Siralomház 73 csillagozás

John Grisham: Siralomház John Grisham: Siralomház John Grisham: Siralomház

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sam Cayhall már csaknem tíz éve vár sorsára a siralomház egyik cellájában. A Ku-Klux-Klan tagjaként elkövetett gyilkosságokért ítélték halálra, bár ő soha nem ismerte be a szörnyű bűnöket, amelyekkel megvádolták. Ügyvédeinek köszönhetően eddig megmenekült a kivégzéstől, de mára elfogytak az esélyei. Mississippi Állam Legfelsőbb Bírósága úgy határozott, hogy az öreg fegyencet kivégzik. Egyetlen reménye maradt, hogy Adam Hall, a fiatal, ambiciózus chicagói ügyvéd, aki történetesen az unokája, még megmentheti. A családi szégyen elől álnév mögé rejtőző fiatalembernek minden tehetségére és rátermettségére szüksége van, hiszen mindössze négy hét, aztán csak napok és órák maradnak, hogy a fellebbezésekkel elérje célját. A felcsillanó reményben és teljes reménytelenségben telő várakozás közepette pedig vészesen közeleg a baljós óra…

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Geopen, Budapest, 2008
670 oldal · ISBN: 9639765443 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
542 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636540411 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Fabula, Budapest, 1995
542 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636540195 · Fordította: Wertheimer Gábor

Enciklopédia 3


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
John Grisham: Siralomház

A történetről röviden: spoiler
Azt mindjárt az elején szeretném jelezni, hogy aki ugyanolyan, vagy hasonló intenzitású katarzist vár ettől a kötettől, mint Grisham előzőleg olvasott regényitől, az valószínűleg csalatkozni fog, de nem azért, mert gyengébb a történet, hanem mert teljesen új, ráadásul valamelyest más elbeszélői stílust kapunk. De azt se felejtsük el, hogy maga a téma hihetetlenül izgalmas. Halálbüntetés. Szerintem elég rázós, állást foglalni, pedig borzasztóan nehéz! Kell? Nem kell? Szükséges? Embertelen? Jogos? Kegyetlen? Megtehetjük? Nem foglalok állást, mert egyszerűen nem tudok, sosem tudtam ebben a témában. Nem vagyok elég bölcs hozzá. Azért persze pörög az agyam, dolgoznak az érvek – ellenérvek. Eközben Grisham kiválóan adagolja a feszültséget. Fokozatosan derül fény egyre több részletre a bűnténnyel kapcsolatban, de az író több mellékszálat is beemel, így a szereplőink magánéletéről is sok mindent megtudunk és a főszál is sokkal izgalmasabbá válik. Nem egy Hollywoodi sorozat világában mozgunk, hanem a sötét, borongós, kőkemény amerikai valóságban. Figyelmeztetek mindenkit, hogy ez nem egy könnyű vagy „szerethető” olvasmány, (665. oldal) azonban számtalan fontos témát érint. Remekműveihez hasonlóan realista stílusban és célratörően, mégis valamiféle jól leplezett érzékenységgel tárgyalja: milyen az elmagányosodás folyamata, a rasszizmus (fajvédés), az idegenség és annak társadalmi elfogadása, a halálbüntetés jogossága….
Nagyon, de nagyon nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a fájdalmas történetet. Nyugodt szívvel elmondhatom, hogy Grisham egy kimagasló képességű író spoiler, akit azonban nem csak a szakmai tudása tesz naggyá, hanem a hihetetlen őszintesége és fájdalmas mondanivalója is.

Citadella>!
John Grisham: Siralomház

Nagyon kemény könyv. Az elbeszélő stílus, a siralomház, a kivégzőhelyiség, a kivégzések, a kivégzésre való előkészületek apró részletekbe menő, valósághű ábrázolása beszippantja az olvasót, és ott áll Adam és Sam mellett. A könyv morális kérdéseire – kell-e halálos ítéletet hozni?; gázkamra vagy méreginjekció?; melyik a humánusabb?; egyáltalán, létezik humánus kivégzés?; meddig mehet el/tud elmenni egy ügyvéd a védence érdekében?; milyen törvényadta lehetőségek vannak, és hogyan élnek vele? – ugyan nem kapunk egyértelmű választ, hisz az személyfüggő, másképp gondolkodunk erről a kérdésről. És hogy mennyire nincs válasz erre a kérdésre, néhány szereplő véleménye:
„Néhány éves vizsgálódás után Packer arra jutott, hogy kétféle gyilkosok vannak a siralomházban. A hidegvérű gyilkosok, akik még egyszer ölnének, ha lenne rá lehetőségük, és azok, akik egyszerűen hibát követtek el, és soha többé nem akarnának vért ontani. Az első csoportba tartozókat gyorsan el kell gázosítani. A második csoport tagjai miatt rossz érzések gyötörték Packert, mert úgy vélte: kivégzésük semmilyen célt sem szolgál. A társadalom nem látná kárát, sőt észre sem venné, ha ezeket az embereket szabadon engednék.”
„– Kivégezni, elgázosítani, megsemmisíteni, megölni, nevezd, ahogy akarod. De ez gyilkosság, Carmen. Törvényes gyilkosság. Ez bűn, és én megpróbálom megakadályozni.”
„– Azért, mert a gyilkosságot kíméletlenül meg kell büntetni. Képzelje csak magát Ruth Kramer helyzetébe, és rögtön máshogyan fog érezni. Az a baj magával, Adam, meg a magához hasonló emberekkel, hogy elfeledkezik az áldozatokról.”
„A gyilkosság helytelen. Akkor is, amikor feketéket ölnek, akkor is, amikor fehéreket. És az is helytelen, hogy Mississippi állam meggyilkolja a siralomházban lévő elítélteket. Bűnt követtem el, elismerem, de mi lesz jobb attól, ha megölnek engem?”
„De ha ölni helytelen, akkor az államnak is helytelen megölnie őt.”
„– Embert ölni helytelen, Mr. Cayhall. Ha maga valóban bűnös, akkor helytelenül cselekedett, amikor gyilkolt. De az államnak is helytelen meggyilkolnia magát.”
„– Isten elfelejti a bűneinket, Sam, de az ember nem. Isten előtt kell számot adni a tetteinkről, de az emberi törvények előtt is. Isten megbocsát magának, de maga az állam törvényeinek következményeitől fog szenvedni.”
Olvasás közben nagyon sokat járt a fejemben Stephen King Halálsoronja.

TMarie>!
John Grisham: Siralomház

Jól megírt történet, bár sok ismétlés. Némely cselekményt túlságosan szétnyújtva mutatta be, DE jól olvasatja magát. Több „problémát, kérdést” dolgozz fel, így többek között bűnösség, ártatlanság. Bűnösség aránya a kiszabott büntetéssel. Halálbüntetés kérdésköre. Csavarokkal megspékelt olvasmány, de nem olyan meghatározó volt, mint pl. a Cég vagy a Pelikán ügyirat.

Röfipingvin P>!
John Grisham: Siralomház

Ennél a könyvnél is – akárcsak a Pelikán ügyiratnál – a filmet láttam előbb és sírtam is a végén rendesen. Aztán másnap rutinosan mentem a könyvtárba és kerestem az eredeti regényt. Megtaláltam. Majd megint sírtam.
Nagyon tud valamit Grisham…

dpart P>!
John Grisham: Siralomház

Ez a történet egy kicsit a misztikumával eltér a megszokott stílustól, amit Grisham képvisel. Nagyon régen olvastam már egyszer a könyvet, nagyon tetszett. Aztán a filmet is megnéztem természetesen, és azt is kiválóan elkészítették.
Most ezek után olvasva újra a könyvet más élményt jelent. Sokkal jobban kitűnnek a sorok közt megbúvó utalások, rövid kitérők fontosságai, és a szereplők is sokkal kiforrottabbak.
Szerethető halálra ítélt szereplővel.

Töki>!
John Grisham: Siralomház

Csakúgy, mint a szerző Ha ölni kell című regénye, a Siralomház is komoly morális kérdéseket boncolgat. Emellett egy igen érzékeny családi dráma is kibontakozik előttünk. Grisham nagyon finoman teremti meg a kettő közötti egyensúlyt, arra is ügyelve, hogy az olvasó számára világossá váljék: a regény központi témái egyfajta ok-okozati összefüggésben állnak egymással.
Számomra a Siralomház és a Ha ölni kell Grisham két legmélyebb, legjobban felépített könyve, azóta sem olvastam hozzájuk hasonlót az ő tollából. Talán a Csodatévő közelítette még meg valamelyest őket.
Na meg A festett ház, de az alapvetően egy életrajzi ihletésű, merőben más hangvételű és mondanivalójú regény.

Máté9112>!
John Grisham: Siralomház

Nagyon kemény könyv. De remek. Terjedelme ellenére könnyen olvasható. Végig Stephen King A halál soron című könyve járt az eszemben


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Támogatta a halálbüntetést, ugyanis vallásos ember volt, és ha Isten azt mondja, hogy szemet szemért, akkor komolyan is gondolja.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halálbüntetés · Isten · vallás
mate55 P>!

Viszonylag könnyen született meg a döntés, hogy felrobbantják a radikális zsidó ügyvéd irodáját.

(első mondat)

Miestas>!

A következő néhány nap alatt szeretnék beszélgetni magával. Együtt is imádkozhatunk, ha akarja. Még soha nem csináltam végig egy kivégzést.
– Én sem.
– Fél?
– Öregember vagyok, tiszteletes úr. Néhány hónap múlva hetvenéves leszek, ha megérem. A halál gondolata néha egészen kellemes. Megkönnyebbülés lesz elhagyni ezt a nyomorult helyet.
– De azért még mindig harcol.
– Az igaz, bár néha én sem tudom, miért. Olyan ez, mint amikor az ember hosszan kínlódik a rákkal. Fokozatosan romlik az állapota, és egyre gyengébb. Mindennap meghal egy kicsit, és eljut egy olyan pontra, amikor a halál már nem tűnik olyan szörnyűnek. De senki sem akar igazán meghalni. Én sem.

1 hozzászólás
Bla I>!

– Nos elgondolkoztam. Ma este elmondtad, hogy alkoholista vagy, a férjed egy állat, a fiad pedig homokos. Ez elég sok egy vacsorára. Van még valami amiről tudnom kellene?

194. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Michael Connelly: Az igazság ára
Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Krysten Ritter: Tábortűz
Alafair Burke: Az ex
Thomas Harris: Hannibal
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Riley Sager: Három lány