Valami ​a tekintetében 37 csillagozás

Svéd kriminovellák
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Ez a különleges kötet húsz svéd szerző tizenhét kriminovelláját tartalmazza. A novellák közt van klasszikus és rendőrségi krimi, vidéki történet, társadalmi és politikai célzatú írás is. A könyv szerkesztője széles skálát felölelő, eklektikus antológiát állított össze, amely hűen tükrözi a jelenlegi svéd krimiírás sokféleségét, erejét és témagazdagságát. Köszönhetően az új írók sokaságának, a korábbi tematikus zártság oldódásának és a közönségsikernek, a svéd krimi fejlődésének hihetetlen izgalmas fázisába lépett.

Eredeti cím: A Darker Shade of Sweden

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242902 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789633242322 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 8


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

robinson P>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Érdekes és színes válogatás ez a novellafűzér. Aki ismerkedni szeretne, annak remek alkalom a skandináv életérzésről jól képet adó írások olvasása.
Nem a jól ismert húzónevekkel van tele, de akad olyan akinek már adott ki önálló regényét az Animus Kiadó. Ilyen egyik kedvencem Johan Theorin, akinek elsőként olvastam el a novelláját. A falon túl misztikus hangulata és Öland csodás környezete jelent meg ezúttal is. Jó történet volt, már a címe is ígéretes: A Szűz bosszúja.
Akiktől olvasnék még önálló krimit: a címadó novella írója Dag Öhrlund és a záró, ami hatalmasat dob az egész könyvön: Katarina Wennstam írása.
Igen, Stieg Larsson novellája is eredeti, a jövőben játszódik a krimi. Klassz volt még, és éppen rövid kis szösszenetében hatalmas ötletet mutat a Mankell és Nesser páros néhány oldalas kis írása.
Blogon alaposabban.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/01/valami-tekinteteben.html

pupsegal>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Egy pár skandináv krimit már olvastam, de ezek a novellák teljesen mások voltak, azokhoz képest: az első három novellát például inkább éreztem horrornak, mintsem kriminek, de ez betudható annak, hogy az északi népeknek ez jelenti a krimit. Mint minden füzérben, ebben is voltak gyengébb és erősebb történetek, összességében nézve inkább jó volt ez, mint rossz. Az kifejezetten tetszett benne, hogy minden novella előtt kapunk egy pár mondatos összefoglalót magáról az íróról, illetve a novella megírásának a körülményeiről. Voltak benne súlyos témák érintő, pl. gyerekbántalmazás, vagy migráns-kérdés, de ez is inkább az előbb említett leírásból, semmint a történetből magából derül ki, persze, aki szemfüles, vagy érti a rejtett célzásokat, összerakhatja így is a képet. A novellák hossza egyáltalán nem számottevőek, elalvás előtt 1-1 novella teljesen belefér.

>!
Animus, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242902 · Fordította: Pék Zoltán
Kkatja P>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Kicsit megijedtem az első három novella után, mert elég laposan és terjengősen indult a könyv, ezért aztán gondoltam egy merészet és előreugrottam Stieg Larsson: Kondíciójához, amiben szerencsére nem is csalódtam, mert nagyon tetszett ez a pörgős, feszes, jövőben játszódó kis történet, amit még 1972-ben „adott ki” egy barátjával közösen szerkesztett és fénymásolt magazinban, kb. ötven példányban.
Ezen az élményen felbátorodva és átlendülve a holtponton már gyorsan befaltam a könyv második felét és mert tetszett, amit ezután kaptam, már nem volt nehéz befejeznem az elejéről hiányzó pár történetet is. :)

Kedves volt Anna Janssontól: A gyűrű, amelyben a főszereplő kisfiú a Gyűrűk ura álomvilágába menekül a külvilág és a társai gonoszkodásai elől.
Vidámra és meghökkentőre sikeredett Henning Mankell és Håkan Nesser kettősétől a Valószínűtlen találkozás és a svéd körökben ugyancsak népszerű Maj Sjöwall és Per Wahlöö nevével fémjelzett: A milliomos érdekes története is.
De legjobban Veronica von Schenck: Maitréja-jának nyomozónőjével Stella Rodinnal tudtam azonosulni, aki megússza a váratlan kalandot és a végén jól dönt… :)
Tehát elég vegyes felhozatalból építkezik a könyv, de a végére egészen megszerettem ezt a jéghideg és emberi bűnöktől hemzsegő világot és ami még tetszett, az a sok nyomozónő szerepeltetése és a legtöbb történetben jelen lévő karácsonyi és azt megelőző (Luca-napi) hangulat, ami kissé melegebbé és elviselhetőbbé tette az amúgy fagyosan mélabús történeteket, ami amúgy a skandináv krimik sajátja.
…és le a kalappal az Előszóért, amelyből szinte mindent megtudhatunk a skandináv krimik történetéről és sok általunk nem ismert, de mindenképp figyelemre méltó íróról, akiknek köszönhetjük ezeket a különös hangulatvilágú, véres kis történeteket, amikből a ma oly népszerű skandináv krimiirodalom kinőtte magát.

>!
Animus, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242902 · Fordította: Pék Zoltán
Mónika_T P>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Érdekes könyv volt, nagyrészt ismeretlen írok változatos stílusú novelláival. Jó néhányat nem is igazán neveznék kriminek, de ezek között is akadtak jók.
Az előszó egy kiváló összefoglaló a skandináv krimiirodalomról és a fontosabb írókról.
Az első néhány novella elég gyengére sikerült, némelyikre már most sem emlékszem. Később jöttek a jobbak. Volt, amit igazán sajnáltam hogy „csak” novella.
Amik a leginkább tetszettek: A postarablás, Señor Banegas alibije, Valami a tekintetében, Maitréja, Későn eszmél a bűnös
és a A Szűz bosszúja, mert Theorin amúgy is a szívem csücske :-)
Henning Mankell és Håkan Nesser – Valószínűtlen találkozás-a igazán jópofa, vicces történet volt, de talán ez állt legtávolabb a krimitől. spoiler

Lynn>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Sok író sok stílusa. Nehéz volt váltani a történetek között, mert van sci-fi-krimi már ha van ilyen egyáltalán, van, ami nagyon direkt, van, ami inkább sejtelmes. Plusz mire megjegyeztem, ki kicsoda – küzdök a nevekkel eleget mindig – addigra vége is lett a novellának… A Valószínűtlen találkozás-t nem is értem, hogy miért krimi?! Nem mondom, hogy mind tetszett, sőőt! Akadt olyan, amelyiknél majdnem a földhöz vágtam szerencsétlen könyvet.
Persze akadt közte olyan, ami nagyon elgondolkodtatott, Stieg Larsson Kondíciója, Dag Öhrlungtól a Valami a tekintetében, vagy Malin Persson Giolitotól Vigyázz rám, vigyázz!
Jobb lenne, ha az ütősebbek inkább regények lennének, annyi mindent kilehetne hozni belőlük. Aki kezdő a skandináv krimikben, nem ezt olvassa először.

pável>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

A cím máris csalóka, nem csak krimik, de „sima”, sőt fantasztikus novellák is olvashatók benne, ez utóbbi éppen a kizárólag a trilógiájával ismert Stieg Larsson.
Nem nyűgözött le, inkább csak átlapoztam, azért néhánynál érdemes lassítani. Hogy melyiknél? Akkor sem árulnám el, ha feljegyeztem volna, tessék megszenvedni vele.
Találni benne igencsak khm érdekes dolgokat, mondhatni nettó baromságokat is:

"…Jenny bólintott, már be akarta tenni az ajtót, de visszafordult:
-Maga szerint mennyi időbe telik innen leesni?
A technikus tekintete megkövült.
-Negyedik emelet… olyan kilenc másodperc."
(részlet Dag Öhrlund kötetcímadó novellájából, p206.)

A svédek ellopták Széles Gábor antigravitációját!
Amiért mégis mindenképpen ajánlom, az az előszó, egy gyors, de alapos áttekintés a kortárs svéd krimiírókról, főleg az idehaza még alig ismertekről. Ott van például mindjárt az Arany Feszítővas díj, te már hallottál róla?
(2014k)

Kisanna>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Nagyon jól összeválogatott novellák, és bár néhány nem is krimi, mindnek megvan az a jellegzetes, sötét, nyomasztó, baljós hangulata. Még társadalomkritika is jutott bele bőven, főleg a címadó novella erős ilyen szempontból. Igazi csemege volt a Valószínűtlen találkozás, ahol a két kedvenc nyomozóm, Van Veeteren felügyelő és Wallander felügyelő együtt kénytelen karácsonyozni. Tetszett még a Későn eszmél a bűnös, a Vigyázz rám, vigyázz! és a Postarablás.

Bolondkandúr>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

Még nem olvastam skandináv krimit, ez a válogatás jó kezdetnek ígérkezett. A fülszöveggel ellentétben az írások jelentős része nem krimi, ami nem baj, de az első négy nagyon nem tetszett. Utána sokat javul a helyzet, de nem javasolom a sorrendben olvasást. A tizenhét novellából hat fogott meg, ez nem túl jó arány, viszont ezeket bármilyen mezőnyben kiemelkedőnek tartom. Első helyre Dag Öhrlund történetét (Valami a tekintetében) teszem, félelmetesen okos, elgondolkodtató, és sajnos aktuális is.

Chris>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

A könyvben összesen tizenhét novella kapott helyet, melyet összesen húsz szerző alkotott. Sajnos mindössze heten vannak, akiknek a neve ismerős lehet a számunkra (ebből a Sjöwall-Wahlöö páros csak az igazán régi motorosoknak, hiszen több mint harminc évvel ezelőtt jelent meg regényük). Örültem volna, ha az igazán nagy kedvenceimtől, mint Kristina Ohlsson, Helene Tursten vagy Carin Gerdhardsen is olvashatok írást, de igazából talán jobb volt így, hogy új szerzőket avathattam. A novellák elég vegyesek, van köztük hagyományos krimi, lélektani írás, akciófilmre hajazó sztori, sőt, Stieg Larsson korai írása a jövőben játszódik, míg a Mankell-Nesser páros igazán ütős és frappáns történetet tett le az asztalra.

A novellákat John-Henri Holmberg válogatta össze, azonban mégsem ez a legnagyobb érdeme, hanem az általa írt előszó, amelyet egy hiánypótló tanulmánynak is vehetünk. Holmberg ugyanis alaposan taglalja a svéd krimik jellemzőit, és azt, milyen út vezetett a mai formájához. Tudomást szerzünk arról, hogy a svédeknek az elmúlt évszázadban milyen hozzáállása volt a krimikhez, mennyire tudták befogadni először az angolok és amerikaiak írásait, majd ezt követően a saját nemzetük íróinak a munkáit. Akit kicsit is érdekel ez a műfaj, semmiféleképpen ne hagyja ki a bevezetést, mert valóban sok érdekességet megtudhatunk.

Az egyes novellákról bővebben a blogon írtam: http://konyvkritikak.blog.hu/2015/01/26/valami_a_tekinteteben

AnZsu_01 P>!
John-Henri Holmberg (szerk.): Valami a tekintetében

A kötetben szereplő szerzők némelyikétől olvastam korábban már regényt, ezért is voltam kíváncsi erre a novellagyűjteményre. Kifejezetten tetszett Stieg Larsson érdekes, jövőben játszódó története, jól megvolt írva, pörgős volt, de közben elgondolkodtató is. Leginkább azt szerettem benne, hogy bár olvastam volna még sok-sok oldalon keresztül, mert volt a történetben potenciál, mégis kerek volt így, rövidre szabva is. A másik novella, amit szerettem az a Valószínűtlen találkozás…Wallander és az egyik kedvenc nyomozóm, Van Veeteren találkozása miatt már megérte kézbe venni ezt a gyűjteményt.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Aztán elmosolyodott. Váratlan mosoly volt, mintha megrepedt volna az arca.
– Én is rendőr vagyok.
Wallander alaposan megnézte, majd kezet nyújtott.
– Wallander. Nyomozó vagyok. Egy Ystad nevű svéd városban.
– Van Veeteren. Én is rendőr vagyok, itt Maardamban.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Van Veeteren
Kkatja P>!

Amikor a sörösdoboz tépőgyűrűje megcsillant a víztócsa borító jég alatt, megértette, hogy ez minden Gyűrűk ura. Az utcalámpa mágikus fényében feltárulkozott a titok, mint amikor Elrond uralta Völgyzugolyt, és Gandalfot még Szürke néven ismerték.

105. oldal Anna Jansson: A gyűrű

Kapcsolódó szócikkek: Elrond · Gandalf · Völgyzugoly
Kkatja P>!

… Johansson nem tukmálta a hitét másokra. Sosem szólt egy szót sem, ha mások ittak. Sok laestadiánus testvére megtette: meghívták őket vendégségbe, ahol visszautasították az italt, és mérgesen meredtek arra, aki elfogadta. „Az a pohár hamarosan magányos lesz – prédikálták. – Társat akar, hát megy utána egy második. Aztán összevitatkoznak, és kell egy harmadik békítőnek. És az már részegeskedés.”

125. oldal Åsa Larsson: A postarablás

robinson P>!

A Kék Szűz idősebb volt Ölandnál, több millió évvel idősebb.
Boszorkányok szigete. És a víz körülötte tényleg úgy nézett ki, mint egy fortyogó üst tartalma.

268. oldal

Kkatja P>!

Az álom örvénye kiragadja a valóságból. Az ágya alatt tacskók lapulnak, döglött tacskók fényes, fekete nyálkás szellemei. Ha lelógatja a lábát az ágy szélén, megharapják, és megfertőzik halállal.

108. oldal Anna Jansson: A gyűrű

Kapcsolódó szócikkek: álom · halál
robinson P>!

Amikor Charlotte Lugnt előléptették, a szexuális beállítottsága hirtelen nagyon érdekes lett. Annak ellenére, hogy tizenöt éve nem titkolta.

310. oldal

Kkatja P>!

    Erik Bäckström fuvaros a hulló havat nézte, és tekintetét az égre emelte. Halvány mosoly játszott az ajkán, ahogy arra gondolt, hogy Isten angyalai talán hímzőnők. Mint az ő halott anyja és a nők a faluban gyerekkorában. Talán Isten elaggott kunyhójában ülve kötögetnek, hosszú szoknyában, hajuk feltűzve, fejük befedve. A falubéli nők sokat varrnak életükben, az egyszer biztos. Akármennyi zoknit meg mellényt, sapkát meg kesztyűt csinálnak, sosem volt elég. Szőttek, kötöttek, fontak és stoppoltak, de most, az Úr kérges tenyerén gondtalan hópihéket kötögettek. Bütykös kezükkel, amivel annyi kútvizet hordtak a teheneknek a fájdalmasan hideg teleken, amivel jégbe vágott lyukakon áztatták a mosandó ruhát, azokkal a kezükkel kötik meg most ezeket a hócsillagokat, és szórakozottan engedik őket a padlóra hullni.
    Ami nem is igazán padló, filozofált a fuvaros, hanem az égbolt a fejünk felett.
     – Min mosolyog, uram? – kérdezte lihegve a segéd. Épp leugrott a szánról, és a havon ügetett a kanca mellett, ami szíve boldogsága volt, hogy segítsen neki az emelkedőn. Talált a zsebében egy kockacukrot, azt nekiadta.
     – Semmin – felelte Bäckström. Örült, hogy az ember szabadon morfondírozhat. Még egy olyan dolgozó ember is, mint ő, aki üzletember is egyben, nyugodtan játszadozhat lányos gondolatokkal.

124. oldal Åsa Larsson: A postarablás

Kapcsolódó szócikkek: · tél
robinson P>!

– Főzök kávét – ajánlotta a nő. Maga csak nyugodjon meg!

94. oldal

robinson P>!

A férfi olyan hatvannak látszott. Később megtudtuk, hogy negyvenkettő.

245. oldal

robinson P>!

A jelek szerint vihar lesz ma. Gerlof nem aggódott a csónakház miatt, a nagyapja húsz évig használta, az apja harmincig, és ő is már tíz éve.

263. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Csillagszóró
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama
Katie Fforde: Karácsonyi lakoma és más történetek
Sokunk karácsonya 2015
Drávucz István (szerk.): Fagyöngy
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Guillaume Musso: Holnap
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája