Öt ​titok amit fel kell ismerj, mielőtt meghalsz 4 csillagozás

John Izzo: Öt titok amit fel kell ismerj, mielőtt meghalsz

Miért élnek és halnak meg néhányan boldogan? John Izzo több mint kétszáz idős emberrel készített interjút, akikről ismerőseik azt állították, hogy „boldogok, és értelmet találtak az életben”. Történeteik megnevettetnek, könnyekre fakasztanak és életre keltik bennünk a boldog és céltudatos élet öt titkát.

Eredeti cím: The Five Secrets You Must Discover Before You Die

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Casparus, Budapest, 2013
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638940599 · Fordította: Bratina Steve, Bratinané Lazányi Kriszta

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nagy_Barna>!
John Izzo: Öt titok amit fel kell ismerj, mielőtt meghalsz

Igazi amerikai, szájbarágós stílusban írt könyv, többször ismétlődő mondanivalóval. Átfutva akár közhelyesnek is mondhatnánk. Gondolataival ugyanis számos más helyen is találkozhatunk. Nem jön át sem az író személyisége, sem a példaként hozott idős emberek nem ismerhetőek meg igazán. Ezek ugyanis csak távolságtartással, szemléltetésként vannak kezelve, mert a fő szempont láthatóan az volt, hogy az írás gyakorlati útmutatószerű legyen. A könyv alapötlete viszont olyan jó, hogy az a könyv minden hibája ellenére át tud jönni.

Egy arborétumban volt szerencsém olvasni a könyvet, ahol a tóparton ülve és az erdei ösvényeken sétálva fogadtam be ezeket a gondolatokat, melyeket idős emberek osztanak meg ebben a könyvben. Úgy gondolom, ennél jobb helyszínt keresve sem találhattam volna ilyen kérdéseknek, mint például a „mi is az igazán fontos az életben”. Biztos vagyok benne, hogy egy sötét kis szobában teljesen máshogy hatottak volna rám. Így megláttam a közhelyek mögött az élettapasztalatokra épülő bölcsességet, és már olvasás alatt észrevettem, hogy jó hatással vannak a gondolataimra és a viselkedésemre ezek a tanácsok.

Úgyhogy én szívesebben vettem volna benne több közvetlenséget, a hitelesség végett jól jött volna néhány további részlet a példaként felhozott emberek tartalmas életéből, de a mondanivalója így is átjött. Ha valaki szeretne egy kicsit elgondolkodni az életén – és ehhez ki is tud kicsit szakadni rohanó világunkból – szerintem jó választás lehet hozzá ez a könyv.

Knekató>!
John Izzo: Öt titok amit fel kell ismerj, mielőtt meghalsz

Hát nekem nem írt semmi újat, bár ennek azt hiszem örülnöm kéne. Aki persze ezeket a dolgokat nem tudja, annak biztos segít, hogy jobban élhessen. Szokásos amerikai stílus, szájbarágós, újra-és újra ismételgetős. Akinek mindig, mindenhez kell egy mankó, egy iránymutatás, azoknak ez lehet jó és segíthet is. Amit azért megjegyeznék, hogy senki sem él másoktól függetlenül, így aztán az életét a környezetében élők is befolyásolják.


Népszerű idézetek

Cheril>!

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha van valami, amit el kell mondanod valakinek, tedd meg minél hamarabb, akkor is, ha úgy érzed, nem állsz készen rá!

70. oldal

Cheril>!

Leginkább attól félünk, hogy nem használtuk ki a lehetőségeket. Attól, hogy életünk utolsó szava az lesz: „bárcsak…”

59. oldal

Cheril>!

Az elutasítástól és kudarctól való félelem miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert nem lehetünk biztosak a sikerben, úgy halunk meg, hogy a könyvünk, az álmaink, a történetünk bennünk ragadt.

63. oldal

Cheril>!

Miközben ezeket a mások által boldognak tartott idős embereket hallgattuk, felfedeztük, hogy minél többet ad valaki, annál nagyobb örömét leli az életben.

115. oldal

1 hozzászólás
Cheril>!

A könyv egy igen egyszerű előfeltevésből indul ki: nem kell megöregednünk ahhoz, hogy bölcsek legyünk. Bármilyen életkorban felfedezhetjük az élet titkait, és minél hamarabb tesszük, annál teljesebb lesz az életünk.

18. oldal

Cheril>!

Fiatalságközpontú kultúrában élünk, amely azt feltételezi, hogy az új és divatos dolgok a legértékesebbek (legyen szó laptopról, autóról vagy egy személyről).

31. oldal

Cheril>!

Ha te feküdnél most ott a kórházi ágyon, mi kerülne a listádra? Ha hű akarok lenni magamhoz, azt kell tennem, hogy…

57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Tepperwein: Válságból fakadó új élet
Kurt Tepperwein: Itt és most élj!
Shakti Gawain: Élj a fényben
Jonathan White: Bízz magadban!
Kurt Tepperwein: Az élet mint mestermű
Janet Switzer – Jack Canfield: A siker alapelvei
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Eckhart Tolle: Új Föld
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!