Szürkehegy 36 csillagozás

John Grisham: Szürkehegy John Grisham: Szürkehegy

Samantha ​karrierje ígéretesen startol a jó hírű Wall Street-i ügyvédi irodánál, ám a 2008-as válság egy csapásra elhomályosítja a szép jövőre nyíló kilátásait. A fiatal jogász lányt egyszerűen kirúgják, és mivel kevés a remény, hogy egyhamar szakmai sikerekre számíthat, hirtelen elhatározásból elszegődik egy isten háta mögötti kis település jogsegélyszolgálatára. A Brady nevű falu 500 kilométeres távolságra, időben 100 évre fekszik Manhattantől az Appalach hegység bányavidékének kellős közepén, de Samantha legalább igazi gondokkal küszködő, valóságos embereken segíthet. Mielőtt azonban elsajátíthatná a tárgyalótermi fogásokat, máris a mélyvízben találja magát. A szénporos városka ugyanis nem olyan békés, amilyennek gondolná. Brady régi titkokat rejteget, a helyiek között sérelmekkel teli ellentmondások feszülnek, a bányaipar pedig nem kímél se embert, se hegyet, se törvényt, se szabályokat. Samantha hamarosan olyan peres ügybe keveredik ebben a kegyetlen és komor világban, amely… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Geopen, Budapest, 2015
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331480 · Fordította: Wertheimer Gábor

Most olvassa 10

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

hcs23>!
John Grisham: Szürkehegy

Az Appalache-hegység ismeretlen, vad tájaira kalauzoló történetben a szegény bányászok és a gazdag bányavállalatok küzdelme mögött egy másik, szó szerint életre szóló harc bontakozik ki (ember-természet), ugyanazzal a végkövetkeztetéssel: győztesek egyikben sem léteznek. Habár az alapszituáció biztató, a végén én sem éreztem most magam győztesnek – Grisham főhőse a hősiesség és a tisztesség mögé bújik, miközben a személyes bosszú a legnagyobb mozgatórugója, női szereplője nem elég karakteres, a történetszál sokrétű, lezáratlan ágakkal tarkítva. Fel lehetett volna húzni ezt az egészet egy ügyre, nem pedig feldarabolni húsz másikra, elvégre csak jogi kriminek íródott – ehelyett itt csak kapirgálja a felszínt, miközben kapunk egy kiherélt sztorit nulla tárgyalótermi jelenettel.

Szédültnapraforgó>!
John Grisham: Szürkehegy

Ez volt a 2. olvasásom J.G-tól. A halott üzlettárs sokkal pörgősebb volt, jobban tetszett, de ez aránylag izgalmas kriminek mondható. Nagyon sok jogi dolog volt benne, ami számomra száraz, nem ismerem (szerencsére) a bíróságok, ügyvédek világát. De érdekes volt olvasni hogyan is alakul egy tárgyalás, ki miért és hogyan nyer…piszkos egy világ…a pénz beszél :(
Nagyon kedveltem a főszereplőket Samantha-t és Mattiet, a férfiak közül Donovan spoiler és az öccse Jeff volt a favoritom.
Volt egy kis szerelmi szál is a történetben. Összességében élveztem.

Szilgyo001>!
John Grisham: Szürkehegy

Az egyik leggyöngébb Grisham, amit olvastam. Jószerével érdektelen…

dpart>!
John Grisham: Szürkehegy

Kedvenc íróim közé tartozik Grisham. És ez a könyve is nagyon tetszett.
Egy kicsit hiányoltam belőle azt a fordulatot, ami olyannyira jellemző volt eddig a műveire.
Ami azonban nagyon tetszett, a nagyvárosi és a vidéki élet ábrázolása, összevetése. És itt a vidéki szegénység nem csak azért van, mert rosszabb az infrastruktúra, vagy mert kevésbé iskolázott a lakosság. Szeretem a „Grisham ügyvédeket”, akik szembe mennek mindennel, ami vélt vagy valós igazságtalanság.

bokrichard>!
John Grisham: Szürkehegy

Nagyon jó olvasmány, függetlenül a főhős nemétől. A történet remek, mik ki nem derülhetnek egy kis városról is :) Nagyon élveztem minden oldalát.

Irongirlvatera>!
John Grisham: Szürkehegy

A megszokott szinthez képest nekem egy kicsit gyenge volt a könyv, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

Norbitzki>!
John Grisham: Szürkehegy

Grisham ezúttal női főszereplőt választott, így kevésbé tudtam magam beleélni a könyvbe. Pedig jó helyszíneket és izgalmas sztorit választott, még a környezetszennyezést és a föld pusztítását is beleszőtte a sztoriba, de a fenti tény sajnos rányomta a bélyegét, ezért a „kevesebb” csillag.

Enikő_>!
John Grisham: Szürkehegy

Az író nagyon jó. Maga a történet nem lebilincselő, de olvasható, nem unalmas. Hihető történet.

morcos74>!
John Grisham: Szürkehegy

Szeretem Grisham regényeit, különösen azokat, amik nem (csak) nagymenő ügyvédeket mutatnak be, hanem esendő, kétségekkel küszködő hús-vér karaktereket. Azokat a könyveit is szeretem, amik Amerika árnyoldalát is bemutatják nem csak a nagystílű vállalatokat és ügyvédi irodákat. Amerikát sokan a gazdagsággal, jól menő üzleti élettel azonosítják, de a csillogás mögött ott van a kilátástalan szegénység és kiszolgáltatottság is, amit Grisham megindító, talán néha hatásvadász eszközökkel, de szemléletesen ábrázol. (Az utca ügyvédje, Szürkehegy, Az ártatlan ember) Érdekes módon ezek a könyvei általában rosszabb kritikát szoktak kapni a fordulatokban bővelkedő, cselekménydús, a végén csattanóval vagy hatásos és megható befejezéssel végződő regényeinél, ennek ellenére én ezeket is nagyra tudom értékelni és lebilincselőnek tartom. Ezt a könyvét is szerettem, nem bántam meg, hogy elolvastam.

P.S.: Többen írták az értékelésben, hogy a könyv nagyon széttagolt, sok kérdés nyitva maradt és lezáratlan. Lehet, hogy ezzel is azt szemlélteti Grisham, hogy az a munka, amit a jogsegély szolgálat végez folyamatos szélmalomharc, ugyanazokat a köröket futják nap-nap után és a nagyvállalatokkal vívott csaták bizony nem zárulnak le néhány hónap alatt, mert az amerikai jogrendszert kihasználva évekig, akár évtizedekig elhúzódhatnak az ilyen perek és sajnos a valóságban az egyszerű emberek tényleg nem győzhetnek, talán csak kisebb csatákat nyerhetnek meg. Bár az igazságérzetemnek jobban esett volna, de sokkal hiteltelenebbnek lenne, ha a NY-i tapasztalatlan ügyvédlány csupán a lelkesedésének és/vagy tehetségének köszönhetően seperc alatt kiharcol egy elmarasztaló ítéletet a nagykutyákkal szemben. Ezt nem tudom felróni hibának, mert az én értelmezésem szerint ez a koncepció jól illik a könyvben leírt problémakörhöz, ahogyan a bizonyíthatatlan és emiatt lezáratlan gyilkosság/baleset szál is.

bowden>!
John Grisham: Szürkehegy

nem értem az átlagosnál alacsonyabb csillagozást


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

– Nem azon vagyok, hogy találjak magamnak valakit, ha esetleg erre gondolsz.
– Mindig azon vagyunk, Samantha. Ne áltasd magad. Lehet, hogy nem tartós kapcsolatra vágyunk, de mindig keressük a szerelmet, akár csak a gyors és rövid változatát is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Scott Turow: Ártatlan
Karin Slaughter: Apja lánya
Alafair Burke: Az ex
Dennis Lehane: Viharsziget
Sara Shepard: Hibátlanok
Stephen King: Álom doktor
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Stephen King: A holtsáv
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el