Jó, akkor gyere!

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annileen Calwell
>!
PAVideoStudio

Ben higgadtan felelt, azzal a megszokott közönyös nyugalmával:
– Egy élet, ami kívülről kicsinek és jelentéktelennek tűnhet, belülről nézve lehet végtelen és mérhetetlenül fontos. Egy mindentől távoli, elzárt helyen élő ember gondoskodhat százakról. Vagy akár az egész Galaxisról.

281. oldal, 30. fejezet – Kenobi (Szukits, 2015)

>!
Eszchan

– Még most is van benne jó – válaszolta Annileen, arra a férfira gondolva, akit ő éveken át csak mosolyogni látott. – Elismerem, hogy egy hazug, csaló gazember, és nehéz felfedezni a…
– Lehet, hogy van benne jó – vágott közbe ismét Ben, és felkelt a padlóról. – A legtöbb teremtményben van jóság.

368. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annileen Calwell · Obi-Wan Kenobi · Orrin Gault
>!
PAVideoStudio

– Mindenütt akadnak szörnyetegek – szólt közbe Ben. – Nem kell ahhoz korlátlan hatalom, hogy valakinek áldozatai legyenek. Néha az elkeseredettség is elég hozzá.

368. oldal, 40. fejezet – Kenobi (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Tudom hol vagyok most. Egyfajta menedékben. Éveken át közel voltam a Galaxis nagy eseményeihez, éveken át a hegytetőn álltam. Most a háttérben lapulok, a széltől védett oldalon. Itt elméletileg nem eshet bajom.
De egy nap majd el kell hagynom a menedéket.
Egész éjjel őrködtem Larsék házánál, és felfelé is figyeltem, hogy lássak valamit. Volt odafönt egy apró, fénylő pont, ami nem lehetett más, mint az utasszállító. A csillagok nem tűnnek el.
Annileenék biztonságban vannak odafent. És Luke is biztonságban van idelent.
Én pedig…velem minden rendben lesz.
Hosszú utat kell még megtennem hazáig, Qui-gon. Az Erő legyen veled!
Eljött az idő, hogy hazatérjek.

437. oldal

>!
Laktózmentes_Csillag

– Te mit szólsz hozzá, Benny? Szeretnél megmenteni a változatosság kedvéért most egy felnőttet?
– Rendben – válaszolta udvarias modorban Ben. -Majd szóljanak, ha bejön egy!

104. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Frederik Pohl: Átjáró
Paul S. Kemp: Hullámtörés
Joe Haldeman: Örök háború