Néger ​voltam Amerikában 3 csillagozás

John Howard Griffin: Néger voltam Amerikában

„Az üldözött, megcsalt,a rettegő és megvetett ember története ez.Lehettem volna zsidó Németországban,mexikói számos államban,vagy akármelyik,alacsonyabb rendű csoport tagja .A történet ugyanez lett volna.”
-Ebben a néhány mondatban foglalta össze tapasztalatait Griffin a fehér újságíró,aki hat hetet töltött négerként az USA déli államaiban,a fajüldözés fellegvárában ,s élte a" másodosztályú" állampolgárok nyomorúságos életét.Naplója e hat hét története.Nem véletlen ,hogy könyve alig több mint másfél év alatt csak az Egyesült Államokban tizenhárom kiadást élt meg.Nem jelent meg könyv ,amely ennyire közelről mutatná ezt a számunkra teljesen idegen teljesen idegen életformát,az amerikai négerek küzdelmét legelemibb életfeltételeik biztosításáért,azért,hogy embernek tekintsék őket.

Eredeti mű: John Howard Griffin: Black Like Me

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1966
166 oldal · Fordította: Kőszegi Imre

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
yumechan
John Howard Griffin: Néger voltam Amerikában

Ezt a könyvet azért szereztem be, mert az egyik zenész, akit nagyon tisztelek, azt mondta, egy évben minimum egyszer elolvassa. Kíváncsi voltam, de féltem is tőle.
Először is… rossz ötletnek tűnt, amit Griffin csinált, nekem eszembe sem jutna szerintem ilyesmi.
Ennek ellenére érdeklődve olvastam szinte minden oldalát, egyáltalán nem éreztem unalmasnak. Griffin úr helyében 1000x hazaszaladtam volna, és jó ideig szerintem utcára se léptem volna, olyan nyomasztó és szomorú dolgok történtek körülötte/vele. Ez a faji dolog még ma sem egy egyszerű kérdés, de talán már nem ennyire durva a helyzet. Annak örülök, hogy az elnyomottakért kiállnak az emberek, és külön jó volt, hogy egyéb embereket is megemlített a könyvben, akik neve ismerős lehet ebben a témában.
Úgy érzem kicsit megint tanultam. Köszönöm Yongguk c:


Népszerű idézetek

>!
yumechan

A nevetés harsány legyen, különben sírásba fullad, és sírni annyi, mint ráeszmélni, és ráeszmélni annyi, mint kétségbeesni.

>!
yumechan

Tudtam, a pokolban vagyok. A pokol sem lehet magányosabb és reménytelenebb, a rend és harmónia világától fájdalmasabban az sem idegenedhet el.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Wright: Feketék és Fehérek
Kathryn Stockett: A Segítség
Jodi Picoult: Apró csodák
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Hillary Jordan: Mudbound
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Pierce Brown: Vörös lázadás
John Grisham: Ha ölni kell
Fanny Flagg: Érdemes élni